Hur rengör man sedlar?


I genomsnitt har mer än 30 000 personer ha rört den sedeln i din plånbok / ficka. 

Ja! Du läste det rätt. Detta antal kan vara mycket högre beroende på datum då valutan producerades. Föreställ dig den mängden människor som passerar runt en valuta. Det skulle exponeras för miljarder bakterier eftersom inte alla bryr sig om att hålla papperspengarna rena. 

Hur rengör man sedlar?

Med undantag för att du planerar att behålla den specifika sedeln i din ägo permanent och inte släppa den ur sikte, kan du inte avgöra hur rena pengarna skulle förbli. I det ögonblick du släpper dem ifrån dig och de går tillbaka i omlopp och utsätts för ohälsosamma förhållanden som ligger utanför din kontroll. Det är därför de flesta väljer digitala betalningsalternativ eftersom det skyddar dem från bakterier som följer med att använda papperspengar. 

När du nu vet allt detta, tror du att det finns ett sätt att minska spridningen av bakterier genom sedlar? Finns det ett sätt att rengöra dina papperspengar? 

Rengöring av papperspengar är en aktivitet som har väckt så mycket kontroverser. Vissa tror att ultraviolett ljus kan hålla papperspengarna rena. Andra tror att rutinmässig torkning skulle hålla sedlarna rena. Båda metoderna är effektiva sätt att hålla papperspengarna rena. Förutsatt att processen är mild och inte skadar sedlarna. 

Eftersom du inte direkt kan slänga dina papperspengar i tvättmaskinen och låta den gå i timmar, kan du prova andra steg som jag tänkte presentera i den här artikeln. 

Finns det bakterier på papperspengar?

Forskning visar att papperspengar bär så mycket som hundratals bakterier på sig. Tänk på hur många sedlar du har berört under din livstid. Vet du var dessa pengar har varit? Om det fanns ett sätt att kontrollera antalet bakterier på en sedel innan vi rör dem, skulle människor minska den takt som de använder kontanter. 

Bortsett från att röra, använder människor sedlar för konstiga saker. Jag önskar att det fanns policyer som övervakar hur papperspengar används och vilka förhållanden människor utsätts för.

Jag märkte att jag upplevde en ihållande hosta i ungefär 3 månader som vägrade att försvinna även efter otaliga mediciner. Det blev så illa att jag var tvungen att boka ett besök hos min läkare. Vi körde otaliga tester och så småningom upptäckte vi att läkemedlen fungerade men hostan vägrade att sluta eftersom jag fortfarande hade kontakt med bakterierna som orsakade hostan. Jag började titta noga på allt jag gjorde. Gjorde detta att hostan slutade? Nej. 

Jag är säker på att du antagligen tror att det här var en kronisk sjukdom eller något tills jag snubblat på en blogginlägg som tog upp liknande problem. Vissa bankomater var tydligen mer utsatta för bakterier. Men att tro att en bankomat kunde orsakat hostan tycke jag var långsökt.

Hur det än förhåller sig med den saken så växer inte bakterier på kontanter, så det måste finnas en anledning till det. När någon berör en nyproducerad valutasedel överförs mikroberna på personens hand till sedeln. Sedeln flyttas till kassören för dem som vill göra kontantuttag. Människor som gör uttag kan komma i kontakt med dessa mikrober. 

Under dessa aktiviteter blir sedlarna ett nav för ett stort antal bakterier. Det är därför papperspengar betraktas som en av de smutsigaste saker som människor använder. Papperspengar som betalmetod är inte helt optimal!

Hur rengör du papperspengar?

Länder som använder polymersedlar har inte ha så mycket att oroa sig för i detta avseende, eftersom denna typ av sedlar är gjorda av Biaxially Oriented Polypropylen (BOPP) som är vattentät. Denna typ av valuta kan desinficeras och tvättas milt utan att den skadas. 

Situationen är mycket annorlunda för länder som använder papperspengar. Varje försök att noggrant tvätta eller desinficera sedeln kan leda till skador som gör att den inte kan användas längre. Vill du hellre använda smutsiga kontanter för att göra transaktioner och tvätta händerna efter, eller tvätta alla dina papperspengar och riskera att de skadas och blir oanvändbara? Oavsett vilket alternativ du väljer kan du bara ägna tid och resurser åt att rengöra dina pengar om du har ett valv i ditt hus för att lagra alla pengar du rengör eller om du planerar att undvika kontakt med andra papperspengar förutom dina. 

Om du är i kategorin människor som förmodligen vill rengöra alla kontanter i sitt hus på grund av bakterier eller en otäck lukt, nedan är effektiva sätt att göra detta utan att skada papperspengarna. 

  1. Använd varmt vatten

För att denna metod ska vara effektiv måste du rengöra varje sedel individuellt. Om du har högar med pengar, gör dig redo eftersom du är ute efter ett träningspass. När de har separerats, ta en sedel, placera den på en plan yta och låt stå i 5-10 minuter. 

Värm lite vatten medan du väntar tills det är måttligt varmt. Om vattnet är för varmt kan det förstöra sedeln. Tillsätt lite diskmedel och desinfektionsmedel. (helst en med en god doft). Detta skulle hjälpa till att torka bort fläckar och bakterier. Du skulle behöva två skålar vatten; en med flytande ditt tvättmedel och en utan. 

Nästa sak att göra är att en ren trasa, doppa den i det varma vattnet (med tvål), pressa den och torka försiktigt runt sedeln från vänster till höger. Vänd och gör samma sak. Om du är nöjd med rengöringen, ta en ny trasa, doppa den i vattnet utan tvål och upprepa sedan processen. 

Det sista steget är att torka den. Kontrollera sedeln för att se om fläckarna är borta eller lukten har försvunnit. Om så är fallet, placera det på en yta som har tillräcklig ventilation. Om du skulle ha tid att föna sedlarna kan det vara ett snabbare alternativ. Se till att du sätter fönen på sval temperatur, eftersom extrem värme kan skada lappen. 

  1. Ultraviolett ljus 

De flesta finansinstitut använder denna metod för att rengöra sedlar. Tänk dig att rengöra hundratals sedelbuntar individuellt. Det skulle ta månader att rengöra alla pengar i banken. Vad händer när mer pengar kommer in dagligen? Rengöring är inte hållbart så det enda alternativet för dem är att investera i ultraviolett ljus. 

Du behöver inte ha tusentals sedlar innan du kan skaffa dig ditt eget ultravioletta ljus. Ljuset kan användas för att desinficera andra områden i huset på grund av dess strålningsenergi. Det är tillräckligt starkt för att döda bakterier och mögel men inte tillräckligt för att skada dig. Jag kände behovet av att nämna det för att när vissa människor stöter på ordet strålning skrämmer det dem på alla nivåer. Så bara bakterier ska vara rädda för ultravioletta strålar. 

Placera alla sedlar på en plan yta där ultraviolett ljus finns. Beroende på ljusets storlek kan du ha ett särskilt område som är avsedd för denna desinficering av papperspengar. 

Är det olagligt att förstöra papperspengar

Straffen för att avsiktligt förstöra papperspengar i Kanada avtjänar en fängelse på minst fjorton år. Klicka här om du är osäker. I USA skulle du bli böter och få en sex månaders fängelse. I Sverige finns dock inget förbud mot bränning av sedlar. Däremot får man inte sprida mynt eller sedlar som bearbetats eller förändrats.

Papperspengar är en nationens valuta som tillverkas, kontrolleras och regleras av regeringen.  Så även om man själv har tjänat ihop pengarna, så bör man inte förstöra dem.

Om rengöringen av sedlarna resulterar i att de skadas, är det rimliga sättet att ta det till närmaste bank och göra en insättning. Banken har policyer för hantering av skadad valuta. 

Varför skulle du välja att förstöra papperspengar?

Slutsats 

Om du faller inom kategorin människor som är rädda för bakterier på papperspengar och inte har tid att tvätta varje sedel de rör vid, finns det en väg runt det. Omedelbart efter att du har använt papperspengar ska du rengöra händerna för att hålla bakterierna borta.

Senaste inläggen