Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Blomflugor | Så här utrotar du dem

Har du någonsin upplevt att nyköpta växter även innehåller blomflugor? Dessa små kryp kan lägga ägg i jorden och potentiellt skada dina växter. Men oroa dig inte, det finns effektiva metoder för att hantera dem.

Så hur blir man då av med blomflugorna? De gillar fuktiga miljöer, så låt gärna växterna torka ut emellan vattningarna. Det är bra att isolera krukor som drabbats för att förhindra spridning. De går att bekämpa med maskar, bakterier och kvalster. Det finns även några husmorstips som nikotin, vinäger och sirap för att bli av med blomflugorna.

Termen ”blomflugor” används ofta felaktigt för att beskriva sorgmyggor, som är en helt annan insektsart. I denna text använder vi den vanliga benämningen ”blomflugor” för enkelhetens skull, medan vi egentligen refererar till sorgmyggor.

Det förekommer också lite namnförvirring när det gäller bananflugan. Även det är en helt annan sort. Jag har även skrivit ett inlägg om hur man blir av med bananflugor.

Vet du förresten vad det är för likhet mellan blomflugor och vampyrer? Låt oss återkomma till det!

Att utrota blomflugor

Min syster frågade mig om jag visste något husmorstips som hon kunde använda för att få bort sina blomflugor. Jag vet många husmorstips för att få bort blomflugor, men hon har även katter som äter av krukväxterna. Att spruta gift på växterna var inte ett alternativ, eftersom katterna då får i sig av giftet. Därför bestämde jag mig för att ta reda på lite olika husmorstips för att bli av med blomflugor.

Hur som helst så hoppas jag att du ska hitta ett bra och enkelt sätt att bli av med blomflugor på som passar just dig. Det finns många bra husmorstips att välja mellan. Här har jag samlat alla bra husmorstips för att bli av med blomflugor på ett enda ställe.

Hur blir man av med blomflugor?
Hur blir man av med blomflugor?

Hur ser blomflugor ut?

Den riktiga arten av blomflugor ser ut som små getingar. De surrar runt våra växter och äter pollen och bladlöss. I Sverige har vi ca 350 olika sorters blomflugor.

Men sorgmyggorna, de som vi oftast kallar för blomflugor, är svarta och har genomskinliga mörka vingar. Den är ca 3-4 mm lång.

Blomflugornas liv

Under sin fem veckor långa livscykel kan en blomfluga lägga upp till hundra ägg, vilket snabbt kan intensifiera problemet om det inte hanteras. Blomflugan kräver fuktig jord för att utvecklas från ägg till fullvuxen insekt, och processen påskyndas av varma och fuktiga förhållanden. Eftersom blomflugor äter av växternas frön och rötter kan de orsaka betydande skador och göra dem sårbara för ytterligare sjukdomar. Därför är det avgörande att aktivt bekämpa blomflugor, särskilt för unga och sårbara plantor. Blomflugor invaderar våra hem genom införskaffade växter eller via jord, och de är ett vanligt inslag i naturen.

Hur blir man av med blomflugor (sorgmyggor)

För att effektivt bekämpa blomflugor, som trivs i fuktig jord och skadar växternas rötter, är det viktigt att låta jorden torka ut mellan vattningarna. Detta minskar risken för ägg och larver att överleva. Vid angrepp, isolera de drabbade växterna för att förhindra spridning till övriga växter och vattna sparsamt för att skydda dina krukväxter från ytterligare skador.

Hur bekämpar man blomflugorna

Använd maskar för att få bort blomflugorna

För att bekämpa blomflugor kan du använda nematoder, en typ av rundmaskar, som parasiterar på blomflugornas larver. Blanda nematoderna med vatten enligt instruktionerna och vattna dina växter med blandningen. Det hjälper till att eliminera blomflugelarverna effektivt.

Nematoderna är bara verksamt på blomflugelarver. Därför kan det ta ett tag innan man ser effekten, utan det kan ta 2-3 veckor. Kom ihåg att nematoder är känsliga för kyla och bör förvaras korrekt.

Bakterier och kvalster för att få bort blomflugor

Blomflugor kan även bekämpas med bakterier och kvalster. Bacillus thuringiensis var. israelensis (Larvskydd) och kvalstret Hypoaspis miles. Även här vattnar man ut medlet i sina krukväxter. Här behöver behandlingen upprepas ett par gånger.

Klisterremsor

Vill du använda biologisk bekämpning av dina blomflugor finns det även klisterskivor att använda sig av. Välj gärna gul, eftersom blomflugorna dras till gult. Flugorna flyger rakt på pappren och fastnar där. När man bekämpar blomflugor ska man trycka ner pinnen så nära blomjorden som möjligt. Klisterskivorna är bra för att upptäcka skadeinsekter på ett tidigt stadium.

Bekämpningsmedel du köper i blomsterbutiken

Det finns bekämpningsmedel att välja mellan om du går till en blomsterbutik. Raid till exempel.

Täck krukväxterna så att blomflugorna får svårare att ta sig ner i jorden

Dekorera dina krukor med sten, lecakulor, finkorning sand eller pinjebark. Det går också att täcka med Vermikulit (finns i trädgårdsbutiker), vilket även kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj. Det gör det svårare för blomflugorna att ta sig ner till jorden.

Bekämpa dem med nikotin

Ett annat mycket effektivt sätt att bli av med blomflugorna utan att ta död på krukväxterna är att blåsa ut cigarettrök på växterna och att vattna dem med fimpvatten. Nikotin är inte bara giftigt för människor, utan även för blomflugor. Så bjud hem en rökande kompis och be dem göra lite nytta! Vill du istället behandla växterna med fimpvatten behöver du vara lite försiktig, så du inte överdoserar nikotinet och dödar även växterna.

Även snus går att lägga i blomjorden för att utrota blomfluglarverna.

Tändstickor i blomkrukan

Nästa husmorstips hädar att man ska bli av med blomflugor genom att sticka ner några tändstickor i blomkrukan (svavlet nedåt) Efter ett par veckor kommer blomflugorna att ha dött ut, eftersom de inte tål svavel.

Vitlök

Blomflugor är lite som vampyrer, det går också att hålla dem borta med hjälp av vitlök. Det finns flera olika husmorstips för vitlök och här är två av dem:

  • Stick bara ner några klyftor i varje kruka så blir du av med blomflugorna.
  • Pressa en klyfta vitlök i vattenkannan innan du vattnar dina krukväxter.

Fånga blomflugorna i en fälla

Du kan även göra olika fällor för att locka dit blomflugorna. Du kan till exempel blanda:

Använd gärna en skål som är gul på insidan, då blomflugorna dras till just den färgen. De sätter sig på vattenytan och eftersom du har diskmedel i blandningen så finns de ingen ytspänning som håller dem uppe. De ramlar då ned i vätskan och drunknar. Här har jag själv testat lite olika blandningar, jag har testat att lyxa till det lite för mina blomflugor genom att bjuda dem på vin istället. Men de har inte riktigt samma smak som jag, utan föredrog vinäger. Rör om i fällan ibland för att få upp dofterna som lockar till sig blomflugorna. Töm sedan fällan med några dagars mellanrum!

Använd kaffesump för att få bort blomflugor

Strö ett tunt lager kaffesump i blomkrukorna ovanpå blomjorden så kommer blomflugorna snart att försvinna.

Dammsug!

Blomflugor kan även bekämpas med dammsugaren. Då suger du helt enkelt bara upp de blomflugor du ser. Men var försiktig bara, så du inte tar död på blommorna genom att dammsuga upp dem istället.

hur förebygger man så man inte får blomflugor?
hur förebygger man så man inte får blomflugor?

Hur förebygger man blomflugor?

Köper du nya krukväxter är det bra om du först ställer dem isolerat från de andra växterna. Då upptäcker du om det finns blomflugor i krukan, utan att du riskerar att sprida det till dina övriga krukväxter.

När du planterar om dina växter finns det också lite att tänka på. Har blomjorden legat ett tag kan du behöva se upp så det inte finns blomflugor i där. Det kan därför vara bra att sterilisera den innan du planterar dina växter i den. Steriliserar blomjord gör du genom att hälla upp jorden i en skål, lägga på plastfolie och köra den i mikron i 4 minuter tillsammans med en liten skål vatten. Eller genom att lägga jorden i långpannan i ugnen och köra den i 100 grader i en halvtimme. Det tar död på eventuella blomfluglarver och blomflugägg.

Sätt gärna klisterskivor även på nya växter som du har köpt. Då kan du avslöja ohyra snabbare och få en överblick över vad det är för skadedjur de eventuellt har med sig.

Ofta uppstår blomflugorna när vi ska förodla plantor inomhus. Mest problem med blomflugor får man då om man håller sin sådd väldigt fuktig samtidigt som man inte har så varmt inomhus. Om plantorna istället får växa i 20-22 grader och får torka upp lite mellan vattningstillfällena, så minskar problemen med blomflugorna.

När du vattnar dina krukväxter tänk på att inte dränka dem i vatten. Det är bättre att vattna sparsamt och gärna låta dem torka ut mellan vattningarna. På det sättet gör du det en smula otrivsamt för blomfluglarverna.

Jag hoppas att du hittat ett bra sätt att utrota dina blomflugor. Det husmorstips som jag själv brukar använda är vinäger, vatten och diskmedel. Det sättet passar mig eftersom det är ingredienser som jag alltid hemma. Hemma hos min syster som har katter fungerar inte det så bra, de slår ner saker som står framme. Och det måste vara giftfritt så att katterna inte får i sig något de blir sjuka av. Hon funderar istället på att plocka upp växterna ur jorden och plantera om dem i mikrad blomsterjord. Ett annat giftfritt sätt skulle också kunna vara husmorstipset med att stoppa tändstickor i blomjorden för att bli av med blomflugorna.

Liknande frågor

Hur blir man av med bananflugor? Jag har skrivit ett längre inlägg om hur man blir av med bananflugor här.

Hur blir man av med bladlöss? Bladlöss kan du få bort med hjälp av såpa, men det finns även många andra husmorstips för att få bort bladlöss som jag berättar om här.

Hur får man bort blomflugor i vasken? Har du fått små flygfän i vasken så är det troligare att det är bananflugor du drabbats av. Så här utrotar du dem.

Hur skyddar man sig mot myggor? Det finns en mängd olika lösningar för att skydda sig mot mygg: myggservetter, roll-on, myggspiral osv. Vill du läsa mer om vilket myggmedel som fungerar bäst och när man ska använda vad, så hittar du mer information här!

Dela gärna sidan!

Blomflugor | Så här utrotar du dem
Rulla till toppen