Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man tvättmaskinen?

Tvättmaskiner finns i alla hushåll. Vi försummar den oftast och rengör den aldrig. De flesta av oss tänker nog att det heller inte är nödvändigt, eftersom rengöring är dess funktion. Rengöring av tvättmaskinen är oerhört viktigt eftersom det påverkar dess livslängd och kvaliteten på tvätten. Så, hur rengör du tvättmaskinen exakt?

Tvättmaskinen rengörs bäst med bakpulver eller vinäger. Att använda rengöringslösningar blandade med någon av dessa ingredienser kan förhindra lukt och tillväxt av svampar och bakterier.

Även om det tar lite mer tid, sparar du pengar på rengöring av tvättmaskinen som du annars skulle spendera på service, byta ut delar eller till och med köpa en ny tvättmaskin.

Varför luktar tvättmaskinen illa?

Orsaken till lukten kan vara olika föroreningar och fett som sätter sig inuti den. Den obehagliga lukten gynnas också av bakterier och svampar som uppstår om smutsig eller tvättad tvätt förvaras i tvättmaskinen för länge före eller efter tvätt.

Tvättmaskiner är idealiska miljöer för svampar och bakterier eftersom maskinen är mörk och fuktig. Bakterier älskar också resterna av tvättmedel och sköljmedel. Var därför försiktig när du doserar tvättmedel och följ instruktionerna och använd inte mer än de rekommenderade mängderna.

Mögel matas av kvarvarande tvättmedel, särskilt om du tenderar att använda stora mängder tvättmedel.

Tvål, olja och all smuts från dina kläder kan fastna i tvättmaskinen. Det kan fastna på filter och i tvättmaskinen. Utan en regelbunden reng skapas en perfekt miljö för mögel och bakterier.

Det dåliga dräneringssystemet kan också orsaka lukt. Detta innebär att allt smutsigt vatten inte dräneras ordentligt, vilket innebär att det smutsiga vattnet samlas i tvättmaskinen.

När tvättmaskinen börjar lukta illa, hur rengör jag den?

Tvättmaskinen måste rengöras minst en gång i månaden, eftersom sköljmedel och tvättmedel skapar avlagringar på tvättmaskinens trumma och inuti tvättmedelsfacket. Allt detta påverkar tvättens kvalitet – resterna skummar ständigt och kläderna tvättas inte tillräckligt. Efter ett tag sprider sig obehaglig lukt från tvättmaskinen, som överförs till kläderna.

Lukt kan uppstå om du tvättar tvätten ofta vid låga temperaturer med en liten mängd tvättmedel. För att ta bort obehaglig lukt från tvättmaskinen, lägg 4 diskmaskinstabletter i trumman, ställ in temperaturen på minst 60 grader och låt den tvätta hela tvättprogrammet.

Ett annat alternativ är att hälla hett vatten över trumman, tillsätta en fjärdedel klor och ställa in programmet på längsta tvätt och centrifugering. Denna procedur bör ta hand om alla bakterier, mögel och andra saker som orsakar obehaglig lukt.

Vinäger kan också användas för att tvätta tvättmaskinen. Häll en gång i månaden två glas vinäger i trumman, sätt på tvättmaskinen och starta tvättcykeln vid högsta temperatur.

Vinäger rengör tvättmaskinen från alla skadliga ämnen, tar bort obehaglig lukt och minskar lukten. Istället för ättika kan du också använda citronsaftkoncentrat eller en kopp tvättblekmedel.

Eteriska oljor har ett stort antal antibakteriella egenskaper, beroende på vilken som används. Tea tree olja är ett mycket effektivt botemedel mot svampar, medan tjuvarolja (en kombination av flera olika eteriska oljor) hjälper mot bakterier och virus.

Kan jag förhindra att tvättmaskinen luktar illa?

Det rekommenderas att ibland använda vinäger (som innehåller alkohol) istället för sköljmedel; kläderna ska vara mjuka och vinäger är också miljövänligt och skonsamt mot huden. Om du använder för mycket tvättmedel eller sköljmedel kommer det att samlas i tvättmaskinen. Använd en lämplig mängd och skölj vid behov efter tvätt.

Rengör tvättmaskinens lucka en gång i veckan med en svampdödande produkt, såsom ättika blandat med eteriska eteriska oljor. Låt maskinens dörr vara öppen för att förhindra luktbildning.

Torka regelbundet och rengör ordentligt en gång i månaden. Torka tvättmaskinen noggrant (särskilt i trånga hörn). Tillsätt två koppar vinäger i tvättmedelsfacket och sätt på den tomma tvättmaskinen en gång i månaden.

Efter varje tvätt, låt dörren stå öppen och, om möjligt, samtidigt försiktigt öppna doseringsfacket så att maskinen kan torka mellan tvätten. Låt maskinen köra i 95 ° C med något rengöringsmedel med jämna mellanrum, för att undvika obehaglig lukt.

Du måste också rengöra tvättmaskinens filter regelbundet. Filtret är vanligtvis placerat på tvättmaskinens nedre del under dörren och där samlas skräp från den tvättade tvätten. Efter att ha tagit ut det, ta bort synliga smutsstycken för hand, skölj det sedan med varmt vatten, torka det och lägg tillbaka det i tvättmaskinen.

Det rekommenderas inte att lämna våt tvätt i tvättmaskinen över natten – eftrsom fukt är ett verkligt paradis för bakterier, och tvätten luktar heller inte speciellt gott om man gör det.

Kontrollera tvättmaskinens slangar. De ansvarar för vattenflödet inåt och utåt. Tvättmaskiner har två slangar – ett är inlopp och ett är ett utlopp. Inloppet ska vara ordentligt anslutet till maskinen utan läckage. Utloppet behöver särskild vård eftersom det dränerar smutsigt vatten. Smutspartiklar kan byggas upp i slangen. 

Vilket är det bästa sättet att rengöra en tvättmaskin?

Det kan förekomma mögel och rost i tvättmaskinens trumma. Om det förekommer bruna fläckar på dina kläder kan det vara ett tecken på rost som uppstår till följd av trumskador. I detta fall är det tillrådligt att titta på hela trumman med en ficklampa och hitta platsen för skadan. På vissa tvättmaskiner kan byta trumma, men om detta inte är möjligt har du möjlighet att reparera trumman och täcka den skadade delen av trumman med ett porslinsskydd.

Det är bäst att börja rengöra med trumman – kontrollera gummit eftersom sand, hår och annat skräp samlats där. Ta bort alla synliga avlagringar. Blanda 400 gram bakpulver med 2 deciliter varmt vatten. Häll 4 liter vatten i trumman och tillsätt lösningen. Ställ in programmet på högsta temperatur utan förtvätt och upprepa sköljning två gånger. Ju längre programmet är, desto effektivare blir rengöringen.

Låt den tomma tvättmaskinen tvätta hela tvättprogrammet. Vattnet i tvättmaskinen kommer säkert att skumma på grund av tvättmedelsresterna på trummans väggar. Rengör filtren efter tvätt, deras uppgift är att förhindra att olika partiklar kommer in i tvättmaskinen.

Det är mycket viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt tvättmaskinens gummibälj eftersom det är en vanlig källa till den obehagliga lukten från en smutsig tvättmaskin. Tvätta den försiktigt med vinägerlösningen för att torka bort och rengöra smutsen. Avsluta med att torka delarna ordentligt med en pappershandduk.

Om tvättmedelsfacket kan tas bort, börja med att ta bort det och blötlägg det i en lösning av varmt vatten och eventuell rengöringsvätska. Rengör den del där tvättmedlet förvaras medan facket blötläggs och torka det med en pappershandduk. Rengör facket noggrant för att ta bort allt gegg av tvättmedel och smuts, torka av alla delar, och sätt tillbaka det.

Kalk är också ett vanligt problem för tvättmaskiner. Huvudproblemet är att det samlas kalk på värmaren. Detta händer med absolut alla maskiner och kan förkorta maskinens livslängd. Värmaren fylld med kalk förbrukar mer el.

Använd citronsyra för noggrann rengöring och avlägsnande av kalken. Tillsätt citronsyra och citronskal till en halv liter vanligt kranvatten. Lägg till den här lösningen i tvättmaskinen nästa gång du tvättar. Citronsyra är också säkert för miljön.

Du kan rengöra tvättmaskinens utsida med ett glasrengöringsmedel, eftersom det inte skadar ytan.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur rengör man tvättmaskinen?
Rulla till toppen