Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Pälsänger hål: Så skyddar du dina kläder

Har du hittat hål i dina kläder? Då kan det vara pälsänger hål. Deras larver äter ull och andra material, vilket skapar hål. Vi visar hur du känner igen och skyddar dina kläder mot pälsängrar, särskilt när det gäller pälsänger hål.

Viktiga slutsatser

 • Hål skapade av pälsängrar är små, runda och har skarpa kanter. Tomma larvhudar och larvskinn kan också indikera deras närvaro.
 • Pälsängrar angriper kläder och textilier av organiskt material som ylle och päls för att larverna ska kunna växa och utvecklas.
 • Förebyggande åtgärder inkluderar att hålla hemmet rent och använda insektsnät. Effektiva metoder för att bekämpa dem är att frysa textilier eller använda insektsspray och feromonfällor.

Hur upptäcker du hål skapade av pälsängrar?

För att skydda dina kläder från pälsängrar är det viktigt att kunna identifiera tecken på deras närvaro. Ett tydligt tecken på angrepp är små runda hål i textilier med skarpa och definierade kanter. Dessa hål kan ofta se ut som små grushögar med fin behåring runt om. Om du hittar denna typ av hål i dina kläder eller textilier är det en stark indikation på att du har pälsängrar i hemmet.

Det är också viktigt att kunna skilja mellan hål skapade av pälsängrar och andra skadedjur som klädmalar. Hål skapade av pälsänger har en tydlig och skarp kant, medan hål från klädmalar tenderar att vara luddiga och oregelbundna. Om du ser sammankopplade håligheter i tyget kan det också vara ett tecken på pälsängerangrepp.

Brun pälsänger som skapar små runda hål i textilier

Förutom hål kan du även leta efter andra tecken på pälsängrar. Om du hittar tomma larvhudar i garderober eller lådor kan det vara en indikation på att du har skadedjur i ditt hem. Det är viktigt att agera snabbt för att bli av med dem. På våren kan du också hitta rester av larvskinn i fönster och på fönsterbrädor, vilket tyder på angrepp av vågbandad pälsänger.

Varför skapar pälsängrar hål?

Pälsängrar skapar hål i textilier eftersom deras larver lever av organiska material som ylle, päls, dun och fjädrar. När äggen kläcks, vilket tar mellan 6 och 22 dagar beroende på temperaturen, börjar larverna genast äta på tillgängliga textilier. Larvstadiet kan vara i mellan sex månader upp till tre år, och under denna tid äter larverna ständigt på organiska material för att växa och utvecklas till vuxna skalbaggar.

Dessa skadedjur är särskilt problematiska eftersom deras diet består av produkter med animaliskt ursprung, inklusive:

 • skinn
 • ull
 • päls
 • hår från både djur och människor

Detta innebär att de är mycket benägna att angripa kläder, stoppade möbler och mattor i våra hem.

Pälsängerns larver, som är pälsänger eller mal, är de som orsakar mest skada. De gnager sig igenom textilier och skapar små hål och kala fläckar i pälskläder. Eftersom larverna kan leva och äta i flera år innan de förvandlas till skalbaggar, kan skadorna bli omfattande om de inte upptäcks och åtgärdas i tid.

Vanliga arter av pälsängrar i Sverige

I Sverige finns det flera arter av pälsängrar som kan orsaka problem i våra hem. De vanligaste arterna av pälsänger är vanlig pälsänger, vågbandad pälsänger och brun pälsänger. Dessa arter återfinns i olika delar av världen och har olika levnadssätt. Varje art har sina egna unika egenskaper och preferenser, vilket innebär att de kan kräva olika metoder för att hanteras effektivt.

För att bättre förstå hur man kan skydda sina kläder och textilier mot dessa skadedjur, är det viktigt att känna till de specifika egenskaperna hos varje art. Låt oss ta en närmare titt på var och en av dessa arter.

Vanlig pälsänger

Den vanliga pälsängern (Attagenus pellio) är ovalt avlång och kan vara brun- eller svartfärgad i olika nyanser och mönster. De är mellan 3-6 mm långa och lever utomhus i hela Sverige. Äggen kläcks efter cirka 22 dagar vid 18°C och efter bara 6 dagar vid 30°C. Larvstadiet kan vara från sex månader upp till två till tre år, beroende på levnadsförhållanden och kost. Dessa insekter är alltså mm lång i storlek.

Den vanliga pälsängern tar sig ofta in i hemmet genom öppna fönster och dörrar, särskilt under sommarmånaderna. Dessa skalbaggar är duktiga flygare, vilket gör att de lätt kan sprida sig inomhus och orsaka skador på kläder och andra textilier.

pälsänger

Vågbandad pälsänger

Den vågbandade pälsängern är bredare och ljusare i kroppen än den vanliga pälsängern. Den har ett karakteristiskt gulaktigt vågigt tvärband över vingarna, vilket gör den lätt att känna igen. Till skillnad från den vanliga pälsängern förekommer den vågbandade pälsängern endast inomhus och är en av de arter som har införts till Sverige.

Eftersom den vågbandade pälsängern förekommer endast inomhus, är det extra viktigt att vara uppmärksam på tecken på angrepp i garderober och lådor. Dessa skalbaggar kan orsaka betydande skador på textilier om de inte hanteras i tid.

Brun pälsänger

Brun pälsänger är mindre än den vanliga pälsängern och har en gulbrun kropp och mörkt huvud. Under förstoringsglas kan den liknas vid en kiwi. Larverna blir upp till 8 mm långa och lever av organiskt material som:

 • hår
 • hudavlagringar
 • döda insekter
 • smulor.

Den bruna pälsängern återfinns främst i södra Sverige samt i Västergötland och närliggande län. Dess förekomst är särskilt markerad i dessa områden. Den vuxna brun pälsängern lever i upp till 20 dagar, och optimala levnadsförhållanden för denna art är 24°C och en luftfuktighet på 70-80%. Larverna hittas ofta i mörka skrymslen i närheten av föda, vilket gör det viktigt att regelbundet kontrollera dessa områden.

Brun pälsänger som förekommer mest i södra Sverige

Hur tar sig pälsängrar in i ditt hem?

Pälsängrar kan ta sig in i ditt hem på flera sätt, men de vanligaste vägarna är genom öppna fönster och dörrar. Den vanliga pälsängern är särskilt duktig på att flyga, vilket gör att den lätt kan komma in i hemmet via öppna fönster under sommarmånaderna. Eftersom de är små skalbaggar är det lätt för dem att ta sig in genom även de minsta öppningar.

När pälsängrar väl har tagit sig in i ditt hem, söker de efter mörka och ostörda platser där de kan lägga sina ägg och larverna kan börja äta på kläder och andra textilier. Det är därför viktigt att hålla fönster och dörrar stängda eller använda insektsnät för att förhindra att dessa skadedjur tar sig in.

Förebyggande åtgärder mot pälsängrar

För att förebygga pälsängerangrepp är det viktigt att hålla hemmet rent och välorganiserat. Regelbunden städning, inklusive dammsugning i sprickor och håligheter, kan hjälpa till att förhindra att pälsängrar letar sig inomhus. Det är också bra att rengöra föremål noggrant innan de ställs undan för förvaring.

Förvara livsmedel i täta förpackningar och tvätta second hand-plagg innan de hängs in i garderoben. Använd insektsnät vid vädring och placera rödcederträ i klädskåp och byrålådor för att avskräcka pälsängrar. Rödcederträ är särskilt effektivt eftersom det avger en doft som pälsängrar inte gillar.

Avlägsna eventuella fågelbon på eller kring byggnaden för att minska risken för angrepp. Myggnät för fönster och dörrar är också en bra investering för att hålla dessa skadedjur ute.

Effektiva metoder för att bli av med pälsängrar

Om du redan har fått ett pälsängerangrepp i ditt hem finns det flera effektiva metoder för att bli av med dem. Här är några tips:

 • Städa noggrant genom att dammsuga och våttorka i det angripna området.
 • Tvätta alla textilier i det angripna området för att bli av med pälsängerna.
 • Förvara dammsugarpåsen i frysen i en vecka innan du kastar den för att säkerställa att alla larver dör.

Genom att följa dessa tips kan du bekämpa pälsängerna och få bort dem från ditt hem.

Frysning av textilier vid -18 grader i fyra dygn är en annan effektiv metod för att döda pälsängers larver. Du kan också hetta upp kläderna genom att tvätta dem i 60 grader eller torktumla dem varmt. Använd insektsspray som är verksamt mot både larver och vuxna pälsängrar för att avdöda eventuellt överlevande skadedjur.

Fällor med feromoner kan användas för att locka och fånga hanar, vilket förhindrar dem från att para sig och lägga ägg. Upprepa bekämpningsåtgärder efter en månad för att minska risken för återkommande problem.

Produkter som hjälper mot pälsängrar

Det finns flera produkter som kan hjälpa dig att bekämpa pälsängrar effektivt. Rödcederolja och rödcederkuber är populära och beprövade metoder för att avskräcka dessa skadedjur. Rödcederolja kan appliceras direkt på områden där pälsängrar är ett problem, medan rödcederkuber kan placeras i garderober och lådor.

eterisk olja av cederträ


Giftfria fällor med feromoner är en annan effektiv produkt som lockar till sig pälsängrar och får dem att fastna på den klibbiga plattan. Insektsfällan BugStar® Pro är också ett bra alternativ för att fånga och övervaka förekomsten av pälsängrar. Insektstejp är en universell produkt som kan användas för att fånga pälsängrar och andra krypande insekter.

Naturliga alternativ som lavendelpåsar kan också hjälpa till att hålla pälsängrar borta från kläder och textilier. Kiselgur är ett pulver som kan strös ut för att döda pälsängrar genom uttorkning.

Värdekit mot Pälsänger

Upptäck vårt populära Värdekit mot Pälsänger, en komplett lösning för att skydda dina älskade kläder och textilier från dessa irriterande skadedjur. Detta värdekit innehåller allt du behöver för att effektivt bekämpa och förebygga pälsängerangrepp. Med en kombination av rödcederolja, rödcederkuber och feromonfällor, får du en kraftfull och naturlig metod för att hålla pälsängrarna borta. Rödcederträets doft avskräcker skadedjuren, medan feromonfällorna fångar dem innan de hinner orsaka skada. Investera i vårt Värdekit mot Pälsänger och ge dina kläder den bästa möjliga skyddet – trygghet och säkerhet för dina textilier har aldrig varit enklare!

Ta hand om dina kläder

För att skydda dina kläder från pälsängrar är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Här är några tips:

 • Förvara ulltextilier i täta emballage
 • Kontrollera dem ofta för att upptäcka tecken på angrepp i tid
 • Regelbunden inspektion av dina kläder kan hjälpa dig att identifiera problem innan de blir allvarliga.

Tvätta dina kläder vid minst 60°C för att säkerställa att alla larver dör. Genom att regelbundet tvätta och inspektera dina kläder kan du minimera risken för pälsängerangrepp och hålla dina textilier i bästa möjliga skick.

Sammanfattning

Att skydda sina kläder från pälsängrar kräver både vaksamhet och kunskap. Genom att känna igen de små runda hålen och andra tecken på angrepp, förstår vi varför dessa skadedjur skapar hål i våra textilier—de lever av organiska material som ylle, päls, dun och fjädrar. Vi har också lärt oss om de vanligaste arterna av pälsängrar i Sverige: vanlig pälsänger, vågbandad pälsänger och brun pälsänger, och hur de tar sig in i våra hem.

Genom att vidta förebyggande åtgärder som regelbunden städning, användning av insektsnät och rödcederträ, samt genom att använda effektiva metoder och produkter för att bekämpa pälsängrar, kan vi hålla våra textilier säkra. Ta hand om dina kläder genom korrekt förvaring och tvätt vid höga temperaturer. Med dessa insikter och åtgärder kan du effektivt skydda dina kläder mot pälsängrar och hålla ditt hem fritt från skador.

Vanliga frågor och svar

Hur vet jag om jag har pälsängrar i mitt hem?

Om du letar efter pälsängrar i ditt hem, bör du undersöka dina textilier efter små runda hål med skarpa kanter samt leta efter tomma larvhudar i garderober och lådor.

Varför skapar pälsängrar hål i mina kläder?

Pälsängrar skapar hål i dina kläder eftersom deras larver lever av organiska material som ylle, päls, dun och fjädrar. Larverna äter dessa material under sitt larvstadium, vilket kan vara i upp till tre år.

Vilka arter av pälsängrar är vanligast i Sverige?

De vanligaste arterna av pälsängrar i Sverige är vanlig pälsänger, vågbandad pälsänger och brun pälsänger. Dessa arter är vanligast förekommande i landet.

Hur kan jag förhindra att pälsängrar tar sig in i mitt hem?

Förhindra pälsängrar från att ta sig in i ditt hem genom att hålla fönster och dörrar stängda eller använda insektsnät. Regelbunden städning och förvaring av livsmedel i täta förpackningar kan också hjälpa. Slutsatsen är att det är viktigt att vidta åtgärder för att förhindra pälsängrar från att komma in i ditt hem.

Vilka produkter kan jag använda för att bekämpa pälsängrar?

För att bekämpa pälsängrar kan du använda produkter som rödcederolja, rödcederkuber, giftfria fällor med feromoner, insektsfällor som BugStar® Pro, lavendelpåsar och kiselgur. Dessa är effektiva alternativ för att hantera problemet.

Pälsänger hål: Så skyddar du dina kläder
Rulla till toppen