Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man sedlar?

Hur rengör man pengar

I genomsnitt har mer än 30 000 personer ha rört den sedeln i din plånbok / ficka. 

Ja! Du läste det rätt. Detta antal kan vara mycket högre beroende på datum då pengarna producerades. Föreställ dig den mängden människor som en sedel passerar. Den exponeras för miljarder bakterier eftersom inte alla bryr sig om att hålla papperspengarna rena. 

Om du inte planerar att behålla sedeln för alltid, kan du inte avgöra hur rena de kommer att vara. I det ögonblick du lämnar ifrån dig sedeln och det går tillbaka i kretsloppet. Det är därför de flesta väljer digitala betalningsalternativ. Det skyddar dem från de bakterier som följer med att använda papperspengar. 

När du nu vet allt detta, tror du att det finns ett sätt att minska spridningen av bakterier genom sedlar?

Finns det ett sätt att rengöra dina papperspengar? Rengöring av papperspengar är något som har väckt många diskussioner. Vissa påstår att ultraviolett ljus kan hålla papperspengarna rena. Andra hävdar att rutinmässig torkning av sedlarna gör att de håller sig rena. Båda metoderna funkar faktisk, förutsatt att rengöringen är mild och inte skadar sedlarna. 

Eftersom du inte kan slänga dina papperspengar i tvättmaskinen och låta göra jobbet, kan du prova andra steg som jag tänkte berätta om i den här artikeln. 

Finns det bakterier på papperspengar?

Forskning visar att en sedel kan ha hundratals bakterier på sig. Tänk på hur många sedlar du har berört under din livstid. Vet du var dessa pengar har varit? Om det fanns ett sätt att kontrollera antalet bakterier på en sedel innan vi rör dem, skulle vår användning av kontanter minska markant.

Bortsett från att handla för pengarna, använder människor sedlar till konstiga saker. Jag önskar att det fanns policyer som övervakar hur papperspengar används och vilka förhållanden människor utsätts för.

Bakterier växer inte på sedlar, så hur kommer de dit egentligen? När någon tar i en ny sedel överförs mikrober från handen till sedeln. Vi använder sedlar för att betala i kassan, nästa person får tillbaka sedeln som växel och så fortsätter sedelns kretslopp och människor som tar ut kontanter kommer i kontakt med mikroberna på sedlarna.

Under dessa aktiviteter blir sedlarna ett nav för ett stort antal bakterier. Det är därför papperspengar betraktas som en av de smutsigaste saker som människor använder. Papperspengar som betalmetod är inte helt optimal!

Hur rengör du papperspengar?

Länder som använder polymersedlar har inte ha så mycket att oroa sig för i detta avseende, eftersom denna typ av sedlar är gjorda av Biaxially Oriented Polypropylen (BOPP) som är vattentät. Denna typ av valuta kan desinficeras och tvättas milt utan att den skadas. 

Situationen är mycket annorlunda för länder som använder papperspengar. Varje försök att noggrant tvätta eller desinficera sedeln kan leda till skador som gör att den inte kan användas längre. Vill du hellre använda smutsiga kontanter för att göra transaktioner och tvätta händerna efter, eller tvätta alla dina papperspengar och riskera att de skadas och blir oanvändbara? Oavsett vilket alternativ du väljer kan du bara ägna tid och resurser åt att rengöra dina pengar om du har ett kassaskåp i ditt hem för att lagra alla pengar du rengör eller om du planerar att undvika kontakt med andra kontanter förutom dina. 

Om du tillhör kategorin människor som förmodligen vill rengöra alla kontanter de har på grund av bakterier eller en otäck lukt, så kan du göra så här för att inte skada sedlarna.

  1. Använd varmt vatten

För att denna metod ska vara effektiv måste du rengöra varje sedel individuellt. Om du har högar med pengar, gör dig redo genom att lägga dem var för sig. När de har separerats, ta en sedel, placera den på en plan yta och låt stå i 5-10 minuter. 

Värm lite vatten medan du väntar tills det är måttligt varmt. Om vattnet är för varmt kan det förstöra sedeln. Tillsätt lite diskmedel och desinfektionsmedel. (helst en med en god doft). Detta hjälper till att torka bort fläckar och döda bakterier. Du behöver två skålar vatten; en med flytande tvättmedel och en utan. 

Därefter tar du en ren trasa, doppar den i varmt vatten (med tvättmedlelösningen). Torka förskiktigt av sedeln från vänster till höger, vänd och gör samma sak igen. Om du är nöjd med rengöringen sköljer du ur trasan, vrider ur den och upprepar processen med nästa sedel.

Det sista steget är att torka dem. Kontrollera sedeln för att se om fläckarna är borta eller lukten har försvunnit. Om så är fallet, placera det på en yta som har tillräcklig ventilation. Om du skulle ha tid att föna sedlarna kan det vara ett snabbare alternativ. Se till att du sätter fönen på sval temperatur, eftersom extrem värme kan skada sedlarna. 

  1. Ultraviolett ljus 

De flesta finansinstitut använder denna metod för att rengöra sedlar. Tänk dig att rengöra hundratals sedelbuntar individuellt. Det skulle ta månader att rengöra alla pengar i banken. Vad händer när mer pengar kommer in dagligen? Rengöring är inte hållbart så det enda alternativet för dem är att investera i ultraviolett ljus. 

Du behöver inte ha tusentals sedlar innan du kan skaffa dig ditt eget ultravioletta ljus. Ljuset kan användas för att desinficera andra områden i huset på grund av dess strålningsenergi. Det är tillräckligt starkt för att döda bakterier och mögel men inte tillräckligt för att skada dig. Jag kände behovet av att nämna det för att när vissa människor stöter på ordet strålning skrämmer det dem på alla nivåer. Så bara bakterier ska vara rädda för ultravioletta strålar. 

Placera alla sedlar på en plan yta där ultraviolett ljus finns. Beroende på ljusets storlek kan du ha ett särskilt område som är avsedd för denna desinficering av papperspengar. 

Är det olagligt att förstöra papperspengar?

I Sverige är det inte olagligt att förstöra pengar. Du gör vad du vill med dina pengar. I Sverige finns heller inget förbud mot bränning av sedlar. Däremot får man inte sprida mynt eller sedlar som bearbetats eller förändrats.

Men det ser annorlunda ut i andra länder. Straffet för att avsiktligt förstöra papperspengar i Kanada kan bli fängelse i minst fjorton år. Klicka här om du är osäker. I USA skulle du bli böter och få sex månaders fängelse.

Papperspengar är en nationens valuta som tillverkas, kontrolleras och regleras av regeringen. Så även om man själv har tjänat ihop pengarna, så bör man inte förstöra dem. Varför skulle du välja att förstöra papperspengar?

Om rengöringen av sedlarna resulterar i att de skadas, är det enda rimliga sättet att ta det till närmaste bank och göra en insättning. Banken har policyer för hantering av skadad valuta. 

Slutsats 

Om du är en av de människor som är rädda för bakterier på papperspengar och inte har tid att tvätta varje sedel de rör vid, finns det en väg runt det. Omedelbart efter att du har använt papperspengar ska du tvätta händerna för att hålla bakterierna borta.

Hur rengör man sedlar?
Rulla till toppen