Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Klassisk och enkel morotsoppa – perfekt för en vinterdag

Morotsoppa är en klassisk och lättlagad soppa som är perfekt för en vinterdag. Den är gjord på enkla basingredienser men är samtidigt fylld med smak och näring. Morotsoppa är enkel att göra och kan anpassas efter dina smakpreferenser.

Morötter är huvudingrediensen i soppan och är en bra källa till beta-karoten, ett näringsämne som kroppen omvandlar till vitamin A. Vitamin A är viktigt för synen och hudens hälsa. Morötter är också rika på vitaminer och mineraler som kalium, folat och vitamin K. Förutom morötter innehåller morotsoppa vanligtvis också lök och vitlök, som är bra för matsmältningen och innehåller antioxidanten allicin. Grönsaksbuljong ger soppan ytterligare smak och näring. Matlagningsgrädde ger en mjuk och krämig konsistens.

Ingredienser för morotsoppa

 • 1 kg morötter
 • 1 stor gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • olivolja
 • 1 liter grönsaksbuljong
 • 1 dl matlagningsgrädde
 • Salt och svartpeppar
 • Persilja
 • Gräddfil eller crème fraiche för servering

Så här gör du morotsoppan

 1. Skala och skiva morötterna och den stora gula löken.
 2. Fräs löken och vitlöken i en stor kastrull med lite olivolja tills det är mjukt.
 3. Tillsätt morötterna och grönsaksbuljongen.
 4. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Låt soppan sjuda tills morötterna är mjuka.
 5. Mixa soppan med en stavmixer eller blender till en jämn puré.
 6. Tillsätt matlagningsgrädden och smaka av med salt och svartpeppar.
 7. Servera varm med lite persilja, gräddfil eller crème fraiche på toppen om så önskas.

Att göra morotsoppa är enkel process. Skala och skiva morötterna och löken. Fräs löken och vitlöken i en stor kastrull med lite olivolja tills det är mjukt. Tillsätt morötterna och grönsaksbuljongen och låt det koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med en stavmixer eller blender till en jämn puré. Tillsätt matlagningsgrädden och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera morotsoppa varm med lite gräddfil eller crème fraiche på toppen för att lägga till en extra krämighet och smak. Du kan också toppa soppan med färsk koriander eller gräslök för en fräsch smak och presentation.

Morotsoppa är enkel, näringsrik och smakrik soppa som passar perfekt för en vinterdag. Den är lätt att göra och kan anpassas efter dina smakpreferenser. Så nästa gång du letar efter en varm och tröstande middag, prova att göra en klassisk morotsoppa.

Tips på fortsatt läsning

7 goda skäl att äta en morot

Broccolisoppa 

Hur gör man för att minska matkostnaderna

Klassisk och enkel morotsoppa – perfekt för en vinterdag
Rulla till toppen