Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man rent kläder som luktar illa efter tvätt

Ibland händer det att kläderna luktar illa, fast de är helt nytvättade? Men varför luktar nytvättade kläder illa och vad gör man åt det? Det har jag tagit reda på.

Så hur får man rent kläder som luktar illa efter tvätt? Lukten kan komma både från kläderna och tvättmaskinen. Då lägger du kläderna i blöt i ättiksvatten eller tömmer ättika i sköljmedelsfacket. Lukten kan också bero på att tvättmaskinen luktar illa. Rengör då gummibälgen och kör maskinen på 95 grader med t.ex. citron i.

Det finns flera olika husmorstips för att förhindra att rena kläder luktar illa. Låt mig få berätta om några av dem. Självklart väljer du det som passar dig bäst och sådant du redan har hemma i första hand. Men det finns också faror, som jag tänkte berätta om här.

Rena kläder som luktar illa när de kommer ut ur tvättmaskinen

Du har säkert också varit med om att träningskläderna fortfarande luktar illa när du plockar ut dem ur tvättmaskinen eller torktumlaren? Det har jag i alla fall. Men vad beror det på och vad kan man göra åt det?

Att de nytvättade kläderna fortfarande luktar illa kan bero på både att tvättmaskinen inte är riktigt ren utan att det finns bakterier och kanske mögel som ligger kvar i maskinen.

Varför luktar vissa kläder illa? Att vissa kläder luktar illa efter tvätt kan bero på att kläderna inte tvättades ordentligt. Det finns flera husmorstips för hur man effektivt tar bort svettlukt ur kläderna. Man kan t.ex. blötlägga träningskläderna en stund innan man tvättar. Men mer om det senare.

Hur gör man när de nytvättade kläderna luktar illa?

Stinker tvätten när du plockar ut den ur maskinen finns det faktiskt sätt att komma till rätta med det. Du måste förstås tvätta om tvätten för att bli av med lukten. Det funkar inte att köra om maskinen med ännu mer tvättmedel. Det gör bara att maskinen får svårt att skölja tvätten ren. Gör så här istället!

Läs tvättråden så att du tvättar på den högsta tillåtna temperaturen eftersom högre temperaturer kan göra att bakterier och mögel dör.

Töm lite vinäger i tvättmaskinen när du kör igång den, så kommer inte kläderna att lukta när du plockar ut dem nästa gång.

Hur förbehandlar man svettiga kläder?

För att undvika att den rena tvätten luktar illa kan du förbehandla t.ex. träningskläderna genom att lägga dem i blöt i en hink med vatten och ättika. Låt det gärna stå över natten. Sedan slänger du bara in dem i tvättmaskinen och tvättar som vanligt.

Men här är det viktigt att välja ett tvättmedel som INTE innehåller blekmedel, eftersom det kan utvecklas giftig gas när det kommer i kontakt med ättikan. Det går förstås inte heller att använda Klorin eller andra blekmedel samtidigt.

Det går även att blanda ättika och vatten och spraya över kläderna och låta det stå en stund innan man tvättar dem.

Har du bikarbonat hemma kan du istället blanda det med vatten till en pasta och gnugga in på svettfläckarna och låta blandningen verka i en halvtimme innan du tvättar.

Om du väljer att spraya ättika eller gnugga in bikarbonat så bör du testa på insidan av plagget på ett ställe som inte syns först, så att inte plagget bleks av behandlingen.

Håll tvätten torr

När du för varar smutstvätt bör du tänka på att hålla den torr. Om du slänger ner handdukar eller träningskläder bland den andra tvätten när de fortfarande är fuktiga så bildas det lätt mögel och dålig lukt. Se därför till att den smutsiga tvätten är torr när du lägger den i tvättkorgen.

Det är också viktigt att inte lämna den rena tvätten liggandes blöt i tvättmaskinen alltför länge. Den blir ganska snart unken och det bildas mögel.

Hur håller jag tvättmaskinen ren?

Den unkna lukten kan faktiskt också komma från tvättmaskinen. Det kan ha börjat växa mögel och bakterier inne i tvättmaskinen. Orsaken till det kan vara att man ofta tvättar på låga temperaturer och med miljövänliga tvättmedel. Det är visserligen det bästa för miljön, men det gör det även trivsamt för mögel och bakterier. Men hur gör man då för att bli av med mögel och bakterier inuti tvättmaskinen?

Det är bra om du lämnar både luckan till tvättmaskinen och doseringsfacket öppet så att det kan torka ut emellan.

Att hålla tvättmaskinen ren är förstås en annan viking grej. Ta ut och rengör doseringsfacket ibland. Torka ur trumman. Ta en mjuk trasa med lite diskmedelsvatten och rengör gummiringen på insidan av luckan. Sist men inte minst är det också bra att rensa avloppsfiltret ibland. För att ta reda på hur man gör just på din tvättmaskin får du ta en titt i manualen för maskinen.

Emellanåt är det också bra att köra maskinen på full värme. Har du lakan eller handdukar som tål 95 grader kan du passa på att tvätta dem, annars får du köra maskinen om. Häll då ca två dl citronsyra eller ättiksprit i maskinen. Syrorna sänker PH-värdet och gör att bakterierna inte överlever. Den höga temperaturen gör det också svårt för dem att överleva.

Du kan också göra rent tvättmaskinen genom att köra det kortaste tvättprogrammet och lägga bikarbonat i stället för tvättmedel.

Relaterade frågor

Hur gör jag för att använda ättika som sköljmedel? Häll 1/4 dl ättika i sköjmedelsfacket och droppa ev i några droppar lavendeldoft.

Hur gör jag för att använda bikarbonat istället för sköljmedel? Lägg 1 dl bikarbonat i sköjmedeslfacket och tvätta som vanligt.

Hur får man rent kläder som luktar illa efter tvätt
Rulla till toppen