Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Skydda dig och ditt hem med en hemförsäkring

Tänk om någon bryter sig in i ditt hem när du är på jobbet och stjäl alla dina värdesaker. Eller om ditt hem oväntat skulle brinna ner på grund av ett elfel i tvättmaskinen. Då kan du bli lämnad barskrapad eller utan ett hem att återvända till. Därför är det viktig med en hemförsäkring. Genom att vara rätt försäkrad kan du få ersättning om du blir av med dina saker. På så sätt kan du sova gott om natten och slipper oroa dig för vad som skulle hända vid en eventuell olycka.

Det är alltid viktigt att ha en försäkring, oavsett om du bor i en villa, lägenhet eller i andra hand. Det är ett skydd som inte bara omfattar din egendom, utan även ger dig skydd vid resor och överfall. Nu tänkte jag berätta mer om just hemförsäkringar och hur du kan skydda dig själv och din egendom på bästa sätt.

Situationer då du behöver en hemförsäkring

En hemförsäkring är ett nödvändigt skydd som du absolut inte får missa att teckna. Med hjälp av den här försäkringen kan du få hjälp med en rad olika saker om olyckan skulle vara framme. På så sätt slipper du hamna i ekonomiska svårigheter.

Så, vad kan försäkringen hjälpa dig med? Låt oss kika på några olika situationer som kan uppstå och vad försäkringen täcker.

Inbrott

Föreställ dig att någon gör inbrott i din bostad när du är på jobbet. Din teve, dator och några smycken blir stulna. Det blir en stor kostnad för dig att köpa ny elektronik och smyckena hade ett högt värde. Genom att anmäla inbrottet till ditt försäkringsbolag så betalar de ut en ersättning.

Brand

Om det skulle börja brinna i din bostad så kan både din lösa egendom och hela ditt hem bli förstört. Försäkringen kan då hjälpa dig med sanering, ersättning och nytt boende medan bostaden repareras. Utan försäkring måste du själv leta nytt boende och betala för alla saker som blev förstörda.

Sjukdom på resor

Om du bryter benet under den årliga semesterresan till Thailand så behöver du uppsöka en läkare. Din hemförsäkring kan då ge dig ersättning för såväl sjukhusbesöket som för förlorade semesterdagar. På så sätt slipper du själv lägga ut pengar för alla sjukhusbesök. Reseskyddet i försäkringen gäller i regel för resor på upp till 45 dagar. Vissa försäkringar täcker resor på upp till 60 dagar.

Tvister

Det kan lätt uppstå tvister i vardagliga sammanhang och då kan du behöva ta hjälp av en advokat för att lösa dem. Med hjälp av din hemförsäkring kan du få gratis juridisk hjälp, något som annars kostar mycket pengar. En tvist kan till exempel bestå av att bilen du precis har köpt är trasig eller att det företag som renoverar ditt kök skickar en alldeles för hög faktura. Ett ansvarsskydd kan även hjälpa dig om du orsakar en skada och blir krävd på skadestånd.

Överfall

Blev du överfallen på väg hem från jobbet? Om din hemförsäkring inkluderar ett överfallsskydd så kan du få ersättning vid våldtäkt, misshandel och rån. Ersättningen kan bland annat ge dig besök hos en psykolog och tandvård vid tandskador.

Vem och vad täcker min hemförsäkring?

Om olyckan är framme så vill du säkerställa att du och din familj är ekonomiskt skyddade. Det är här hemförsäkringen kommer in och hjälper dig. En hemförsäkring täcker oftast alla som är skrivna på adressen och bosatta i hushållet. Vissa försäkringsbolag kräver dock att alla personer måste stå med på försäkringsbrevet.

Du tecknar vanligtvis försäkringen för ett år i taget. Den täcker all egendom som du äger, hyr eller lånar. Du kan alltså hyra en trädgårdsmaskin eller låna en cykel av en kompis och båda kommer att täckas av din försäkring om de kommer till skada.

Så väljer du rätt hemförsäkring

En hemförsäkring består ofta utav flera olika delar. Dessutom täcker försäkringen olika saker och ger olika mycket i ersättning beroende på vilket försäkringsbolag du har valt. Det är därför alltid en god idé att jämföra olika försäkringar innan du bestämmer dig för vilken du ska teckna.

Några av de största försäkringsbolagen i Sverige är:

Du kan enkelt jämföra priset på hemförsäkringar hos Zmarta.

Försäkringen har ofta ett grundskydd som inkluderar skador på egendom både i och utanför bostaden. Kika på olika försäkringar för att se hur höga ersättningar de kan ge dig i jämförelse mot hur mycket försäkringen kostar per månad.

De flesta försäkringar inkluderar även ett reseskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Vissa försäkringar inkluderar även en allriskförsäkring, även kallad drulle, medan andra erbjuder den som ett tillägg. En allriskförsäkring är mycket bra för dig som vet med dig att du kan råka ut för klumpiga situationer. Med detta tillägg kan du nämligen få ersättning om du spiller kaffe över datorn eller råkar sätta dig på dina glasögon.

Ofta erbjuds försäkringarna i olika paket. Ju dyrare ett paket är, desto mer inkluderar det. Ett stort paket kan till exempel inkludera grundskyddet, allrisken och ett utökat reseskydd. Fundera på vad som skulle vara bäst för dig och din familj. Det är dumt att betala för mer än vad du faktiskt kan komma att utnyttja.

Vanliga frågor & svar

Måste man ha en hemförsäkring?

Det finns inget juridiskt tvång att ha en hemförsäkring, men det är ofta ett krav om du till exempel bor i en hyresrätt. Det är dock mycket vanligt att ha en försäkring i Sverige och hela 97 % av alla svenskar har försäkrat sitt hem. Om du lever på en tajt budget så kanske du tänker att en försäkring är en onödig utgift, men den dag den behövs så kommer du att vara tacksam över att du tecknade den.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset för en försäkring som skyddar dig och ditt hem kan variera. De olika försäkringsbolagen sätter nämligen själv sina priser. Den månatliga kostnaden baseras till exempelvis på hur stor din bostad är. Priset varierar även beroende på om du har en hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Priset varierar även beroende på hur hög grundsjälvrisk du väljer. Om du bor i en stor villa kan du räkna med att få betala runt 500-700 kr per månad beroende på vad som ingår. För en mindre hyresrätt kan du istället få betala runt 100-200 kr per månad. Det är rimliga priser för ett väsentligt skydd.

Vilken försäkring är viktigast?

Det finns många olika försäkringar att välja mellan. Du kan inte bara försäkra ditt hem och dina ägodelar, utan du kan även betala för en trafikförsäkring, barnförsäkring, djurförsäkring, livförsäkring, inkomstförsäkring, sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring. Din hemförsäkring är dock den viktigaste försäkringen av dem alla och något som du aldrig bör tumma på i din budget.

Skydda dig och ditt hem med en hemförsäkring
Rulla till toppen