Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tar man hand om en Monstera?

Monstera Deliciosa, även känd som den schweiziska ostväxten, orkanväxten, eller bara Monstera, är en tropisk art av blommande växter i familjen Araceae. Om du vandrade ner till skogarna i södra Mexiko och lägre sydamerikanska regioner, skulle du lätt hitta den där. Dessa växter odlas vanligtvis inomhus. Planteras de ute placeras de ofta nära ett träd, för att ge dem chansen att visa upp sina klättringskunskaper.

Monsteran har blivit mycket populär inomhusplanta, eftersom det inte är så svårt sköta om dem, även om temperaturen på utsidan inte tillåter det. Dess namn härstammar från frukten som den ibland producerar (därav Deliciosa) och de monströsa nivåerna den kan nå i storlek – därav Monstera.

Men om du vill att din växt ska bli stor och frisk, måste du ta hand om den ordentligt och det är mycket osannolikt att du kommer att kunna göra det instinktivt. Så jag föreslår att du följer några tips och tricks som jag ska berätta för dig, för att du verkligen få din Monstera att växa sig monsterstor.

Låt oss börja!

Några allmänna fakta om Monstera Deliciosa

Dessa växter kan faktiskt vara en god affär om du kan få den att växa och bli stor och fin. Förra året såldes en växt för rekord $ 5000 bara för att den hade vackert lövverk.

Denna vackra växt trivs i både direkt och indirekt solljus. Det är perfekt för dem att växa på en plats som ger dem delvis, till och med full skugga. De är faktiskt känsliga för direkt solljus, och deras löv kan brännas sönder mycket snabbt.

De är helt massiva, så de behöver mycket utrymme för att växa. Det är bäst att placera din Monstera i ett stort och öppet rum, eftersom det känns trångt när det placeras i ett tätt hörn eller i ett fönster.

Miljön de längtar efter är ganska fuktig och de behöver måttlig vattning. Det rekommenderas att du bara vattnar din Monstera en gång i veckan, men du bör kontrollera jorden innan du gör de för att undvika att den ruttnar.

Väldränerad jord är vad dessa växter föredrar, men de kommer inte att orsaka några problem om du placerar dem i lätt sandjord. När du väljer din jordblandning, välj en som kommer att hålla fukt och är rik på näringsämnen.

När du gödslar det är det bäst att ge din Monstera med flytande gödning eller långsamt frigörande korngödsel. Om det är sandjord du använder till din Monstera, måste du dränka växten i vatten, minst en gång om året.

Dessa växter måste också ha rengöring av löven. Det är bäst att göra detta med en enkel kombination av vatten och diskmedel för att minska dammet och hålla skadedjur på avstånd.

Dessa växter innehåller också kalciumoxalater som kan påverka husdjurs och människors hälsa, så det är bättre att hålla dem utom räckhåll för barn och husdjur, bara för att se till att det inte uppstår några problem.

Människor misstar ofta dessa växter för Philodendron Bipinnatifidum, eftersom deras lövverk och växande sätt är ganska lika. Men denna växt är en epifyt med luftrötter som klättrar upp på trädskäll. Även om dess rötter finns i jorden, kan de också ses längs stammen.

Även om deras naturliga livsmiljö ligger i regnskogen – kan de nå otroliga höjder även när de hålls i fångenskap (i brist på bättre ord). De kan nå upp till 20 meter i höjd, vilket är helt otroligt! Men när de växer i en kruka når de vanligtvis inte mer än 3 meter i höjd.

Anledningen till att de också kallas schweizisk ostväxt är på grund av deras löv – de är stora och fyllda med många naturligt formade hål. Dessa löv kan växa från 25 till 90 centimeter långa och 25 till 75 centimeter breda. De producerar också krämvita blommor 3 år efter att de planterats, men det är bara om de perfekta förhållandena är uppfyllda.

Ibland producerar de till och med frukt, och den frukten anses vara en delikatess. Det är dock sällsynt – och det är värt att notera att frukten bara kan ätas när den är mogen, annars är den mycket giftig för människor och du kan lätt förgifta dig själv.

Hur man odlar en Monstera Deliciosa

Dessa växter är väldigt vana vid sin tropiska livsmiljö, och om du vill odla denna växt framgångsrikt kommer du att behöva ge den rätt miljö – det betyder att det första du ska ha att välja är rätt plats för denna växt i ditt hem.

Belysning är den viktigaste faktorn när man diskuterar miljön för plantan. Vi har redan konstaterat att dessa växter inte direkt njuter av ett intensivt solljus. De kommer att bli mycket lyckligare om du låter dem njuta av indirekt solljus och skugga. Dessa växter växer naturligt i delvis skugga av andra träd, det betyder att indirekt belysning är bäst.

Varma temperaturer är det du siktar på med dessa växter – 20 till 30 grader Celsius är perfekt, och du måste se till att de är väl skyddade från kyla och kallras. De slutar vanligtvis växa när temperaturen når 10 grader Celsius. Om temperaturen blir för låg kommer hela växten att dö.

Det är bäst att placera dem i en stor kruka fylld med en väldränerad jord som är rik på näringsämnen – detta gör att de kan absorbera allt de behöver och detta säkerställer att växten trivs. En standardjord med perlit i den för att förbättra dräneringen skulle vara det bästa alternativet. Om du vill plantera om din växt är allt du behöver en kruka som är 5 centimeter bredare än den nuvarande och fortsätt att ta hand om den som vanligt.

Något du också måste tänka på är det faktum att denna växt är klätterväxt, men det borde inte vara ett problem eftersom det inte riktigt kan skada genom att klättra upp på husets väggar. Om du bestämmer dig för att odla den, skulle det vara bäst om du förser den med stöd av trä eller något annat naturmaterial – detta gör att din Monstera kan klättra fritt, precis som det skulle vara i naturen.

Denna växt anses ofta vara det perfekta valet för hemmaodlare som vill fylla sitt hem med tropiska växter som ser fräscha ut, och att beskära dessa växter är i grunden onödigt, eftersom det bara är en kosmetisk uppgift. Om bladen blir gula, är allt du behöver göra att skära av dem 0,6 centimeter ovanför stammen.

Vattna din Monstera Deliciosa

Eftersom dessa växter är känsliga för rotröta är övervattning definitivt ett stort bekymmer som du måste tänka på. Men eftersom de är vana vid sådana fuktiga miljöer kan de vissna om det inte finns tillräckligt med fukt. Att hitta balans mellan dessa två saker är nyckeln.

Du bör vattna dem bara en gång i veckan, mängden ljus den får och vad du har för temperatur i rummet kommer ha stor effekt på den, så du bör ha det i åtanke. Om det är varmare och torrare kommer din växt att behöva mer vatten, och det kommer också att kräva mer vatten om den får för mycket direkt solljus.

Experter föreslår att du använder ”blöt och torr” teknik. Det betyder att du kontrollerar markens torrhet innan du vattnar växten. Du bör vattna en Monstera Deliciosa-växt när jorden är torr på cirka 5 cm djup. Det är bäst att vattna krukan 2 eller 3 gånger för att ge din växt mycket vatten vid basen. Överskott av vatten rinner ut och det är då du ska tömma växtens fat på eventuell vätska som finns kvar.

När det börjar bli kallare kommer din Monstera att kräva mindre vatten. Sedan bör du vänta tills jorden torkar ut på 8-10 cm djup innan du vattnar den. Eftersom de gillar fuktighet men inte tål torka, gillar de också att få hög luftfuktighet ibland.

Föröka en Monstera Deliciosa

Det är definitivt inte svårt att föröka denna växt, eftersom de kan förökas genom vilken teknik som helst från frö och sticklingar till air layering och delning.

Frötekniken är den minst populära, eftersom frön från en Monstera är ganska svåra att hitta. Om du är så lycklig att du lyckas lägga händerna på några, plantera dem så snart som möjligt och se till att du använder en ny jordblandning. Denna förökningsteknik tar längre tid än med andra metoder, och fröna kommer att gro under några veckor – det är bara viktigt att hålla jorden tillräckligt fuktig.

Om du vill föröka din växt genom att klippa den, är beskärningssax det du behöver. Växten ska ha luftrötter fästa och friska löv. Du bör skära din växt precis under en bladnod och placera den i ett glas vatten – eller i en krukväxtblandning.

Förökning genom air layering är i grund och botten att linda in lite fuktig sphagnumossa runt leden där luftroten och bladaxeln placeras. Det är bäst att säkra mossan och göra några hål i plastpåsen som du täcker den med. Nya rötter börjar bildas efter några månader.

Men om din växt redan har mognat är det bäst att föröka den genom uppdelning. Dela sidoskotten i 30 cm långa bitar och pressa dem i jorden. Det är allt.

Underhålla din Monstera Deliciosa

Här är några tips vi har för dig när det gäller att underhålla din växt.

När du får hem din växt, se till att kontrollera dess vattningsbehov och se alltid till att kontrollera din växts fuktnivå innan du vattnar den. Du bör definitivt lufta jorden på din växt innan den första vattningen. Eftersom marken komprimeras under transport för att undvika förskjutning kan luftning hjälpa jorden att andas och låta fukt släppas ut.

Monsteras föredrar jord som är lite fuktig och de gillar också att torka ut lite mellan vattningarna. Du bör inte oroa dig för att din Monstera är för torr. Du bör aldrig låta dem stå i fuktig jord, för de är epifyter med luftrötter – och det gör dem mycket sårbara för övervattning.

En bra sak du bör göra är att rotera din växt med jämna mellanrum för att säkerställa att alla sidor av den får tillräckligt med solljus – eller, den andra sidan av myntet, att alla sidor av växten får tillräckligt med tid borta från solljuset och få njuta av skuggan. Detta säkerställer jämn tillväxt på alla sidor. Se också till att damma av bladen ofta så att växten kan fotosyntetisera effektivt.

När du dammar bladen på din växt, se till att det inte finns skadedjur under bladen. Dessa växter kan växa till fantastiska storlekar, så det är lätt att förbise något och inte märka att din växt behöver hjälp. De är mer motståndskraftiga mot skadedjur än de flesta tropiska växter, men de är fortfarande benägna att thrips och ullsköldlöss

Slutligen anses dessa växter ha långsam tillväxt, men du kan använda organiskt gödselmedel på din Monstera en gång i månaden, under vårmånaderna och sommaren, för att få den att växa snabbare.

Vanliga frågor

Hur vet jag om min Monstera är övervattnad eller undervattnad?

Om du märker att bladen får en gul nyans är det ett tydligt tecken på att du antingen övervattnar eller undervattnar din växt. Om det är en kombination av gult och brunt på samma blad – det är övervattnande. Om bladen är helt gula med några bruna krispiga fläckar på fler löv, är det troligtvis undervattenad. Men att kontrollera jorden är det mest effektiva sättet att avgöra vad som händer med din planta.

Är det normalt att få lövlösa bruna utväxter från din monstera?

Vi har redan förklarat att Monstera är en luftväxt och att de bladlösa bruna utväxterna är faktiskt luftrötter. I naturen skulle dessa rötter erbjuda stöd till växten och låta den klättra och nå mer ljus. Du behöver inte oroa dig för att dessa rötter skadar dina väggar eller andra ytor, och om du inte vill ha dem i ditt hem – klipp dem gärna!

Monstera utvecklar inte hål och splittringar i bladen. Vad är det som händer?

Det här är vanligtvis ett tydligt tecken på att växten inte trivs så bra i den miljön den står i, och det brukar sägas att miljön inte är idealisk. Dessa splittringar och hål kallas fenestrations, och bristen på fenestrations är inte farligt för växten, men det tar verkligen bort dess skönhet.

Justera mängden ljus och vatten, och du kan också försöka ta din växts luftrötter och trycka ner dem i jorden – detta gör att växten kan absorbera mer näringsämnen. Det är också vanligt att växten utvecklar fenestrationer på sina mer mogna löv, så det kan vara en fråga om tålamod snarare än att något är fel.

Vad gör jag om min Monsteras blivit för stor?

Det är bäst att beskära din växt om den har blivit för stor, dessa växter är tuffa och de kan definitivt klara att bli beskurna. Använd gärna stöd och band för att styra din Monstera på det sätt du vill att den ska växa.

Hur ofta ska jag göda min monstera?

Som vi redan har sagt – från vår till höst. Du bör gödsla en gång i månaden med ett organiskt hushållsgödselmedel och se till att följa instruktionerna på förpackningen för hantering av gödselmedlet.

Hur ofta ska jag plantera om min växt?

Större växter bör planteras om vartannat år, med ett intervall på 24 månader. Du bör använda en kruka som är 5 till 10 cm bredare än vad som behövs, detta gör att din växt kan växa. Du vill dock inte välja en kruka som är för stor, eftersom det kan orsaka att växtens rötter drunknar. Om du är nöjd med storleken på din växt, använd gärna samma kruka, ge bara ny jord och klippa lite rötter och lövverk. Det är bäst att plantera om under sommaren eller våren, det är då växten är som starkast.

Rekommenderad utrustning

Vanlig plantering

Du kan välja krukor med eller utan vattenhål. Men det är dräneringshål (eller frånvaron av dem) samt storleken på det krukan som spelar stor roll med hur mycket vatten din växt behöver och hur ofta den kommer att behöva vattnas .

Du kan enkelt hitta växter som köpts i krukor utan dräneringshål, och dessa plantor har ett inbyggt dräneringssystem. De är vanligtvis utrustade med ett lager lecakulor som placeras under jorden för att fungera som en reservoar för allt överflödigt vatten som rinner genom jorden. Dessa stenar är i princip bara återvunnen lera som är porös och absorberande.

Eftersom det inte finns något sätt för överflödigt vatten att släppa ut måste du vara mer försiktig när du vattnar din växt om du använder detta system. Det är bäst att hälla små mängder vatten, en liten skvätt i taget, tills du har nått önskad fuktnivå i jorden.

Om du har en kruka med dränering, vattnar du, tills du ser överflödigt vatten komma ut från botten av krukan.

Självvattnande krukor

Det finns också självvattnande krukor. De kräver en djup och grundlig vattning av matjorden efter att de planterats. Detta är avgörande, och det är ett steg du inte bör glömma, för växternas rötter måste först växa in i behållaren och först då kan de dricka vatten ur den. Du bör följa standardplanteringsanvisningarna i minst fyra veckor och först testa behållaren.

Under de tider på året som plantan vilar, eller om din växt är särskilt långsam i tillväxt, bör du överväga toppvattning i upp till tio veckor. 

Testet är lätt att genomföra: efter att den första toppvattenperioden har passerat, fyll vattenbehållaren tills den röda indikatorn når halvvägs mellan MAX- och MIN-linjen. Spåra indikatorn, och om den sjunker under de första dagarna betyder det att plantan är redo för regelbunden vattning i reservoaren. Om det inte gör det, fortsätt sedan med den toppvattningsmetoden i några veckor, så kommer den röda indikatorn att gå ner så småningom. Detta är ett tecken på att plantan har börjat hämta vatten ur behållaren.

När indikatorn går ner, fyll inte på vattenbehållaren direkt. Fyll istället på den tills indikatorn når MAX-linjen först efter en torktid på några dagar. Växter fungerar på samma sätt som människor i det här avseendet – de måste ”andas lite” mellan vattenmassorna. Denna andning kallas även en uttorkningsperiod.

När din planta börjar dricka vatten själv från behållaren, ska du aldrig fylla på vatten igen (så länge du använder det här systemet). Detta kan potentiellt dränka växten, så det är bäst att undvika det. När du använder detta system kommer du att märka att det översta lagret av jord snart kommer att bli extremt torrt och extremt hårt, och det är inte ovanligt att man märker att det drar sig bort från kanterna på kruka. Detta är okej, och anledningen till detta är att växten dricker med sina rötter, som hydratiseras direkt.

Tänk på att jorden och växten inte är en och samma, och det faktum att överjorden är torr påverkar inte växtens hydrering på något sätt. Växten dricker fortfarande vatten från behållaren som den ska, och det är så det fungerar perfekt. Vi tenderar att tro att en växt är torr eftersom jorden (eller åtminstone den övre delen av den) är torr, men om du kunde se jorden nedan skulle du snabbt ändra dig som du skulle se att växten dricker från reservoaren.

Tillsätt gärna ny jord för att fylla luckorna mellan jorden och krukan, och detta kommer också att ge din växt näringsämenn. Du kan bara toppvattna växten en gång om året, men inte oftare än så. Och gör det bara när behållaren är tom och din anläggning behöver vatten.

Lecakulor

Jag rekommenderar att du använder lecakulor oavsett vilken växt du har i ditt hem. De kommer att främja hälsosam rottillväxt genom att skapa luftfickor i jorden och absorbera överflödigt vatten i krukan på din planta. Som vi redan har förklarat är dessa stenar faktiskt gjorda av lera, och de är ett mycket naturligt, effektivt och billigt sätt att ställa in din planta välmående. Se till att köpa dem om du använder en kruka utan dräneringshål.

Bekämpningsmedel

Försök hitta ett allmänt bekämpningsmedel, det är ett insekticid, miticid och fungicid som används för ekologisk trädgårdsskötsel. När du köper ett bekämpningsmedel, se till att det är systemiskt. Ett systemiskt bekämpningsmedel är det som din växt kommer att absorbera i sitt system, och det kommer att gå in i dess cirkulationssystem och förgifta skadedjuret inifrån. Se dock till att du inte överanvänder det, eftersom du inte vill orsaka missfärgning och försvaga din växt. Följ alltid instruktionerna på förpackningen!

Jordprobe

Du måste få luft till dess rötter, eftersom växter inte klarar sig annars. Därför rekommenderar jag att du skaffar dig en jordprob. Eftersom övervattning kommer att leda till att luften trycks ut ur jorden kommer leda till att jorden att komprimeras runt plantans rötter. En jordprob är en enkel, men ändå effektiv pinne som luftar jorden när den kontrollerar för fukt.

Gödnig

Du måste alltid använda gödselmedel om du vill att din växt ska växa och få ett vackert lövverk. Det är bäst att blanda detta i din vattenkanna och se till att följa instruktionerna på förpackningen. Men notera också att det är helt avgörande för din växt att ha tillräckligt med ljus, annars har den inte den energi som behövs för att bearbeta de näringsämnen som den kommer att få från gödselmedlet.

Annan utrustning du behöver

Jord- när du köper jord finns det några saker du behöver för att hålla ett öga på. Idealisk jord kommer att andas, den har god förmåga att binda vatten, dess struktur är fin och den är gjord av organiska material.

Vattenkanna – det är uppenbart att du behöver en vattenkanna. Det finns vattenkannor med specifika storlekar för specifika växter, så se till att kontrollera om du kan köpa en vattenkanna till en Monstera.

Litteratur:

https://gardenbeast.com/monstera-deliciosa-guide/

https://greeneryunlimited.co/blogs/plant-care/monstera-deliciosa-care

Hur tar man hand om en Monstera?
Rulla till toppen