Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Blomflugor | Så här utrotar du dem

Du har säkert också varit med om det, ibland när man köpt en växt så får man med dessa ovälkomna gäster. Blomflugorna lägger sina ägg i jorden och kan faktiskt ta död på våra växter.

Så hur blir man då av med blomflugorna? De gillar fuktiga miljöer, så låt gärna växterna torka ut emellan. Det är bra att isolera krukor som drabbats för att förhindra spridning. De går att bekämpa med maskar, bakterier och kvalster. Det finns även några husmorstips som nikotin, vinäger och sirap för att bli av med blomflugorna.

Men blomflugor är egentligen inte blomflugor. Det många menar när de pratar om blomflugor är sorgmyggor. Blomflugor är faktiskt en helt annan sort! Men jag kommer att fortsätta att använda det felaktiga namnet blomflugor här, eftersom det är det människor letar efter när de vill bli av med sina sorgflugor.

Det förekommer också lite namnförvirring när det gäller bananflugan. Även det är en helt annan sort. Jag har även skrivit ett inlägg om hur man blir av med bananflugor.

Vet du förresten vad det är för likhet mellan blomflugor och vampyrer?

Att utrota blomflugor

Hur blir man av med blomflugor?
Hur blir man av med blomflugor?

Min syster frågade mig om jag visste något husmorstips som hon kunde använda för att få bort sina blomflugor. Jag vet många husmorstips för att få bort blomflugor, men hon har även katter som äter av krukväxterna. Att spruta gift på växterna var inte ett alternativ, eftersom katterna då får i sig av giftet. Därför bestämde jag mig för att ta reda på lite olika husmorstips för att bli av med blomflugor.

Hur som helst så hoppas jag att du ska hitta ett bra och enkelt sätt att bli av med blomflugor på som passar just dig. Det finns många bra husmorstips att välja mellan. Här har jag samlat alla bra husmorstips för att bli av med blomflugor på ett enda ställe.

Hur ser blomflugor ut?

Den riktiga arten av blomflugor ser ut som små getingar. De surrar runt våra växter och äter pollen och bladlöss. I Sverige har vi ca 350 olika sorters blomflugor.

Men sorgmyggorna, de som vi oftast kallar för blomflugor, är svarta och har genomskinliga mörka vingar. Den är ca 3-4 mm lång.

Blomflugornas liv

Under sin livslängd på ca fem veckor hinner blomflugan lägga cirka hundra ägg. Så problemet kan snabbt förvärras om du inte gör något åt det. Det gäller också att vara ihärdig och fortsätta bekämpandet av blomflugorna minst lika länge som deras livscykel varar.

För att blomflugan ska kunna kläckas krävs att jorden har en viss fuktighet. Efter fyra olika larvstadier förpuppas den. Tiden det tar för den att utvecklas från ägg till färdig blomfluga varierar beroende på uppväxtmiljön. De kläcks fortare om du har en högre temperatur hemma och om du vattnar blommorna ofta.

Blomflugorna kan döda en krukväxt eftersom de äter av frön och rötter. Deras angrepp kan också göra att växten försvagas. Om en växt är försvagad kan den lätt bli angripen av bakterier och svamp. Det är därför viktigt att få bort blomflugorna. Speciellt utsatta är förstås nysådda frön och späda plantor som man ska försöka driva upp.

I naturen är blomflugorna mycket vanliga. De tar sig in i våra hem när vi köper växter eller genom öppna dörrar och fönster. De kan också komma med när vi köper blomsterjord.

Hur blir man av med blomflugor (sorgmyggor)

Blomflugorna trivs i fuktig jord där de lägger sina ägg. Larverna äter sedan upp växternas rötter. Får vi inte bort blomflugorna kan våra krukväxter dö.

Blomflugor sprids dessutom lätt från kruka till kruka. Det första du ska göra om dina krukväxter drabbas av blomflugor är att låta dem få torka ut ordentligt mellan vattningstillfällena. Då dör ägg och larver. Vattna sedan väldigt sparsamt under en period.

När man väl har drabbats av blomflugorna är det viktigt att förhindra att skadorna blir större och att blomflugorna sprids till alla växter. Det är därför bra att ställa de drabbade krukorna på ett isolerat ställe, så att blomflugorna inte sprids till alla dina växer.

Hur bekämpar man blomflugorna

Använd maskar för att få bort blomflugorna

husmorstips för att få bort blomflugor
husmorstips för att få bort blomflugor

Bekämpa blomflugorna med maskar. Beställ en burk nematoder (rundmaskar) och sprid på stället där du har problem med blomflugor. Nematoder hittar du här. Nematoderna använder blomflugorna som värddjur när de ska para sig. Det gör att blomflugorna dör. När larverna är borta dör även nematoderna. Nematoderna är mikroskopiskt små och de levereras i en ask med lera. Man löser upp leran i vatten och vattnar sina krukväxter med. Du bör vattna alla krukväxterna med nematodvattnet, även de som inte har problem med blomflugeangrepp. Håll sedan jorden i krukorna fuktig under den kommande veckan. Nematoderna är bara verksamt på blomflugelarver. Därför kan det ta ett tag innan man ser effekten, utan det kan ta 2-3 veckor. Nematoder är levande varelser och det går inte beställa dem när det är minusgrader eftersom de hinner dö på posten. Så vill du behandla växterna under vintern behöver du köpa på dig ett lager.

Bakterier och kvalster för att få bort blomflugor

Blomflugor kan även bekämpas med bakterier och kvalster. Bacillus thuringiensis var. israelensis (Larvskydd) och kvalstret Hypoaspis miles. Även här vattnar man ut medlet i sina krukväxter. Här behöver behandlingen upprepas ett par gånger.

Klisterremsor

Vill du använda biologisk bekämpning av dina blomflugor finns det även klisterskivor att använda sig av. Det gör att du snabbare kan upptäcka är problemet uppstår. Välj gärna gula klisterskivor. Blomflugor älskar gult. Sätt blompinnen i jorden och sedan dubbelviker du de gula lapparna med klister på. Flugorna flyger sedan rakt på pinnarna och fastnar där. När man bekämpar blomflugor ska man trycka ner pinnen så nära blomjorden som möjligt. Blomsterpinnar behåller sin effekt i 3-6 veckor. Klisterskivorna är också bra för att upptäcka skadeinsekter på ett tidigt stadium.

Bekämpningsmedel du köper i blomsterbutiken

Det finns bekämpningsmedel att välja mellan om du går till en blomsterbutik. NEMAblom eller Radar till exempel.

Täck krukväxterna så att blomflugorna får svårare att ta sig ner i jorden

Dekorera dina krukor med sten, lecakulor, finkorning sand eller pinjebark. Det går också att täcka med Vermikulitit (finns i trädgårdsbutiker), vilket även kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj. Det gör det svårare för blomflugorna att ta sig ner till jorden.

Bekämpa dem med nikotin

Ett annat mycket effektivt sätt att bli av med blomflugorna utan att ta död på krukväxterna är att blåsa ut cigarettrök på växterna och att vattna dem med fimpvatten. Nikotin är inte bara giftigt för människor, utan även för blomflugor. Så bjud hem en rökande kompis och be dem göra lite nytta! Vill du istället behandla växterna med fimpvatten behöver du vara lite försiktig, så du inte överdoserar nikotinet och dödar även växterna.

Även snus går att lägga i blomjorden för att utrota blomfluglarverna.

Tidningspapper i botten av krukan

När du planterar om dina krukväxter kan du lägga tidningspapper i botten av dem. Fuktigt tidningspapper sägs hindra dem från att äta och para sig. Det här är ett husmorstips som jag hittade som jag känner mig osäker på huruvida det fungerar eller ej. Jag tänker att om man lägger tidningspapper i botten på krukan borde ju fukten stanna kvar längre och ge blomflugorna en miljö de trivs bättre i. Men jag är osäker, det kanske är så att tidningspapper innehåller något ämne som blomfluglarver inte gillar? Vet du hur det förhåller sig, skriv gärna en rad och berätta. Jag lyckades faktiskt inte hitta några uppgifter om varför det här husmorstipset skulle fungera för att få bort blomflugorna.

Tändstickor i blomkrukan

Nästa husmorstips hädar att man ska bli av med blomflugor genom att sticka ner några tändstickor i blomkrukan (svavlet nedåt) Efter ett par veckor kommer blomflugorna att ha dött ut, eftersom de inte tål svavel.

Vitlök

Blomflugor är lite som vampyrer, det går också att hålla dem borta med hjälp av vitlök. Det finns flera olika husmorstips för vitlök och här är två av dem:

  • Stick bara ner några klyftor i varje kruka så blir du av med blomflugorna.
  • Pressa en klyfta vitlök i vattenkannan innan du vattnar dina krukväxter.

Fånga blomflugorna i en fälla

Du kan även göra olika fällor för att locka dit blomflugorna. Du kan till exempel blanda:

Använd gärna en skål som är gul på insidan, då blomflugorna dras till just den färgen. De sätter sig på vattenytan och eftersom du har diskmedel i blandningen så finns de ingen ytspänning som håller dem uppe. De ramlar då ned i vätskan och drunknar. Här har jag själv testat lite olika blandningar, jag har testat att lyxa till det lite för mina blomflugor genom att bjuda dem på vin istället. Men de inte riktigt samma smak som jag, utan föredrog vinäger. Rör om i fällan ibland för att få upp dofterna som lockar till sig blomflugorna. Töm sedan fällan med några dagars mellanrum!

Använd kaffesump för att få bort blomflugor

Strö ett tunt lager kaffesump i blomkrukorna ovanpå blomjorden så kommer blomflugorna snart att försvinna.

Dammsug!

Blomflugor kan även bekämpas med dammsugaren. Då suger du helt enkelt bara upp de blomflugor du ser. Men var försiktig bara, så du inte tar död på blommorna genom att dammsuga upp dem istället.

Hur förebygger man blomflugor?

hur förebygger man så man inte får blomflugor?
hur förebygger man så man inte får blomflugor?

Köper du nya krukväxter är det bra om du först ställer dem isolerat från de andra växterna. Då upptäcker du om det finns blomflugor i krukan, utan att du riskerar att sprida det till dina övriga krukväxter.

När du planterar om dina växter finns det också lite att tänka på. Har blomjorden legat ett tag kan du behöva se upp så det inte finns blomflugor i där. Det kan därför vara bra att sterilisera den innan du planterar dina växter i den. Steriliserar blomjord gör du genom att hälla upp jorden i en skål, lägga på plastfolie och köra den i mikron i 4 minuter tillsammans med en liten skål vatten. Eller genom att lägga jorden i långpannan i ugnen och köra den i 100 grader i en halvtimme. Det tar död på eventuella blomfluglarver och blomflugägg.

Sätt gärna klisterskivor även på nya växter som du har köpt. Då kan du avslöja ohyra snabbare och få en överblick över vad det är för skadedjur de eventuellt har med sig.

Ofta uppstår blomflugorna när vi ska förodla plantor inomhus. Mest problem med blomflugor får man då om man håller sin sådd väldigt fuktig samtidigt som man inte har så varmt inomhus. Om plantorna istället får växa i 20-22 grader och får torka upp lite mellan vattningstillfällena, så minskar problemen med blomflugorna.

När du vattnar dina krukväxter tänk på att inte dränka dem i vatten. Det är bättre att vattna sparsamt och gärna låta dem torka ut mellan vattningarna. På det sättet gör du det en smula otrivsamt för blomfluglarverna.

Jag hoppas att du hittat ett bra sätt att utrota dina blomflugor. Det husmorstips som jag själv brukar använda är vinäger, vatten och diskmedel. Det sättet passar mig eftersom det är ingredienser som jag alltid hemma. Hemma hos min syster som har katter fungerar inte det så bra, de slår ner saker som står framme. Och det måste vara giftfritt så att katterna inte får i sig något de blir sjuka av. Hon funderar istället på att plocka upp växterna ur jorden och plantera om dem i mikrad blomsterjord. Ett annat giftfritt sätt skulle också kunna vara husmorstipset med att stoppa tändstickor i blomjorden för att bli av med blomflugorna.

Liknande frågor

Hur blir man av med bananflugor? Jag har skrivit ett längre inlägg om hur man blir av med bananflugor här.

Hur blir man av med bladlöss? Bladlöss kan du få bort med hjälp av såpa, men det finns även många andra husmorstips för att få bort bladlöss som jag berättar om här.

Hur får man bort blomflugor i vasken? Har du fått små flygfän i vasken så är det troligare att det är bananflugor du drabbats av. Så här utrotar du dem.

Hur skyddar man sig mot myggor? Det finns en mängd olika lösningar för att skydda sig mot mygg: myggservetter, roll-on, myggspiral osv. Vill du läsa mer om vilket myggmedel som fungerar bäst och när man ska använda vad, så hittar du mer information här!

Dela gärna sidan!

Blomflugor | Så här utrotar du dem
Rulla till toppen