Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med bananflugor?

Har du fullt av irriterande bananflugor hemma? De förökar sig snabbt om man inte gör något åt det.

Bananflugor gillar frukt som ligger framme, sopor, avloppet i diskhon och matrester. Men vad gör man för att bli av med bananflugorna? Jag drabbades nyligen av dessa, så jag har tagit reda på det och kommer berätta hur man gör här. Ett vanligt husmorstips är vinäger och diskmedel, men det finns bra husmorstips att ta till mot bananflugor.

Men till att börja med bör du vara säker på att det är bananflugor du har att göra med och inte blomflugor!

Bananflugornas livscykel

Visste du att en enda bananfluga kan lägga ca 100 ägg per dag om den har rätt miljö? Tiden det tar den från puppa till larv och slutligen som färdig bananfluga är bara 12 dagar. Efter ytterligare några dygn är den redo att para sig och lägga ägg. Så ett par flugor blir snabbt massor av flugor. Har du fått blomflugor hemma gäller det att handla snabbt!

Så invaderar bananflugorna våra hem

Bananflugorna letar sig in i våra bostäder framför allt på sensommaren och hösten. Inomhus finns det gynnsamma miljöer att lägga ägg i. De gillar övermogna och jästa frukter, grönsaker, vin, öl, blomjord och diskhoar.

Det kanske inte verkar så farligt när de dyker upp, man ser någon enstaka fluga som flyger omkring frukten eller diskhon. Men sedan kan det gå riktigt snabbt. Är man inte beredd så invaderar blomflugorna köket.

Förberedelser för att förinta bananflugorna

Innan du börjar arbetet med att utrota bananflugorna behöver du förstås förbereda lite. Nu gäller det att hitta deras barnkammare och få stopp på förökningstakten. Platsen eller materialet där de lägger sina ägg behöver rengöras för att få stopp på spridningen.

Ta bort frukt som ligger framme, knyt igen soppåsen, se till att inte ha matrester framme. Har du sopinsamling bör du även tänka på att göra ren returflaskor och liknande.

Så här utrotar du bananflugorna

Det finns faktiskt ganska många saker du kan göra för att bli av med blomflugorna mer än att spruta giftig insektsspray i köket:

 • Vädra – bananflugor gillar när det är varmt och skönt. Men genom att vädra gör du det mindre trivsamt för dem.
 • Klassiska flugfällor, såna där serpentinformade flugpapper som man hänger i taket och drar ut, ska även fungera. Själv är jag mindre förtjust i dem. Mitt hår var kladdigt i flera dagar efter att jag fastnade i flugfällan.
 • Droppa några droppar diskmedel och häll på kokande vatten i slasken. Då förhindrar du att blomflugorna lägger sina ägg där. Jag gjorde detta varje kväll under några dagar tills dess att jag hade blivit av med blomflugorna.
 • Tillverka eget insektsmedel genom att blanda cayennepeppar med vatten i en flaska.Spraya där blomflugorna håller till.
  Det finns även kryddväxter som bananflugorna ogillar som t.ex. Lavendel, basilika och mynta. Köp några och ha i köksfönstret.
  De trivs även i fuktig jord. Så om du tror att dina köksväxter överlever en torkperiod kan du även låta bli att vattna dem på ett tag.
 • Gör en fälla för bananflugorna – här har jag testat lite olika blandningar. Jag bjöd till och med blomflugorna på vin. Men de har inte samma smak som jag, utan föredrog vitvinsvinäger. (Märkligt!) Sedan spetsade jag det hela med några droppar diskmedel. Om du vill kan du även röra ner lite honung eller sirap. Det gillar de. Diskmedlet är för att ta bort ytspänningen. När blomflugorna dras till vätskan kommer de att sjunka direkt och drunkna. Sedan är det bara att vänta, inom några dagar kommer det vara massor av bananflugor på botten av glaset. Blomflug-fällan kan även göras på ättika eller apelsinjuice.
 • Köp Nemablom som är ett slags biologiska maskar som älskar att äta blomflugans larver och då dör blomflugorna. Om du har frösådd inomhus och drabbas av bananflugor är Nemablom ett bra tips!

Undvik att få tillbaka bananflugorna genom att:

 • Hålla köket rent och torrt!
 • Använda kylskåpet för att förvara frukten i
 • Kasta soporna ofta så att gammal mat inte får stå och lukta. För då söker sig bananflugorna dit.
 • Städa ofta, torka av bänkar och håll torrt och rent från smulor.

Vad har man för nytta av bananflugor?

Bananflugor används inom forskningen. Den är fördelaktig att använda eftersom den förökar sig snabbt och är billig att föra upp.

Den kan även användas som foder för akvariefiskar och mindre groddjur. När bananflugan används som levande foder brukar man istället odla den vinglösa varianten. Det gör uppfödningen betydligt enklare.

Relaterade frågor

Hur blir man av med blomflugor? De gillar fuktiga miljöer, så låt gärna växterna torka ut emellan. Det är bra att isolera krukor som drabbats för att förhindra spridning. De går att bekämpa med maskar, bakterier och kvalster. Fler tips om hur du blir av med blomflugor, så hittar du här.

Hur blir man av med bananflugor?
Rulla till toppen