Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

6 Husmorstips för att bli av med fläckar på mattan

Letar du efter husmorstips för att ta bort fläckar på matta? Mattor kan lätt bli smutsiga och få fläckar, men det finns en mängd olika husmorstips för att ta bort fläckar på matta. Här är några tips för att ta bort olika typer av fläckar:

 1. Ta bort blodfläckar: Blodfläckar kan vara svåra att få bort, men det finns ett enkelt husmorstips som kan hjälpa. Blanda en del ättika med två delar vatten och torka över fläcken med en fuktig trasa. Låt det verka i några minuter och skrubba sedan bort fläcken med en borste. Tvätta sedan området med ljummet vatten.
 2. Ta bort vinfläckar: Vinfläckar kan vara svåra att få bort, men du kan prova att blanda en del vatten med en del vinäger och torka över fläcken med en fuktig trasa. Låt det verka i några minuter och skrubba sedan bort fläcken med en borste. Tvätta sedan området med ljummet vatten.
 3. Ta bort kaffe- och tefläckar: Kaffe- och tefläckar kan vara svåra att få bort. Du kan prova att använda en blandning av vatten och vinäger för att ta bort fläcken. Torka över fläcken med en fuktig trasa som är doppad i lösningen och låt det verka i några minuter. Skrubba sedan bort fläcken med en borste och tvätta sedan området med ljummet vatten.
 4. Ta bort såpbubblor: Såpbubblor kan vara svåra att få bort från mattor, men du kan prova att använda en blandning av vatten och bordsvinäger för att ta bort dem. Torka över bubblorna med en fuktig trasa som är doppad i lösningen och skrubba sedan bort bubblorna med en borste. Tvätta sedan området med ljummet vatten.
 5. Ta bort olja- och fettfläckar: Olja- och fettfläckar kan vara svåra att få bort från mattor, men du kan prova att använda en blandning av vatten och diskmedel för att ta bort fläcken. Torka över fläcken med en fuktig trasa som är doppad i lösningen och låt det verka i några minuter. Skrubba sedan bort fläcken med en borste och tvätta sedan området med ljummet vatten.
 6. Det är viktigt att försöka få bort fläckar så snabbt som möjligt, eftersom det kan bli svårare att få bort fläcken ju längre den har satt sig. Var även försiktig så att du inte skadar mattan när du försöker ta bort fläcken, och testa alltid rengöringsmetoden på en liten, osynlig del av mattan först för att se om det fungerar. Genom att följa dessa husmorstips kan du enkelt ta bort fläckar från mattor och hålla dem fräscha och rena.

Hur får man bort gamla fläckar på mattan?

Gamla fläckar på mattan kan vara svåra att få bort, men det finns några metoder du kan prova:

 1. Blötlägg fläcken med ljummet vatten. Använd en mjuk borste eller en trasa för att gnugga försiktigt på fläcken. Var noga med att inte skrubba för hårt eftersom det kan skada fibrerna i mattan.
 2. Spraya på en rengöringsmedel som innehåller syra, som ättika eller citronsyra. Låt sitta i några minuter innan du sköljer bort med ljummet vatten.
 3. Försök med ett tvättmedel för mattor. Följ anvisningarna på förpackningen för att använda den på rätt sätt.
 4. Ett annat trick som kan fungera är att blanda lika delar salt och bakpulver med lite vatten till en pasta. Gnugga in pastan på fläcken och låt den verka i några minuter innan du sköljer bort med ljummet vatten.

Det är viktigt att du inte använder för hårda skurmedel eftersom det kan skada fibrerna i mattan. Var också noga med att torka upp så mycket vätska du kan efteråt, så att du inte riskerar att fläcken fastnar ännu mer i fibrerna.

Hur får man bort fläckar på en ullmatta?

Ullmattor är känsliga för vissa rengöringsmedel och kan skadas om de används på fel sätt. Därför är det viktigt att du använder lämpliga metoder för att ta bort fläckar på en ullmatta. Här är några tips på hur du kan försöka ta bort fläckar på en ullmatta:

 1. Blötlägg fläcken med ljummet vatten. Använd en mjuk borste eller en trasa för att gnugga försiktigt på fläcken. Var noga med att inte skrubba för hårt eftersom det kan skada fibrerna i ullen.
 2. Spraya på en mild rengöringsmedel och låt sitta i några minuter innan du sköljer bort med ljummet vatten. Undvik att använda starka rengöringsmedel eller ättika, eftersom det kan skada ullen.
 3. Försök med en speciell fläckborttagningsprodukt för ullmattor. Följ anvisningarna på förpackningen för att använda den på rätt sätt.

Hur tar man bort fläckar på äkta mattor?

Äkta mattor är oftast gjorda av naturmaterial som exempelvis ull eller silke, och kan vara känsliga för vissa rengöringsmedel. Därför är det viktigt att du använder lämpliga metoder för att ta bort fläckar på en äkta matta. Här är några tips på hur du kan försöka ta bort fläckar på en äkta matta:

 1. Blötlägg fläcken med ljummet vatten. Använd en mjuk borste eller en trasa för att gnugga försiktigt på fläcken. Var noga med att inte skrubba för hårt eftersom det kan skada fibrerna i materialet.
 2. Spraya på en mild rengöringsmedel och låt sitta i några minuter innan du sköljer bort med ljummet vatten. Undvik att använda starka rengöringsmedel eller ättika, eftersom det kan skada materialet.
 3. Försök med en speciell fläckborttagningsprodukt för äkta mattor. Följ anvisningarna på förpackningen för att använda den på rätt sätt.
 4. Ett annat trick som kan fungera är att blanda lika delar salt och bakpulver med lite vatten till en pasta. Gnugga in pastan på fläcken och låt den verka i några minuter innan du sköljer bort med ljummet vatten.

Det är viktigt att du inte använder för hårda skurmedel eftersom det kan skada fibrerna i materialet. Var också noga med att torka upp så mycket vätska du kan efteråt, så att du inte riskerar att fläcken fastnar ännu mer i fibrerna.

Hur får man bort avföringsfläckar på mattan?

Ibland händer det att hunden är dålig i magen och det råkar komma bajs på mattan. Avförings fläckar på en matta kan vara svåra att få bort, men det finns några metoder du kan prova:

 1. Lyft bort så mycket som möjligt med en sked eller liknande, utan att trycka ner det i mattan. Var försiktig så du inte skadar fibrerna i mattan.
 2. Blötlägg fläcken med ljummet vatten och en mild rengöringsmedel. Använd en mjuk borste eller en trasa för att gnugga försiktigt på fläcken. Var noga med att inte skrubba för hårt eftersom det kan skada fibrerna i mattan.
 3. Försök med ett Enzymrengöringsmedel. Följ anvisningarna på förpackningen för att använda den på rätt sätt.
 4. Ett annat trick som kan fungera är att blanda lika delar salt och bakpulver med lite vatten till en pasta. Gnugga in pastan på fläcken och låt den verka i några minuter innan du sköljer bort med ljummet vatten.

Relaterade inlägg

Hur lång tid tar kemtvätt?

Rengöra mattan hemma

6 Husmorstips för att bli av med fläckar på mattan
Rulla till toppen