Hur man polerar silver och silver smycken

Silver är en av de mest ädla metallerna på vår planet. Det är också ett av de mest använda materialen för dyra smycken, förutom metaller som guld och platina. De många legeringar som skapats genom kombinationen av silver och andra metaller anses alla vara ädelmetaller och används ofta för att tillverka lyxvaror. Men dessa lyxartiklar åldras och de oxiderar. Silver oxiderar inte lika snabbt som legeringar. Men silver är alldeles för mjukt för att användas för att tillverka smycken eller bestick. Oftast kommer de saker du kallar silver att vara legeringar, vanligtvis Sterling silver. 

Eftersom legeringar som Sterling silver oxiderar, och de kan göra det ganska snabbt, måste du antingen ta dem till en professionell guldsmed och låta dem polera silvret åt dig, eller så kan du lära dig att polera ditt silver hemma och spara en massa av pengar! I den här texten har jag sammanställt en steg-för-steg-guide för att polera ditt silver och dina silversmycken, så om du är intresserad av att ge de gamla metallerna en ny glans, läs vidare!

Steg 1: Avgör om det är ett silverpläterat objekt eller ett silverobjekt du arbetar med

En viktigt sak du måste göra innan du ens börjar hälla vatten i en skål, är att avgöra om ditt silverföremål verkligen är gjort av silver eller kanske bara silverpläterad. Att bestämma detta kan är avgörande för hur du sedan ska gå vidare, så det är inget som du kan hoppa över.

Hur man polerar silver och silver smycken

Om det råkar vara ett föremål gjort av rent silver är det goda nyheter eftersom det brukar vara värt mer än silverpläterade föremål. Det är också goda nyheter eftersom du enkelt kommer kunna rengöra det hemma om du bara följer de första stegen i den här artikeln.

Men om det är ett försilvrat föremål behöver du vara lite mer försiktig med det. Oxideringen, eller missfärgningen har den egenskapen att den gör silverpläteringen till ett lager som kan börja flagna och lossa väldigt lätt. Detta är dåliga nyheter eftersom det är troligt att när du blötlägger föremålet i silverputs eller polerar ytan kan metallen flisas och flagna, så att det blir skador på ditt föremål.

Om du har en silverbelagt föremål som börjar flisas eller flagnar sönder, skulle jag rekommendera dig att ta den till en professionell guldsmed där de kan försöka hantera situationen med professionella verktyg, färdigheter och material. Men det finns tyvärr inga garantier för att det går att rädda ditt silverpläterade föremål.

Skålmetoden för att rengöra silver

Eftersom det finns två huvudmetoder för att göra det här rätt har jag delat upp artikeln på ett sätt där du tydligt kan se stegen för varje metod och bestämma vilken som är bäst för dig. Skålmetoden, den jag ska beskriva i detalj i det här avsnittet av artikeln, är bättre för mindre föremål som smycken, som är svåra att rengöra enkelt med händerna eller med någon form av borste.

Steg 1: Förbered en skål

Det första steget är att packa in en skål helt i aluminiumfolie. Anledningen till att du gör detta är för att förhindra att lösningen du ska använda för att rengöra silver också skadar skålen. 

Vik aluminiumfolien tätt om skålen och på ett sätt att skålen inte kommer i kontakt med vatten när du fyller på den eller åtminstone minimerar mängden. 

Steg 2: Fyll skålen med rengöringslösningen

Nu kan du antingen välja att använda någon metallpolerare som du kan köpa, eller så kan du använda ett husmorstips för att göra din egen lösning (som är lika effektiv). För den köpta lösningen kommer jag att länka ett par poleringsvätskor och pasta i metall i slutet av artikeln så att du kan investera i en om du vill polera dina silverföremål ofta eller om du har olika typer av metaller att polera. 

För DIY-alternativet, lägg 1 matsked bakpulver och 1 matsked salt i skålen. Häll i varmt till varmt vatten och rör om för att blanda dem ordentligt. 

Steg 3: Sänk ner dina smycken i skålen

Nu är det dags att placera smyckena du vill rengöra och polera i skålen med rengöringsvätska (DIY eller butiksköpta blandningen). Lämna dem där i cirka 10 minuter (mer eller mindre, beroende på mängden smuts och fläckar som finns på ditt silverföremål). 

När du lämnar silver i detta vatten i 10 minuter arbetar saltet och bakpulvret tillsammans för att rengöra smyckena i varje vinkel och vrå, och genom kemiska processer tar du bort alla fläckar och återställa glansen hos föremålet.  

Det fantastiska med den här metoden är att du kan vara säker på att vattnet kommer in i varje litet hål på dina smycken, eller kommer igenom varje länk i en tunn kedja. Det finns ingen del av smyckena som kommer att förbli torrt eller obehandlat om du sänker ner det i den här lösningen, som sedan kan ge en jämn och ren glans.

Steg 4: Ta upp dina smycken

När de 10 minuterna har gått, ta upp dina smycken. Klappa dem torra med en pappershandduk och låt dem torka på ett välventilerat och varmt ställe. Se till att det inte finns vattendroppar kvar på dem. Om du har slutfört det här steget, bör dina smycken vara glänsande och rena. De kommer se välpolerade ut.

Du kan också upprepa denna process om du tycker att dina smycken inte är tillräckligt rena, var noga med att inte överdriva det, eftersom lösningen kan skada metallens utsida om de lämnas i löningen för länge.  

Använd ett tyg / stålull och metallpolerare för att rengöra silver

Denna metod, där du bör använda antingen en trasa, en skumsvamp eller fin stålull, är avsedd för större silverföremål med mer fläckar på. Detta är inte praktiskt för mindre föremål, eftersom du kanske inte kan nå alla delar av dem med den här metoden, vilket resulterar i ojämn rengöring. 

Allt som är ungefär lika stort som eller större än silverbestick kan behandlas med den här metoden, men se till att du bara använder den för föremål där du kan nå alla ytor runt omkring. 

Steg 1: Välj dina verktyg

Det första steget, som alltid, är att samla in de verktyg och föremål som du behöver. I det här fallet behöver du antagligen antingen en bit mjuk bomullsduk, en mjuk skumsvamp eller i värre fall en fin stålull (OBS, inte Svinto!!). 

När du bestämmer vilken du ska använda ska du ta hänsyn till mängden fläckar på det angivna silverföremålet som du vill rengöra och polera. Ju mindre det är, desto mjukare ska verktyget du ska använda vara för att undvika potentiella repor och skada metallen. Använd endast stålull om ditt silver verkligen är fläckat, men inte så mycket att det skulle vara bättre att ta det till en professionell verkstad. 

Dessutom bör stålullen inte vara tuffare än grad 00, och helst bör den ligga under det. Även den finaste stålullen kommer att kunna ta bort fläckarna för det mesta, så att få något grovt och mycket slipande är inte en bra idé för ett poleringsjobb. 

Nästa viktiga verktyg du bör välja är en poleringsvätska eller pasta av metall. Kolla in de produkter som är länkade i slutet av den här artikeln om du letar efter högkvalitativa och prisvärda alternativ. 

Om du inte vill eller inte har råd att köpa poleringsvätskor eller pastor av metall finns det även några husmorstips som du kan göra hemma. Här är några alternativ:

  • Blanda tre delar bakpulver till en del vatten för att bilda en pasta. 
  • Blanda lika delar bakpulver, salt och vatten för att bilda en pasta. 
  • Använd ketchup som din pasta!

Steg 2: Rengör ditt silver

Använd lite varmt vatten och diskmedel med en svamp eller trasa för att bara ta bort överflödig smuts, damm eller andra partiklar från dina silverföremål, så sprider du din polermassa eller vätska på en ren yta, vilket kommer att öka effektiviteten. Skrubba inte alls vid denna tidpunkt, var försiktig men grundlig. 

Steg 3: Polera dina silverföremål

När dina silverföremål är rena kan du börja polera dem. Du kan göra detta genom att ta det verktyg du valt (tyg, svamp eller stålull) och applicera pastan eller vätskan som du väljer på silverytan. Återigen, se till att det inte bara är en silverbeläggning eftersom lösningarna lätt kan skada det tunna lagret silver istället för att bara polera det. 

När pastan eller vätskan appliceras generöst på hela silverytan, beroende på hur svåra fläckar det har, kan du antingen gnugga in det mjukt, börja skölja omedelbart eller till och med vänta på att det verkar i 10-30 minuter. Se till att inte överdriva det och repa eller skada objektets yta. Om du är osäker är det bättre att skölja bort lösningen från föremålet och sedan upprepa processen vid behov. 

Steg 4: Låt det torka

Vid den här tiden har du antingen applicerat pastan eller vätskan, gnuggat den på silverytan ett tag eller kanske lämnat den för att utöva sin magi i 10-30 minuter. Hur som helst är poleringen klar och du måste skölja och rengöra kemikalierna på ditt silver. Vissa köpta alternativ kräver inte att du sköljer bort vätskan, utan ska lämnas kvar. De torkar och skapar ett skyddande lager ovanpå silverytan, men du bör alltid kolla detta på förpackningen för att inte oavsiktligt skada ditt silver. 

Efter att du har sköljt pastorna eller vätskorna ordentligt (eller i vissa fall låtit dem torka på silvret) har du bara ett steg kvar att göra: låt objektet torka helt. Placera den på en varm och ventilerad plats. Här vill du att det ska torka så snabbt som möjligt, eftersom vatten på ytan av silverlegeringar ger snabb utveckling av fläckar. 

När vattnet har avdunstat helt, bör ditt silver se ut som nytt!

Vad är Sterling Silver exakt, och varför blir det missfärgat? 

Rent silver är lika dyrt som mjukt. Det används faktiskt inte så ofta, eftersom det deformeras snabbt och också är svårt att forma. Rent silver är en metall som består av 99,99% silver och endast 0,01% spårmineraler och metaller. Ett sätt att öka hållbarheten, segheten och även glansen av silver är att kombinera den med en annan metall för att skapa en legering. Dessa legeringar tillverkas vanligtvis med andra ädelmetaller eller halvädelmetaller som platina, guld, zink, koppar eller nickel. 

Sterling silver är en legering, vilket innebär att det finns en annan metall (eller fler) än silver för att förbättra vissa aspekter av metallen. Sterling silver är i allmänhet en legering av exakt 92,5% silver och 7,5% koppar, men ibland blandas koppardelen med andra material som nickel eller platina. 

Vad koppar gör är att den faktiskt härdar metallen så att den lättare kan smidas och formas, och den kan också behålla sin form under mycket längre tid. Det kan också, tvärtemot vad många tror, faktiskt ge ett blankare och mer glamoröst utseende än vad rent silver har. Rent silver tenderar att vara mattare och att se mer ut som ett mineral än ädelmetall, och med tiden kan det yttre lagret av det också bli något mörkare än de inre skikten, vilket gör att det ser ännu mindre snyggt ut. 

Men varför blir en mer hållbar och hårdare metallegering matt? Att det blir matt har faktiskt ingenting att göra med materialets hårdhet, utan beror på materialets reaktivitet med omgivningen, som vanligtvis är luft eller vatten. 

De flesta metaller får fläckar och blir matta över tiden, vilket innebär att de utvecklar någon form av missfärgning och en yttre struktur nästan som rost, men inte lika grovt. Järn är det enda materialet som utvecklar rost, vilket händer på grund av oxidation, men de andra metallerna reagerar vanligtvis med svavelföreningarna i luften för att utveckla fläckar.

Således är anledningen till att sterlingsilver oxiderar och får fläckar är att den har en högre andel av en annan metall som inte är silver, vilket gör det mycket lättare för den att oxidera. Den tid som behövs för att fläckar ska uppstå är oftast i kategorin ”år”, men genom att lägga till en annan metall minskas tidsramen avsevärt. 

Den här steg för steg guiden för att polera ditt silver är främst inriktad på Sterling och andra typer av legeringar. Det du betraktar som silversmycken eller bestick är antingen Sterling eller någon silverlegering av lägre kvalitet (vilket bara betyder att den har en mindre procentandel silver i sig).

Här ska du få tips om de bästa silverpoleringsprodukterna:

Bästa silverpoleringsprodukterna på Amazon

Goddards Silver Care Liquid Dip

För häpnadsväckande valuta för pengarna bör du definitivt kolla in Goddards Silver Care Liquid Dip, som gör att du kan rengöra ditt silver snabbt och effektivt, samtidigt som du lämnar en långvarig glans på det. Denna produkt skickas till nästan var som helst i världen och är också av mycket hög kvalitet, så om du letar efter en poleringsvätska för silver bör det definitivt vara ett av dina första val. Kolla in det här på Amazon!

Hagerty 17245 bestick silverdyp

Hagerty är ett fantastiskt varumärke när det gäller silver- och metallvård, och den här produkten är en av deras mest intressanta och effektiva. Eftersom några av de vanligaste föremålen gjorda av silver är bestickföremål, kommer denna silverpolerings- och rengöringsvätska i en behållare som passar de flesta bestick. Allt du behöver göra är att doppa gaffeln, kniven eller skeden i behållaren en kort stund, och när du tar ut den kommer du att mötas av en fantastisk glans och ett rent utseende. Kolla in det genom att klicka på den här länken till Amazon!

Hagerty Silver Foam Silver Cleaner

Inte överraskande, en annan Hagerty-produkt gör listan. Denna silverrengöring och polering pasta / skum är avsedd för de mer känsliga föremålen, så om du har en äldre uppsättning bestick eller några ömtåliga och känsliga smycken, det finns ingen bättre produkt för den än den här. Om du är intresserad, kolla in den här produkten genom att klicka på den här länken till Amazon

Hur man polerar silver och silver smycken
Rulla till toppen