Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med pälsänger?

Har det blivit små hål i kläderna när de hängde i garderoben? Då kan du ha drabbats av pälsänger.

Så, hur blir man då av med pälsänger? När du konstaterat att det verkligen är pälsänger du har fått i garderoben behöver utrymmet tömmas och saneras. Kläderna måste frysas in eller tvättas varmt. Använd insektsmedel för att ta bekämpa pälsängern. Dammsug och skura ur garderoben med såpa. Förebygg att de återkommer genom att använda cederträolja och cederträgalgar i garderoben.

Är hålen du hittat i kläderna runda och har en skarp kant? Då är det pälsänger du har fått i garderoben. Här kommer jag berätta hur man blir av med pälsänger.

Kort om pälsänger

I Sverige har vi några olika sorters pälsänger, men de bekämpas på samma sätt. De kan flyga och tar sig in i våra bostäder genom fönster och dörrar när vi vädrar.

De angriper oftast ylle, pälsar och skinnprodukter, men kan även välja andra material de hittar. På engelska heter pälsängern ”carpet beetle” namnet kommer troligen från att den gärna ger sig på mattor när den kommit in i huset.

Pälsängern är en skalbagge och har en oval kropp som är 3-6 mm lång. Den är mörk men färgskiftningar i brunsvart. De har två ljusare prickar på de övre vingarna. Om du tittar noga ser du att den har sex ben och en borst på bakkroppen.

Larverna är ca 10 mm långa och har brun borst och brunsvart skal med gula inslag.

Vissa pälsängrar förökar sig året om och kan hinna med att få tre kullar. Honan lägger mellan 50-100 ägg.

Äggen är mjölkvita i färgen och sitter i klumpar. De ser nästan ut som smått grus. Efter ca 25 dagar kläcks äggen. Sedan befinner de sig i larvstadiet i mellan 6 månader upp till 3 år. På den tiden hinner de kalasa på mycket i din garderob. Så om du upptäcker pälsänger i garderoben gäller det att agera snabbt, innan problemet blir värre.

pälsänger

Hur ser skadorna ut?

När det är pälsängrar du har att göra med har hålen i kläderna eller textilierna en skarp kant. Om det istället är en lite luddig kant så är det troligen mal som du fått i garderoben istället.

Så bekämpar du pälsänger

För att bli av med pälsänger krävs ett omfattande arbete. Men det gäller att inte slarva för då får man tillbaka dem igen.

För att bli av med pälsänger i kläderna behöver du göra något av följande:

  • Frysa dem i -18 grader i fyra dygn. I en vanlig garderob har vi MYCKET kläder. Jag vet inte hur det är hos dig, men vi har absolut inte plats att lägga innehållet i en hel garderob i frysen.
  • Det går även att hetta upp kläderna så alla pälsängrar dör. Det kan du göra genom att tvätta kläderna i 60 grader. Alternativt torktumla dem varmt. Det går även bra att stryka dem för att bli av med pälsängern. Men var då noga med fickor, sömmar och skarvar, så att du verkligen kommer åt överallt.

Tänk bara på att alla plagg inte går att köra i 60 grader eftersom de då blir förstörda. De plaggen kanske du kan få in i frysen. Men om det inte funkar skulle jag i alla fall rekommendera att du lägger plaggen i karantän i vakuumpåsar. Har du pälsänger kvar i dem så minimerar du i alla fall skadan och de sprider sig inte till dina andra kläder och textiler i garderoben.

Även garderoben behöver saneras för att få bort skadedjuren. När du tömt garderoben helt börjar du med att dammsuga ur den. Var extra noga i skrymslena. Kasta dammsugarpåsen när du är klar.

Sedan sprayar du den med insektsmedel och låter den stå ett tag. Tänk på att insektssprayen kan ge missfärgningar, så spraya försiktigt så du inte får den där den inte ska vara.

Sedan återstår bara att städa ur och torka garderoben med såpa och vatten för att ytterligare minska risken att några av dem blir kvar. Var extra noga med lister och skarvar, så att det inte blir kvar någon där.

När garderoben är rengjord kan du även arbeta förebyggande för att inte få tillbaka dem igen.

Så förbygger du pälsänger

När du städat ur garderoben är det bra att förebygga att de kommer tillbaka. Det finns många husmorstips för att förebygga ohyra i garderoben, du kan t.ex. använda cederträ och lavendelpåsar. Du kan även vakuumförpacka kläder.

Cederträ

Cederträ är ett effektivt sätt att förebygga eftersom varken pälsänger eller malar trivs. Cederträ finns både som olja, galgar, kuber och som ringar du hänger i garderoben. För oss människor luktar cederträoljan friskt och gott. Man sprejar den i garderoben. Men spraya inte så mycket eftersom det doftar ganska mycket av den.

Nackdelen med oljan är att den är ganska flyktig, så den bör gärna kompletteras med cederträ. Den enda nackdelen är att kläderna kan missfärgas. Både av cederträ och av oljan. Att använda cederträ eller olja är bara en preventiv metod. När problemet uppstått behöver du städa ur både garderob och sanera kläderna.

Klisterfällor

Du kan även komplettera med klisterfällor. Klisterfällorna har en doft som lockar till sig insekterna.

Placera den där du såg spåren av pälsängrarna. En fälla fungerar ca 4-6 veckor sedan behöver den bytas ut.

Vakuumpåsar

Kläder och textilier du är extra rädd om kan du lägga i vakuumpåsar och försluta. De ger sig ju gärna på ylle och andra organiska material. Så se i falla fall till att vakuumförpacka dina kläder gjorda av ylle.

Även källarutrymmen och förråd är ställen där de gärna samlas. Undanlagda överkast, stickade tröjor och sådana textiler som du kanske använder så ofta bör du titta igenom ibland. Det kan vara bra att även lägga dem i vakuumpåsar eller kanske förpacka dem i plastlådor. Det kommer försvåra för pälsängrarna.

Myggnät för fönster och dörrar

För att hindra dem eller i alla fall försvåra för dem att ta sig in i bostaden finns det myggnät du kan sätta framför fönstren och dörrarna när du vädrar.

(Det hör visserligen inte till ämnet, men jag vill ändå slå ett slag för de fantastiska myggnäten att ha för fönstren. De håller även pollen ute, vilket är fantastiskt för oss som är allergiska)

Lavendelpåsar eller lavendelolja

Du kan också lägga lavendelpåsar i garderoben, det doftar ljuvligt och håller pälsängrarna på avstånd.

Att regelbundet städa, även i garderobsutrymmen och sängar minskar risken att pälsängern trivs. Det gör också att du upptäcker problemet i tid om de skulle komma tillbaka.

Lyckas du trots alla åtgärder inte bli av med pälsängrarna, då bör du kontakta en saneringsfirma för att få hjälp med bekämpningen.

Relaterade frågor

Hur vanligt är det med pälsänger? Ja, det är ett vanligt problem. De lever ju fritt ute i naturen och kommer helt naturligt in även i våra bostäder. I naturen äter de gärna av döda möss och insekter och annat organiskt material.

Hål i med luddig kant i kläderna, vad är det om det inte är pälsänger? Är kanten på hålet luddig är det troligen mal du har fått i garderoben. Då bör du sanera och städa ur på samma sätt som för pälsänger, men istället använda dig av malmedel.

Hur blir man av med mal? För att bli av med mal måste du bli av med både malar, ägg och larver. Kläderna måste tvättas igenom på hög temperatur och angripen mat måste kastas. Läs mer om hur du blir av med mal här.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Hur blir man av med pälsänger?
Rulla till toppen