Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med mal?

När du köper ett nytt par skor får du alltid en liten påse med pärlor där det står ÖPPNA INTE i lådan. Vet du vad det är till för? Naturligtvis för malar. Skor kan vara riktiga frestelser för malarna. Malarna är naturligtvis ofarliga för människor, även om de större kan se lite läskiga ut. Men dina kläder och maten i köksskåpen ligger däremot risigare till. Invasion av malar i ditt hus kan orsaka betydande problem men också kostnader. Du undrar säkert hur du kan bli av med dem då?

Hur blir man av med mal? För att bli av med malar måste du få ut alla malar, deras larver och ägg från ditt hus. Tvätta angripna kläder vid höga temperaturer. Kasta produkter från köksskåp som attackerats av malar och tvätta ur hyllorna. Rengör mattor med malspray. Använd sedan malmedel som förhindrar att de återvänder.

Malar finns i olika storlekar och olika färger. De liknar fjärilar, men i monotona, dämpade färger. De är vanligtvis svarta, gråa, bruna eller brunröda. Det finns många typer av malar. Men de orsakar problem med kläder och i skafferiet för oss människor. De flesta malar älskar mörka platser så att de hittar sin tillflykt i dina garderober och köksskåp där de har tillräckligt med mat för att överleva länge. Men om du upptäcker dem i tid kan du förhindra potentiell skador som malarna kan orsaka.

Vad orsakar malar i huset?

Det är allmänt känt att skalbaggar älskar ljus. Det är en sommarkväll, du sitter på din terrass och en massa skalbaggar har samlats på en glödlampa ovanför dig. Som andra insekter älskar malar ljus. Om du håller dörrarna och fönstren öppna eller har hål i myggnätet kommer malar lätt in i ditt hus.

Förutom ljus är det mat som lockar nattfjärilar. Skafferimalar älskar ljus, men de älskar också din mat. När de kryper in i dina skåp går de inte ut för att vara i ljuset eftersom de har gott om mat. Förutom på grund av ljuset kommer skafferimalar ofta in i ditt hus i inköpta livsmedel som de redan har attackerat. De använder föremål i huset för att äta eller lägga ägg på dem. Dina flingor, kryddor, nötter, choklad och mjöl serveras i köket.

Kläderna är lite annorlunda. De föredrar att stanna i mörka garderober och kommer inte att gå upp i ljuset ofta. De kan av misstag tas in från utsidan eller vila in i din garderob på egen hand och hitta den perfekta platsen att lägga sina ägg. Klädmalar föredrar tyger som ull, siden eller päls. I korthet. deras favorit är djurbaserade material, men de kommer inte att tveka att attackera andra material om det blir deras mat.

Malar kan också attackera mattan, men om du dammsuger regelbundet kommer malar sannolikt att undvika din matta. Det är ändå bra att veta att malar gillar att sätta sig på ull- och sidenmattor. De är särskilt lämpade för mörka platser som under soffan, bakom tunga gardiner och under möbler som sällan rör sig. De bosätter sig i dessa delar av mattan eftersom det ger dem idealiska levnadsförhållanden.

Ska jag oroa mig för malar?

Malar invaderar vanligtvis två saker i ditt hus: mat och kläder.

Om malar kryper in i dina köksskåp kommer de att skapa flera problem. Förutom att du inte är bekväm med att ha insekter i maten, måste du inspektera all mat för att se till att inga malar har bosatt sig i den. Inte bara kan du hitta mal i mat utan också deras ägg, larver och avföring.

Ett ytterligare problem är att malar inte är så kräsna så att de äter på all torrmat de hittar. Mjöl, kryddor, spannmål, de äter allt. Om malar har angripit dina köksskåp måste du förmodligen kasta stora mängder mat. Du kan bläddra och välja vad de attackerade, men det är kanske lättast att kasta bort allt som verkar misstänkt. Säkra före det osäkra.

Om det bildas i mattan kan honor lämna cirka 200 ägg i den under flera månader, vilket kan förvandlas till en riktig invasion.

Malar äter dina kläder och lämnar oregelbundna hål på dem. (Jämför med hål från pälsänger som har en skarp kant.) När malen rör sig runt lämnar de fekaliedroppar längs vägen som ser ut som små fläckar. Dessutom kommer dina kläder sannolikt att vara fulla av deras ägg. Äggen förvandlas senare till larver och växer sedan till malar. Det är verkligen inte bekvämt att hitta hål, ägg eller larver på dina kläder. Invasion av malar kan kosta dig ganska mycket, så ja, du måste ta hand om malar.

Hur blir du av med mal?

För att bli av med malar måste du använda olika metoder beroende på var de invaderade.

För att förhindra att malar attackerar dina kläder måste du hålla dem rena hela tiden. Malar lockas av mänsklig svett samt fläckar på kläder som kan vara en bra matkälla för dem.

När du lagrar kläder i slutet av säsongen, var noga med att tvätta dem för att ta bort alla larver som kan finnas på dem. Torka dina kläder väl och förvara dem sedan i påsar eller lådor som mal inte kommer in i. Placera lagrade kläder på torra platser där de inte kommer i kontakt med fukt. Detta förhindrar att malar kommer på dina kläder och i din garderob.

Om du bara hittar en mal i ditt hus, se till att få bort dem direkt så att de inte lägger ägg och invaderar ditt hus. Även om malar kläcks i huset, oroa dig inte. Det finns ett antal sätt att bli av med dessa besvärliga insekter.

1. Tvätta kläder vid hög temperatur

Om du misstänker att din garderob har angripits, tvätta dina kläder vid hög temperatur och torka dem. Lägg sedan de torra kläderna i en plastpåse och i frysen i några dagar. När du väl har tagit ut den från frysen kan du förvara den till nästa säsong.

2. Rengöring av köket

Om du har malar i köket, ta ut allt ur köksskåpen. Inspektera produkterna efter hål. Om du upptäcker hål ska du kasta bort produkterna eftersom det betyder att de har kommit in i förpackningen. Leta inte bara efter vuxna malar, utan leta efter larver och ägg. Malar gillar också att gömma sig på behållarens lock, så var uppmärksam på dem. När du har inspekterat och kastat alla produkter som du misstänker har attackerats av malar, tvätta hyllorna noggrant. Tvätta dem med en blandning av vatten och ättika. Det gör inte ont om du lägger till lite mynta i blandningen. Tvätta trasan i blekmedel efter rengöring eller släng den ur huset.

3. Lavendel

Lavendel har en mycket intensiv doft som stöter bort malar och andra insekter. I de flesta butiker kan du hitta påsar med torkad lavendel och placera dem på en plats som är attackerad av malar. Om du odlar egen lavendel kan du lägga den i en påse av spets och sedan använda den för att bli av med malar. Det tredje alternativet är att använda eterisk lavendelolja som du helt enkelt kommer att droppar på en bomullstuss och lämnar för att lösa malproblemet. 

4. Mynta

På grund av den intensiva doften har mynta samma effekt på malar som lavendel. Lägg torkade myntablad i en plastpåse eller lägg pepparmynta eterisk olja på en bomullstuss och placera den där malarna är.

5. Kryddnejlika, timjan och rosmarin

Dessa är alla kryddor som är ganska frestande för människor, men inte för malar. Deras intensiva doft är ett naturligt avstötande medel för malar. Du kan använda kryddorna separat eller blanda dem och lägga dem i en påse. Om de är kryddor av hög kvalitet kommer deras doft att hålla i 6 månader, varefter de behöver bytas ut. Du kan köpa dessa kryddor i nästan vilken butik som helst.

6. Använd malfällor

Malfällor bekämpar framgångsrikt malar. Du kan lägga den i köksskåp såväl som i garderoben. Till garderoben kan du köpa malfällor med tex cederträ doft för att få din garderob att lukta gott.

7. Malspray

Förutom kläder och köksskåp kan mal också attackera mattor. Om malar har attackerat din matta, använd malsspray. Var noga med att spruta den mellan trådarna för att komma till mattans botten där larverna oftast finns. Upprepa proceduren efter 30 dagar för att se till att du blir av med dem.

8. Vinäger

Vinäger är en verklig livräddare för insektsproblem. Torka bara av garderoben eller köksskåpet med en trasa som du fuktat i ättika för att bli av med malar. Dess starka doft stöter bort malar och gör din garderob till en ogästvänlig plats. Men ättika har en ganska intensiv lukt för människor också. Ta ut kläderna innan du rengör garderoben eller överväg att lägga till eteriska oljor i den.

Relaterade frågor

Hur blir man av med svarta malar? Rengör ditt hem och avloppet noggrant genom att dammsuga och torka med rengöringsmedel. Du kan också ställa in en klibbig fälla som lockar till sig malarna. Tvätta ur garderober och tvätta alla kläder noga. Fler tips på hur du blir av med små svarta malar hittar du här.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. Evoli täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring! Läs mer och beställ

Källor

https://www.orkin.com/other/moths

https://www.thespruce.com/get-rid-of-moths-1388158

https://www.idealhome.co.uk/diy-and- dekorera / hur man kan bli av med malar-173459

Hur blir man av med mal?
Rulla till toppen