Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man bort dålig lukt ur skorna?

Hur får man bort dålig lukt i skorna

Ett par nya träningsskor kan börja lukta illa efter en användning. Lukten kan också komma smygande. Den påminner om franska ostar. Men det finns bra sätt att få bort dålig lukt i skorna.

Så hur får man bort dålig lukt ur skorna? Några välbeprövade husmorstips är att frysa in skorna, strö bakpulver i dem, lägga in tepåsar, att använda ättika eller att tvätta skorna. Jag ska berätta om de olika metoderna att få bort dålig lukt ur skorna.

Även om du råkar gilla franska ostar så är det inte så roligt att gå omkring med dem på fötterna. Så här får du fräscha skor igen.

Husmorstips för att få bort dålig lukt

Det finns väldigt många bra husmorstips för hur du ska få bort stanken ur skorna. Dessa tips kan du använda på både löparskorna, stövlarna, fotbollsskorna, pjäxorna, skridskorna och finskorna.

 • Frys in skorna ett dygn. Det tar död på en del bakterier som orsakar dålig lukt i skorna. Lägg dem gärna i en plastpåse så att de inte kommer i kontakt med dina matvaror.
 • Strö en matsked bakpulver i varje sko och skaka runt dem lite. Sedan låter du det stå över natten. På morgonen efter kan du dammsuga ur bakpulvret ur skorna.
 • Ättika är ett universalmedel när det gäller städning. Även illaluktande skor kan man använda ättika på. Ställ en liten skål med ättika i varje sko och slå in skon i en plastpåse och låt stå över natten.
 • Du kan också ta ättika på en papperstuss och torka ur skorna med. Låt dem sedan lufttorka.
 • För att få bort lukten ur skorna kan du lägga i en tepåse i varje efter varje gång du använd skorna.
 • Skär bort skalet av en citron och stoppa citronskalet i skorna över natten.
 • Det är också bra att vädra skorna efter användning. Låt dem gärna stå framme, öppna upp dem ordentligt, fäll upp plösen och ta ur sulan. Låt dem så och vädras, ställ inte in dem i garderoben direkt efter träningen, utan låt dem stå och torka ur.
 • Lägg i en lavendelpåse i varje sko. Det doftar gott och lavendel hämmar också bakterietillväxt.
 • Tvätta ur skorna med Tee tree oil, det är antiseptiskt och kommer ta bort bakterier ur skorna.
 • Sprid ut kaffepulver eller torkad kaffesump i skorna döljer lukten.
 • Har du torrschampo hemma? Spraya då lite torrschampo i skorna. Torrschampo döljer inte bara lukten utan tar upp fetter väldigt bra. Spraya ett lager torrschampo samtidigt som du lutar skon lite så du får in schampot även vid tårna. Låt dem sedan torka och borsta bort spray som eventuellt kommit på skon.
 • Du kan även lägga i babypuder i skorna, det kommer torka ur dem och de kommer lukta bättre.
 • Strö en tesked bikarbonat i skorna och låt dem stå över natten. På morgonen dammsuger du bara och borstar ur resterna av bikarbonatet.
 • Köp en luktborttagare som gör att stanken försvinner. Ofta hjälper det med en enda sprayning.
  https://www.clasohlson.com/se/Luktborttagare-Yocoair/34-259
 • Det går även att hitta antidoftspray speciellt för skor.
  https://www.wiggle.se/halo-proactive-luktborttagare-for-skor-50-ml/ Den tar bort svettlukten från skorna genom att hjälpa naturliga enzymer att neutralisera lukterna.
 • Om skorna är tvättbara och det verkligen inte går att använda dem mer om du inte får bort stanken kan du prova om det går att tvätta dem. Du kan börja med att ge dem ett vattenbad bestående av 2 2 dl ättika och 5 dl vatten under några timmar. Släng sedan in dem i tvättmaskinen och tvätta som vanligt. Tänk på att inte ta så mycket tvättmedel eftersom det inte sköljer igenom så bra när man tvättar skor. Det blir lätt vita tvättmedelsrester utanpå skorna. För att inte slita så mycket på skorna kan du lägga dem i en tvättpåse eller knyta in dem i ett örngott.
 • Du kan också ta alkohol på tuss som du rengör skorna med inuti. Du kan även lämna tussar med alkohol över natten i skorna. Du luktar visserligen som om du har druckit vodka när du går till gymmet, men du luktar i alla fall inte fransk ost.
 • Har du någon i din närhet som använder löständer? Då kan du be att få lite av rengöringsmedlet för löständer. Fyll en balja med vatten och lägg i rengöringsmedlet. Efter ca 10 minuter kommer du ha ett par väldigt rena skor.
 • Du kan spraya insidan av skorna med en speciell skospray för att fräscha upp skorna.
  https://www.gabra.se/skovard/miljoevaenlig-skovard/shoe-therapy-fraschar-upp-insidan.html Den innehåller vatten natriumkarbonat och salt. Den ska desinficera skon och absorbera doft.
hur får man bort dålig lukt i skorna?

Nu, med alla dessa husmorstips finns det inte en chans att skorna fortfarande luktar illa! Men det var ju bara den här gången. Efter nästa träning luktar de lika dant igen. Finns det något sätt att förebygga det?

Varför luktar skorna illa?

Vi kanske behöver börja med att fundera över varför våra skor och fötter luktar illa. Egentligen är det inte så konstigt att de gör det.

Vi svettas om fötterna och det samlas bakterier i skorna. Kanske är vi inte alltid rena om fötterna när vi drar på oss skorna. Ett par varma fuktiga gympadojor är ett perfekt ställe för bakterietillväxt. När det blir bakterier i skorna kommer de också att lukta illa. Ibland kan det bli riktigt illa.

Men det finns mycket vi kan göra varje gång vi använt skorna, för att minska problemet.

Hur förhindrar man att skorna luktar illa?

För att förhindra problemet med illa luktande skor kan vi både se till att inte tillföra så mycket bakterier och fukt. Men vi kan också se till att skorna torkar snabbt efter vare användning.

 • Se till att dina fötter alltid är rena och du har rena strumpor när du tar på dig skorna. Tvätta fötterna minst två gånger om dagen.
 • Lider du av mycket fotsvett kan du även använda fotdeo. Det är en speciell deodorant speciellt framtagen för fötterna. Smörj in fötterna och låt det torkar innan du går ut. Använd alltid strumpor av bomull. Det hjälper mot illaluktande fötter.

När du köper skorna kan du också köpa till några par sulor. Byt sedan sulor regelbundet, då får du effektivt bort bakterierna. Det finns faktiskt även sulor med doft att köpa.

Det finns även smarta hjälpmedel som du sätter i skorna som smell killer.
https://www.smartasaker.se/sv/artiklar/smellkiller-for-skor.html Smell killer neutraliserar lukten av fotsvett och skorna fortsätter att vara fräscha och luktfria. Man sätter bara smell killern i skon, så slipper man odören. Den förhindrar uppkomsten av de ämnen som gör att det blir dålig lukt. Den är giftfri, men ska inte användas om du är känslig mot nickel.

Låt skorna torkar ur ordentligt efter vare användningstillfälle. Snöra upp skorna, öppna upp plösen och ta ur sulan om den är lös. Det kan även vara en smart idé att ha flera par skor som du varierar mellan. Så att de verkligen hinner torka innan du använder nästa gång.

Sedan kan du lägga i något i skorna som suger åt sig fukten. Genom att få bort fukten kommer du minska bakterietillväxten. Saker som kan suga åt sig fukt är t.ex.

 • En strumpa fylld med kattsanden
 • En boll av tidningspapper
 • 5 tepåsar i varje sko
 • Fyll en strumpa med spån av Hickory och stoppa strumpan i skon. Låt det stå över natten.
 • Du kan även köpa smell well påsar och stoppa i skorna. Smell wellpåsar hittar du i vanliga sportbutiker. Smell well tar bort lukt genom att suga åt sig fukten och neutralisera ph-värdet för att motverka illaluktande bakterier. Smell wellpåsarna har även goda dofter. Varje påse håller ca 3 månader. Doften från själva påsen är väldigt påtaglig i början, men minskar efter hand.
  https://www.stadium.se/dam/damskor/skotillbehor/221344101/smellwell.smellwell.multi-multi

Funkar inte tipsen för att bli av med stinkande skor?

Har du testat alla trix för att bli av med stanken i skorna. Då kanske det är dags att tänka på att köpa ett par nya. Tekniskt sår är det ett sätt att bli av med stanken och få en nystart. Ibland måste de gamla skorna helt enkelt kastas!

Relaterade frågor

Hur får man bort mögeldoft från skor? Borsta bort om du ser något mögel på dem. Lägg skorna i en svag ättikslösning, eller tvätta av med Tee tree oil.

Hur gör man rent illaluktande Birkenstock sandaler? Torka ur dem med en ren trasa med mild tvål och vatten, låt sedan torka. Lädret kan du göra rent med en läderrengörare.


Hur får man bort dålig lukt ur skorna?
Rulla till toppen