Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur får man bort kaffefläckar på kläder?

Jag spillde nyligen kaffe på mina helt nya byxor och lyckades inte få bort fläcken i tvätten. Det är tråkigt när kläderna blir förstörda. Därför har jag tagit reda på hur man gör för att få bort kaffefläckar på kläder.

Hur får man bort kaffefläckar på kläder? Är det en ny kaffefläck blötlägger du plagget i vatten och tvättmedel. Äldre, ingrodda, kaffefläckar behöver du lägga i blöt (över natten) i vatten och ättika för att fläcken ska lossna. Sedan kan du tvätta plagget som vanligt!

Genom att behandla fläcken så tidigt som möjligt har du större chans att rädda klädesplagget. Men även om det är en gammal ingrodd fläck är det värt ett försök att försöka få bort den!

Ta hand om fläcken direkt

När man får en kaffefläck på kläderna är det bra att agera snabbt. Det är alltid lättare att få bort en ny kaffefläck än en som hunnit torka in och sätta sig fast. Så om det skulle hända dig samma sak, så ta av dig byxorna direkt och lätt dem i tvättbaljan i vatten. Var det kaffe med mjölk du drack? Lägg då plagget först i kallt vatten innan du fortsätter.

Du kan börja med att gnida in fläcken med lite flytande tvättmedel om du har det hemma. Låt det ligga i minst en halvtimme så brukar fläcken hinna lösa upp sig.

Om plagget är av ett tåligare material kan du lägga det i tvätt-hon och koka upp lite vatten i vattenkokaren som du sedan långsamt häller på kaffefläcken. Gnugga sedan in lite flytande tvättmedel där fläcken var. Om du vill kan du ta en tandborste och gnugga den lite.

Har du inget flytande tvättmedel hemma finns det fler alternativ att välja mellan!

Använd kokande vatten, mjölk eller ägg

Är det ett vitt lakan, en vit bomullsskjorta eller liknande plagg av tåligare material kan du hälla kokande vatten över fläcken. Häll långsamt och låt det skölja igenom fläcken ordentligt med det heta vattnet.

När det gäller färgade plagg behöver man vara försiktig, så att färgen inte bleks. För färgade plagg kan du vispa upp ett ägg tillsammans med ljummet vatten och blötlägga fläcken i. Det är mycket skonsammare för tyget och färgen på tyget än vad det kokande vattnet är. Det går även att blötlägga fläcken i mjölk om det är ett färgat plagg.

Det gäller också att se upp när det är ömtåliga tyger, så man inte skadar dem genom att använda för starka medel som bleker eller skadar materialet.

Självklart bör vi även tänka på vår miljö och vår hälsa genom att använda så få kemikalier som möjligt när vi tar bort fläckar. Gamla husmorstips är bra både för vår hälsa och för miljön! För just kaffefläckar på kläder så finns det en rad husmorstips som jag själv ska prova nästa gång.

Ta bort kaffefläckar med ättika

För att få bort kaffefläckar kan man också använda sig av ättika. Häll inte ren ättika på plagget, utan blanda ättikspriten med kallt vatten.

Sedan tar du en trasa och börjar badda fläcken. Här behöver du fortsätta tills du ser att fläcken börjar att lösas upp. Då kan du tvätta plagget som vanligt i tvättmaskinen. Kontrollera tvättråden i plagget, så att du inte tvättar för varmt. Kör gärna plagget på så varm temperatur som det går eftersom det då är lättare att få bort fläckarna.

Diskmedel och vitvinsvinäger

Ett säkert husmorstips för att få bort kaffefläckar är att använda sig av diskmedel. Vill du använda diskmedelsmetoden på din kaffefläck blandar du en tesked diskmedel i en kopp varmt vatten och duttar på fläcken med en trasa.

Går inte fläcken bort direkt så behandlar du den med en blandning av vitvinsvinäger och vatten.

Hårschampo och vitvinsvinäger

Det finns många husmorstips för att få bort kaffefläckar på kläder. Hårschampo blandat med vinäger är ett av dem. För att använda den metoden för att få bort fläcken blandar du hårschampo och vitvinsvinäger i lika stora delar. När det har blandats så gott det går gnider du in fläcken med blandningen och gnuggar bort fläcken. När fläcken är borta tvättar du i tvättmaskinen precis som vanligt.

Ta bort kaffefläckar med bikarbonat

Ett annat miljövänligt tips för att ta bort kaffefläckar är att använda bikarbonat. Då börjar du med att blötlägga fläcken i varmt vatten. Därefter tar du några teskedar av bikarbonatet och strör över. Nu får du som en tjock pasta som du behöver gnugga in i kaffefläcken.

När man använder bikarbonat på kaffefläckar kan det ta en stund innan det verkar. Så låt plagget ligga en stund innan du kastar in det i tvättmaskinen och tvättar som vanligt.

Galltvål

Galltvål finns både som fast och flytande och även det är ett universalmedel mot svåra fläckar. Det är något som är bra att alltid har hemma.

För att få bort kaffefläckar med galltvål blöter du först tyget sedan gnuggar du fläcken med galltvålen. Det ska bildas ett lödder, precis som när du gnuggar en vanlig tvål länge.

När du använder galltvål är det inte säkert att du ser effekten direkt på plagget, utan du behöver låta det få ligga till sig lite för att fläcken ska lösas upp ordentligt. Låt ligga minst en timme innan du kör plagget i tvättmaskinen.

Du kan också behöva behandla fläcken flera gånger när du använder galltvål. Den innehåller inga blekmedel och optiska vitmedel.

En av de stora fördelarna med att använda galltvål är att man slipper ha så mycket kemikalier.

Ingrodda kaffefläckar

Hade du inte tid att ta hand om fläcken direkt när du fick den eller upptäckte du den kanske inte förrän det var för sent? Det behöver faktiskt inte innebära att plagget måste kasseras. Det kan gå att rädda! Har du en ingrodd kaffefläck så lägger du plagget i blöt över natten i vatten och ättika.

Är fläcken kvar ändå?

Lyckas du inte få bort kaffefläcken med någon av metoderna här ovanför? Då ställs du inför några valmöjligheter här. Kan du leva med fläcken? Kanske är det inte så farligt?

Är det stor skada på plagget och du vill kasta det? Då kanske det är läge att ta fram det tunga artilleriet! Klorin, Vanish och att färga hela plagget.

Klorin bleker tyget och du riskerar att få en vit fläck istället för kaffefläcken. Det är heller inte alla material som tål att blekas, de förstörs och blir sköra av en så tuff behandling. Men det kanske är värt att testa om favoritjeansen ändå blivit helt förstörda.

Vanish kan ta hand om en del riktigt svåra fläckar när inget annat hjälper. Då lägger du in tvätten i tvättmaskinen och i tvättmedelsfacket, tillsammans med det vanliga tvättmedlet lägger du en skopa Vanish. (Det finns olika Vanish beroende på om det är ett vitt eller ett färgat plagg) Sedan tvättar du plagget som vanligt. Men använder du Vanish gäller det att ha koll på vad plagget är gjort av för material. Vanish kan inte användas på ylle, silke eller läder. Är det ett vitt plagg där du inte blir av med kaffefläcken kan du göra en gröt med hälften Vanish och hälften vatten som du gnuggar in i fläcken. Låt plagget ligga en stund innan du tvättar.

Är det ett favoritplagg kan du ju även överväga att färga om plagget. Skulle det inte göra sig riktigt bra i kulören cappuccino? Textilfärg hittar du i hobbybutiken.

Vill du veta hur det gick med min kaffefläck? Jag fick faktiskt bort den genom att blötlägga den över natten i vinäger och vatten.

Relaterade frågor

Kan jag använda Klorin på fläcken? Att använda Klorin kan göra att plagget bleks. Det är heller inte alla material som tål att klorblekas. Att använda Klorin kan riskera att plagget förstörs helt.

Hur tar man bort kaffefläckar på mattor? När olyckan är framme suger du upp så mycket kaffe du kan med en trasa. Blanda lite diskmedel och varmt vatten och badda fläcken tills dess den försvunnit. Sug upp så mycket vätska du kan och låt mattan torka.

Hur tar man bort gamla kaffefläckar på dukar? Blötlägg duken över natten i tvättbaljan. Blanda vatten och lite ättiksprit. Tvätta sedan duken som vanligt.

Hur får man bort kaffefläckar på kläder?
Rulla till toppen