Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Fettfläckar på kläder | Så här får du bort dem

Det är lätt att få panik när barnen kommer in nedsmetade i svart olja eller när man spiller matolja på kläderna. Men det finns hopp!

Så hur får man bort oljefläckar på kläderna? När fläcken är ny suger du upp så mycket som möjligt med en torr servett. Strö sedan över potatismjöl, majsmjöl eller babypuder och låt stå över natten. På morgonen gnuggar du fläcken med diskmedel eller såpa. Tvätta sedan som vanligt enligt tvättråden i plagget.

Att de nya kläderna blivit helt förstörda är inget kul. Men det går faktiskt att få bort oljefläckar i de flesta fall.

Att få bort oljefläckar på kläder kan vara svårt

Det är viktigt att du börjar behandla oljefläcken så snabbt som möjligt eftersom det är mycket lättare att få bort en ny oljefläck än en gammal ingrodd.

Att få bort en oljefläck kan vara svårt oavsett om den kommer från cykelkedjan eller om det är matolja du fått på kläderna. Den första åtgärden bör vara att försöka suga upp oljan med till exempel en servett och sedan strö över potatismjöl, majsmjöl eller babypuder. Gnugga inte utan strö bara över fläcken med potatismjölet. Gnuggar du riskerar du att sprida oljan och förvärra problemet.

Men hur man ska behandla oljefläcken sedan beror lite på vad det är för material i kläderna. Jeans och andra bommulstyger är som regel lite tåligare än finblusen. Är plagget ömtåligt så bör du vara försiktig både med hur hårt du gnuggar dem, vad du använder för rengöringsmedel och hur varmt du tvättar dem efteråt.

När du sugit upp så mycket olja du kan ur fläcken så är det dags att börja behandla den med något rengöringsmedel. Här finns det lite olika att välja mellan. Men säkraste alternativet är att använda såpa, handdiskmedel, flytande tvättmedel eller schampo, beroende på vad du har till hands. Är tyget tåligare finns det fler alternativ att välja mellan. Jag ska berätta mer om dem lite senare. Gnugga in rikligt med medel i fläcken. Sedan låter du det ligga och lösa upp sig under ungefär en timme.

Sedan kan du skölja igenom fläcken från baksidan av tyget för att inte spola in fläcken djupare in i tyget. Om inte fläcken försvunnit gnuggar du in medel i den en gång till och låter den ligga lite.

När fläcken sedan är löst tvättar du plagget på den högsta rekommenderade temperaturen för plagget.

Vilka rengöringsmedel ska man använda?

Beroende på vad det är för plagg finns det ett antal olika rengöringsmedel man kan testa. Förutom handdiskmedel, flytande tvättmedel och schampo som jag nämnde tidigare finns det fler husmorstips för att få bort oljefläckar på kläderna. Det går också att få bort fläckarna med desinfektionssprit, salt, nagelackborttagning, startgas, multispray, vanish, citron, talk, bikarbonat, vitvinsvinäger, galltvål, kemiskt ren bensin osv.

Du börjar med att ta de torra varorna så som talk, salt, bikarbonat, potatismjöl och majsmjöl och strö på fläcken när den är ny. Strö över rikligt med något av dessa. Det suger upp oljan ur fläcken.

De andra produkterna använder du sedan för att behandla fläcken.

Vilka metoder du ska använda för att få bort just din fettfläck med beror på vad det är för material i plagget och hur tåligt det är. Ömtåliga plagg tål inte alla rengöringsmedel.

Jag kommer att berätta om några av sätten för att få bort oljefläckar på den här sidan.

Hur får man bort oljefläckar från jeans och tåligare plagg?

På tåligare plagg som jeans eller på blommusskjortan kan du gå lite hårdare åt fläckarna. Du kan både gnugga hårdare, använda tuffare rengöringsmedel och tvätta dem varmare efteråt. Börja som vanligt med att försöka suga upp så mycket som möjligt av oljefläcken. Lägg gärna en bit kartong i plagget. Den hjälper så att fläcken inte går igenom till andra sidan på plagget. Sedan finns det ett antal metoder du kan välja mellan:

  • Spraya fläcken med multisprayen och använd gärna en tops för att få det att tränga i ordentligt i tyget. Häll sedan på rikligt med babypuder, potatismjöl eller majsmjöl för att suga upp oljan. Ta nu tandborste och gnugga in fläcken ordentligt. Nu kommer fettet att börja klumpa sig och klibba fast i tandborsten. Då kan det vara bra att ta en trasa och börja gnugga med den istället. Sedan är det dags att gå på fläcken med diskmedlet. Nu krävs det en hel del skrubbande.
  • Du kan också använda dig av handsprit, nagellacksbortagning eller kemiskt ren bensin. Då dränker du in fläcken med medlet och låter det stå en stund och lösa upp sig. Gnugga sedan in fläcken i lite flytande tvättmedel eller handdiskmedel.

Sedan kan du kasta in jeansen eller skjortan i tvättmaskinen och tvätta så varmt som skötselrådet tillåter.

Hur får man bort oljefläckar från ömtåliga plagg?

På ömtåliga plagg behöver man vara lite försiktig, både med att inte använda för starka medel och att inte slita sönder tyget när man gnuggar.
Lägg gärna en bit kartong i plagget. Den hjälper så att fläcken inte går igenom till andra sidan på plagget. På ömtåliga plagg är det ännu viktigare att börja behandla fläcken direkt, så den inte hinner absorberas av tyget. Här är några skonsamma alternativ för att göra rent ömtåliga plagg från oljefläckar:

  • Får du olja på ett plagg av mocka kan du börja med att strö salt över fläcken. Saltet absorberar fläcken så att oljan inte hinner tränga så djupt ner i plagget. Strö över generöst med salt och låt stå några timmar. Skrubba med en borste och tvätta plagget som vanligt sedan.
  • Använd vitvinsvinäger. Syrorna i vinägern bryter ner oljan. Häll bara en liten skvätt vinäger över fläcken och tvätta fläcken med varmt vatten och tvål.
  • Tvätta oljefläcken med citronsaft. Gnugga en färsk citron över fläcken. Pressa ur saften och låt det stå i en kvart. Gnugga sedan fläcken med flytande tvättmedel och kör den som vanligt i tvättmaskinen.

Hur får man bort ingrodda oljefläckar

Har du hittat en gammal ingrodd oljefläck på kläderna så blir det lite svårare att få bort den. Är plagget tåligt kan du prova med T-röd och sedan handdiskmedel.

Ett annat trick för ingrodda fläckar är att använda kemiskt ren bensin, eller nagellacksbortagning och sedan tvätta som vanligt i maskinen.

Är det ett ömtåligt plagg testa istället med lite desinfektionssprit eller prova med lite flytande galltvål och låt fläcken ligga i blöt ett tag.

Relaterade frågor

Hur tar man bort oljefläckar från betong? Det går nästan inte att få bort. Men skulle olyckan vara framme släng på lite babypuder, potatismjöl eller majsstärkelse som kan suga upp lite utav oljan. Låt det stå över natten och borsta sedan bort pudret. Pudra en gång till och låt det stå ett tag. Sedan blir det tyvärr inte bättre resultat än så.

Hur får man bort olja från en soffa? Är soffklädseln avtagbar och tvättbar behandlar du enligt beskrivningen här ovanför. Om inte så använd handdiskmedel, hårschampo eller tvål för att lösa upp fläcken. Dutta sedan med en trasa för att skölja bort rengöringsmedlet.

Hur får man bort olja på bilinredningen? Testa att spraya startgas på fläcken. Tvätta sedan fläcken med handdiskmedel, varmt vatten och en nagelborste.

Dela gärna inlägget!

Fettfläckar på kläder | Så här får du bort dem
Rulla till toppen