Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur städar man med bikarbonat?

Vill du ha skinande rent hemma utan att använda massa starka kemikalier? Bikarbonat kan användas för att göra rent, mattor, soffan, kakel, ugnen, få bort stopp i avlopp och mycket annat.

Men hur städar man med bikarbonat? På textilier strör du ut bikarbonatet och låter det stå en timme. Sedan dammsuger du upp det. För att göra rent ugnen eller ett avlopp använder du det tillsammans med ättika. För att få rent kakel sprayar du först på vatten och strör sedan på bikarbonatet.

Varför ska man använda bikarbonat när man städar?

Enligt en ny studie gjord av forskare vid universitetet i Bergen kan användandet av rengöringsmedel när vi städar kan påverka oss kvinnor lika mycket som rökning. I rengöringsmedlen finns en rad ämnen som kan vara irriterande för lungorna, som till exempel ammoniak och blekmedel. Det är ingen skillnad om man använder sig av rengöringsmedel i sprayform eller som vätska. Jag försöker övertala min sambo att ta över städningen helt…men om jag misslyckas får jag gå på plan B istället. Minska användandet av kemikalier.

Det kan man till exempel göra genom att använda mikrofiberdukar och naturliga produkter för städning.

Bikarbonat är en naturlig produkt och kan därför användas utan problem! Den kan användas både för rengöring och mot dålig lukt i hela hemmet. Bikarbonat finns att köpa i storpack. Med bikarbonat blir städningen effektiv, hälsosam, miljövänlig och inte minst billigare än med vanliga rengöringsmedel.

Hur städar man med bikarbonat

Hur man städar med bikarbonat beror på vad det är som ska städas. Här hittar nu några exempel på hur du kan använda bikarbonat.

Mattor, madrasser och soffor

Hur städar man mattan med bikarbonat?
Hur städar man mattan med bikarbonat?

Beroende på vad det är för möbel som ska rengöras så kan du behöva använda lite olika metoder. Fina antika möbler så bör du istället kontakta en möbeltapetserare.

Ska du rengöra din matta, soffa eller madrass strör du över lite bikarbonat och låter det stå någon timme. Sedan dammsuger du bara upp bikarbonatet igen. Eller om du vill få bort dålig lukt i gamla möbler.

Har du fettfläckar också så kan du ta lite handdiskmedel, såpa, hårschampo eller tvål för att lösa upp fläcken. Dutta med en trasa för att skölja bort rengöringsmedlet. Sug upp så mycket vatten det går med hjälp av handdukar så att du torkar ur möbeln så mycket det går. Men var noga med att dammsuga upp bikarbonatet innan du börjar att behandla fettfläcken!

Får du inte rent möblerna helt så finns det textiltvättmaskiner att hyra eller ångtvätt som man kan köpa för hemmabruk.

Luktar heltäckningsmattan illa fast du har haft på bikarbonat och städat upp det igen? Då kan du testa att låta det verka lite längre. Gärna till nästa dag. Du kan också testa att blanda med ättika. Gör så här: Blanda då en tesked bikarbonat med en matsked ättika och fem deciliter vatten och häll upp det i en sprayflaska. Spraya sedan över mattan. Låt det sedan torka. Efteråt kommer mattan lukta fräscht igen.

Rensa avlopp

Bikarbonat kan faktiskt användas för att rensa avlopp och för att få bort dålig lukt ur avloppet också. Då häller du en deciliter bikarbonat i avloppet och låter det stå ca en timme. Sedan kokar du upp ättika som du häller ner i avloppet. Det kommer att bubbla till en stund och sedan brukar stoppet i avloppet vara löst och eventuell dålig lukt vara försvunnen.

Du vet när man har varit borta på semester och kommer hem igen så kan det lukta från avloppet. Om du strör i lite bikarbonat i avloppen innan du åker så slipper du det.

Rengöra kakelfogar

För att rengöra kakel och kakelfogar kan du blanda en smet av potatismjöl, bikarbonat, ättika och vatten. Lika delar bikarbonat och potatismjöl. Potatismjölet är till för att det ska bli lite fastare. Applicera blandningen på kakelfogarna. Sedan behöver det stå över natten. På morgonen sedan ta en gammal tandborste och skrubba kakelfogarna. Torka sedan rent både golv och kakelfogar med en skurtrasa. Du kommer bli förvånad hur mycket smuts du får på trasan, även om badrumsgolvet var helt nystädat.

Mögel är en svamp som trivs där det är fuktigt. Som till exempel i våra badrum. Mögelsvamp kan vara farligt och skada ytan som det växer på. Det kan orsaka lunginfektioner och allergier. Får du mögel i badrummet är det viktigt att städa upp möglet och åtgärda till exempel läckande vattenledningar. Bikarbonat är svampdödande och kan därför användas för att få bort möglet. Strö över bikarbonat och låt det stå i minst en halv timme, gärna längre. Dammsug upp bikarbonatet.

Använd bikarbonat till tvätten

Tvätta med bikarbonat
Tvätta med bikarbonat

Du kan faktiskt använda bikarbonat även till tvätten. Bikarbonat hjälper till att neutralisera lukter. Du kan bli av med både svett-, rök- och eldlukt om du tvättar kläderna med bikarbonat. Lägg kläderna som luktar illa i blöt i en blandning av vatten och bikarbonat innan du tvättar. Tillsätt även en halv deciliter bikarbonat i tvättmedelsfacket. Bikarbonatet neutraliserar lukten.

Bikarbonat kan också gör att dina kläder blir vitare. Blanda lika delar bikarbonat med blekmedel. Använd hälften av mängden blekmedel som du brukar använda. Tvätta sedan som vanligt.

Sköljmedel innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ner. I sköljmedel tillsätts ftalater – flera ftalater har förbjudits inom EU, men andra finns kvar. De anses vara hormonstörande, kan framkalla allergier och hudirritationer. Sköljmedel förkortar dessutom livslängden på kläderna. Men du kan faktiskt använda bikarbonat eller ättika istället för sköljmedel för att få tvätten fri från statisk elektricitet och för att göra tvätten mjukare. Då häller du en deciliter bikarbonat i facket där sköljmedlet ska vara.

Har du fläckar efter svett och deodorant på kläderna? Makeup på kläderna, eller en smutsig krage? Inga problem, bikarbonat fixar det! Gör en smet av bikarbonat och vatten som du gnuggar in i tyget. Låt det sedan stå några timmar innan du tvättar som vanligt.

Luktar det unket i tvättmaskinen? För att få bort lukten kör du det snabbaste tvättprogrammet och använder dig av bikarbonat istället för tvättmedel. Du kan förebygga problemet med illaluktande tvättmaskin genom att använda bikarbonat varje gång du tvättar. Både i tvättmedelsfacket och istället för sköljmedel.

Om din tvättmaskin har börjat gulna med åren kan du snygga till den genom att stryka utsidan av maskinen med en blandning av en del bikarbonat och fyra delar varmt vatten.

Gör rent ugnen med bikarbonat

Att göra rent ugnen är tråkigt och väldigt tidsödande. Men med bikarbonat kan du fixa det lite snabbare. Det finns flera olika sätt att städa ugnen med bikarbonat. Ett är att börja med att spraya lite ättika i ugnen och sedan strö över bikarbonat. Låt det sedan stå en halvtimme så kommer det gå mycket lättare att städa ur ugnen.

Du kan också göra så att du blandar en smet av två matskedar bikarbonat och två matskedar salt + kokande vatten. Smeten blandar du sedan och sprider ut i ugnen. Värm ugnen till 200 grader. Låt den sedan svalna och torkar ur ugnen med en fuktig trasa.

Bikarbonat till disken

Har barnen ”glömt” disken under sängen i flera veckor? Då kan det vara riktigt svårt att få bort ingrodda fläckar. Lägg tallrikarna i blöt och strö över lite bikarbonat. Skrubba sedan ordentligt.

Har du mörka fläckar i botten av temuggen? Med hjälp av bikarbonat kan du faktiskt få bort dem. Lägg bikarbonat i diskhon och häll över hett vatten. Lägg sedan temuggarna i diskhon och låt dem stå i blöt några timmar. Sedan diskar du ur dem som vanligt och de bruna fläckarna i botten på muggarna kommer att vara försvunna.

Kylskåpet

Luktar det illa i kylskåpet eller har du plastgrejer som är missfärgade? Rengör kylskåpet med bikarbonat och lite ättika. Det tar bort lukten effektivt.

Plastlådorna diskar du ur som vanligt och fyller dem sedan med vatten och några skedar bikarbonat. Det kommer att få bort lukten.

Du kan även ställa en skål med bikarbonat och vatten på botten av kylskåpet för att förebygga dålig lukt. Byt ut ättikan någon gång i månaden så kommer kylskåpet hålla sig fräscht. Fler tips när du ska göra rent kylskåpet hittar du här.

Rengör diskbänken

Rengör diskbänken med bikarbonat
Rengör diskbänken med bikarbonat

Bikarbonat är också perfekt att rengöra diskbänk och diskho av rostfritt stål med. Du stör bara över bikarbonatet och torkar rent med en svamp eller fuktad trasa. Du kan gärna använda en gammal tandborste för att få rent runt kranen och sånt som annars är svårt att komma åt ordentligt. Passa på att ge kaklet en omgång bikarbonat också!

Brända grytor

En vidbränd gryta kan vara svår att få ren igen. Det brukar bli mycket jobb. Ett sätt att fixa det lite enklare är att strö över bikarbonat hälla på varmt vatten blandat med vinäger och låta det stå över natten. Nästa morgon är det värsta borta och det går betydligt enklare att diska ur grytan.

Få silvret skinande rent

Vill du ha silverbesticken skinande rena igen? Lägg en bit aluminiumfolie i en skål häll på lite bikarbonat och häll över kokande vatten. Doppa sedan ner silverbesticken i vattnet och se till att de nuddar aluminiumfolien. Sim sala bim! Nu är de blanka igen. Bara att torka av med en torr trasa. Men kolla först att det verkligen är silver innan du börjar rengöra det!

Bikarbonat för städning av golv

Du kan även minska mängden rengöringsmedel du använder när du städar golven om du också häller i några matskedar bikarbonat i vattnet.

Har du fått svarta märken på golvet kan du strö bikarbonat över och torka med en fuktig svamp.

Ta bort märken på målade ytor

Har du fått märken på väggen kan du använda bikarbonat för att ta bort dem. Blanda bara en massa bestående av bikarbonat och vatten skrubba sedan bort fläcken med en rengöringssvamp. Det tar faktiskt även bort om du fått streck av färgkritor på väggen.

För att minska lukten i kattlådan

Kattlådor kan lukta illa. För att minska problemet kan du strö över en matsked bikarbonat varje gång du byter kattsand. Nu kommer inte kattlådan att lukta!

Kalka ur kaffebryggaren

Bikarbonat kan också användas för att avkalka din kaffebryggare. För att avkalka fyller du kaffekannan med vatten och blandar i fyra matskedar bikarbonat. Rör om och häll i det i kaffebryggaren. Låt vätskan rinna igenom och häll sedan tillbaka den i vattenbehållaren. Upprepa detta några gånger. Låt den sedan svalna. Du kan nu göra rent kannan med bikarbonatvattnet och en svamp. Häll ut vattnet. Fyll sedan kannan med vatten igen och tillsätt lite citronsaft. Sätt på kaffebryggaren och låt vattnet rinna igenom. Upprepa en gång till. Avsluta med att brygga några kannor rent vatten.

Bikarbonat till diskmaskinen

Något som man ofta inte tänker på att rengöra i hemmet det är diskmaskinen. Efter ett tag kan den börja lukta väldigt illa. Trots att den diskas på insidan varje dag gör det inte att den blir ren. Ungefär en gång i månaden är det bra att göra rent diskmaskinen om man vill förebygga dålig lukt och bakterier. Förutom att tömma filtret i diskmaskinen behöver du även strö någon matsked bikarbonat på botten av maskinen innan du kör den. Ett annat alternativ för att rengöra diskmaskinen är att använda ättika. Sedan kommer diskmaskinen att dofta gott igen.

Bikarbonat för att göra rent termosen

Jag har alltid med mig en liten termos med kaffe när jag är ute och kör bil. Men efter ett tag så började termosen lukta lite illa. Jag tror det är det att jag gärna har mjölk eller grädde som gör att termosarna alltid luktar illa efter att jag haft dem ett tag. Just den här termosen tycker jag mycket om, eftersom den är helt tät och inte läcker ut i handväskan. Så jag ville inte gärna kasta den heller. Även om jag (läs min sambo) alltid diskar termosen så försvann inte lukten. Så då testade jag att göra rent den med bikarbonat, det funkade faktiskt. Så jag behövde inte köpa någon ny termos. 🙂

Använd det i matlådorna

Har du någon gång haft med dig spagetti och köttfärssås i matlådan till jobbet? Använder du plastlådor? Då vet du förmodligen att det kan göra fula fläckar i botten på matlådan. Även om lådan är helt ny så blir det en ful röd fläck i botten. Testa först att ta bort fläckarna med bikarbonat på en fuktad svamp. Hjälper inte det kan du lösa upp några matskedar bikarbonat med vatten och låta det stå några timmar på botten av matlådan.

Gör rent köksmaskiner på utsidan

Har dina köksmaskiner börjat se tråkiga ut på utsidan eller har de till och med gulnat? Gör en lösning med en del bikarbonat och 4 delar varmt vatten. Smeta in utsidan av maskinerna och låt dem lufttorka. Sedan tar du en fuktig trasa och torkar av dem. Upprepa vid behov.

Gör rent spisen miljövänligt

Du kan också använda bikarbonat för att rengöra spishällen eller spisplattorna med. Strö över lite bikarbonat och spraya på lite vatten. Låt det stå en stund och torka sedan av med en trasa. När man använder bikarbonat är det mycket lättare att rengöra och du slipper använda giftiga kemikalier.

Bikarbonat för att få bort lukt ur skor

Bikarbonat är även effektivt för att få bort dålig lukt ur skor. Strö bara i en tesked bikarbonat i varje sko. Skaka runt så du får ut det i hela skon. Låt dem sedan stå över natten. Nästa dag dammsuger du ur skorna. Bikarbonatet hjälper till att ta bort lukten ur skorna, inte bara att dölja den.

Använd bikarbonat till håret

Använder du mycket stylingprodukter kan bikarbonat vara ett effektivt sätt att få bort dem och fräscha upp håret. Blanda bara lite bikarbonat i ditt hårschampo och tvätta som vanligt. Bikarbonatet rensar ur håret och neutraliserar PH-värdet efter användandet av stylingprodukter.

Har du inte tid att tvätta håret? Då kan bikarbonat faktiskt användas som torrschampo också. Strö en liten mängd i hårbotten och borsta ur.

Vad är bikarbonat?

Vad är bikarbonat?
Vad är bikarbonat?

Bikarbonat är helt ofarligt för människor och djur. Det är dessutom ett miljövänligt sätt att städa. Det kemiska namnet för bikarbonat är Natriumvätekarbonat och kallas ibland även för natriumkarbonat. Bikarbonatet är ett av kolsyrans natriumsalter. Vi brukar använda det till bakning, brustabletter och i brandsläckare faktiskt.

Bikarbonat ingår i vår matsmältning och utsöndras naturligt av våra kroppar. Det används för att neutralisera magsyrans ph-värde.

Vad är det för skillnad på bikarbonat och bakpulver?

Vi använder även bikarbonat i bakning. Ibland som bikarbonat och ibland utblandat som bakpulver. Bakpulver är alltså en svagare variant av bikarbonatet. Använder man ren bikarbonat kan kakan få en bismak och bli lite missfärgad. Därför brukar man använda bakpulver istället. Och skulle du använda bakpulver till städning behöver du ungefär dubbla mängden i jämförelse med om du tar bikarbonat.

Hur kan bikarbonat fungera att städa med?

Det faktum att bikarbonatet är basisk, dvs motsatsen till sur, gör den bra att städa med. Bikarbonat fungerar på smuts från växt eller djurriket.

Bikarbonat är inte bra på att lösa fett fläckar. Har du fettfläckar kan du använda såpa, diskmedel eller liknande för att lösa upp fettfläcken. Om du kommer ihåg från skolkemin så ”lika löser lika”.

Bikarbonat blir extra effektivt tillsammans med vinäger, ättika, citron eller ättika. Det kan då användas mot mögel, kalk och hård smuts i både kök och badrum. Det kan då också användas för att få bukt med rostfläckar.

När är det inte bra att använda bikarbonat?

Bakpulver och bikarbonat är en metod som ofta rekommenderas för att bleka tänderna. Men efter att ha frågat en tandläkare om saken så är det inget jag kan rekommendera. Att bleka tänderna med bikarbonat och bakpulver kan nämligen göra att emaljen slits ner.

Ett annat husmorstips som jag hör då och då är att man ska ta bikarbonat mot halsbränna, sura uppstötningar, mot hosta, dålig andedräkt och för att höja prestationsförmågan. Inte heller det är något att rekommendera eftersom bikarbonat kan ha biverkningar i form av magproblem, kräkningar och diarré.

Kan man köpa bikarbonat i storpack?

Ja, det går att köpa i storpack. Se rekommenderade produkter för städning.

Relaterade frågor

Hur gör man rent kakel? För att städa kaklet miljövänligt kan du använda dig av en grapefrukt eller citron där du strör på salt och gnuggar kaklet rent. Syran tar bort kalken.

Dela gärna sidan

Hur städar man med bikarbonat?
Hur städar man med bikarbonat?
Så här städar man med bikarbonat
Så här städar man med bikarbonat
Hur städar man med bikarbonat?
Rulla till toppen