Hur städar man parkettgolv?

Ett parkettgolv är vackert och håller länge. Men för att golvet ska hålla sig fint så länge som möjligt krävs lite omsorg när du rengör parkettgolvet och att du snabbt tar hand om t.ex. vatten som spills ut på golvet.

Hur städar man parkettgolv? Dammsug eller torrmoppa golvet ofta för att håla golvet rent. Det går också att våttorka med en väl urvriden trasa eller mopp ibland.

Hur städar man ett parkettgolv?

För att ditt parkettgolv ska hålla så länge som möjligt bör du hålla det rent.

Speciellt farligt för parkettgolvet är gruset som följer med skorna in i hallen. Så se därför till att hålla undan gruset i hallen genom att använda dig av en dörrmatta.

När du ska städa ett parkettgolv finns det risk att golvet blir repigt om du kör igång direkt med dammsugaren. Finns det skärp och grus på golvet så bör man börja med att sopa av det lösa skräpet först.

Efter dammsugningen kan du torka golvet med en urvriden trasa eller moppa golvet.

Undvik slitage på parkettgolvet

Det finns små saker du kan göra för att ditt golv ska hålla längre. Att rengöra sitt parkettgolvet regelbundet är viktigt för att det ska hålla sig fint.

För att minska slitage på parkettgolvet bör du också använda möbeltassar under dina möbler. Med jämna mellanrum behöver du också rengöra möbeltassarna, eftersom det kan fastna grus där som repar golvet.

Skulle det komma vatten på golvet bör du torka upp det så snabbt som möjligt.

Hemstädning- har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen där ibland? Då tycker jag att du ska söka på Dorunner och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Att våttorka parkettgolv

Efter att du har dammsugit parkettgolvet kan du vid behov även våttorka golvet.

Det är viktigt att inte blöta ner parkettgolvet för mycket om du våttorkar det. För mycket fukt kan skada golvet. Vissa golv är dessutom extra känsliga för fukt. Träslag som kan vara känsligare är bok och lönn.

Du vet att du har en lagom mängd vatten i moppen eller på trasan har du om vattnet torkar upp igen inom någon minut.

Använd en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. En svag såplösning eller ett par droppar handdiskmedel är bra att starta med. Använd aldrig rengöringsmedel med ammoniak!

Kan man moppa parkettgolv?

Ja, man kan moppa parkettgolv men det är viktigt att göra det på rätt sätt för att undvika skador. Innan du börjar moppa parkettgolvet är det viktigt att se till att golvet är fritt från smuts och damm. Du kan använda en mjuk dammvippa eller dammsugare för att rengöra golvet.

För att moppa parkettgolvet kan du använda en lätt fuktad mopp eller trasa. Det är viktigt att inte använda för mycket vatten eftersom det kan skada golvet. Du kan använda en mild rengöringslösning, såsom en blandning av vatten och mild såpa eller rengöringsmedel speciellt utformat för parkettgolv.

När du moppat golvet är det viktigt att torka bort eventuellt överflödigt vatten med en torr trasa eller mopp för att undvika att vattnet tränger ner i träet och orsakar skador. Det är också viktigt att undvika att dra tunga föremål över golvet, eftersom det kan orsaka repor eller skador på golvet.

Slutligen, se till att du regelbundet underhåller ditt parkettgolv genom att dammsuga eller torka av golvet regelbundet för att undvika att smuts och damm byggs upp på ytan. Genom att ta hand om ditt parkettgolv på rätt sätt kan det hålla sig vackert och hållbart i många år framöver.

Hur tar man bort fläckar på parketten?

Använd inte starka rengöringsmedel på parketten. Om du gnider hårt på fläcken kan du också skada golvet.

Var alltid noga med att trasan är väl urvriden, för om vattnet får ligga kvar kan de bli stora fula fläckar som är svåra att få bort. Det är också praktiskt att använda sig av en mikrofiberduk för att få det riktigt rent.

Svåra fläckar på parkettgolvet

Har du trots att du varit försiktig ändå fått vatten på ditt parkettgolv behöver det faktiskt inte betyda att det är kört. Du kan faktiskt få det fint igen genom att använda rengöringsmedel som passar just ditt golv.

Parkettgolv kan dessutom renoveras flera gånger, så länge det finns tillräckligt tjockt slitskikt. När man renoverar ett parkettgolv slipas golvet ner till trärent för att omlackeras.

Underhåll av parkettgolvet

För att förlänga ett lackat parkettgolv kan du använda underhållslack eller lackrefresher.

Ett oljat parkettgolv kan oljas med någon av de oljor du hittar i butiken. Är det någon del av golvet som slitits extra mycket kan du olja bara den biten.

Tips på fortsatt läsning

Får du repor i parkettgolvet går det faktiskt att reparera, så att den nästan blir osynlig. Det här är riktig magi! Läs mer om husmorstips mot repor i parkett!

Hur lagar man parkettgolv?

Hur städar man parkettgolv?

Så här underhåller du dina golvytor för att förlänga dess livslängd

Relaterade frågor

Hur diskar man? Tappa upp vatten i diskhon och droppa några diskmedel och börja med den disk som är minst smutsig. Läs mer om hur man diskar här.

Hur putsar man fönster? Det brukar räcka med varmt vatten med några droppar diskmedel. Doppa en svamp i vattnet och tvätta av fönstret. Ta sedan en fönsterskrapa och raka bort vattnet. Torka skrapan på en torr handduk mellan varje drag. Vill du lära dig mer om att putsa fönster finns fler tips här.

Hur gör man rent toaletten? För att rengöra toaletten behöver du handskar, toalettborste, trasa, svamp, pappersdukar och ett allrengöringsmedel. Spraya sitsen och ringen med rengöringsmedel. Rengör med trasa eller pappersduk. Till toaletten använder du Jif eller Vim på en svamp. Använd toalettborsten för att rengöra insidan på toaletten. Läs mer om toalettrengöring här.

Hur lagar man parkettgolv? Man kan laga parkettgolv genom att byta ut skadade delar, slipa om golvet, polera, använda en nöt, eller använda sig av täckspackel. Vilken metod du ska välja beror på hur stor skadan är. Läs mer om hur du reparerar ditt parkettgolv här.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, fått skador på parkettgolvet, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. Evoli täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur städar man parkettgolv?
Rulla till toppen