Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Billig mat: Smarta tips för att spara pengar och äta gott

Vill du spara pengar på maten? Här får du tips på billig mat, från budgetvänliga råvaror till smarta recept. Vi visar hur du äter gott utan att spräcka din budget.

Viktiga slutsatser

 • Att välja budgetvänliga råvaror som linser, potatis och säsongens frukt och grönsaker kan hålla matkostnaderna nere samtidigt som de ger näringsrika och mångsidiga måltider.
 • Planering av en veckomeny med billiga rätter som Pasta Puttanesca och tjockpannkaka kan minska matsvinn och undvika onödiga impulsköp.
 • Förberedelse av storkok och matlådor för hela veckan kan spara både tid och pengar, medan handla online kan minska impulsköp och ge möjlighet att lätt jämföra priser för bästa erbjudanden.

Budgetvänliga råvaror

För att hålla matkostnaderna nere är det viktigt att välja billiga råvaror. Många billiga ingredienser är inte bara kostnadseffektiva utan också näringsrika och mångsidiga. Exempel på sådana råvaror är:

 • nudlar
 • linser
 • bönor
 • havregryn
 • ägg
 • rotfrukter
 • frysta grönsaker
En illustration av olika budgetvänliga råvaror såsom nudlar, linser, bönor, ägg och frysta grönsaker.

Dessa grundvaror kan användas på många olika sätt för att skapa goda och hälsosamma måltider.

Potatis, ris och pasta är några av de billigaste livsmedlen du kan köpa. De är basvaror som håller länge och kan användas i många olika rätter. Genom att välja dessa råvaror kan du enkelt laga mättande och prisvärda måltider. Säsongens frukt och grönsaker är också ett bra val eftersom de ofta är billigare och mer näringsrika än icke-säsongsprodukter. Att handla säsongens varor är inte bara bra för plånboken utan också för miljön.

När du handlar, leta efter erbjudanden och rabatter på dessa budgetvänliga ingredienser. Många butiker har regelbundna kampanjer på:

 • potatis
 • ris
 • pasta
 • andra basvaror

Genom att planera dina inköp och köpa i större mängder kan du spara ännu mer pengar. Att välja budgetvänliga råvaror är ett smart sätt att spara pengar och äta gott samtidigt.

Veckomeny med billig mat

Att planera en veckomeny med billig mat är ett effektivt sätt att spara pengar och minska matsvinn. En välplanerad meny hjälper dig att hålla koll på dina inköp och undvika onödiga impulsköp. Exempel på smakrika och prisvärda rätter som kan ingå i din veckomeny är Pasta Puttanesca, Pasta carbonara, och Omelett med ost och grönsaker.

En illustration av en veckomeny med olika prisvärda och smakrika recept för att spara pengar.

En annan fördel med att planera dina måltider i förväg är att du kan utnyttja säsongens råvaror och rabatter. Genom att välja recept som använder ingredienser som är i säsong kan du spara pengar och få mer smakrika och näringsrika måltider. För att göra det ännu enklare kan du skapa en standardmall för din veckomeny och anpassa den efter veckans erbjudanden och vad du har hemma.

Tjockpannkaka och stekt ris är ytterligare exempel på prisvärda rätter som kan ingå i din veckomeny. Dessa rätter är enkla att laga och kan varieras med olika ingredienser för att passa din smak och vad du har i kylskåpet. Genom att planera dina måltider och hålla dig till din inköpslista kan du spara både tid och pengar.

Recept på billig mat

För att hjälpa dig komma igång med att laga billig mat, har vi samlat några enkla och goda recept. Dessa recept använder prisvärda ingredienser och är lätta att följa.

I de följande avsnitten hittar du detaljerade recept som håller portionspriserna låga, tips på storkok och hur du kan förbereda matlådor för hela veckan.

En illustration av enkla och goda recept för prisvärd mat såsom pasta, omelett, pajer och pannkakor.

Låga portionspriser

Att hålla portionspriserna låga är en nyckel till att äta gott och billigt. Här är några prisvärda proteinkällor som du kan använda i dina måltider:

 • Fläsk
 • Färs
 • Ärtor
 • Linser
 • Kycklingklubbor

Dessa ingredienser kan användas i en mängd olika rätter, från grytor till sallader, och de är både näringsrika och budgetvänliga.

Ett exempel på en billig och mättande rätt är korv Stroganoff, som är en populär vardagsfavorit. Genom att använda prisvärda ingredienser kan du enkelt laga goda och näringsrika måltider utan att spräcka din budget. Att variera dina proteinkällor och använda säsongens grönsaker är ett smart sätt att hålla kostnaderna nere och äta varierat.

Storkok för att spara tid och pengar

Storkok är ett utmärkt sätt att spara både tid och pengar. Genom att laga stora mängder mat på en gång kan du utnyttja större förpackningar som ofta har lägre kilopris. Dessutom kan du frysa in portioner för framtida bruk, vilket gör att du alltid har hemlagad mat till hands och slipper dyra snabbköpslösningar.

Chili con carne är ett exempel på en rätt som passar perfekt för storkok. Den är enkel att laga, näringsrik och kan ätas till både middag och lunch under veckan. Genom att planera dina storkok kan du spara mycket tid och pengar i längden.

Matlådor för hela veckan

Att förbereda matlådor för hela veckan är ett effektivt sätt att spara tid och pengar. Börja med att skapa en matplan som inkluderar olika rätter för varje dag. Detta hjälper dig att undvika impulsinköp och säkerställer att du alltid har en varierad och näringsrik måltid redo.

Använd lufttäta behållare för att förvara dina matlådor och märk dem tydligt med innehåll och datum. Detta hjälper till att hålla maten fräsch längre och gör det enkelt att hålla koll på vad som finns i kylskåpet, samt att spara lite utrymme.

Genom att förbereda alla matlådor i förväg under helgen kan du spara mycket tid under veckan och undvika stressiga luncher och middagar.

Planera dina inköp

Att planera dina inköp noggrant är avgörande för att hålla matkostnaderna nere. Här är några tips för att hjälpa dig:

 1. Börja med att göra en veckomatsedel som matchar din matbudget.
 2. Handla bara det som behövs enligt din matsedel.
 3. Inventera kylskåp och skafferi regelbundet för att hålla koll på vad som redan finns hemma och förhindra att varor går till spillo.

Genom att följa dessa tips kan du spara pengar och minska matsvinnet.

Leta efter rabatter och erbjudanden i matbutikernas rabattblad och mejlkorg. Genom att planera matinköpen i god tid och tänka på säsongens råvaror kan du få ner matkostnaderna. Undvik att handla när du är hungrig eftersom det kan leda till impulsköp.

Handla online för bästa priser

Att handla mat online är ett tidseffektivt sätt att spara pengar. Genom att hålla sig till en inköpslista minskar du risken för impulsköp och kan enkelt jämföra priser på olika produkter. Använd webbplatser som Matspar.se för att fylla i sitt postnummer och se vilka mataffärer i närheten som erbjuder de bästa priserna. Det finns även appar som Matpriskollen.se där man kan kolla aktuella erbjudanden.

Många svenskar har börjat använda Matsmart.se för att handla mat online. Detta hjälper konsumenter att göra smartare val och spara pengar på sina matinköp. Digitala kuponger och rabatter kan lätt appliceras vid online matinköp, vilket ytterligare kan bidra till att minska matkostnaderna och erbjuda bäst möjliga besparingar.

Äta plantbaserat för mindre pengar

Att äta plantbaserat kan vara ett utmärkt sätt att spara pengar och förbättra hälsan. Bönor, linser och kikärtor är kostnadseffektiva ingredienser som bör hållas hemma eftersom de är prisvärda proteinkällor. Undvik processade veganprodukter som vegansk ost och köttsubstitut, och välj istället hela råvaror som baljväxter, potatis, havre och brunt ris.

Exempel på billig vegansk mat inkluderar:

 • Baljväxter
 • Potatis
 • Havre
 • Brunt ris
 • Grönsaker
 • Frukt
 • Solrosfrön
 • Linfrön
 • Pumpafrön

Köp stora förpackningar av torra bönor, linser, pasta och gryn för att spara pengar. Basera dina måltider på hela livsmedel för att hålla kostnaderna nere och få näringsrika måltider.

Undvik matsvinn

Att undvika matsvinn är inte bara bra för plånboken utan också för miljön. Cirka 15 kilo ätbar mat slängs i soporna och 18 kilo mat och dryck hälls bort i slasken per person och år. För en familj med två vuxna och två barn kan matsvinnet kosta mellan 3000-6000 kronor per år.

undvik matsvinn för att spara matkostnader

Ta hand om rester genom att göra en plockmåltid eller använda dem i nya maträtter. Köp mat med kort datum om du vet att du ska använda den snart för att minska matsvinnet. Förvara maten smart i kyl, frys och skafferi för att förlänga hållbarheten.

Baka eget bröd

Att baka eget bröd är inte bara ett roligt projekt utan också ett sätt att spara pengar och njuta av färskt och smakrikt bröd. Hembakat bröd är mycket billigare än köpt bröd och du har full kontroll över ingredienserna. Ett exempel på en billig maträtt som nämns i avsnittet om att baka eget bröd är hembakta baguetter.

baka eget bröd

För variation kan du även baka egna hamburgerbröd för en prisvärd och god måltid. Frys in bröd som inte planeras användas inom nästa dag eller två för att hålla det färskt längre.

Säsongens varor

Att handla säsongens frukt och grönsaker kan hjälpa dig att spara pengar och stödja lokala producenter. Frukt och grönsaker i säsong är ofta billigare än de som inte är i säsong och har högre näringsinnehåll. Dessutom minskar behovet av långa transporter, vilket är bättre för miljön.

På sommaren finns det ett överflöd av råvaror som meloner, sockerärtor, spenat och zucchini. Under hösten och tidiga vintern är det säsong för svamp, brysselkål, pumpa och äpplen. Under vintern är det säsong för olika sorters kål, lök, rättika, rödbetor och vinteräpplen. Våren erbjuder späda råvaror som salladskål, vitkål och isbergssallad.

Så använder du frysen effektivt

Att använda frysen effektivt kan hjälpa dig att bevara matens smak, näringsvärde och färg. Köp frysta grönsaker, frukt och bär eftersom de ofta kostar mindre än färska alternativ. Frysningen bevarar matens smak, näringsvärde och färg över längre perioder.

Förvara olika sorters livsmedel på rätt sätt i frysen och skriv tydliga lappar med datum och information om livsmedlet. Även i frysen håller ju maten olika länge. Använd lufttäta behållare för att minska exponeringen för luft och bibehålla en högre kvalitet på frysta varor. Förpackning med silikonlock kan sträckas över olika storlekar av skålar eller matbehållare.

Smarta mellanmål

Smarta mellanmål kan hjälpa dig att hålla energinivåerna uppe under dagen utan att tömma plånboken. Ett exempel på ett fräscht och näringsrikt mellanmål är piggelinsmoothie med frysta gröna ärtor, päron, ingefära och citron. Denna smoothie är både enkel att göra och fullpackad med vitaminer och mineraler.

För dem som gillar något sött, men ändå hälsosamt, är äppelkakesmoothie ett bra alternativ. Den blir matig med vita bönor eller havregryn och smakar som äppelkaka tack vare kryddorna. Kikärtscookies med lingon och tahini är veganska och snabblagade, och du kan även variera med bär som blåbär eller tranbär. Dessa mellanmål är perfekta för att hålla dig mätt och energisk hela dagen.

Bonustips: Gör din egen ost

Att göra din egen ost hemma är ett roligt och kostnadseffektivt alternativ till att köpa ost. Det eliminerar oro för konserveringsmedel och kemikalier som ofta finns i köpt ost. Med hjälp av “Gör din egen ost” kan du enkelt följa tydliga och illustrerade instruktioner för att skapa din egen ost hemma.

Detta är inte bara ett sätt att spara pengar utan också en möjlighet att lära dig en ny färdighet och njuta av färsk, hemlagad ost.

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom en rad smarta tips och recept för att hjälpa dig äta gott och hålla matkostnaderna nere. Genom att välja budgetvänliga råvaror, planera dina måltider, och handla smart kan du spara både tid och pengar. Att undvika matsvinn, baka eget bröd, och använda frysen effektivt är också viktiga strategier för att maximera din matbudget.

Kom ihåg att små förändringar kan göra stor skillnad. Börja med att implementera några av tipsen och recepten vi har delat och se hur mycket du kan spara. Att äta gott och spara pengar behöver inte vara en kompromiss, utan snarare en möjlighet att vara kreativ i köket och njuta av hälsosamma, prisvärda måltider.

Vanliga frågor och svar

Vilka är några av de bästa budgetvänliga råvarorna att köpa?

De bästa budgetvänliga råvarorna att köpa inkluderar nudlar, linser, bönor, havregryn, ägg, rotfrukter och frysta grönsaker. Du kan skapa många näringsrika måltider med dessa ingredienser.

Hur kan jag planera en veckomeny med billig mat?

Du kan planera en billig veckomeny genom att välja prisvärda recept baserade på säsongens råvaror och leta efter rabatter på ingredienserna.

Vad är fördelarna med att handla mat online?

Fördelarna med att handla mat online inkluderar tidsbesparing, minskade impulsköp och enkel prissammanställning, vilket kan göras genom webbplatser som Matspar.se för att hitta de bästa priserna nära dig.

Hur kan jag undvika matsvinn?

För att undvika matsvinn är det viktigt att ta hand om rester, använda dem i nya rätter och köpa mat med kort datum endast om du planerar att använda den snart. Förvara maten på ett smart sätt i kyl, frys och skafferi.

Vad är några enkla och smarta mellanmål som jag kan förbereda hemma?

Du kan förbereda smarta mellanmål hemma, såsom piggelinsmoothie med frysta gröna ärtor, päron, ingefära och citron, samt äppelkakesmoothie med vita bönor eller havregryn. Dessa mellanmål är näringsrika och enkla att förbereda.

Billig mat: Smarta tips för att spara pengar och äta gott
Rulla till toppen