Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med silverfiskar?

Silverfiskar är insekter som inte är skadliga för människor men de gillar att förstöra kläder och papper. De finns ofta på mörka och fuktiga platser. Om du lämnar obehandlad kommer silverfiskarna att reproducera och du kommer att få en allvarlig angrepp. Hur blir man av med silverfisk?

Silverfisk älskar mörka och fuktiga områden, så att du kan bli av med dem genom att avfukta ditt hem och hålla lamporna tända. Du kan också bli av med dem med klibbiga fällor eller några hemgjorda fällor. 

Silverfiskar kan på sätt och vis vara en välsignelse, eftersom de kan avslöja ett mycket större problem, som ruttnande trä eller läckande VVS. Fortsätt läsa för att ta reda på vad som lockar silverfiskar och hur du kan bli av med dem.

Varför har jag en silverfisk?

Silverfisk är litet kryp som du ibland kan hitta i ditt kök, badrum eller källare. De är ganska små, cirka 1 cm och har antenner som är lika långa som deras kroppar och tre” svansar ”. De är ljusa och blåa, men de är skimrande så att de verkar silver. 

Eftersom de är så små och snabba kan de glida genom mycket små sprickor, luckor eller andra öppningar i en byggnad. De kan krypa genom små dörrspringor. De kan också komma in i ditt hus med ved eller annat material som du bär in. Silverfisk kan också klättra in i byggnaden. 

De föredrar att vara på mörka, fuktiga platser som källare, vindar, kök och badrum. De gillar särskilt platser med papper och fuktiga kläder. Det kanske är det du förvarar i ditt förråd eller garage?

Du kanske inte märker dem direkt, men du kan hitta spår av dem eftersom de gillar att förstöra papper, kläder och tapeter. De älskar att äta kolhydrater, särskilt socker och stärkelse. Några andra livsmedelskällor kan vara cellulosa, schampo, lim i böcker, linne, siden och döda insekter. Du kan till och med hitta dem i oöppnade matpaket. 

I motsats till vad många tror kan silverfisken inte bita människor eftersom de har en mycket svag käke som inte kan tränga igenom mänsklig hud. Man tror också att de inte bär några patogener som orsakar sjukdom. De kan dock utlösa allergier hos vissa människor. Silverfisk ömsar skinn under vuxenlivet. Vissa människor har allergier orsakade av dammet som skapas av det gamla skinnet.

Silverfisken är inte giftig om man skulle råka äta dem. Djurägare rekommenderas dock fortfarande att inte låta sina husdjur äta silverfisk. 

Det finns många anledningar till varför du har silverfisk. En av dem är att du har lövhögar som är fuktiga. Om du lämnar lövhögarna tillräckligt länge kommer silverfisk att hitta dem. Om högen råkar vara nära ditt hus kan de till och med hitta vägen in i ditt hus. 

Silverfisk kan också lockas till områden med mycket ogräs, eftersom de innehåller mycket fukt. Dessa tjocka ogräs skapar skugga, så att solen inte kan komma åt att torka upp efter att det regnat.

Om du lämnar ved liggande lockar du silverfisk. Ved, byggmaterial eller andra träföremål som ligger direkt på marken är bra ställen för silverfisk och andra skadedjur att bo i. 

Om du har stora stenar, presenningar eller leksaker som hindrar marken från att torka, kommer du att locka silverfisk. 

Några andra saker som kan locka silverfisk till ditt hem är läckande kranar eller igensatta eller trasiga takrännor. Om vattnet rinner ner på utsidan av ditt hem eller samlar sig i jorden, kommer detta att skapa goda förutsättningar för att silverfisken ska trivas. Det kommer också att få träet i ditt hem att mjukna, vilket gör det lättare för skadedjur att tugga sig in.

Att hitta silverfisk är inte nödvändigtvis något dåligt. Eftersom de gillar att gömma sig på fuktiga platser kan de varna dig för ett vattenproblem i ditt hus, till exempel ett läckande rör eller vatten som kommer från ditt hem. Det är också möjligt att du hittar fuktigt eller ruttnande trä i områden där du hittar silverfisk.

Även om du bara upptäcker en silverfisk kan det fortfarande finnas många av dem. Processen som förvandlar silverfisk från ägg till vuxen tar vanligtvis cirka fyra månader, och de utvecklas genom tre steg som ägg, nymf och vuxen. En hona producera mellan 1500 och 3500 avkommor under sin livstid. De kan lägga två eller tre äggrupper varje dag. Beroende på deras art innehåller var och en av dessa grupper ett till 20 ägg. Var och en av dessa ägg är ungefär 1 mm lång och är mer elliptisk än cirkulär. När de först läggs är äggen vita och mjuka, men efter några timmars exponering för syre hårdnar äggen upp och blir gula. 

Dessa ägg kommer inte att sitta ute i det fria, de kommer att vara undangömda i alla små sprickor och sprickor i ditt hem. Silverfisk honor gömmer alltid sina ägg för att skydda dem från skador, vilket också skyddar dem mot din dammsugare-, sopborste – och bekämpningsmedel mot silverfisk.

Honorna kan också begrava ägg i damm, mat eller tyg. Det innebär att du kan hitta dem i ditt kök. Det kan också hända att du ser små silverfiskar bland din familjs kläder. Men de kommer snabbt att försöka springa efter skydd. När silverfisk har hittat ett avelsområde som de gillar, avger de aggregeringsferomoner, vilket signalerar för alla andra silverfiskar i ditt hem att komma och lägga ägg. Detta görs för att det hjälper till att reglera fuktigheten och temperaturen i området och därmed få äggen att kläcka snabbare, friskare och mer effektivt. Silverfiskägg kan kläcka på cirka 19 till 32 dagar, beroende på förhållandena. 

När nymfen kommer ut ur ägget är de miniatyrversioner av de vuxna. Under sin utveckling går de igenom ett antal omvandlingar och fortsätter att omvandlas under hela sina liv. Vissa arter omvandlas till och med mer än 50 gånger under sin livstid. De blir vanligtvis vuxna på ungefär tre eller fyra månader, det enda undantaget är i svala klimat, där det kan ta upp till två år att utvecklas till en mogen vuxen. 

Hur blir jag av med silverfisk?

De flesta problemen kan lösas med bättre sanitet och att röja upp i sin röra. Försök att ta bort så mycket röra du kan, eftersom silverfiskar älskar att äta papper och kläder. Försök att eliminera så många gömställen i ditt hem som möjligt. Du bör sopa regelbundet, torka och dammsuga, för att eliminera matsmulor och andra saker de kan äta. 

Dammsugning kan också hjälpa till att ta bort ägg. Du kan också strö bakpulver på dina mattor som torkar äggen. När du strö över bakpulver, vänta några timmar innan du dammsuger den. 

En annan sak du kan göra är att överföra torr mat från kartonger till slutna behållare och bli av med lösa papperspåsar och tomma lådor. 

MyrNIX kiselgur

Du kan också prova att sprinkla MyrNIX kiselgur, som är ett vitt grumligt pulver som består av de fossila resterna av kiselalger. När silverfisk kommer i kontakt med kiselalger, förstör den deras yttre vaxartade beläggning, vilket får dem att förlora fukt och dö. Du bör strö det runt golvsocklarna i ditt hem och andra platser du har sett silverfisk. Eftersom silverfisk är nattlig, vore det bäst om du applicerade den på kvällen. Du bör använda den flera nätter i rad. 

Kit för att bli av med silverfisk

Rödcederkuber 24st
Rödcederolja 30ml spray
Silverfiskfälla 6-pack
Insektspray Universal Pest-Stop 750ml

Cederträ

Om du har husdjur är det inte tillrådligt att du använder några giftiga skadedjursmedel, som borsyra. Istället kan du använda cederoljor, eftersom silverfisk hatar doften av cederträ.

Ett annat naturligt sätt att bli av med silverfisk är att göra malkulor av lavendel och kanel. 

Det är mycket viktigt att du avfuktar ditt hem. Silverfisk älskar fuktiga områden, och om ditt hem inte är fuktigt försvinner de. Du kan få en avfuktare, eller så kan du köpa billiga fuktabsorbenter, som är mer av en kortsiktig fix. Några andra sätt du kan minska fuktmängden i ditt hem är genom att torka kläderna utomhus, ställa in värmen på en konstant temperatur på 26 grader, hålla fönstren öppna och se till att ditt badrumsfläkt är påslaget under längre perioder duschar och tappar upp allt stående vatten från golvet.

Papper med mycket stärkelse är en perfekt miljö för silverfisk. Se till att du håller dina böcker, tidningar och viktiga dokument säkra. När du har tagit bort deras matkälla kommer silverfiskarna att leta efter ett nytt hem.

När du stöter på en silverfisk är det billigaste sättet att bli av med en fuktig tidning. Ta bara en gammal tidning och rulla upp den i längdriktningen. Se till att du säkrar den med gummiband. Lämna några av dessa fällor runt ditt hem på platser där du har sett silverfisk. Silverfisken kommer att lockas till det blötlagda papperet, och du kan kasta papperet med silverfisk på morgonen. 

Om du behöver ett något mer kraftfullt sätt att bli av med silverfisk, prova några kommersiella produkter. Du kan välja mellan ett stort antal sprayer och betesfällor. Dessa sprayer tenderar dock att vara giftiga, så var försiktig när du använder dem i hem med barn och husdjur. 

Silverfiskfällan

Silverfiskar och kackerlackor attraheras av feromon i fällan samt söker sig dit. Klisterfällan fångar hygieniskt skadedjur. Den är säker att använda även om du har barn och djur i hemmet.

Cederträolja

Cederolja avger en tilltalande frisk doft. Vanligtvis används oljan i till exempel badrum, garderober och annan klädförvaring. Silverfisken gillar inte doften av cederträ.

Insektsspray

Insektspray Universal är ett insektsmedel för bekämpning av krypande och flygande insekter i och omkring hemmet.

Du kan göra din egen fälla genom att ta en gammal, ren burk och packa utsidan med tejp från topp till botten. Det bästa tejpen för detta är maskeringstejp, men du kan använda valfritt tejp som redan har hemma. Bandets åsar gör att insekterna kan klättra sig in i burken, men de kommer inte att kunna klättra ut igen. Lägg några upprivna brödbitar i botten av burken för att locka dem in. 

Om du inte vill köpa klibbiga fällor kan du göra dina egna. Att använda tejp är en bra lösning som hjälper dig att fånga dussintals silverfiskar. Placera tejpen längst väggarna i rummet med den klibbiga sidan upp. Kasta bort och byt ut tejpen som insekterna fastnat på varje morgon.

Du kan också lägga en skål fylld med lite doftande kryddor lite överallt i rummet. Lägg inte kryddor direkt på någon yta eftersom många av dem kommer ge fläckar.

Eterisk olja Lavendel & Rosmarin 

Silverfisk hatar lavendel, citron och eteriska oljor. Du kan späda några droppar eterisk olja i en sprayflaska vatten och spraya rikligt runt ditt hem. Om du inte har några eteriska oljor kan du använda citronskal eller någon annan citrusfrukt för att uppnå samma resultat.

Om du har provat allt och ingenting har fungerat, eller om din silverfiskinfektion är riktigt stor, bör du ringa en expert. En professionell skadedjursutrotare kommer att känna till silverfiskens natur, hur de förökar sig, deras kost, och livscykel. Han kommer också att använda effektiva metoder för att bli av med dem. En professionell skadedjursutrotare har också rätt verktyg och lösningar. Priset för att anlita en professionell skadedjursbekämpare ligger runt 2500kr. Det kan tyckas vara mycket pengar att ta dit en skadedjursbekämpare, men det är värt det. Du kommer förmodligen att spendera mycket mer på olika skadedjursprodukter och fällor medan du försöker bli av med silverfisk på egen hand. 

Hur förhindrar jag att silverfisk kommer tillbaka?

När du har blivit av med dem bör du se till att de inte kommer tillbaka.

Silverfisk älskar fuktiga, mörka och fuktiga områden som under handfat, källare, badrum, vindar och garderober. De älskar också att äta vått trä och papper, så att du kan hitta dem runt spannmålslådor, tidskrifter, böcker, bakom tapeter och ruttnande fönsterbrädor. Det är därför du bör hålla ditt hus extremt rent om du vill hindra dem från att komma tillbaka.

Du bör ta bort alla pappershögar, eftersom silverfisk älskar att äta gamla böcker, tidningar och tidskrifter. Viktiga papper ska alltid förvaras i förslutna lådor med lock.

Försök att dammsuga minst en gång i veckan, eftersom dammsugare hjälper till att ta bort matkällor som kan locka silverfiskarna.

Eftersom silverfiskarna är nattliga varelser, som hatar ljus. De tenderar att pressa sig in i små mörka utrymmen och luckor i ditt hem. För att hålla dem borta, låt lamporna vara tända under natten och släpp in mycket ljus under dagen. Om du har rum som står oanvända kan du ändå ha några nattlampor där som tänds så fort det blir mörkt.

En ständigt fuktig miljö är perfekt för silverfisk. Att hålla ditt hem torrt är ett av de viktigaste sätten att förhindra att silverfisk kommer tillbaka. Detta kan vara något svårt, särskilt för dem som bor i områden med hårda vintrar. Men då kan du skaffa några avfuktare för att förhindra att ditt hem blir fuktigt. 

För att förhindra att silverfisk kommer in i ditt hem måste du försegla alla ingångspunkter, sprickor och hål i ditt hus, särskilt på din vind, källare eller andra mörka, täta och kalla områden. Du kan göra detta med ett enkelt tätningsmedel eller vattentät tätning. Du bör också se till att det inte finns några rörledningar eller rörsystem som läcker. 

Om du erbjuder mat som silverfisken lockas till, som sockerhaltiga livsmedel, mjöl, havre, flingor, kolhydrater, så kommer de tillbaka. Så du behöver skaffa några bra behållare för att förvara maten i till skafferiet.

Silverfisken älskar att äta tapeter. Se till att du ibland kontrollerar din tapet för att se om det finns några hål i den. För att förhindra att silverfisk kommer tillbaka är det bäst att du tar bort tapeten helt och målar din vägg istället. 

Hur blir man av med silverfiskar?
Rulla till toppen