Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tvättar man bilen invändigt?

Att hålla din bil ren är lika viktigt som att hålla ditt hem rent – det är i grunden en reflektion över hur renlig du är som person, och alla som har en stökig bil berättar i princip allt du behöver veta om sig själva. Oavsett hur snygg och städad din bil är, bör du göra en storstädning då och då. Det här är det enda sättet att verkligen bli av med den instängda känslan i din bil.

I dagens artikel kommer vi att visa dig hur du storstädar din bil djupt för att säkerställa att den alltid doftar fräscht.

Låt oss börja!

Utrustning du behöver

En dammsugare – det här är det mest uppenbara verktyget du behöver, och se till att du har en dammsugare med en förlängningsslang och munstycken till dammsugaren. Med slangen kan du nå de svåråtkomliga områdena, medan de extra munstyckena är praktiska när du börjar rengöra mattor och trånga, svåråtkomliga ytor.

Rengöringsprodukter – de flesta kemiska rengöringsprodukter som du har hemma redan är tillräckliga för det här jobbet. Du kommer att behöva rengöra vinyl-, plast- och bilklädsel.

Borstar och applikatorer – eftersom du inte ska applicera dessa produkter med händerna behöver du borstar av olika storlek. De är absolut nödvändiga för att rengöra damm från luftventiler och andra platser som är svåra att nå. Svampar, trasor och borstar är det bästa sättet städa.

Om du vill torka och polera bilen behöver du ett helt sortiment av handdukar och trasor. Det kan vara bra med smala remsor av handdukar och fina trasor för rengöring och polering. En mikrofiberduk är bäst för att få en vacker glans på ytor utan att du behöver slita så hårt. Se bara till att det inte finns några kvarvarande kemikalier på trasorna.

Steg 1 – Plocka i ordning i bilen

Om din bil redan är städad kan du gärna hoppa över det här steget, men om du behöver rensa din bil bör du veta att det är det första steget i ett bra rengöringsjobb. Väskor, leksaker, tidskrifter, flaskor, kvitton, matkartonger, kuddar etc. Detta är bara några av de saker du kan hitta i din bil. Töm också papperskorgen, om du har någon i bilen.

Steg 2 – Rengör golvmattorna i bilen

Vi föreslår att du börjar rengöra dina golvmattor. Dessa platser tenderar faktiskt att vara de smutsigaste, och vissa hävdar att du faktiskt borde rengöra dem sist eftersom damm kommer att samlas på golvet när du är klar, men du kommer faktiskt att dammsuga golvet igen när du är klar med din städning.

När du har rensat din bil är det dags att börja med golvmattorna.

Det är bäst att ta bort golvmattorna från bilen och först skaka dem kraftigt, detta gör att smutsen faller av. Det är bäst att tvätta dem med en högtryckstvätt, men om du inte har det kommer en borste med styva borst och lite vatten att fungera. Det är på golvmattorna som du placerar dina fötter, och sulorna på dina skor och stövlar kan definitivt bli smutsiga – speciellt om det regnar och snöar, så mattorna kan faktiskt vara ganska knepiga att hantera. Rengör mellan spåren med dammsugarens nakna slangmunstycke.

När du väl har rengjort dina mattor väl, tvätta dem gärna med din trädgårdsslang, varefter du hänger ut dem för att torka i den friska luften.

När du rengör mattan vill du dammsuga det hela och se till att du använder de olika redskapen för att rengöra springor och områden runt sätena som är svårare att nå.

Om du vill göra din bil riktigt ren, köp gärna en ångrengörare, eftersom det finns handhållna modeller som går bra att använda din bil! Om du inte är intresserad av det finns det många kommersiella mattrengöringsprodukter som fortfarande kommer att fungera. Det finns många kemiska produkter som kostar mindre än 100 kr och kommer att göra riktigt rent – den enda skillnaden med ångrengöraren är att det är mycket snabbare och det kräver mindre ansträngning.

De flesta produkter kräver att du applicerar dem och borstar in dem i tyget med en medelhård borste. Det kommer att kräva lite kraft för fläckar och problemområden, men det brukar verkligen inte vara ett problem att rengöra tyget. Var noga med att tvätta mattan, men den bör inte bli för våt. Du vill inte att mögel ska börja växa i din bil. Använd en torr handduk för att torka mattan om den blir för våt under rengöringsprocessen.

Ibland kan du stöta på en fläck som är mycket svår att bli av med – då är det bäst att använda en starkare rengöringsprodukt. Dessa produkter kostar vanligtvis inte mer än 100kr, och de kan verkligen göra underverk.

Något som är ett vanligt problem med mattor är att tuggummin fastnar i dem – bara gnugga det med isbitar i flera minuter – det blir sprött och du kan gärna bända loss det.

Steg 3 – Säten

Vi kommer att täcka läder-, vinyl- och tygsäten, eftersom det är de tre vanligaste typerna och alla behöver hanteras på olika sätt.

Dammsug dina stolar innan du börjar arbeta med dem.

Om du har lädersäten bör du veta att du har en automatisk nackdel! Dessa lyxiga sittplatser kräver mycket arbete för att se vackra, rena och nya ut. Smuts och fläckar kommer att inbäddas i sätet med tiden och du kommer att se att de till och med kan ändra färgen på ett ljust läder. Det får då en smutsig nyans. Men å andra sidan finns det läderrengöringsprodukter som kan fixa det, så allt är inte dömt att misslyckas.

Köp ett läderrengöringsmedel och spraya det på sätet och bearbeta det i materialet genom att gnugga in det med en handduk. Var noga med att vända handduken hela tiden, så att du är säker på att du rengör med den rena sidan av handduken. När du är klar använder du en mikrofiberduk för att torka sätena.

När det har gått några timmar och sätena har torkat helt, använd ett läderbalsam för att hålla materialet smidigt. Det finns också produkter som låter dig tvätta och konditionera lädret samtidigt, så köp gärna en sådan produkt.

Om du har vinylsäten har du inte så mycket problem och det tar inte så lång tid att rengöra dem. Du har troligtvis redan de produkter som behövs för att rengöra vinylsäten, och även vissa glasrengöringsmedel är tillräckligt bra för detta.

De flesta produkter har etiketter som tydligt säger vad de är avsedda för – hitta en produkt som är bra för vinyl. Spraya bilsätena med rengöraren och torka av den med en trasa. Se dock till att du inte får någon av lösningen på andra delar av interiören – bara på sätena – du vill inte skada din bil. OCH DU VILL INTE FÅ VINYLGLANS PÅ DIN RATT. Torka av sätena helt och torka sätena med en annan trasa. Låt sätena torka helt – det tar ungefär en timme, varefter du är redo att gå.

Om du har tygstolar måste du ta hand om några saker – fläckar och lukt. Om du har svåra fläckar eller dålig lukt i stolarna, kommer du att behöva applicera olika produkter.

Om du bara ger dina stolar en allmän rengöring, kan en multifunktionell rengöringsrengöring fungera mycket bra. Men om du har några tuffa fläckar på dina säten, kommer du att behöva skaffa en specialiserad fläckborttagare. Det finns också vanliga sprayer för eliminering av dålig lukt om dina säten luktar illa.

Faran när du rengör tygstolar är att du får dem alldeles för fuktiga. Dessa säten suger åt sig fukten och kan bli väldigt våta. Om du inte lyckas torka ur sätena ordentligt kommer de att lukta illa. Själv lyckades jag spilla Coca-Cola över mig själv och sätet. Jag gjorde rent med en ångtvätt, men det blev alldeles för blött och jag fick en vattenring där istället.

Det finns en metod som du kan använda för att minimera användningen av starka kemikalier i ditt fordon, du kan strö bakpulver på sätena och dammsuga det efter några timmar – detta ska göra att dina säten luktar gott och fräscht. Ju längre du låter bakpulvret sitta, desto mer lukt absorberar det.

Steg 4 – Speglar och fönster

Speglar och fönster kan vanligtvis tas om hand med ett enkelt glasrengöringsmedel. Allt du behöver är en mikrofiberduk för att applicera den. Var försiktig så att du inte rengör plast – se till att rengöra glas, eftersom plast kan rengöras med en universalrengöringsmedel.

Tonade fönster kan vara knepiga, eftersom en del toning är en del av fönstret, medan annan toning bara är ett ark som appliceras på insidan av fönstret. Du kan lätt skada det med rengöringsprodukter – särskilt de som innehåller ammoniak. Om du är orolig, kontakta butiken som gjorde toningen och be dem om råd.

Spraya alltid rengöringsmedlet på trasan, inte på själva glaset, eftersom detta minskar risken för ränder. Du kommer inte heller att få rengöringen på andra delar av din bil som kan skadas av starka kemikalier.

Rulla också ner fönstren lite så att du får den lilla delen överst i fönstret – folk glömmer ofta att fönstret faktiskt går in i din bil och du ser aldrig ditt fönster helt när det är stängt.

Torka av de yttre glasytorna vågrätt medan du torkar de inre glasytorna vertikalt för att se till att du alltid vet vilken sida som ränderna är på- om du får sådana.

Steg 5 – Rengör instrumentpanelen

Din instrumentpanel är ofta den svåraste delen av bilen att rengöra – oavsett vilket material den är tillverkad av. I vissa bilar kan vindrutans vinkel skapa svåråtkomliga områden på instrumentbrädan, vilket alltid är störande, och det blir också mycket dammigt.

Se till att dammsuga allt damm innan du applicerar en rengöringsprodukt och försök alltid nå så långt som möjligt med dammsugaren. Det finns också interior dressing som du kan applicera på din instrumentpanel efter att du gjort rent den. Detta för att se till att din panel inte spricker från överexponering för solljus.

Eftersom damm tenderar att komma in i varje skrymsle och vrå, är det troligt att du tycker att rengöra instrumentpanelen är ett helvete. För att klara den här processen, linda en trasa runt spetsen på en skruvmejsel. Se till att du använder den tunnaste trasan som är möjlig, så att du inte gör skruvmejselhuvudet för tjockt för att göra jobbet. Även om en metallskruvmejsel inslagen i trasa inte skadar din bil, använd gärna en plastkniv om du är orolig.

Använd en mjuk, lång borste och en burk tryckluft för att rengöra luftventilerna. Detta är vanligtvis ett enkelt jobb, men det finns många små delar som brukar vara besvärande. Använd borsten för att torka bort så mycket av ventilationsgallret som möjligt eftersom det mesta av dammet kommer att tas om hand på detta sätt. Därefter avfyra några luftstrålar från tryckluftsburken på gallret framför luftventilen, för att rengöra den ytterligare.

Steg 6 – Lukt

Cigarettrök och husdjur orsakar vanligtvis de mest långvariga lukterna, och de är ibland svåra att få bort. Innan du bestämmer dig för att köpa en produkt som kommer att ta bort lukten, se till att kontrollera om det som orsakar lukten är gömt någonstans i bilen. Det borde inte vara, eftersom du redan har rengjort allt.

Ingen produkt kan neutralisera en hemsk lukt om du inte har tagit bort källan. Men om du har bestämt att lukten kommer från klädseln eller mattan, använd luktborttagningsprodukten för att neutralisera den obehagliga lukten. Dessa produkter kommer vanligtvis att ta hand om även de svåraste dofterna, och du behöver inte oroa dig för att lukterna kommer tillbaka.

Men om du röker i din bil eller om du reser med husdjur regelbundet – kommer lukten att återvända. En luktbortagare för bil räcker långt, men den kommer fortfarande inte att kunna bli av med all lukt. Du kan också använda en gammal plastförvaringsbehållare som inte kommer att missas och placera den under förarsätet. Klipp in en slits på en cm i locket och fyll behållaren med kolbitar. Sätt tillbaka locket och göm det under förarsätet. Kol hjälper till att absorbera otäcka luktar och det kommer att fräscha upp bilens interiör utan att du behöver använda luktborttagare för bilar.

Luktborttagande medel är vanligtvis bättre på att maskera lukten och än de är på att verkligen avlägsna den.

Tips och tricks!

Här är en lista med tips och tricks som du definitivt bör tänka på om du vill städa din bil bra!

Smörj gångjärnen på huven – för att göra detta, torka av gångjärnsområdet med en ren trasa och spraya den med vitt litiumfett eller några droppar vanlig motorolja. För in oljan i gångjärnet genom att flytta den ett par gånger och se till att få oljan på båda sidor om gångjärnet. Torka alltid bort överflödig olja, eftersom den bara samlar upp skräp.

Byt ut mattan – det kan hända att mattan helt enkelt är för gammal och används, och det finns ingen lösning på ditt problem än att byta ut mattan. Du kan köpa förformad matta speciellt för din bils märke, modell och färg och lägga in den själv. Denna process är vanligtvis inte kostsam och det tar inte lång stund att lägga in mattan. Det finns ibland även plastmattor att lägga på upphöjningen som är mitt i golvet i baksätet.

Skrapa av klistermärkena från insidan av vindrutan – dessa klistermärken blir visuella faror när de samlas in och de kan dras av om du kan komma under ett hörn och dra dem försiktigt i en 90-graders vinkel. Du måste använda en avfettningsmedel för att ta hand om den klibbiga rester som fastnar på vindrutan när du är klar.

Mikrofiberhandskar är bättre än svampar – svampar fångar upp och håller smuts och korn i sina stora porer. Denna smuts kommer att ligga kvar vid rengöring av bilen – den är lika värdelös som att rengöra din bil med en spade. Vi rekommenderar att du skaffar en handduk av mikrofiberduk, eftersom du kan tvätta smutsen när du sköljer den.

Relaterade inlägg

Hur rengör man säkerhetsbälten?

Hur tvättar man bilen invändigt?
Rulla till toppen