Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur kan du rengöra dina mattor hemma?

Mattor bör rengöras ganska ofta. Vanligtvis ska mattor rengöras var 12:e-18:e månad, men om du har husdjur eller barn måste du rengöra dem mycket oftare. Att lämna in en matta på kemtvätt kan kosta dig mycket pengar, men du kan faktiskt göra det hemma nästan gratis. Men hur gör man ren sina mattor hemma?

Vissa mattor kan tvättas i tvättmaskinen. Kontrollera tvättmärkingen på din matta för att se om du kan tvätta den i tvättmaskinen eller om du måste tvätta den för hand. Du kan rengöra dina mattor med mattschampo eller olika rengöringsmedel.

Det viktigaste att tänka på när du rengör mattan är att låta den torka ordentligt. Om det inte är helt torrt efter 24 till 48 timmar efter att du har tvättat den, finns det en stor risk att mögel växer på den. Mögel kommer att få din matta att lukta, men det är också ganska farligt, eftersom det kan orsaka andningsbesvär.

Finns det ett sätt att rengöra mattor hemma?

För att få din matta att hålla sig snygg så länge som möjligt måste du rengöra den regelbundet. Du bör tvätta dem var 12:e till 18:e månad. Detta är en allmän riktlinje, hur ofta du rengör din matta beror förstås på hur det ser ut i ditt hem.

Hur kan man tvätta mattor hemma?

Till exempel avslöjar ljusa mattor alla smuts och fläckar, och du måste rengöra dem oftare. 

De flesta matttillverkare kräver att du följer gör rent mattan enligt deras instruktion för att du ska få garanti på mattan. Det är vanligt att din garanti anger att du måste rengöra din matta hos kemtvätten minst en gång, eller kanske två gånger om året. Det är också möjligt att du kan behöva behålla alla dina kvitton för tvätten ifall en garantifråga skulle uppstå. 

Om du har barn måste du rengöra dina mattor mer regelbundet. De lämnar leriga fotspår, saftfläckar eller fingerfärg och så vidare. Barn spenderar mycket tid på mattan, se därför till att den verkligen är ren.

Om du låter människor gå in med skor på måste mattan rengöras oftare. Skor ger smuts och små partiklar av grus. Detta gör att dina mattfibrer slits mycket snabbare. Ju fler människor som finns i ditt hushåll eller besöker dig, desto mer slits ju din matta.

Om du inte vill rengöra mattan på en kemtvätt varje gång, oroa dig inte, du kan göra det hemma.

Hur gör jag ren min matta?

Din matta kommer att drabbas av mycket smuts och spill under sin livstid. När det händer behöver du inte betala för att hela mattan ska rengöras, eller ens rengöra hela mattan själv, bara rengöra fläcken. 

Fläckar på syntetisk matta

Om du har en syntetisk matta kan du skapa dina egen hemgjorda rengöring. För att göra en tvättlösning, blanda ¼ tesked av ett flytande diskmedel med en mugg ljummet vatten. Du kan också göra en vinägerlösning genom att blanda en dl vit vinäger med två dl vatten.

För att ta bort fläcken, doppa en vit trasa i dessa blandningar och applicera på fläcken. Du bör aldrig hälla lösningarna direkt på mattan.

Matta i naturfiber

Om din matta är gjord av naturfiber kan du också göra ditt eget rengöringsmedel. För att göra en tvättmedelslösning för din naturfibermatta måste du blanda en tesked flytande diskmedel i en mugg ljummet vatten. För att göra en vinägerlösning, blandar du en dl vit vinäger med en dl vatten. Du kan också göra en ammoniaklösning genom att blanda en matsked klar ammoniak med 1,5 dl ljummet vatten. Du kan använda samma lösningsmedelslösning som för en syntetisk matta. 

För att ta bort fläckar från din naturfibermatta, häll dessa lösningar, med undantag för lösningsmedelslösningen, i en sprayflaska och tappa dem lätt på fläcken.

Hemstädning- har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen där ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Fläckar med vin, kaffe, ketchup mm

På syntetisk matta

Om du har vin, ketchup, choklad, kaffe, te, öl, mjölk, tomatsås, bär, godis, juice, läsk, och andra fläckar på din syntetiska matta, så här tar du bort dem.

 1. Börja med att doppa en vit trasa i din hemgjorda tvättmedelslösning för syntetiska mattor och torka av den några gånger. Tryck på trasan på plats i några sekunder. Det tar ett tag för att bryta ner fläcken, så se till att du låter den sitta i 15 minuter. Därefter suga upp överflödig vätska med en torr vit trasa.
 1. Därefter doppar du en trasa i vinägerlösningen för syntetiska mattor och tappar ett par gånger och trycker sedan på trasan på plats i några sekunder. Det viktigaste steget är att vänta ytterligare 15 minuter eftersom vit vinäger tar bort kvarvarande tvättmedel, som, om det lämnas i mattan, drar till sig smuts. 
 1. Blötlägg en vit trasa i ljummet vatten och fukta mattan för att skölja. Om fläcken inte släpper efter steg två lägg lite pappershanddukar på fläcken och ställ på en tyngd av något slag.
 1. Fortsätt upprepa dessa steg tills fläcken är borta.

På matta av naturfiber

Följ dessa steg för att ta bort öl-, kaffe- och tefläckar från din naturfibermatta. 

 1. Börja med att spraya din fläck med den hemgjorda tvättmedelslösningen för naturfibermattor och torka med en torr vit trasa. 
 1. Därefter sprayar du fläcken med vinägerlösningen för naturfibermattor och torkar med en torr vit trasa igen.
 1. Spraya fläcken med en tvättmedelslösning igen och torka den med en torr vit trasa. Se till att du använder en ny trasa varje gång du torkar fläcken. 
 1. Spraya fläcken med ljummet vatten och torka den med en vit trasa.
 1. Upprepa alla steg tills du fått bort fläcken.

Fett- och oljefläckar på mattan

Om du har olje- och fettfläckar på din matta, oroa dig inte, du kan rengöra dem.

Fett på syntetfibermatta

Följ dessa steg för att rengöra syntetfibermatta.

 1. Ta en vit trasa och applicera en liten mängd hemgjord mattrengöring. Doppa på fläcken och tryck på trasan på plats i några sekunder. 
 1. För att skölja, torka fläcken med en vit trasa indränkt i ljummet vatten. 
 1. Upprepa tills fläcken är borta.

Fett på naturfibermatta

Du kan rengöra olja och fettfläckar på liknande sätt från din naturfibermatta. 

 1. Ta en ren vit trasa och applicera en liten mängd av din tvättmedellösning på den. Gnugga på fläcken.
 1. Sedan sprutar du fläcken med tvättmedel och torkar igen med en vit trasa.
 1. Spraya den med ljummet vatten och torka sedan med en torr vit trasa. 
 1. Fortsätt göra detta tills du fått bort fläcken helt.

Att rengöra hela mattan hemma

Mattvätt

Det enklaste och mest effektiva sättet att rengöra en matta hemma är någon form av mattvätt. Det ger det bästa slutresultatet. En mattvätt suger upp vattnet ur mattan efter att den har rengjort den. En mattvätt är faktiskt inte så dyr som man kan tro.

Läs mer och beställ

Vill du inte ha en fullstor maskin finns det även mindre som är både bra på att tvätta mattor och har hög sugkraft.

Läs mer och beställ

Tiden kommer när du måste rengöra hela mattan. Oroa dig inte, det är faktiskt ganska enkelt. Följ dessa steg för att hålla din matta ren och i bästa möjliga form. Det finns även husmorstips du kan testa för att rengöra din matta.

 1. Du behöver skaffa ett mattschampo eller milt diskmedel, en hink, en mjukborste eller svamp, en dammsugare och lite vatten. 
 1. Dammsug båda sidorna av din matta. Se till att du tar så mycket skräp du kan. Om du har husdjur, använd borstmunstycket för att få bort alla hårstrån.
 1. Du kan använda mattschampo eller ett milt diskmedel som du blandar i en hink med jummet vatten. Använd aldrig varmt vatten eftersom det kommer att krympa mattan eller orsaka blekning.
 1. Vissa rengöringsmedel kan bleka mattans färg. Därför bör du alltid testa lösningen i mattans hörn för att se till att den är färgfast innan du börjar skrubba den över hela mattan. Om färgen inte blöder kan du gå vidare till nästa steg.
 1. Använd en svamp eller en borste med mjuk borst för att skumma upp rengöringslösningen på mattan. Låt rengöringsmedlet sitta på mattan i cirka 5 minuter innan du sköljer, så att den har tillräckligt med tid att börja verka och lyfta bort smuts.
 1. Använd skopor med rent vatten för att skölja din matta. Fortsätt skölja tills sköljvattnet är kristallklart.
 1. I det här steget vill du bli av med så mycket vatten i mattan som möjligt. För att göra detta, använd en skrapa i fibrernas riktning.
 1. Låt din matta torka. Lägg den platt och låt mattans ovansida torka helt. När den är torr, vänd den och låt undersidan torka.
 1. Trådar och fibrer komprimeras och pressas under rengöringen. Du kan få dem att resa sig igen genom att dammsuga den torra mattan eller borsta den med en mjuk borste. 

Rengöra mattan med naturliga produkter

Om du vill använda mer naturliga produkter och har en ångtvätt hemma kan du också rengöra din matta på detta sätt.

 1. Börja med att dammsuga bort allt damm, hår och partiklar ur mattan.
 1. Gör en pasta genom att blanda 1 dl salt, 1 dl borax substitut och 1 dl vinäger. Applicera pastan på svåra fläckar och låt den sitta på mattan några timmar tills den torkar helt och dammsug den sedan. 
 1. Starta ångrengöraren och fyll den med vatten. Om din matta är mycket smutsig kan du lägga till en kopp vit vinäger i 2,5 liter vatten för mycket djup rengöring. 
 1. De flesta ångmaskiner har två lägen. Du aktiverar den första genom att trycka på en knapp så släpps det heta vattnet och den andra släpper du knappen och det suger upp vatten igen. Du bör spendera mest tid i det andra läget. Se till att du suger mattan och sedan går över den tre eller fyra gånger för att torka mattan så mycket som möjligt.
 1. Ånga mattan igen.
 1. Låt det torka.

Torka mattan efter tvätt

Det är mycket viktigt att du låter din matta torka ordentligt. Om du inte gör det, skapar det lilla utrymmet mellan mattorna och golvet ett mörkt och fuktigt område där mögel kan bildas. Det kommer att få din matta att lukta illa.

Mattans stoppning liknar en svamp eftersom den suger upp fukt som kan förekomma. När mögel börjar växa minskar luftkvaliteten och det kan leda till andningsbesvär som astma. 

När du väl har mögel är det väldigt svårt att bli av med det eftersom det måste dödas vid källan. Sporer kan spridas och skapa ny mögel på fler ställen.

Mögel kan utvecklas efter att din matta har varit i kontakt med vatten i mer än 24 timmar. Några tecken på att din matta har smittats av mögel är en dålig eller sur lukt från mattan och missfärgning av mattan.

För att förhindra att mögel bildas på din matta måste du se till att den får torka ordentligt.

Det bästa sättet att göra det är förstås om du kan hänga mattan utomhus i solen några dagar.

Det går ävenatt torka mattan inomhus. Det bästa sättet att göra det är att skapa ett bra luftflöde i rummet. Öppna fönstren i rummet för att låta den friska luften torka din matta. Detta är också ett bra sätt att undvika dålig, fuktig lukt som vissa mattor får i ett stängt rum. Försök att tvätta mattan på en solig dag, eftersom det då går mycket lättare att torka mattan även inomhus. Är det en regning dag kan det bli bilda en fuktig miljö så det är bättre att hålla fönstren stängda. 

Du kan använda en takfläkt för att torka din matta om du placerar din matta direkt under den. Detta är ett bra alternativ när vädret utanför inte är lämpligt för matttorkning. Din takfläkt torkar mattan snabbt. Om du inte har en takfläkt kan du använda en skrivbordsfläkt istället. Du bör placera två mindre fläktar på vardera sidan av mattan för att ge tillräcklig luftcirkulation.

Vilka mattor kan jag rengöra i tvättmaskinen?

Varje matta har en skötselanvisning som vanligtvis fästs på undersidan. Detta kommer att berätta hur du sköter om din matta ordentligt. En balja fyllt med vatten är vattentvätt och då kan du tvätta den i en tvättmaskin. En fyrkant med en cirkel i är symbolen för en torktumlare. Om en av dem kryssas av med en X betyder det att mattan inte kan tvättas eller tumlas. 

Tillverkare använder också koder för att berätta vilken lösning du ska använda när du rengör mattan. AW betyder att du endast kan rengöra mattan med vattenbaserade rengöringsmedel, som tvättmedel, och S betyder att lösningsmedel för kemtvätt är det bästa alternativet, och en WS betyder att du kan använda antingen. Om din tagg har ett X betyder det att mattan bara kan dammsugas. 

I allmänhet kan bomulls- och syntetmattor tvättas i tvättmaskin, medan ull-, sisal-, jute- och orientaliska mattor blir bäst med handtvätt eller om de kemtvättas.

Kan tvättmaskinen gå sönder om jag tvättar mattor?

Din tvättmaskin går inte sönder om du tvättar mattor i den, men du kan förstöra dina mattor om du inte är försiktig. Du kan få färgen på din matta att blöda, förkorta mattans livslängd och förstöra tyget om din matta inte ska tvättas i tvättmaskinen.

Vilken utrustning behöver jag för att tvätta mattor?

Du behöver inte mycket utrustning för att tvätta mattor. Om du kan tvätta dem i tvättmaskinen behöver du bara mattschampo. 

Om du tvättar din matta för hand behöver du några skopor, rengöringslösningar som du kan köpa eller göra själv, en dammsugare och många torra vita trasor

Relaterade frågor

Hur ofta behöver man städa vad i hemmet? Vissa utrymmen behöver rengöras dagligen, andra varje vecka och andra bara några gånger i månaden eller till och med några gånger om året. Tex mattor behöver dammsugas en gång i veckan, handfatet flera gånger i veckan osv.

Hur får man rent möbler som luktar illa? Det bästa sättet att ta bort dålig lukt i möblerna är att använda blandningar med bakpulver. Fler tips för att rengöra möbler som luktar illa hittar du här.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. Evoli täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Tips på fortsatt läsning

Husmorstips för att bli av med fläckar på mattan

Hur kan du rengöra dina mattor hemma?
Rulla till toppen