Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur gör man för att minska matkostnaderna

Om man inte vill äta pasta och nudlar eller sluta äta kött, utan god och varierad mat, finns det ändå något sätt att minska sina matkostnader? Ja, det gör det faktiskt.

Hur gör man då för att minska sina matkostnader? Genom att planera sina inköp, hålla koll på vad man har hemma och att inte kasta bort mat i onödan finns det faktiskt en hel del pengar att spara. Vill du spara ännu mer kan åtgärder som att odla sina egna grönsaker, plocka bär och baka eget bröd minska matkontot ännu mer.

Men jag ska berätta lite mer om billig mat och vad som kan vara smart att ha hemma. Det kanske låter övermäktigt när du läser alla tips för att minska matkostnaderna. Välj då något eller några av tipsen till att börja med.

Laga maten själv

Om du lagar maten själv, undviker hämtmat osv finns det också mycket pengar att göra. Genom att laga maten från grunden får du en både hälsosammare måltider och mer kvar i plånboken när månaden är över. Du kan också spara en hel del pengar genom att handla maten billigt.

Handla inte i onödan

Planera inköpen

Att planera maten låter ganska trist om du frågar mig. Men genom att i förväg ha tänkt ut vad man ska äta under veckan och handla det som behövs för de maträtterna så är risken mindre för impulsköp. Det är dessutom mindre risk att man köper mat som bara blir liggandes.

Många matinköp görs i onödan. Vi har ofta en stressig vardag och kollar inte av vad vi har hemma i kylskåpet eller skafferiet. Om vi istället tar oss tiden att se vilka av ingredienserna som redan finns det faktiskt många kronor att spara. Att ha dubbel uppsättning av färskvaror gör att maten bara står och blir gammal.

Har du för mycket månad kvar i slutet av pengarna eller är studiemedlet försenat? Börja med att titta vad du faktiskt har hemma i kylskåpet, skafferiet och frysen. Det är lätt att saker blir liggandes där. Kanske behöver du inte handla någon ny mat, eller bara komplettera med någon liten grej som du saknar.

Se över vad du har i kylskåpet innan du börjar laga middag. Kanske kan gårdagens middag fungera även idag?

Mat kan inte ligga för länge i frysen utan att bli dåligt. Så tråkigt att behöva kasta mat. Så börja med att ta en titt i frysen, kanske har du något där du kan använda! Det är ju dumt att bara låta mat ligga där och bli gammalt. Laga till det du har istället för att köpa nytt.

Titta vilka erbjudanden som finns

För den som är riktigt organiserad finns även möjligheten att se över reklamutskick från butikerna och välja ut de bästa fynden därifrån också. Men överdriv inte det hela. Kanske kommer du inte kunna hinna göra av med 20 kilo kyckling innan den blir för gammal i frysen.

Genom att planera går det i alla fall få billigare mat.

Följ inte receptet slaviskt

Du måste heller inte köpa alla ingredienser som står i receptet. Det går ofta att utesluta ingredienser eller ersätta med något annat. När vi i vår familj diskuterar matkostnader så är den här punkten det som är upphov till flest konflikter. Min sambo vill gärna följa receptet till punkt och pricka. Står det att det ska vara färsk basilika i receptet så MÅSTE han ha det i maträtten.

Jag däremot har en mer flexibel inställning till recept och kan nöja mig med att titta på bilden och ta det jag har hemma. Jag minns tydligt hur jag för många år sedan lagade middag tillsammans med sonen. Vi hade inte schalottenlök hemma. Han var missnöjd med att jag ville ta en gul lök i maten istället. Jag stoppade den under vattenkranen och döpte den till Charlotte. Det funkade precis lika bra och besparade mig tiden att gå till affären.

Idealet kanske ligger någonstans där emellan. Kanske kan man bara hoppa över de ingredienser man inte har hemma och välja frysta grönsaker och torkade kryddor.

I de flesta recept är det ungefär 25 ingredienser. Många av dem kan faktiskt tas bort utan att det blir någon smakskillnad. Kanske kan du byta ut ingredienserna mot ett billigare alternativ eller mot något som du faktiskt har hemma.

Dra ner på mjölkkonsumtionen

Vi svenskar tycks tro att det är kalvar vi föder upp. Barn serveras mjölk till alla måltider och vi tror att vi gör dem en tjänst. Men ta en titt på barnen runt bordet, de är inte kalvar. De kanske inte måste ha mjölk till alla måltider? Som vuxen behöver man kanske inte mjölk över huvud taget? Mjölk är i alla fall en stor kostnad i många barnfamiljer, en kostnad som man kanske skulle kunna minska.

Baka

Att köpa färdigt bröd blir ganska dyrt. Där jag handlar brukar en limpa nybakt levainbröd kosta 45 kronor. Det är rätt mycket egentligen. Bakar du brödet själv kan du få det för en bråkdel av den summan. Även om man väljer ett bröd som inte är så avancerat att göra, så finns det mycket pengar att göra på att baka eget bröd. När man bakar brödet hemma kostar det kanske 10-30% av vad det gör i butiken. Det blir många kronor på ett år.

Bakar du sedan egna bullar och kakor finns ännu mer pengar att spara. Brukar du köpa surdegsbröd på Gateau, då finns det många kronor att spara genom att baka eget surdegsbröd.

Använd billiga råvaror

När du lagar och planerar din mat blir det förstås billigare om du använder billiga råvaror. Men vad finns det för billiga råvaror och vad behöver man för att kunna laga billig mat?

Bönor

Att använda bönor i maten är både gott och nyttigt. För att det ska bli så billigt som möjligt köper du torra bönor som du lägger i blöt något dygn innan du kokar. Bönor kan användas både i sallader och blandas in i maten.

En favoritsallad i vår familj är att steka haricovert och blanda i kidneybönor och snabbt slå över en dressing av citronsaft, vitlök och sambal. En supergod fräsch sallad.

Ibland när barnen gnäller om att maten tar för lång tid är det smidigt att servera en skål med kikärtor före maten. Det är gott, håller svältdöden borta och sysselsätter dem tills det blir dags att äta.

Svamp, frukt och bär

För dig som har gott om tid, och intresse för det, går det minska matkostnaderna genom att plocka bär och svamp på hösten.

Egen lingonsylt är både billigare och nyttigare. När du kokar den själv avgör du själv hur mycket socker du vill ha. I min familj har vi helt hoppat över sockret och fryst lingonen som de är. När vi vill förgylla köttbullarna blockar vi upp en näve lingon ur frysen och lägger direkt på tallriken. Det ger en väldigt god syrlighet som kontrast till potatisen och köttbullarna.

Att plocka svamp är ett bra sätt att minska matkostnaderna.
Att plocka svamp är ett bra sätt att minska matkostnaderna.

Svamp är dyrt att köpa, även när det är säsong, men i skogen står den bara där och väntar på dig. Med en svamptork kan du torka svampen och lyxa till maten hela året. Jag tycker att det är lyxigt att veta att vi har flera burkar torkad svamp i skåpet som är bara att plocka fram för att förgylla en helt vanlig köttfärssås.

Har man egen trädgård finns det stora möjligheter att spara pengar. Några äppelträd, bärbuskar och en grönsaksodling är fantastiskt att ha hemma. Men att odla grönsaker kräver förstås något mer engagemang än att ha ett äppelträd på tomten.

Bra mat att ha i skafferiet

Bra produkter att ha i skafferiet är till exempel bönor, linser, kikärtor, ärtor, krossade tomater, olja, vinäger, havregryn, mjöl, ris, pasta, kokosmjölk, buljong mm. Blötlägger du sedan och kokar bönorna själv blir kostnaden lägre. Bönor och ärtor finns även färdigkokt på konserv, men det är som regel lite dyrare än att göra jobbet själv.

Kött

Det finns ju både billigt och dyrt kött. Väljer du nöt så är det mycket dyrare än blandfärs. Genom att du väljer bort det allra dyraste köttet kan du minska matkostnaderna mycket.

När du köper kyckling är det billigare att välja hel fryst kyckling som du själv grillar i ugnen. Färdiggrillad kyckling eller styckade kycklingdelar är mycket dyrare.

Genom att handla kött när det är extrapris och köpa lite extra och stoppa in i frysen kan du spara några kronor där också. Kött som brukar vara billigt är till exempel kyckling, köttfärs, hel lax och julskinka.

Fisk

Samma sak är det med fisk. Torskrygg är bra mycket dyrare än om du köper ett fiskblock i frysdisken, men det smakar precis samma. Torsken kan lätt bytas ut mot till exempel kolja. Lax och tonfisk är också en billig fisk.

Ägg

Ägg är en produkt som kan skilja mycket i pris beroende på vart du handlar. Här där jag bor kan man hitta de billigaste äggen på Lidel. Men det är något du bör jämföra hur det ser ut just där du bor.

Du kan ibland också hitta mat som har ett kort bäst före datum till lägre pris, lax i fula bitar, frukt som inte ser så fin ut osv.

Frukt och grönt

Billiga grönsaker och rotfrukter är till exempel kål av olika sorter, morötter, kålrot, lök, vitlök, chili, potatis, ingefära, rödbetor, purjolök och palsternacka. När man köper färsk mat är det ju förstås bra att ha lite planering så man inte köper hem mat i onödan. Det kan också skilja mycket på priserna under året. Genom att handla grönsaker som har säsong kommer man undan mycket billigare. Finns det någon lokal torgmarknad kan du kanske hitta grönsakerna ännu billigare där.

Färska grönsaker kan ofta vara väldigt dyra. Om den grönsak du ska ha finns även som fryst, välj då det frysta alternativet. En färsk broccoli är många gånger dyrare än den frysta. Du kan hitta grönsaker billigt i frysdisken. Spenat, broccoli, ärtor, haricots verts, dill, persilja, majs, gräslök, koriander, brysselkål är några av dem. De är faktiskt lika nyttiga frysta som färska.

Även frukt finns det olika säsonger för. Alla frukter är inte alltid billiga och vill du handla klimatsmart är det också viktigt att välja frukten som är minst berest. Undvik att köpa frukt som är uppskuren (till exempel vattenmelon), den brukar ha ett högre kilopris än en hel.

Om man har tid och intresse för det kan man även grodda. Att ha tillgång till färska groddar året runt ger mycket vitaminer. Frön och baljväxter som man kan grodda är till exempel mungbönor, gröna linser, kikärtor, alfa alfa, adzukibönor, sesamfrön, röbetsfrön sojabönor osv.

Att riva potatis och steka rösti är jättegott och billigt att ha till maten.

Du kan använda en billig bas i dina maträtter. Det kan till exempel vara vitkål, potatis och rotfrukter. Det finns även godsaker som nötter och torkad frukt.

Den billiga basmaten kan du använda för att dryga ut den lite dyrare maten. Du får en både nyttigare och billigare köttfärssås om du lägger i lite kokta bönor eller kikärtor i såsen.

Mat från naturen

Under sommarhalvåret kan du även göra fynd ute i naturen. Maskrosblad och nässlor förstås! Men visste du att du även kan äta rödklöver? Strö bladen i salladen eller mixa till en pesto. Men vill du göra de stora besparingarna är det kirskålen du ska rikta in dig på. Den säljs i mataffären för runt 600 kr. Av kirskålen kan man göra soppa, pesto, sallad pajer osv.

Om du inte har egen trädgård kanske du har någon i din bekantskapskrets som inte orkar ta hand om alla sina bär eller sin frukt och som bara blir glad för att bli av med den. Fråga runt!

Laga billiga maträtter

När du ska laga maten finns det billigare alternativ. Recept som inte har så långa ingredienslistor gör inköpen billigare. Du kan använda mindre mängd kött än vad som står i receptet.

Att äta vegetariskt är förstås mycket billigare än att äta kött eftersom kött ofta är väldigt dyrt. Även om du inte är redo att bli vegetarian kan det kanske vara ett tänkbart alternativ att äta vegetariskt någon eller några dagar i veckan.

Soppor brukar som regel vara både goda och nyttiga. Här kan man slänga i lite vad man har hemma, eller göra en ärtsoppa. Hemma hos oss brukar vi ofta göra grönsakssoppa där man börjar med att steka purjolök så den blir bränd och sedan slänga i potatis, morötter och andra grönsaker som man har hemma. Att man bränner purjolöken ge faktiskt en stor smakskillnad.

Soppa är god och billig mat. Våga experimentera och prova lite nya soppor. Eller testa att laga en köttgryta till helgen. En köttgryta serverad med lite ugnsstekta rotfrukter är gudomligt gott en kall höstkväll.

Tillsätt t.ex. riven morot i köttfärssåsen för att dryga ut den och få mer mat för pengarna. Eget potatismos är något som barnen brukar älska.

Havregrynsgröt är gott och en väldigt billig måltid.

Grytor, lasagne och sallader är god mat som du kan göra riktigt billigt med lite planering. Billigaste maten får du om du gör den vegetarisk och lagar t.ex. en böngryta eller linssoppa.

Ugnsrostade rotfrukter, morotsbiffar eller rårakor är bland mina favoriter.

Något som knappast behöver sägas är väl att mat som du lagar från grunden blir billigare än halv- och helfabrikat.

Många serverar också korv, blodpudding eller pannkakor för att hålla sina matkostnader ner.

Minska matsvinnet

Försök att minska mängden mat som slängs. Även om det är väldigt lite mat som blivit över kanske den kan användas som förrätt dagen efter. Det går att frysa in även små portioner mat för att använda senare.

Min fasa som barn var när mamma serverade restmiddagar. Under veckan samlade hon skivor av korv, någon köttbit, potatis, stekta ägg osv som blivit över från veckans middagar på ett litet fat i kylskåpet. Sen en gång i veckan tog hon fram den där samlingen som hade stått där en vecka. Den värmdes upp och sedan gällde det att vara snabb så man kunde välja sig en middag som inte var så gammal. Men riktigt så illa behöver det kanske inte vara.

Vad kan man göra med maten som blivit över?

Gör pytt i panna eller soppa på överblivna matrester.

Använd den gamla julskinkan och osten när du gör egen pizza
Använd den gamla julskinkan och osten när du gör egen pizza

Vid jul tröttnar jag väldigt snabbt på julskinkan. Redan före annandagen har jag fått nog. Istället för att kasta resten av skinkan eller leta upp en bekant som har hund så skivar vi upp skinkan i smala strimlor som man kan ha på pizza eller i en pastasås.

Har man väldigt mycket ost kan man riva den och frysa in istället för att den ska ligga kvar i kylskåpet och mögla.

Håller grädden på att gå ut, frys in den i iskuber och lägg i några när du gör såser.

Idag gjorde jag till lunch en kycklinggryta. Kycklingen var från middagen igår, sedan blandade jag i lite paprika och svamp som såg lite ledsna ut. (ja, och kokosmjölk, sambal och röd currypasta också). Det blev en gryta som kommer räcka i flera dagar. Maten var ju inte dålig på något sätt även om paprikan och svampen inte såg helt pigga ut.

Det går även att spara små slattar av ris och pasta om du får sånt över. Det går ju att använda till en annan maträtt, även om du inte fick något av köttet kvar.

Kanske blev det lite kål eller potatis över igår, som du kan stoppa ner i dagens gryta?

Se till att laga till grönsakerna innan de hinner bli dåliga och ta hand om frukten innan den blir för gammal. Kanske kan du göra bananglass när bananen börjar bli brun. Eller göra en äppelkaka av de sista äpplena?

Håll koll på bäst före-datumet och se till att använda upp maten innan den blir för gammal. Men det är inte säkert att den är för gammal bara för att datumet har passerat.

Fundera över vad just du kastar för mat och hur du skulle kunna göra istället!

Gör storkok och ta med matlåda

Genom att ta med sig matlåda till jobbet kan man spara enorma summor på ett år. Att göra storkok med t.ex. gryta, köttfärssås och liknande kan också göra att du får en väldigt låg kostnad per portion. Det är dessutom ganska bekvämt att ha en färdig matlåda att ta fram och tina när man har bråttom.

Storkok är ett annat sätt att få lägre matkostnader. Laga till några portioner extra och stoppa i matlådor. En matlåda är enkelt att både ta med sig till jobbet eller att tina när du har bråttom iväg till träningen.

Kanske kan du förbereda hela veckans lunchlådor samtidigt.

Genom att laga till mycket samtidigt kommer kostnaden att bli lägre. Till exempel om du gör kött, sås, grönsaker och potatis och fördelar upp i matlådor för att ha under veckan. Fördelen med storkoket är att du kan köpa en större köttbit till lägre kilopris. Gör du såsen på grädde går hela paketet åt, istället för att bli stående. Eftersom du ska ha så många matlådor kan du även köpa till flera olika sorters grönsaker och lägga i. Det hade blivit jättedyrt om du bara skulle ha dem till en måltid.

Genom att laga till lite extra mat och ta med dig till jobbet som matlåda finns det mycket pengar att spara. En lunch ute kostar runt hundralappen varje dag. Det brukar bli väldigt mycket pengar på ett år. Kanske kan du ha roligare för pengarna än så?

Handen på hjärtat är det inte alltid så god mat ute att det är värt att ge det här priset. Genom att ha egen matlåda vet du också vad du stoppar i dig.

Det är ok att äta tråkig mat ibland!

För egen del så är jag varken så intresserad av matlagning, handla den eller att lägga ner några stora pengar på den verksamheten. När sambon är borta på jobb och dottern inte är här tycker jag det är ok att äta lite tråkig och billig mat ibland. Det kan till exempel vara ett storkok gryta, äggröra, omelett eller liknande till middag. Det gör mig faktiskt inget. Att göra ett storkok är skönt, för då slipper jag stå mer i köket den veckan.

Smartare val

När vi handlar, tillagar och förvarar maten kan vi göra smartare val för att minska matkostnaderna. Jag skulle vilja ge några ytterligare råd här innan jag avslutar.

  • Mat är ofta (men inte alltid) billigare om du köper den i storpack.
  • Välj fryst framför färskt, det brukar bli billigare.
  • Välj mer vegetariskt.
  • Laga maten från grunden.
  • Planera, så blir maten billigare.

Mat efter säsong

Maten kostar inte alltid lika mycket att köpa.

  • Paprika till exempel kan variera mellan 25-100 kr/kg.
  • Julskinka brukar vara billigare efter jul än innan.

Vad som är säsongsvaror beror ju till stor del på när produkterna skördas. Under vintern är nästan alla färska frukter och grönsaker i butiken importvaror och lite dyrare. Under vintern passar det därför bättre att använda kål och rotfrukter. De brukar alltid vara väldigt billiga eftersom de kan lagras länge.

På sensommaren och hösten brukar det finnas mycket frukt billigt. Har du tur har du också bekanta med en stor trädgård som de inte själva orkar ta hand om all frukt från. Äpplen och plommon kan kärnas ur och delas och stoppas in i frysen. Dem kan man använda att laga något av under vintern, även om man inte orkar ta hand om allt under sommaren.

Även för kött och andra produkter finns det ju olika säsonger. Välj bort råvarorna som för tillfället kostar mycket. Köp en stor julskinka billigt efter jul och strimla köttet. Kanongott att ha på egengjord pizza.

På sommaren är skogen fylld av svamp och bär. Vi har köpt en extra frys bara för att kunna ha blåbär till frukost hela året. Tyvärr har vi inte lyckats hitta något så bra svampställe ännu så att svampen gått att frysa in.

Billigare alternativ

Det varierar också mycket från märke till märke vad maten kostar. En kyckling från Kronfågel behöver inte ha samma pris som Eldorados kyckling.

På samma sätt brukar det förhålla sig med de flesta produkter. Det finns både billiga och dyra alternativ att köpa av produkterna. Visst kan det vara en viss kvalitetsskillnad. Men när det inte är det går det ju lätt att byta ut den dyra produkten mot ett billigare alternativ.

Vatten på flaska

Att köpa vatten på flaska är en onödig utgift. Vattenkvalitén i kranen är mycket högre än på det som säljs i flaskor. Det är precis lika lätt att ta med sig en flaska vatten när man går hemifrån. Saknar du bubblorna i kranvattnet så finns det ju kolsyremaskiner. Så även om du absolut vill ha kolsyrat vatten går det att byta det mot ett billigare alternativ också, utan att man känner någon skillnad.

Tvättmedel, schampo och toalettpapper

När vi räknar ut vår matbudget så ingår det även hygienartiklar i den. Det är ju produkter som finns i mataffären, så det smidigaste är att räkna in det också.

Men här finns det mycket pengar att göra på att inte handla de allra dyraste alternativen. Om du gör som oss och räknar in priset för hygienartiklar i din matbudget tycker jag att det är det första du ska dra ner på. Kanske går det lika bra med ett schampo för 30 kronor som ett för 300 kr? Kanske finns det något toalettpapper och tvättmedel som är mer ekonomiskt än det ni använder idag?

Sköljmedel luktar gott, visst, men är det nödvändigt? Och är det nyttigt att utsätta oss för kemikalier? Jag har faktiskt valt bort sköljmedel. Visst doftar tvätten godare, men hur hälsosamt är det? Är det skadligt för miljön?

Plastpåsar

När du handlar, ta med dig egen kasse att stoppa maten i. Det är egentligen ganska onödigt att den kostnaden ska ligga på matkontot. Plastpåsarna har blivit förskräckligt dyra. Idag blir det faktiskt mycket pengar på ett år. Säg 5 påsar i veckan * 52 veckor och påsarna kostar 3 kr/st. Det blir 780 kr på ett år bara för plastpåsarna. Det känns faktiskt lite onödigt.

Undvik godis, snacks och sånt

Det är lätt gjort att låta en påse chips, kakor eller en godispåse slinka ner i korgen när man är och handlar. Det är inte bara onyttigt för hälsan, det handlar om väldigt mycket pengar i slutänden.

Vill man ha fredagsmys eller bjuda på fika är det ganska lätt att göra popcorn, rosta frön och nötter eller att baka en egen kladdkaka. Ja, inte för att kladdkakan är så nyttig då…men att baka något är billigare än att köpa färdigt fikabröd i butiken.

Brukar du fika på stan? Då är kanske det en utgift du kan kapa direkt om du vill minska dina kostnader. Visst är det trevligt att träffa kompisar, men kanske kan du bjuda hem dem på en fika istället?

Storhandla

Genom att handla större förpackningar av allt brukar man kunna spara några kronor. Att köpa en storförpackning av till exempel broccoli blir några kronor billigare än att köpa samma mängd i mindre förpackningar och mycket billigare än om du köper den färsk.

Nu invänder du kanske att den är så mycket nyttigare än fryst broccoli. Använd till t.ex. broccolisoppa. Kanske är det så, även om jag inte hittat något om detta när jag gjort efterforskningarna för den här sidan. Men det är möjligt att det är så. Men jag tänker att om jag hoppar över chipspåsen eller om jag tar en promenad så gör jag min kropp en mycket större tjänst än om jag köper mat som är lite dyrare.

Till sist så vill jag önska dig lycka till i din strävan att minska matkostnaderna utan att behöva äta tråkig mat! För att dra ner på matkostnaderna behöver du börja planera maten, göra matlådor, laga mer mat själv, göra storkok, välja billigare alternativ och kanske kan du också äta mer vegetariskt?

Relaterade frågor

Vilken är den billigaste maten att leva på? Den billigaste maten är havregrynsgröt, linser, blodpudding och bönor.

Hur mycket kostar maten varje månad? Det beror lite på hur gammal du är och om du har allergier och kräver specialkost. Men enligt konsumentverket kostar maten för en vuxen 31-60 år 2470 kr per månad om man lagar all mat hemma.

Dela gärna inlägget!

Hur gör man för att minska matkostnaderna
Rulla till toppen