Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Ta bort chokladfläckar – Effektiva husmorstips

Det är lätt hänt att råka smula lite choklad på kläderna när man äter. Vill du rädda plagget från att bli förstört är det viktigt att agera snabbt för chokladfläckar kan vara svåra att få bort.

Så, hur får man bort chokladfläckar på kläderna, på soffan, mattan eller bilsätet? Behandla fläcken så snart som möjligt. Om du kan, skölj fläcken i kallt vatten. Behandla med flytande tvättmedel, alternativt diskmedel. Lägg den i blöt några timmar och tvätta sedan som vanligt. Mattor, soffor och bilsäten baddar du med kolsyrat vatten.

Det är tråkigt att förstöra fina kläder, soffan, mattan eller bilsätet med choklad, därför gäller det att du tar hand om fläcken så snabbt du kan.

Att ta bort chokladfläckar

Choklad ger fläckar som är svåra att få bort. Tar man inte hand om fläcken på en gång kan det hända att plagget, soffan, mattan eller bilsätet blir förstört och det blir kvar en fläck som man aldrig får bort. När man får fläckar av choklad är det första man ska göra att ta bort ifall det sitter någon lös choklad på plagget. Använd en plastsked, eller något annat med tunt blad som gör att du kommer åt ordentligt och inte bara skrapar ut fläcken mer.

Är det kläder och du slänger in plagget i tvättmaskinen och tvättar som vanligt nu brukar det tyvärr finnas rester av chokladfläcken när man plockar ut det ur maskinen igen. Spola istället fläcken under kallt rinnande vatten i cirka fem minuter. Tänk på att spola från den motsatta sidan mot vart du har fläcken. Det gör att chokladfläcken inte kryper längre in i textilfibrerna, utan att man avlägsnar fläcken åt rätt håll liksom. Använder du varmt vatten smälter du chokladen ännu mer, så tänk på att det ska vara kallt.

När du har spolat igenom fläcken ordentligt är det dags att förbehandla den. Det gör du med flytande tvättmedel alternativt vanligt handdiskmedel. De är båda väldigt bra fettlösare, så därför fungerar det så effektivt. Gnugga på in medlet ordentligt i fläcken och låt det ligga en stund. Har du inte något av dessa hemma kan du istället värma den fetaste mjölken du har hemma och doppa ner fläcken där i. Barnängen hårda tvål fungerar också om du gnuggar ordentligt på fläcken.

Efter att du har förbehandlat fläcken kan du lägga plagget i blöt i varmt vatten. Tänk bara på att inte överdriva temperaturen. Vi får 60-gradigt vatten ut ur kranen och alla plagg tål inte den höga temperaturen. Så ta en titt på tvättråden! Låt gärna plagget ligga i blöt till morgonen därpå.

Är det en matta, ett bilsäte eller soffan som fått choklad på sig så baddar du den med bubbelvatten eller kallt kranvatten tills fläcken löser sig.

Sedan är det bara att tvätta plagget som vanligt och det kommer inte att finnas ett spår av fläcken.

Undvik specialmedel

Det finns dyra specialmedel som Vanish eller Ta bort för att behandla fläckar med, men de fungerar inte alltid så bra som man hoppas på.

Något som jag själv blev väldigt förvånad över det var att när jag provade att använda galltvål på chokladfläcken så tog det inte bort den. Galltvål brukar ju fungera på nästan allt annars. Men galltvål tog inte bort chokladfläckar.

Att rengöra med ättika har ju blivit en trend. Men det ska du se upp med här. Det är faktiskt inte så att allt kan rengöras med ättika. Du ska till exempel inte använda ättika på mattor.

Det bästa brukar faktiskt vara att prova husmorstipsen med flytande tvättmedel och diskmedel.

Hur tar man bort chokladfläckar på soffan?

Den värsta sortens chokladfläckar är när de hamnar i soffan. Soffor är inte alltid tvättbara och har inte alltid avtagbart tyg. Då är man tvungen att försöka göra det bästa av situationen och behandla fläcken på plats.

Får du en chokladfläck i soffan börjar du självklart med att försöka avlägsna resterna av chokladen ur soffan så elegant du kan utan att kladda ut fläcken mer. Har du kolsyrat vatten hemma? I så fall tar du det! I annat fall så nöjer du dig med vanligt kranvatten. Töm vattnet på en trasa och dutta på fläcken tills den försvinner. Utan medel kan det ta en stund, jag vet! Lyckas det inte trots dina ansträngningar så kan du även ta lite Barnängens hårda tvål. Gnid in fläcken och låt det stå en liten stund. Fortsätt sedan dutta tills dess att fläcken försvunnit.

Alternativet kemtvätt finns ju alltid, men jag skulle hellre rekommendera att du skaffar en möbeltvätt. Jag skriver och berättar mer om den lite längre ner på sidan.

Hur får man bort fläckar av choklad på mattan?

Är det en matta som går att tvätta i tvättmaskinen så spolar du först fläcken med kallt vatten. Gnugga sedan chokladfläcken med flytande tvättmedel eller handdiskmedel. Blötlägg sedan den delen av mattan där chokladfläcken sitter i varmt vatten och låt det ligga tills morgonen därpå. Sedan kan du tvätta mattan som vanligt i tvättmaskinen.

Är det en yllematta eller en tyngre matta som du inte kan tvätta i en vanlig tvättmaskin? Lägg en handduk under mattan, så att du inte skadar golvet. Testa sedan att badda med kolsyrat vatten eller vanligt kallt kranvatten och se ifall inte fläcken släpper. Här är det viktigt att du är försiktig. Textilier som till exempel ull är ömtåliga och om man gnuggar ull för länge kommer den att bli tovad. Det är kanske inte det du vill!

Fick du inte bort fläcken? Ja, alternativet kemtvätt finns ju förstås. Men det finns faktiskt smartare sätt. En ångtvätt kan rädda mattan både den här gången och många gånger i framtiden. Det blir väldigt billigt per tvätt!

Hur får man bort chokladfläckar från bilklädseln?

Att få choklad på bilklädseln är ju inget drömläge direkt. Det är trångt i bilen, bilsätet kan inte tas med in och blötläggas över natten och det sista man vill är att skada bilsätet.

Får du choklad på bilsätet börjar du med att avlägsna så mycket lös choklad du kan. Badda fläcken med kolsyrat vatten eller vanligt kallt kranvatten.

När det gäller bilklädsel så rekommenderar experterna (bl.a. OKQ8) att du använder kemiskt ren bensin på fläckarna och gnuggar försiktigt tills fläcken är borta. Doppa sedan en svamp i vatten och diskmedel och några droppar ättika för att torka bort bensinen.

Risken när man börjar behandla fläckar på bilsäten är just den fläcken blir väldigt ren, medan det omgivande sätet kanske inte är fullt så rent. Det blir alltså en ljusare fläck där chokladfläcken satt. Så även för bilklädseln kan du fundera på om du inte vill köpa en ångtvätt för att tvätta. Den ger dig ju möjlighet att tvätta rent sätena helt och få bilen mycket snyggare invändigt.

Möbeltvättar

Misslyckades du med att få bort fläcken av choklad i soffan och har du inte lust att betala för att få soffan kemtvättad? Då finns det bara en utväg nu.

Matt och möbeltvätt

Det enklaste och mest effektiva sättet att rengöra en möblerna är någon form av matt- eller möbeltvätt. Det ger det bästa slutresultatet. Den suger upp vattnet ur tyget efter att den har rengjort den.

Läs mer och beställ

Vill du inte ha en fullstor maskin finns det även mindre som är både bra på att tvätta soffor och mattor och som har hög sugkraft.

Läs mer och beställ

Priset är inte så mycket om man jämför med vad det kostar att köpa en helt ny soffa eller att kemtvätta soffan. Den kommer du ha mycket nytta av i andra sammanhang också. Den lyckas ta fläckar som verkar helt hopplösa. Så blir du tvungen att ta till det här knepet för att få rent soffan från chokladfläckar ska du inte vara ledsen. Du kommer att få användning för den här maskinen många gånger.

Hur behandlar man ingrodda chokladfläckar?

Är det en ingrodd chokladfläck? Såg du den inte när du tvättade eller misslyckades du med att få bort den när du körde plagget i tvättmaskinen? Ingen vara, det finns lösningar även då. Testa då kemiskt ren bensin eller ammoniak. Börja med att testa på insidan av plagget där det inte syns.

Jag har också läst rekommendationer om att man ska använda T-röd och därefter ammoniak blandat med tvålvatten. Detta har jag dock inte vågat mig på att testa själv. Varken ammoniak eller T-röd är ju så nyttigt. Ammoniaken är farlig att andas in och sticker i ögon och hals. T-röd kan även den ge irriterande ögon och göra att man blir påverkad. Det är också bra att använda skyddshandskar och vara utomhus när man använder den. Det låter inget vidare helt enkelt. Och jag har faktiskt lyckats få bort chokladfläckarna i tvätten utan att ta till den metoden.

Relaterade frågor

Hur mycket kostar det att kemtvätta en matta? Priset för att kemtvätta en matta beror på storleken på mattan och vad det är för matta. Till exempel kostar det lite mer att tvätta en äkta matta än en rölakan. Priserna ligger oftast på 200-300 kr.

Hur mycket kostar det att kemtvätta kläder? Det beror på vilket plagg det är en skjorta brukar ligga mellan 20-60 kr och en kavaj 90 – 130 kr. Är det en brudklänning blir priset lite högre – runt 500 kr.

Hur mycket kostar det att kemtvätta en soffa? Priset för att låta kemtvätten rengöra soffan ligger mellan 1000 kr för en fåtölj till 3500 kr för en hörnsoffa.

Ta bort chokladfläckar – Effektiva husmorstips
Rulla till toppen