Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur du minskar dina elkostnader

Ingen av oss har väl numera undgått att märka de skenande elpriserna. Elräkningen kan vara både två och tre gånger högre än vanligt, något som kan tära ganska rejält på månadsbudgeten.

Så vad gör man då för att slippa tömma plånboken nästa gång elräkningen dimper ner i brevlådan? Vad finns det för knep att spara på elen? Kort sagt: hur får du lägre elkostnader?

Det första man kan göra är att jämföra olika elleveratnörer.

När man granskar kurvorna för elpriset slås man av att de liknar rena berg- och dalbanan. Priset går uppåt och neråt och står aldrig stilla. Under ett enda dygn kan kostnaden – under de mest extrema dagarna – variera från hela 8 kronor ner till mindre än ett öre. Inte konstigt att många känner sig förvirrade.

Just denna berg- och dalbana kan du faktiskt dra nytta av, tro det eller ej. Det gäller bara att tänka till lite. Mer om detta längre ner i det här inlägget. Först ska vi se vad du rent konkret kan göra för att minska själva elförbrukningen.

Råden är många, och det kan vara svårt att veta man ska prioritera. Vad är viktigast när det gäller att sänka elförbrukningen. Ska man duscha mindre eller är det bättre att släcka lamporna? Svaret är att båda har betydelse, men man ska inte gå till överdrift. Att dra ner på elen är lite som att försöka gå ner i vikt. Det gäller att vara konsekvent och tänka till, men lika lite som att man ska sluta äta för att tappa kilon måste man heller inte duscha i isvatten eller gå och frysa hemma. Man måste ta det med måtta. För, som vi ska se, hjälper det med bara små förändringar i våra vanor.

Visst, stänger du av både värme och lampor blir elförbrukningen givetvis radikalt mycket lägre, men hur stor skillnad gör detta egentligen för plånboken? Och hur bekvämt blir det? Faktiskt finns det betydligt smartare knep att ta till än att sitta insvept i mörkret och huttra. I själva verket kan du fortsätta baka bullar som vanligt, se på TV och ha mysbelysningen tänd – utan att det kostar skjortan.

Vilka är då de konkreta tipsen för att minska elkostnaden?

Dra ner värmen 2 grader.

Att sänka inomhustemperaturen från 20 till 22 grader innebär ingen markant skillnad för dig, men däremot för din plånbok. Du kan spara många tusenlappar under ett år på att inte ha överdrivet varmt hemma. Investera i ett par mysiga innetofflor och en fluffig tröja så klarar du dig galant även under de kallaste vinterkvällar.

Skaffa luftvärmepump

Att värma upp huset med direktverkande el är inte det mest optimala, särskilt inte just nu. Skaffa en smart luftvärmepump som tar tillvara inomhusluften och värmen som redan finns där. Dessutom ger luftvärmepumpen en behagligare och mer jämnt fördelad värme.

Duscha kortare stund

Visst är det skönt att stå länge i duschen, men försök vara lite effektiv. Du måste inte schamponera håret i en evighet medan du sjunger italienska arior. Snabba på lite, du blir lika ren oavsett om du duschar i fem minuter eller en halvtimme. Och – hoppa över att karbadet. Du kan unna dig en extra pizza om duschar istället.

Byt till LED-lampor

Gamla hederliga glödlampor är ett stort NEJ. Om du fortfarande har kvar några så byt ut dem omedelbart. De bokstavligen slukar ström. Använd istället LED-lampor, som drar i stort sett ingenting. Och nej, LED-lampor är inte tråkiga med kallt blått ljus, de finns numera i olika nyanser.

Och om du använder lågenergilampor då? Ingen fara, de är nästan lika energisnåla som LED-lamporna. Byt ut dem först när de går sönder. Det lönar sig inte att byta före det, med tanke på att du måste punga ut med en extra slant när du inhandlar dina LED-lampor.

Men det där berg- och dalbanetipset då? Jodå, spänn fast säkerhetsbältet, för här kommer det:

Spara massor

För den som har möjlighet och är villig att anstränga sig lite finns det ett riktigt bra tips. Dra nytta av de skiftande elpriserna över dygnet.

Detta gör du genom att teckna ett så kallat timpris med ditt elbolag. Då betalar du för den el du förbrukar per timme. Vi tar ett exempel.

Säg att elprisets snittpris under ett dygn är 3 kronor per kWh. Med ett vanligt rörligt avtal betalar du då 3 kronor för varje kilowattimme du gör åt, oavsett tid på dygnet. Med ett timpris däremot betalar du det pris som gäller under den specifika timme när du använder elen. Eftersom priset skiftar mycket under dygnet kan du välja att tvätta eller baka bröd när priset är lågt. Att köra tvättmaskinen när priset ligger på 3 öre/kWh istället för på 8 kronor gör enorm skillnad.

De billiga tiderna brukar ofta infalla sent på kvällen och på natten. Så vad gör du då om du vill sova?

Du måste inte köra tvätten eller disken när det är som allra billigast. Det räcker att du kör igång dem när det är billigare än snittpriset. Då tjänar du likväl några kronor, som i det långa loppet byggs upp till fler och till slut riktigt många kronor. Tänk alltså även här på liknelsen med bantningen – gå inte till överdrift och håll det förnuftigt. Många gånger är priset också lägre under helgerna, så då kan du med gott samvete dra fram högtryckstvätten och rengöra bilen eller göra en rejäl storstädning med dammsugaren.

Hur vet du då när priset är billigt och dyrt?

De flesta elbolag lägger upp priser på sina hemsidor. Det finns också speciella sidor där du kan följa priset timme för timme. På Elbruk hittar du utförlig information om allt som är värt att veta om elpriset. Här finns tabeller, staplar, kurvor och jämförelser. På kommunernas hemsidor brukar det också finnas matnyttig information, och som elkonsument kan du ofta logga in och följa din egen elförbrukning.

För den som vill spara pengar på sin elräkning finns det alltså en hel del att göra. Du kan både dra ner på din rent konkreta elförbrukning, genom att exempelvis sänka inomhusvärmen ett par grader, och se till att du betalar lägre pris för det du förbrukar. Det gäller bara att tänka till lite och planera vissa sysslor i förväg. Och det bästa av allt? Jo, förutom att du sparar pengar och att det faktiskt kan vara riktigt roligt att följa priser och kurvor gör du dessutom en miljön en tjänst. Att dra ner på vår elförbrukning tjänar vi alla stort på, inte enbart i pengar.

Hur du minskar dina elkostnader
Rulla till toppen