Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur städar man efter en renovering?

Renoveringar kan vara både fantastiska och kanske också några av de mest hemska händelserna i ens liv. Renoveringar betyder åtminstone oftast en ny början, en ny start på något. Samtidigt som det kommer innebära mycket arbete, mycket svett och en enorm röra.  

När du gör en stor renovering i ditt hem, oavsett om du renoverar själv eller om det är ett professionellt team som gör det åt dig, så finns det inget sätt att undvika den gigantiska röran som kommer att uppstå i hemmet, eller de dagar du tillbringa i det efter renoveringen. Det är därför jag har skrivit den här artikeln. För att hjälpa dig att städa ditt hem efter en renoveringen mer effektivt, med en steg-för-steg-guide så att den tråkigaste delen av processen snabbt kan bli klar. Om du är på väg att renovera (eller står mitt i renoveringen) och du redan nu blir frustrerad när du tänker på jobbet med att städa efteråt, då är den här artikeln något för dig. Läs vidare om du är intresserad!

Steg 1: Prata om täckplast och täckpapper med din entreprenör eller renoveringspartner

Beroende på vem som ska göra renoveringen bör du diskutera skyddsplast och skyddspapper med antingen din entreprenör eller personen / personerna du ska arbeta med. Detta är ett viktigt steg av en lista med skäl: 

  • Undvik onödiga skador på golvet eller väggarna.
  • Förhindra färg, spackel eller murbruk på golv och väggar som är svåra att rengöra.
  • Det kan minimera rengöring efter att renoveringen är över. Den skapar en skyddsbarriär mot andra ytor i hemmet.

Diskutera vilken typ av skydd som ska användas! Det kan till exempel vara täckpapper som man lägger omlott för att bilda ett skyddslager på golvet utan att göra det halt eller kanske ett stort nylonark som läggs ut, vilket kan vara mer mångsidigt. 

Detta beslut bör tas med tanke på vilken typ av renovering som ska göras i ditt hem. Om du planerar att bara måla väggarna så kanske du inte behöver ett så kraftigt skydd. Men om du ska renovera väldigt mycket, riva väggar, dra om rör osv kana det vara bra att investera i något mer robust skydd för golvet.

Det är förstås bäst att diskutera olika alternativ med en professionell byggfirma. De har både kunskap och erfarenhet av hur man kan minimera skadorna och röran som uppstår, utan att kompromissa med kvaliteten på arbetet eller säkerheten. 

Du måste tänka igenom den här delen noggrant, eftersom den kan leda till ett antal problem. Det kan till exempel orsaka större utgifter senare eller till och med skador. Ett av de vanligaste problemen när det gäller golvbeläggningsmaterial är att människor beslutar att köpa en hal nylonplåt till golvet eller ett syntetiskt tyg. Det kan bli extremt hal och kan orsaka allvarliga skador. Så se till att ta reda på vad som är smidigast att täcka med i just ditt fall!

Steg 2: Bestäm var du ska tillbringa renoveringstiden

Om du är den som renoverar ditt hem, kanske tillsammans med några vänner, är detta steg inte för dig och du kan hoppa till nästa steg. De flesta kommer dock att anställa entreprenörer för att göra jobbet åt dem, i vilket fall du måste bestämma var du och din familj kommer att vara under tiden för renoveringen. 

Faktum är att det är mycket lättare om ni kan resa bort någonstans under de här dagarna eller veckorna. Anledningen till detta är att om du väljer att stanna i ditt hem är det mycket troligt att du ständigt måste ta bort skyddsplast, flytta runt föremål och så kunna använda ditt hem i någon utsträckning. Det kommer förmodligen inte att vara en trevlig upplevelse för dig eller din familj, eftersom det kommer att vara som att bo på en byggarbetsplats. 

Jag skulle rekommendera alla som genomgår en större renovering att inte göra jobbet själv, utan snarare anställa ett proffs och att spendera renoveringstiden någon annan stans. Det räcker att besöka hemmet under dagen för att prata med entreprenörerna och diskutera det arbete som ska göras. Detta kommer att göra det lättare för entreprenörerna att arbeta ordentligt och i sin takt. Det blir enklare för dem om de inte behöver se upp och hålla en viss dela av ditt hem orört för att du måste använda den.

Naturligtvis, innan renoveringen börjar, måste du överväga de potentiella kostnaderna. Du kanske inte har en plats där du kan bo gratis. Då kanske du måste hyra en lägenhet. Även om de flesta har vänner eller familj där man kan flytta i ett par dagar i en sådan situation, se till att du hittar den bästa lösningen för att både renovera effektivt och för att göra det bekvämt som möjligt under renoveringstiden.

Hemstädning – har du tröttnat på att städa själv?

Drömmer du också om att få lite hjälp med hemstädningen ibland? Då tycker jag att du ska söka på Servicefinder och få offerter från flera olika företag. Du söker efter hemstädning och fyller i vad du vill ska ingå i städningen och hur stort du bor. Man brukar få svar inom 24 timmar och kan jämföra de olika offerterna. Unna dig själv lite lyx i vardagen och låt någon annan hjälpa dig med din hemstädning!

Läs mer och beställ

Steg 3: Skydda alla dina saker

Dina väggar och golv är inte det enda du behöver tänka på att skydda när du renoverar, även om det förmodligen är de delar av ditt hem som är mest utsatta för skador under en renovering. Det finns även många andra saker ditt hus som behöver någon form av skydd. 

Det bästa sättet att se till att renoveringen inte skadar dina värdefulla möbler, TV, målningar, mattor eller mattor etc. är att välja ett rum som inte påverkas av renoveringen och packa in allt där. Detta är det bästa sättet att säkerställa att dessa föremål inte skadas och att de inte fylls av, eller täcks av damm. 

Men det är inte en metod som alltid fungerar, rummet kanske inte rymmer alla föremål eller så ska hela hemmet renoveras. I så fall finns det ett par alternativ du kan välja mellan. En av dem är att flytta sakerna till ett hörn av rummet som ska renoveras och täcka dem med en presenning eller annan skyddsplast. Detta är bra för att minska mängden smuts som kommer att samlas på föremålen under renoveringsprocessen. Det ger också en hel del utrymme för entreprenörerna att arbeta ordentligt. 

Ett annat sätt att göra detta är att hela tiden flytta föremål som kan vara i vägen eller som riskerar att skadas. Flytta dem från rum till rum när arbetet fortskrider. Det här kräver mest arbete, men det kan vara en av de bästa lösningarna för dem som ska utföra renoveringen. När du börjar arbeta i varje rum eller utrymme, ta bara bort alla föremål från rummet och flytta in dem i ett annat rum. Lämna en ren och säker miljö att arbeta i samtidigt som du skyddar dina föremål och möbler från potentiell skada. 

Steg 4: Försegla området

Med detta menar jag inte nödvändigtvis att du ska försegla dörren som om något brott har skett där inne, utan att du borde försegla alla platser som du inte kan flytta bort där byggdamm och smuts kan komma in. 

Om du till exempel har en inbyggd garderob som du inte vill ta bort eller renovera, kommer du troligen inte att ta ut allt och sedan sätta tillbaka det på sin plats. Det är både jobbigt och onödigt. Vad du kan göra, å andra sidan, är att antingen sträcka ut en täckplast över hela ytan på garderoben eller bara använda något kraftigt tejp (som inte skadar underlaget) och täta alla öppningar på garderoben. På det här sättet behöver du inte rensa allt när renoveringen är klar, eftersom dammet från renoveringen inte kommer in i det. 

Försök att göra detta med alla föremål och möbler i ditt hem som är känsliga för att släppa in damm från renoveringen. En sak är säker, alla renoveringar får damm att flyga runt ditt hem.

Steg 5: Ventilation under renoveringen

Ett annat viktigt steg du kan ta för att minimera den tid du behöver spendera städning efter en renoveringen är att ventilera rummet / rummet / hemmet som entreprenörerna (eller du) arbetar i. Det kommer att flyga runt mycket damm och smuts. Båda gör det väldigt svårt att städa efteråt och är dåligt att andas in, så se till att du har ordnat med ventilation och luftrening innan processen börjar. 

Ett enkelt sätt att uppnå detta är att ha fönstren öppna hela tiden. Det här kanske inte fungerar så bra för kalla klimat, men annars kan du ha alla dina fönster, kanske även dörrarna. Att vädra hjälper till att få bort dofter, kemikalier och damm som finns i luften.

En annan sak du kan göra är att investera i en HEPA-luftrenare, som filtrerar bort mycket mer damm och partiklar från luften än en vanlig luftrenare. Om du letar efter en luftrenare, se till att du letar efter HEPA-skylten eller klassificeringen på produktens förpackning. Du kanske också kan få låna eller hyra en luftrenare, även om dessa alternativ är begränsade. Var också medveten om det faktum att du förmodligen kommer att behöva spendera många gånger så mycket pengar på filter eftersom det skulle vara optimalt att byta dem varje dag.

Att ha ett luftfilter eller luftrenare är inte bara användbart för renoveringstiden, utan även efteråt. Även om rengöringsprocessen kommer att bli av med det mesta av dammet och dofterna som dröjer kvar, kan en luftrenare hjälpa dig få ännu bättre luftkvalité.

Steg 6: Börja städa efter renoveringen

När du har gjort allt du kan före och under renoveringen för att upprätthålla ett relativt rent och välventilerat hem. Så är det nu dags att städa efter renoveringen. De flesta kontrakt med hantverkare inkluderar inte städning efter arbetet, och även om de gör det är det vanligtvis en snabb sopning av golvet och borttagning av större skräp. Förutom det är det högst osannolikt att de kommer att stanna för att städa ditt hem eller de gemensamma utrymmena, som hallar, hissar eller huvudingångar.

Nu har du två alternativ. Antingen börjar du städa själv (med hjälp av kompisar som ställer upp), eller så kan du anställa ett professionellt städföretag för att städa efter renoveringen. Det finns fantastiska städföretag du kan hyra som är specialiserade på att städa efter renoveringar, vilket innebär att de kommer med större HEPA-dammsugare (mer om det senare) och andra verktyg som gör processen mer noggrann och effektiv. Om du ska anställa ett av dessa städföretag kommer du förmodligen inte att läsa den här artikeln, så jag ska nu ta upp vad du kan göra om du personligen vill städa efter en renovering, kanske med hjälp av ett par vänner eller familjemedlemmar. 

Det första du bör göra är att öppna alla fönster helt, så att det finns tillräckligt med luftflöde för att färg ska torka och dammpartiklar vädras ut. Ovan nämnda HEPA-luftrenare hjälper dig också mycket. 

När detta är gjort kan du börja sopa golven och väggarna (om de inte skadas av det). Anledningen till att det inte räcker att sopa och torka golven är att mycket av dammet som flyger runt kommer att fastna på dina väggar, så se till att rengöra dem också. 

Att sopa upp majoriteten av de större damm- och smutspartiklarna kommer att vara 50% av jobbet för det mesta, så se till att du gör det rätt. 

Steg 7: Torka och dammsuga

Vid rengöring är det bäst att börja torka av möbler uppifrån och ner så att dammet som inte samlas där du redan har rengjort. På det här sättet kan du se till att du dammar noggrant och förhindrar att damm kommer att landa på möblerna eller andra föremål. 

Du kan också använda en lätt fuktad trasa för att torka av dina väggar om det finns något känsligt material som täcker dem, men du vill ändå ta bort dammet från dem effektivt. 

När du har torkat av allt med en våt trasa och eventuellt en rengöringsvätska som är lämplig för den angivna ytan kan du börja dammsuga. Använd helst en HEPA-dammsugare (högeffektiv partikelluftfilter) som samlar upp mycket mer av dammet och inte bara blåser ut det igen i ditt hem. 

Se till att slutföra detta steg noggrant, att dammsuga varje vrå i det renoverade området, eftersom det är det mest effektiva sättet att ta bort och samla upp damm efter renovering av ditt hem. 

Efter att ha sopat, torkat av och sedan dammsugit bör ditt hem redan se nästan färdigt ut, förutsatt att du har gjort dessa steg ordentligt och noggrant. 

Steg 8: Efterbehandling 

Som sista steget bör du torka golvet i hela ditt hem med varmt vatten och någon form av rengöring lämpligt för golv, helst två gånger. Detta tar bort det sista lagret av damm och smuts från dina golv och lämnar också en blankt och väldoftande golv. Vid denna tidpunkt ser ditt hem rent och snyggt ut. Nu återstår bara att placera ut alla möbler och föremål på sin plats igen. 

Innan du ställer tillbaka alla dekorationer, växter, möbler, garderober eller andra föremål på sina platser, se till att du använder detta som en möjlighet att rengöra alla ytor innan du ställer allt på plats igen. När det är klart kan du organisera ditt hem som du vill och njuta av resultatet från de senaste dagarnas arbete!

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur städar man efter en renovering?
Rulla till toppen