Sidan innehåller köplänkar och använder cookies

Upptäck gamla husmorstips
& moderna life hacks

Hur sköter man om kaktusar?

Hur får man kaktusar att blomma
Hur får man kaktusar att blomma

Min dotter har fått kaktusfrön…och nu är det tydligen jag som ska sköta om dem. Efter att jag har misslyckats med andra krukväxter så är det tydligen tryggt att lämna kaktusar i min vård. Men det här kan väl knappast misslyckas, eller hur?

Hur sköter man om kaktusar? Kaktusar ska vattnas rejält och sedan torka ut mellan varje gång. De tål inte att stå i vatten. Jorden ska vara utblandad med mycket sand. De ska stå i sol eller lätt skugga. Ge dem gödning ibland. Vill du få den att blomma ställer du den svalt under vintern.

Nu är det jag som får sköta om kaktusodlingen. Redan nu inser jag att mycket är fel med omvårdnaden.

Hur får man kaktusen att trivas?

  • Kaktusar gillar ljus, men är väldigt tåliga. Du kan placera dem i sol eller halvskugga.
  • När du planterar om en kaktus så behöver du köpa en speciell kaktusjord. Eller så tar du vanlig blomjord och blandar i mycket sand i den. Då kommer kaktusen att trivas.
  • När jag köpte dotterns kaktusodling ingick det en stor plastbytta som man skulle plantera fröna i. Så i den står nu den lilla kaktusodlingen. Men att ha dem i en bytta utan dränage är inte helt optimalt. Vattnet behöver kunna rinna undan. Kaktusars rötter tål inte att stå i vatten.
  • Under vintern kan man vattna kaktusar ett par gånger i månaden. När man vattnar ska man vattna rejält. Sedan väntar man tills kaktusen har torkat ut helt innan man vattnar nästa gång. Är du osäker så är det bättre att du väntar lite till innan nästa vattning. Ju varmare det är desto oftare behöver du förstås vattna kaktusen. Förvarar du dem svalt över vintern behöver de knappt något vatten alls då.
  • Du kan även ha lite blomstergödning men det räcker att göda den någon gång per månad. Det finns speciell kaktusnäring, men det går också bra att använda tomatgödning om du har det hemma. Gödningen kan du ge under sommarhalvåret, när kaktusen har sin tillväxtperiod. Den ska ha sparsamt med gödning, annars växer den för snabbt. Vilket leder till att kaktusen blir ostabil.

Vart kommer kaktusarna ifrån?

Kaktusarna kommer från Nord- och Syd-Amerika. De kan variera mycket i storlek, från små plantor till stora som träd. De flesta kaktussorter kommer från torra områden. De ser ut som pelare eller klot när de får perfekta växtförutsättningar. Det finns en annan grupp kaktusar, som hör hemma i urskogen. De kallas epyfyter, bland annat blad och ormkaktusar. De växer på trädstammar och i skugga. De tål heller inte så mycket solsken.

Vart i bostaden ska kaktusar stå?

Ställ gärna kaktusarna så ljust som möjligt, med kraftfull sol under hela året. Men de tål även att stå halvskuggigt i lägenheten.

Under sommarhalvåret kan du med fördel ställa ut kaktusarna på balkongen eller i trädgården. Där kommer de trivas storartat. Ställ dem så att det inte regnar på dem.

Blommar kaktusar?

Alla kaktusar kan blomma. Men det är något vi sällan ser på kaktusarna vi har hemma eftersom vi glömmer att ge dem någon viloperiod. Efter den varma sommaren när kaktusen har sin tillväxtperiod kommer en vinter där vi har hög värme i våra bostäder. Kaktusarna får helt enkelt inte något viloperiod. I naturen vilar dessa växter under den torra och kalla delen av året. När värmen kommer och fuktigheten ökar börjar kaktusarna att blomma.

Hur får man den att blomma

För att få kaktusen att blomma behöver du placera den svalt över vinterhalvåret. Den behöver ha en temperatur på mellan 5 och 15 grader. Placerar du den svalt över vintern ska den heller inte vattnas så ofta. Låter du den få några månader av vila kommer den sedan att blomma när det blir varmt och tillgången på vatten blir större.

Har du ett uterum eller en källare så brukar det vara det perfekta stället att placera den för vintervilan. Men innan du ställer ut kaktusen bör den få torka ut ordentligt. Om det är fukt kvar så ruttnar lätt rötterna. Under vintervilan låter man kaktusen stå i fred. När våren kommer är det dags att börja väcka kaktusen. Vattna den sparsamt i början och öka efter hand. Nu dröjer det inte länge förrän knopparna börjar titta fram och blommorna slår ut.

Kaktusens år kan delas upp i två perioder nämligen tillväxtfasen mellan april och oktober och dess viloperiod mellan november och mars.

Har du inget uterum eller en källare? Då kan du i alla fall placera kaktusen lite längre in i rummet. Eller kanske har du något hörn i något annat rum som är lite svalare. I fönstret är det både varmt och ljust. Genom att ställa den lite mörkare och längre bort från elementet. Den kommer kanske inte att blomma eftersom den fortvarande står väldigt varmt, men den kommer i alla fall få en lite lugnare period än om den hade fått stå kvar i värmen och solljuset.

Hur ofta ska de planteras om?

Kaktusar behöver planteras om vart tredje år ungefär. Använd kaktusjord eller vanlig blomjord där du blandar i sand. Sanden gör ju att jorden torkar ut fortare, och det är ju det kaktusar behöver.

I naturen är kaktusarnas växtunderlag en blandning av jord, sand och sten. Det försöker vi efterlikna när vi planterar den hemma. Du kan köpa färdig kaktusjord, t.ex. biolan kaktusmylla för att få exakt rätt ph-värde på jorden, för att den ska vara lagom porös och ha rätt näring för att en kaktus ska trivas.

När du ser att kaktusens rötter fyllt krukan är det dags! Den nya krukan behöver vara en liten aning större än den gamla bara. Det är också bra att köpa en kruka som är väldigt grund. Kaktusens rötter är väldigt ytliga, så det är bättre att ge den en kruka som inte är så hög. Annars riskerar du bara att det blir vatten ståendes och kaktusens rötter kan ruttna.

Ge den en ny kruka där det är hål i botten, så att det inte blir vatten ståendes kvar i krukan.

Hur får man kaktusar att växa

Kaktusar växer, men vissa kaktussorter växer väldigt långsamt. Får du kaktusen att växa väldigt snabbt, genom att göda den mycket, så kommer den inte bli lika stadig. En kaktus måste få tid att växa i en lugn takt, så försök inte skynda på processen alltför mycket.

Minikaktusar, kan man behålla dem små?

Vill du behålla dina minikaktusar små ger du dem inte någon större kruka när du planterar om dem. Byt bara ut jorden och stoppa ner dem i samma kruka igen. Då kommer de inte att ha utrymme att utvecklas och växa sig större.

Vad är det för skillnad på kaktusar och suckulenter?

Det är vanligt att vi blandar ihop begreppen kaktus och suckulent. Många tror att de betyder samma sak, men det gör de inte riktigt.

Suckulenter är ett samlingslord för tjockbladiga växter som förvarar vatten i stammen för att kunna överleva. Kaktusar är en sort suckulent.

Ett exempel på en suckulent är High Chaparall. Denna växter ut som en kaktus, men som inte är det.

Det är lättare än du tror att se skillnad på kaktusar och vad som inte är en kaktus. Titta på taggarna. På en kaktus sitter taggarna i små nåldynor eller kuddar. Om taggarna inte sitter på en nåldyna, utan kommer direkt ur stammen är det en suckulent. Om taggarna sitter i grupp på en nåldyna är det en kaktus. Ibland kan du behöva använda förstoringsglas för att se ordentligt hur taggarna är fästa.

Egentligen spelar det inte någon roll om det är en kaktus eller en suckulent. De kräver samma skötsel.

Relaterade frågor

Varför skrumpnar kaktusar? Det bror oftast på att den fått antingen för mycket eller för lite vatten. Se till att krukan är tillräckligt dränerad.

Hur tar man sticklingar? Det går bra att ta sticklingar. Skär av kaktusen där du tycker att det blir bra. Låt sticklingen torka lite innan du sätter den i fuktig kaktusjord. Vattna sparsamt tills dess att den rotat sig.

Hur planterar man om en kaktus utan att sticka sig? Ett par rejäla arbetshandskar. Är den stor och vassa taggar kan du även vid behov använda dig av en polygrip.

Sidan innehåller köplänkar och använder cookies

Upptäck gamla husmorstips
& moderna life hacks