Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur man gör det godaste kaffet hemma?

Även om det är en barista är en färdighet i sig, att inte ta något från den, behöver du inte nödvändigtvis gå till ett kafé för att få den perfekta koppen kaffe. Egentligen är det inte så svårt att brygga ditt eget kaffe och ta en god kopp när du vill. Med tanke på att du säkert kan dricka upp till fyra koppar om dagen, varför slösa alla pengarna på kaféer när du enkelt kan göra ditt eget kaffe hemma. Det finns dock många saker som måste tas med i beräkningen när du gör ditt eget kaffe.

Idag ska vi titta på hur barista gör sitt kaffe när de är hemma, inte på jobbet, och de tips de har för att göra ditt eget kaffe.

Låt oss börja!

Bryggningsmetoder

I den här artikeln kommer vi att ta upp var och en av de fem viktigaste bryggningsmetoderna för att se vilken som passar dig bäst. Baristaer skiljer sig åt i fem bryggningsmetoder – cafetiere, chemex, V60, aeropress och Moka pot.

Cafetiere är en snabb och enkel metod, och ett stort plus är att du inte behöver kaffefilter. Denna metod kräver minimal ansträngning och du kan enkelt brygga för dig själv och för dina vänner och familj.

Chemex-metoden används för att plocka upp de subtila smakerna av kaffet och göra en mycket smidig bryggning.

V60-metoden är lite annorlunda än Chemex, men det är i själva verket nästan samma sak, med den här metoden som plockar upp kaffets distinkta smaker. Du kan också göra två kaffe åt gången och vara mer effektiva.

Aeropress används för att göra ett starkt, fylligt kaffe för bara en person.

Och slutligen är Moka-potten här för att brygga på hällen och göra en tjock kruka som kan fyllas med varmt vatten.

Utrustning

Om du ska brygga ditt eget kaffe finns det några saker du definitivt kommer att behöva.

Kaffekvarn

En kaffekvarn är en av dessa saker, eftersom kaffe smakar bäst efter att det har malts väl och nymalda bönor är det enda sättet att verkligen uppnå perfekt kaffe. Det finns handkvarnar och professionella kvarnar, och dessa professionella kvarnar gör att du kan justera malningen i små steg för att passa din bryggmetod, vilket hjälper till med konsistens. Läs mer och beställ

Våg

Du kommer också att behöva en skala. Olika kaffebönor har olika konsistenser, och att väga dina bönor på rätt sätt kommer att avgöra konsistens och smak. När du väger dina grunder ser du i princip till att du använder samma mängd torrt kaffe till vattenförhållande – och när du väl har hittat den perfekta kombinationen kan du brygga den om och om igen bara för att du vet exakt hur mycket kaffe du behöver. Du bör hitta en skala som kommer att mäta upp till 0,1 gram. Läs mer och beställ

Hällkokare

En hällkokare är en annan utrustning du behöver, och det är mycket bättre än en vanlig vattenkokare. Även om vanliga vattenkokare fungerar bra, har du mer kontroll över utvinning med en hällkokare. Läs mer och beställ

Kaffefilter

Filterpapper är absolut nödvändigt om du vill brygga ditt eget kaffe, eftersom det finns ett filterpapper som passar alla typer av kaffebryggningsmetoder – kontrollera alltid tillverkarens rekommendationer innan du köper papperet. Kanske vill du köra kaffefilter av papper eller papperslöst, men ett kaffefilter kommer du att behöva. Läs mer och beställ

Kaffebönor eller malt kaffe

Kaffebönor är uppenbarligen det viktigaste på den här listan. Det är viktigt att experimentera med olika kaffe och rostare, eftersom det inte är mycket att brygga ditt eget kaffe om du alltid ska hålla fast vid samma gamla utan att testa något nytt. Choklad? Syra? Vilka är dina preferenser? Det här är frågorna du kommer att svara själv när du börjar brygga ditt eget kaffe och du kommer att märka subtila skillnader mellan bryggerier.

Gör ditt kaffe

Nu, låt oss börja laga kaffe – metod för metod.

Som regel bör du hålla dig till ett förhållande på 60 gram kaffe per liter vatten. Även om det finns kaffe där ute som föredrar att förhållandet är lite mindre eller lite mer än 60 gram, fungerar de flesta kaffe bäst när du håller dig till förhållandet 60 till en liter.

Exemplen innan ni alla använder 18 g kaffe och 300 ml vatten för att göra en kopp kaffe till en. Om du vill gå för en starkare blandning kan du gärna lägga till ytterligare 5 gram kaffe.

Den bästa vattentemperaturen för kaffe är mellan 88 ° och 92 °, och det gäller för alla kaffetyper, så se till att hålla vattnet strax under kokning.

Låt oss börja!

Cafetiere

Detta är det enklaste och mest klassiska sättet att göra kaffe, oavsett om det är för dig själv eller en grupp människor. Det finns inte heller något behov av filter med den här metoden, vilket verkligen ger dig en fördel.

För att starta denna metod, koka en vattenkokare och låt den svalna något, bara så att den är under kokpunkten.

Tillsätt sedan 18 g grovmalt kaffe till din cafetière och följ upp det med 300 ml av ditt, nu svalna, kokta vatten.

Rör upp det och lägg ett lock på det så att det inte svalnar. Låt kaffet brygga i 3, till 3 och en halv minut, och tryck sedan bara ner kaféfiltret tills du når marken.

Ditt kaffe är klart att serveras nu!

Chemex och V60

Dessa metoder är ganska lika, så vi bestämde oss för att sätta ihop dem. Den enda skillnaden är i hur du maler kaffet. V60 behöver en finare slipning som Chemex på grund av tjockleken på kaffefiltret som används för varje.

Börja igen med kokande vatten och låt det svalna något. Ta nu ditt pappersfilter och lägg det i V60 / Chemex och häll en liten mängd vatten över papperet. Detta är bara för att få papperet blött och ta bort smaken av papper, inget annat än det, och du kan kasta bort det vattnet efter att du har gjort det.

När du har malt ditt kaffe lägger du till det i ditt filterpapper. Slipningen för V60 borde vara ganska bra, medan Chemex-slipningen är grovare, som caféet. För V60, tillsätt 18 gram och tillsätt 30 gram kaffe för Chemex – med 500 ml vatten.

Tillsätt dubbelt så mycket kaffe som du har, bara i vatten. Om du har tillsatt 18 gram kaffe till V60, tillsätt 36 gram vatten och vänta i 30 sekunder. Detta kallas blommande period, och det gör att kaffekornen kan absorbera vattnet och öppna upp, så maximal smak extraheras. Att göra kaffe är ingen vetenskap, men detaljer är väldigt viktiga om du vill ha den perfekta bryggen.

Fortsätt tillsätta vatten efter 30 sekunder och häll det långsamt i en cirkelrörelse tills du når önskad gräns.

Extrahera kaffet genom filtret, eller snarare låt det extraheras (eftersom du inte gör något av extraktionen själv). En V60 bör ta cirka 3 minuter att göra detta, medan en Chemex tar allt mellan 3 och en halv till 6 minuter. Det beror på hur mycket kaffe du faktiskt gör.

Efter det är du klar och njut gärna av ditt kaffe!

Aeropress

Denna metod gör en mycket bra kopp starkt kaffe för en enda person. Så om du behöver den koppen som kommer att väcka dig – så är det vägen att gå. Det erbjuder också mer kropp än ett vanligt V60-kaffe.

Återigen, koka ditt vatten och låt det svalna lite. Sätt nu det cirkulära Aeropress-filtret i det löstagbara plastlocket och häll lite vatten för att blöta filtret av samma anledning som vi gör det med Chemex eller V60.

Därefter monterar du Aeropress och placerar den med siffrorna upp och ner på vågen. Tillsätt ditt kaffe, helst 18 gram. Din slipning ska vara lite finare än salt, och den påminner om din V60-slipning.

Tillsätt dubbelt så mycket vatten, precis som med V60, och låt kaffet blomstra. Tillsätt resten av vattnet när de 30 sekunderna har gått, och vänta en hel minut innan du ger kaffet en bra rörelse. Sätt tillbaka locket och vrid tillbaka hela Aeropress på rätt sätt uppåt.

Du kan nu placera den ovanför en kopp eller en kanna och sakta trycka nedåt. Det är bra att du känner lite motstånd, för om du inte gör det betyder det att du inte har malit ditt kaffe bra och malningen är för grov. Om det är mycket motstånd har du malt ditt kaffe för mycket och malningen är för fin.

När du har extraherat allt kaffe kan du gärna dricka det!

Moka Pot Det

här är den sista metoden vi kommer att presentera, och det är typ av gammal skola, eftersom det här var hur kaffe först tillverkades. Du kan göra en solid kopp tjockt och starkt kaffe med denna metod.

Denna metod börjar inte med att du kokar vattenkokaren. Du bör bara fylla botten av Moka-potten med vatten upp till ventilen.

När du har gjort det, lägg till ditt kaffe i korgen för filtret och jämna ut det. Lägg ditt filter till botten av potten och skruva sedan på toppen av potten. Du kan brygga ditt kaffe med en Moka-kruka utan filterpapper, eftersom papperet tar bort en del av sedimentet.

Nu är det dags att öka värmen och placera Moka direkt på en gas- eller elektrisk spis. När vattnet äntligen kokar, vrid det ner lite för att hålla det på en konstant simmer. Vatten kommer att stiga genom kaffet och upp pipen och spilla kaffet i den övre delen av Moka-potten.

Grytan börjar susa, och det är ett tecken på att kaffe är klart och det ska serveras! Vattna gärna ner det om du känner att det är för starkt.

Andra metoder och intressanta recept

Droppmaskiner

Något som rankas bra bland många experter är droppmaskiner. Detta är faktiskt det snabbaste sättet att göra kaffe, eftersom de flesta av dessa maskiner har förberedda behållare med kaffe. Tänk Nescafes Dolce Gusto.

Denna maskin kräver bara vatten och el för att göra kaffe. Allt du behöver göra är att lägga till en eller två av behållarna du vill göra kaffe med och du är redo att köra. Det här är en bra metod om du gör kaffe hemma, och den mest uppenbara fördelen med detta är helt klart hastighet. Det tar inte mer än två minuter, bokstavligen, att göra kaffe.

En annan anledning till att kaffebryggare är så populära är på grund av enkelheten – du behöver inte bry dig om att köpa filter och mala ditt eget kaffe.

Det finns dock nackdelar med denna metod. Experter säger att det inte finns något bättre kaffe än det kaffe du maler själv. Visst, att sätta en behållare i din kaffebryggare och trycka på önskad inställning är snabbt och enkelt, men smaken och effekten av kaffe kan inte ens jämföras med vad du får när du maler ditt eget kaffe och när du gör det ordentligt.

Om du dricker kaffe bara för att pigga upp dig, och du inte är så mycket kaffeentusiast, rekommenderar vi definitivt att få en kaffemaskin, eftersom din investering kommer att löna sig mycket snabbt, och du kommer att se att det är mycket nära den typ av kopp du får på kaféet. Men om du har tid och du älskar gott kaffe, rekommenderar vi definitivt att du börjar mala ditt eget kaffe och förbereda det med en av de metoder vi har förklarat.

Läs mer och beställ

French Press

Denna metod för kaffebryggning är något du säkert har sett på TV eller åtminstone hos din mormor. Tillbaka på dagen var kaffe med en fransk press faktiskt det enda sättet att göra gott kaffe.

När du har tagit ditt vatten till en kokpunkt, mala bönorna till en konsistens som liknar brödsmulor, och de ska vara enhetliga i storlek, alla lika stora. Lägg nu till dessa grunder i den franska pressen.

När vattnet är vid den temperatur som vi redan har definierat som idealiska för att göra kaffe, lägg till det i den franska pressen och rör om det kraftigt i marken. Det tar vanligtvis cirka 4 minuter att brygga innan du pressar pressen långsamt, vilket skiljer grunderna från kaffet.

Om du inte kommer att servera kaffe omedelbart, lämna det inte i den franska pressen. Detta leder bara till att kaffet blir bittert. Häll den i en karaff och njut av den senare!

Läs mer och beställ

Perfekt iskaffe

Om du bor i ett område där temperaturen kan nå skyhöga gränser är du definitivt ett fan av iskaffe. Denna dryck är en favorit bland alla som bor i varma områden, och här är ett recept på perfekt hemlagat iskaffe.

Du behöver ½ en kopp socker och ½ en tesked vaniljextrakt. Du behöver också en kopp kaffe (som redan har svalnat till rumstemperatur) och lite mjölk eller grädde efter smak.

Detta är faktiskt en sirap, och för att göra det, kombinera socker och 1 kopp vatten i en medelstor kastrull på medium värme, rör om tills sockret har lösts upp. När du har låtit det svalna helt, tillsätt vaniljekstraktet och lägg det åt sidan i kylen tills det är klart att serveras. Servera den över is med lite mjölk och sirap efter smak.

Tips för kaffebryggning

Att hitta rätt kaffe och rost är 90% av jobbet.

Detta är den viktigaste delen av ditt kaffedryckningsäventyr. Det spelar ingen roll hur bra du är på att göra kaffe, om du inte hittar en bra rost för dig själv kommer ditt kaffe inte att vara bra. Det är viktigt att förstå att vi alla har olika smaker, och bara för att en stek värderas högt kan det inte garantera att du faktiskt tycker att den är god.

Det finns över 800 smakanteckningar och potentiella smaker som finns naturligt i kaffe – så var inte rädd för att vandra in på olika platser. Det finns många olika nivåer när det gäller rostning av kaffe, och alla dessa nivåer har mycket effekt på smaken du får från ditt kaffe.

Om du är ett fan av fruktiga, bär eller te-liknande smaker i ditt kaffe, borde du nog hålla dig till de lättare rostningarna. Mörkare sida av rostning är reserverad för människor som tycker om en mörkare, mer bitter, whiskyliknande smak. Medium stek är här för människor som gillar chokladnoter.

Friskhet, något som vi redan har diskuterat, är också viktigt och du bör alltid dricka ditt kaffe inom 24 timmar efter att du har rostat det. Kaffe är alltid bäst när det tillagas inom några dagar efter att det har rostats, och att köpa från en lokal rostare är det bästa sättet att få de färskaste bönorna. Köp inte kaffe från stormarknader i bulk, bara för att det har lagts på displayfacken. Syre och starkt ljus är de värsta smaken för rostade bönor, vilket nästan alltid gör att kaffe tappar sin smak när det är i hyllorna.

Det är bäst att köpa dem fräscha och hålla dem fräscha, och det bästa sättet att hålla dem friska är att använda en lufttät behållare. Glasburkar eller keramiska förvaringskrokar med gummipackningstätningar är bra val. Kylkaffe är inte bra, eftersom rostade bönor är porösa och kan inte vänta med att ta upp fukt och lukt från andra livsmedel.

Experter rekommenderar också starkt att du aldrig fryser ditt kaffe. Det är bäst att köpa en 7-dagars leverans av stekt.

Var försiktig med din malning

Inte alla malar är desamma, och det gör stor skillnad när det gäller att göra ditt eget kaffe. Det finns ingen malstorlek som passar alla för att göra en kopp kaffe av hög kvalitet och det beror verkligen på din smak vad du anser vara en bra malning. Det är dock uppenbart att du behöver en kvarn och att du behöver veta hur du använder den bra.

Det finns bara en fråga du bör ställa dig själv när du maler ditt kaffe ”Vill jag ha en sötare kopp eller en mer koffeinfri kopp?” – finare slipningar möjliggör mindre partiklar med en större yta för att sakta ner rörelsen för vatten och som extraherar fler toner av smaken. En grovare slipning, å andra sidan, kommer definitivt att nykta dig – och det spelar ingen roll hur lite sömn du fick igår kväll.

Så du har hållit upp och festat till klockan fem i går kväll och du måste komma till jobbet på en halvtimme? Mal ditt kaffe grovt. Men om du har tid att njuta av det och du bara vill känna de söta tonerna, är du välkommen att mala helvetet av det kaffe.

Äldre stek villkorar oss i grunden till finare slip. Vi har redan konstaterat att äldre rost är sämre jämfört med färska rost, eftersom äldre rost inte har så mycket smak. Men ju mer du maler desto mer smak får du, så det är bra att slipa din äldre stek så att du får så mycket av den steken som möjligt.

Det är viktigt att notera att du aldrig ska blanda kaffe. Du skulle inte dricka vitt vin ur ett glas som du precis drack rött av, eller hur? Tja, samma sak gäller kaffekvarnar – om du verkligen har en förmåga för detta och du smakar allt, kommer du definitivt att smaka på det tidigare brygget i kaffet. Det är därför du bör rengöra kvarnen efter varje kopp kaffe. Lyckligtvis är detta inte så svårt, och det gör en enorm skillnad.

Vattenkvalitet och temperatur

Det är helt uppenbart att du inte kan göra högkvalitativt kaffe om vattnet i ditt område inte är bra, så se till att du alltid använder gott vatten för att göra kaffet. Ditt vatten borde skaka bönorna precis tillräckligt för att få ut allt ur dem.

Om du häller vid en lägre temperatur extraherar du färre av bönornas framväxande smakanteckningar och slutar med en mer bitter smak – och om du häller den när ditt vatten vid en högre temperatur upptäcker du ett kaffe som extraheras mer från bönan.

Detta är faktiskt en kemisk process som kallas hydrolys – som i huvudsak skakar lös olika föreningar i ditt kaffe.

När det gäller kvaliteten på vattnet säger den allmänna regeln – ju färre mineraler det finns, desto bättre. Du kan dricka vatten från kranen, men det kanske inte nödvändigtvis är det bästa valet för ditt kaffe, så du bör definitivt fundera på att köpa vatten på flaska till ditt kaffe eller åtminstone köpa en Brita. Ett annat tips, även om detta borde vara uppenbart, är att aldrig värma upp vatten som redan har kokats.

Filter

Det finns många billiga filter du hittar där ute, men vårt råd är att du undviker dem och att du verkligen investerar i bra filter. Dessa filter ger dåligt kaffe, vilket experter ständigt betonar, och du bör leta efter ”syreblekta” eller ”dioxinfria” pappersfilter. Du kan också hitta långlivade guldpläterade filter.

Dessa filter kan vara dyra, men de är kända för att ge maximal smak.

Tänk på värmen

Vi har redan sagt att du ska hälla vatten när det når 100 ° C och i stället vänta på att det ska nå den perfekta, svalt kylda temperaturen.

Om ditt vatten är för varmt extraherar det föreningar i kaffet som är bittra snarare än trevliga – det tar vanligtvis 45 sekunder för vatten att nå den temperatur som vi vill ha efter att det kokat helt, och de flesta bra kaffebryggare reglerar detta automatiskt, så du behöver inte oroa dig för det om du har en kaffebryggare.

Kaffe håller inte heller smaken för länge – du har bara ett litet fönster för att dricka ditt kaffe, och uppvärmning av kaffe är bara meningslöst, så vi rekommenderar definitivt att du inte gör det.

Du bör också mäta ditt kaffe efter vikt, inte volym. Kaffe tillverkas ganska enkelt, allt du behöver är kaffe och varmvatten, det är därför små detaljer är det som definierar en bra kopp kaffe. Så använd samma mängd kaffe per enhet vatten varje gång du brygger.

Det är därför att använda en digital våg är en så bra lösning på detta problem, du kan mäta allt du behöver på bara några sekunder och du är redo att göra ditt kaffe.

Det är allt, folkens! Kom ihåg att hålla dina bönor färska och att hålla kvarnen ren, så får du en klunk färskt och gott kaffe på nolltid.

Relaterade inlägg

Så rengör du din kaffebryggare

Hur rengör man en kaffebryggare utan vinäger?

Hur avkalkar man en kaffebryggare?

Litteratur:

https://thebarista.co.uk/the-best-way-to-make-coffee-at-home/

https://atlascoffeeclub.com/pages/how-to-make-the-perfect-cup- av kaffe

https://www.eatingwell.com/article/41595/9-rules-for-how-to-make-a-perfect-cup-of-coffee/

Hur man gör det godaste kaffet hemma?
Rulla till toppen