Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Silverranka

Silverrankan är en trevlig växt som är lätt att ta hand om, men det finns viktiga faktorer att tänka på för att hålla den frisk och vacker. Silverranka är en vacker växt med silvermönstrade rankor som är perfekt för att skapa en unik inredning. Den är tålig och klarar alla möjliga väderlägen, vilket gör den lätt att ta hand om.

Silverrankan gillar halvskugga eller ljus, men inte direkt solljus. Placera den i ett fönster med indirekt ljus eller i en plats med diffust ljus. Den trivs bäst vid en temperatur på minst 17 grader, så undvik kalla drag från fönster och dörrar under de kallare månaderna.

Även om Silverrankan är en lättodlad växt, är det viktigt att vara uppmärksam på dess behov och justera skötselrutinerna efter växtens tillstånd. Genom att följa dessa tips och vara lite tålmodig kan du njuta av en vacker och hälsosam Silverranka i många år.

Det finns också vissa andra saker att tänka på när man tar hand om en Silverranka

Ta bort dåliga blad

Silverrankan kan ibland drabbas av insektsangrepp eller sjukdomar, och det kan vara bra att skörda bort angripna blad för att hålla växten frisk. Detta hjälper också till att hålla växten i form genom att ta bort äldre, nedbrytande blad.

Beskärning

Silverrankan kan ibland växa sig för stor för sin kruka, eller bilda kraftiga sidoskott. I sådana fall kan det vara bra att beskära växten för att hålla den i form och förhindra att den växer sig för stor för sin plats.

Blomning

Silverrankan är inte känd för att blomma inomhus, men om det skulle hända kan det vara bra att ta bort blommorna när de börjar torka upp för att inte dra näring från växten.

Ljus

Silverrankan trivs bäst i ljus, men inte direkt solljus. Placera den i ett fönster som får indirekt ljus, eller i en plats med diffust ljus. Om du märker att bladen blir gulaktiga eller bruna, kan det bero på att den får för mycket solljus.

Vatten

Silverrankan gillar jämn fuktighet, men inte att den står i vatten. Vattning är också en viktig faktor för att ta hand om en Silverranka. Den gillar jämn fuktighet, men inte att stå i vatten. Låt jorden torka ut lite mellan varje vattning och undvik att vattna bladen direkt eftersom det kan leda till fuktskador. Näring behöver den inte så mycket av, men en lätt gödning var sjätte vecka under växande perioden är bra.

Näring

Silverrankan behöver inte särskilt mycket näring, men det är bra att ge den en lätt gödning var sjätte vecka under växande perioden. Använd en allroundgödning eller en speciell gödning för gröna växter.

Omplantering

Silverrankan behöver inte planteras om särskilt ofta, men det kan vara bra att göra det vartannat år för att förnya jorden. Använd en bra kvalitet jord för gröna växter och se till att krukan har dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna av.

Luftfuktighet

Silverrankan trivs bäst i normal luftfuktighet, men om du bor i ett torrt område kan det vara bra att använda en luftfuktare eller placera en skål med vatten nära växten för att hålla luften fuktig.

Med rätt omsorg och förutsättningar kan din Silverranka växa och trivas i många år. Var uppmärksam på tecken på stress, såsom gulning eller fallande blad, och justera dina skötselrutiner om det behövs.

Silverranka
Rulla till toppen