Hur gör man egen havremjölk?

Att göra egen havremjölk är inte så svårt som man kanske skulle kunna tro! Du kommer dessutom kunna spara en liten slant.

Att byta ut mjölken mot havremjölk har blivit ganska trendigt. Vi vill leva så hälsosamt som möjligt. Att byta ut komjölken mot havremjölk är ett enkelt sätt att göra just det. Men för andra handlar det om att man har en allergi och inte kan dricka mjölk utan att få ont i magen och känna sig uppblåsta. Min dotter är allergisk mot laktos och tidigare har jag köpt färdig havremjölk, sojadryck, mandelmjölk eller laktosfri komjölk.

Matpriserna höjs och i alla fall våra matkostnader har ökat ganska mycket. Att ge 17kr/liter för någon laktosfri mjölksort kändes lite väl mycket. Så, jag bestämde mig för att försöka göra egen havremjölk, för hur svårt kan det vara egentligen?

Gör egen havremjölk

Hur gör man egen havremjölk? Mixa vatten, havregryn, honung, vaniljsocker, och kokosolja. Svårare än så är det faktiskt inte att göra egen havremjölk. Men här kommer beskrivningen i mer detalj:

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 3 dl havregryn
  • 1 rågad tesked honung
  • 1 matsked kokosolja (av bra kvalité)
  • 1 tesked vaniljsocker

Så här gör du

Ta fram mixern och mät upp 1 liter vatten. Lägg i havregrynen, honung, kokosolja, och vaniljsocker. Mixa i lagom fart någon minut.

Ta fram en skål och en sil med finmaskigt nät. Sätt silen på skålen och töm över havremjölken. Nu kan du behöva hjälpa till med en sked och röra om i silen. Du kommer få en gröt på botten av silen. (Vill man vara ekonomisk kanske man kan använda den där havregröten att baka med eller göra någon overnight oat. Men det är inget jag har testat.)

När allt runnit igenom är havremjölken klar. Häll upp den på flaska eller i en tillbringare. Kyl den innan du dricker, den blir godast så.

Relaterade inlägg

Hur gör man egen havremjölk?
Rulla till toppen