Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur blir man av med tvestjärtar?

Hörde du att tvestjärtar kan krypa in i örat? Nej, de kan inte. Det är bara en myt. Tidigare trodde man att en tvestjärtarna tränger in i örat, så detta fel fick sitt namn från det (engelska Earwig), öronvridare. I Tyskland kallas det en örmask. Dessa kryp kan slå sig ner i din trädgård eller i ditt hus. Du hittar dem i trädgården under sommarmånaderna. De kommer att äta dina grönsaker där, men du kommer sällan att se dem eftersom de gillar att gömma sig på mörka platser. Det är okej när de är ute, men om de hittar fukt i ditt hus, kan de enkelt bosätta sig i det. Hur kan man då bli av med tvestjärtarna som har bosatt sig i ert hus?

Gör ditt hus ogästvänligt för att bli av med tvestjärtarna. Om ditt hus har fukt, vidta åtgärder för att bli av med det. Om du inte har fukt, har tvestjärtarna kommit till ditt hus på grund av hårda förhållanden på utsidan. Kontrollera dörrarna, fönstren och alla möjliga ingångar till huset och se till att det inte finns några sprickor och dolda passager som fungerar som deras ingång.

Tvestjärten är en gammal skalbagge som bildades för 208 miljoner år sedan och som talar mycket om dess uthållighet. Den är ganska liten men kan skapa problem i din trädgård. Ibland finns det i ditt hus, men var inte rädd. Det värsta som en tvestjärt kan göra mot dig är att nypa dig med sina små tänger. Ändå gillar ingen att ha insekter i huset. Tvestjärtarna är mest aktiva på natten och under dagen gömmer de sig på mörka, fuktiga platser. Såsom din källare. Även om de inte skadar dig, ditt hem eller mat, är det viktigt att vidta åtgärder i rätt tid för att bli av med dem och förhindra att de förökar sig.

Hur blir du av med tvestjärtar i ditt hus?

Som vi redan har nämnt kommer tvestjärtar in i ditt hus av två skäl: de har funnit fukt i det eller att levnadsförhållandena utomhus är för hårda.

Tvestjärten kan komma in i huset under sommaren eftersom de inte tål torra och soliga områden så länge så söker de skydd i mörka och fuktiga områden. Om ditt hem har fukt och är omgivet av många löv och växter, har tvestjärtarna perfekta levnadsförhållanden. Det positiva är att de inte reproducerar sig inomhus och du kommer lätt att bli av med dem som har gått in. Här är några tips:

  • Underhåll din trädgård – Om det inte finns några fallna löv, underhållna växter, gamla tegelstenar eller saker som behåller fukt i din trädgård, har du tagit det första steget för att förhindra tvestjärtarna.
  • Håll ditt hus torrt – Rengör huset och se om det finns fukt någonstans, särskilt i källaren. Om så är fallet, vidta åtgärder för att bli av med det så snart som möjligt.
  • Kontrollera var tvestjärtarna kan komma in- Om det inte finns någon fukt har tvestjärtarna kommit in i ditt hus för att skydda sig från yttre förhållanden. Kontrollera alla platser i huset som kan vara en potentiell entré för dessa insekter. Dörrar, fönster, eventuella sprickor i väggarna. Försegla alla ingångar och vänta en vecka för att se om de återkommer.
  • Kontrollera ventilationsöppningar – Tvestjärten överlever lätt i stora mängder vatten, så se till att de inte kommer in i ditt hus genom rör.
  • Fånga dem – Lämna en skål med vegetabilisk-, eller fiskolja där du märkte tvestjärtarna. Det är bäst att lämna det över natten när de är som mest aktiva. De samlas i skålen under natten och på morgonen dödar du dem med vatten och tvättmedel.
  • Döda dem med alkohol – Om du vill döda dem med spritalkohol. Lägg bara alkoholen i en sprayflaska och spraya den på öronen när du ser den. Alkohol tränger in i exoskelettet och kommer att döda tvestjärten på några sekunder. Kom dock ihåg att dessa insekter är mycket värdefulla i miljöcykeln och överväga en annan metod.
  • Applicera bekämpningsmedel – Om du vill döda tvestjärtar kan du också använda bekämpningsmedel, men titta gärna på metoder som är miljövänliga.

Kan du göra det miljövänligt med saker du redan har hemma?

Det är sommar och vad du än får se, ser du tvestjärten. De finns i dina sneakers, väskor och plastpåsar verkar vara särskilt frestande för dem. Du behöver inte köpa bekämpningsmedel och många produkter för att bli av med dem. Titta bara i dina köksskåp så hittar du allt du behöver för att bli av med tvestjärtarna.

Bakpulver – I 2 dl vatten tillsätt två teskedar bakpulver och en tesked diskmedel. Spraya sprayen på dörren, på golvet eller vart du än ser tvestjärtarna röra sig. Du kan också använda den i trädgården.

• Äppelcidervinäger – Blanda 2 dl vatten med 2 dl äppelcidervinäger. Rör om ordentligt och spraya sedan de områden där tvestjärtarna ses.

• Ölfälla – Om du har problem med tvestjärtar i trädgården är detta rätt metod för dig. Häll ölet i en liten behållare och begrav sedan behållaren i marken. Gräv ner behållaren till ytan så att insekterna kan komma in obehindrat. Den här fällan lockar inte bara tvestjärtar utan också myror och andra insekter som attackerar dina grönsaker. Om du inte har en öl kan du istället använda lite söt juice eller sojasås.

Kan du göra det utan gift? 

Du behöver inte använda bekämpningsmedel och andra giftiga ämnen för att bli av med tvestjärtar. Du kan använda en av de miljövänliga metoderna som anges ovan eller så behöver du inte ens göra blandningarna.

• Tidningsfälla – den här metoden är utmärkt om tvestjärtarna redan har bosatt sig i ditt hem. Blöt tidningen med mycket vatten, rulla upp den och säkra den med ett gummiband. Placera sedan tidningen på ett mörkt ställe där du har märkt tvestjärtar. Tidningar fyller snabbt på med tvestjärtar och sedan är det bara att slänga bort den.

Om du inte har en tidning kan du istället använda blöt trasa.

• Klibbig fälla – placera en stark självhäftande tejp på en bit papp på båda sidor. Placera kartongen på mörka, svåråtkomliga platser, t.ex. under sängar, garderober, bakom element och liknande. Tvestjärten kommer att fastna på kartongen och sedan slänga dem helt enkelt.

Vad lockas tvestjärtar till?

De flesta tvestjärtar äter växter, medan ett mindre antal äter andra insekter. Tvestjärten lockas därför av alla platser där löv, frukt, grönsaker, blommor, mögel och små insekter finns. Mat är verkligen viktigt för dem, men deras livsmiljöer är också viktiga för dem. Tvestjärten har svårt att tolerera värme eller torra och soliga områden. De vilar vanligtvis under dagen och är aktiva på natten. Det är lätt att förstå varför de hittar skydd i mörka, fuktiga områden.

Om den är våt så är din gräsmatta en idealisk plats för dem. Om terrängen är ojämn, om du har buskar som gör att marken förblir fuktig eller det finns föremål på gräsmattan som kan fungera som ett gömställe, kommer du antagligen att ha tvestjärten på gräsmattan. Gör det svårare för dem och håll gräsmattan torr, ta bort gamla tegelstenar, vattenslang eller något som gör att tvestjärtar kan krypa in och vara i mörkret.

Ruttna träd lockar många insekter och deras mat, och de erbjuder en idealisk livsmiljö. Hålen som bildas i ruttet trä är verkligen en mörk och våt plats. Om du har ett ruttet träd, kapa det.

Detsamma gäller för en hög med ved. Var noga med att förvara den på en torr plats, om möjligt, på en plats som är skild från ditt hem.

Högar av löv är en idealisk livsmiljö för tvestjärten. Gräset som bladen ligger på får inte solen så det är väldigt fuktigt. Bygg inte ett hus åt dem, utan refsa bort de fallna löven och placera komposten längst bort i trädgården.

Hur förhindrar du dem från att komma tillbaka?

Nu när du vet vad som lockar tvestjärtar, gör deras levnadsförhållanden outhärdliga i ditt hem och din trädgård!

Uppfyll alla ovanstående villkor för att se till att den inte kommer från din trädgård till ditt hem. Plantera inte växter längs väggarna i ditt hus, för där har tvestjärtarna tillräckligt med skugga och fukt.

Fåglar är dina medarbetare när det gäller att lösa problem med tvestjärtar. Skapa en fågelholk i din trädgård. Förutom att ha vackra ljud i din trädgård kommer fåglar att äta tvestjärtar och göra det lättare för dig att bekämpa dem.

På sommaren stannar vi ofta ute så att vi ofta lämnar föremål på våra terrasser och i trädgårdarna. När du tar med frukt, grönsaker eller föremål som har lämnats utanför ett tag, se till att det finns tvestjärtar på dem.

Kontrollera fönster, dörrar och eventuella sprickor på ytterväggarna genom vilka de kan komma in i ditt hus. Var särskilt uppmärksam på källarfönster. Gör ditt hus till en säker fästning som ingen tvestjärt kan komma in i.

Källor:

https://www.almanac.com/pest/earwigs

https://www.orkin.com/other/earwigs/why-do-i-have-earwigs-in-my-apartment-or-home

https: //bugwiz.com/get-rid-of-earwigs/#How_to_get_rid_of_pincher_bugs_naturally

Hur blir man av med tvestjärtar?
Rulla till toppen