Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan sköljmedel rengöra kläderna?

Kan sköljmedel rengöra kläderna

Många människor använder sköljmedel för att rengöra sina kläder. Vad de kanske inte känner till är att mjukgörarna varken tar bort smuts eller svett. Så om du inte använder tvättmedel för att avlägsna smuts och bakterier slösar du bort tiden med att tvätta kläderna med sköljmedel.

Sköljmedel får bara dina kläder att lukta gott och kännas mjukare. Det förekommer oftast i flytande form, men finns också sköljmedelsark att stoppa in i torktumlaren. Sköljmedel kan inte användas på alla typer av kläder. Därför kan det vara nödvändigt att du först kontrollerar det innan du använder den på kläder.

Förutom att dina kläder och tyg blir mjuka, tar sköljmedel bort skrynklor och statisk elektricitet. Resultatet du får varierar beroende på typ av sköljmedel du använder. Men de flytande sköljmedlen ger bättre resultat jämfört med sköljmedelsarken man stoppar i torktumlaren. Observera att torkkulorna föredras eftersom de är bekväma men gör att kläderna känns repiga. När du använder sköljmedel måste du vara medveten om se till att de kan lämna kläderna mindre motståndskraftiga mot vatten. Om det används på handdukar minskar det effektiviteten för att absorbera vätskor och minskar fukttransporterande förmågor.

Kan jag använda sköljmedel istället för tvättmedel?

Tvättmedel och sköljmedel är två olika saker; de är utformade för att olika syften. Tvättmedlet avlägsnar smuts, svett, oljor, skräp och fläckar medan sköljmedlet skyddar och håller kläderna i gott skick även efter många tvättar. Så det kanske inte är vettigt att byta ut tvättmedel mot sköljmedel.

Observera att tvättmedel består av enzymer och tar bort både smuts och bakterier från kläderna. Det tar också bort fläckar och smuts från plaggen. Samtidigt är det formulerat för att bevara plaggens färg. I grund och botten innehåller tvättmedel följande ingredienser:

  • Alkalis – det reagerar med fläckar och hjälper till att ta bort dem
  • Sulfat – de lämnar smutsen kvar i vattnet och hindrar den från att sätta sig fast på plagget igen. 
  • Katalytiskt enzym – de bryter ner smuts och säkerställer att det löses upp i vatten.
  • Rengöringsmedel innehåller också konserveringsmedel, mjukgörare och pH-modifierare som förhindrar att hårt vatten skadar textilen.

Å andra sidan stärker sköljmedlet kläderna och skyddar tyget. De minskar friktionen vid tvätt och innehåller följande ingredienser:

  • Mjukmedel – hjälper till att ge tyget mjukhet genom att förhindra statisk elektricitet.
  • Emulgator – de gör all olja som finns på plagget löslig i vatten.
  • Konserveringsmedel – de hjälper till att hålla formeln i sköljmedel stabil.
  • Dofter-det ger sköljmedel den underbara doften vi alla älskar.

Så det kanske inte är möjligt att använda sköljmedel i stället för tvättmedel, eftersom de inte innehåller några rengöringsmedel som alkalier och enzymer som hjälper till att avlägsna smutsen.

Vad händer om du sätter på sköljmedel direkt på kläderna?

Sköljmedel har visat sig tjäna mer än ett syfte under tvätt. Det mjukgör plaggen, ger dem doften och får dem att hålla längre. Att applicera mjukmedel direkt på kläderna bör avskräcka eftersom det lämnar fettfläckar och oljor som kan bli kvar och som är svåra att få bort. Du bör också undvika att ha för mycket sköljmedel i tvättmaskinen. Det hindrar också sköljmedel från att fläcka kläderna. 

Att använda för mycket sköljmedel på handdukarna minskar också deras absorptionsförmåga. Det innebär att de inte kommer att absorbera så mycket vatten, så du blir kanske inte torr när du torkar dig. Använd istället vinäger och bakpulver under sköljningen för att hålla handdukarna fräscha. 

Du får inte använda sköljmedel på vissa tyger som pyjamas, flamsäkra kläder, mikrofibertrasor och polyester. Det kan inte heller vara bra att använda sköljmedel på barnets kläder eftersom barn är känsliga för kemikalier och vanliga rengöringsmedel. Det finns många bra alternativ till att använda sköljmedel på barnens kläder.

Att applicera sköljmedel direkt på kläder kommer att lämna det med fläckar. Det blir svårt att tvätta och ta bort fläckarna.

Vad ska jag använda som ett alternativ till sköljmedel?

Känslan av de mjuka tygerna är alltid trevlig. Faktum är att repiga fibrer kan vara obehagliga när du bär kläderna. Så många använder sköljmedel som gör plaggen mjuka och ger dem en fantastisk lukt. Tyvärr är de flesta sköljmedel giftiga och kan påverka din hud. De är inte heller speciellt miljövänliga. Så det finns ett behov av att titta på de andra alternativen du kan använda. Här är några av de alternativ du har.

Bakpulver

Det kan mjuka upp vatten, särskilt om vattnet är fyllt med kalcium. Det minskar också den statiska elektriciteten hos kläderna. En fjärdedel kopp bakpulver kan läggas till maskinen men låt det lösa upp sig i lite vatten innan du lägger in det i tvättmaskinen.

Använd en handduk

När du tvättar kläderna, lägg en ren handduk i torktumlaren tillsammans med de våta kläderna. Handduken hjälper till att minska statisk elektricitet och mjukgör tyget. Det är kostnadseffektivt och ger dig önskat resultat utan att ens spendera pengar.

Aluminiumfolie

Knöla ihop folien till en boll och kasta den i torktumlaren. Det minskar statisk elektricitet och mjukgör kläderna. Men se till att du tar bort alla fastande kanter på folien eftersom de sannolikt kan skada något mjukt tyg.

Torka kläderna i friska luften

Om du hänger kläderna utomhus behåller de mjukheten, särskilt om du tvättar dem med natron. Det eliminerar också statisk elektricitet eftersom kläderna inte torkas i en torktumlare. Att torka kläderna utomhus ger även den där friska doften till kläderna.

Stoppa in en tennisboll i torktumlaren

När du lägger tennisbollen i torktumlaren tjänar den samma syfte som sköljmedelsarken. Det gör att tvätten har mindre statisk elektricitet och hjälper till att hålla tyget mjukare. Kläderna blir mjukare och skönare att ha på sig.

Fler tips på alternativ till att använda sköljmedel kan du hitta här!

Vilket är bäst, sköljmedelsarken, flytande sköljmedel eller torkbollar?

Sköljmedel finns i tre typer: torkbollar, den flytande sköljmedel och sköljmedelsark. Dessa tre typer av sköljmedel är inte lika och har olika funktioner. Flytande sköljmedel är effektiva för att mjuka upp kläderna och ta bort lukten. Även om det flytande sköljmedlet är dyrare, är det fullt med kemikalier som irriterar huden. Torkbollar anses vara ett bättre alternativ eftersom de är billigare och bekvämare. Men torkbollarna är de mest prisvärda och är miljövänliga. De är gjorda av BPA-fri plast och ull så att dina kläder blir mindre repiga.

Även om det är bra att använda sköljmedel kan de inte användas i alla material. Tyger som används i träningskläder är fuktavvisande och gillar inte sköljmedel. Undvik att använda sköljmedel på dem. Sköljmedel kommer också att slitna ut vattentåliga material vilket innebär att de minskar deras absorptionsförmåga.

Vad ska man göra om de av misstag använder sköljmedel istället för tvättmedel?

En stressig vardag försöker vi göra flera uppgifter samtidigt för att spara i tid. När du gör detta kommer du troligen att hälla sköljmedel i tvättmedelsfacket i din tvättmaskin. Du kommer att få panik och bli förvirrad. Men den goda nyheten är att det inte är någon katastrof eftersom sköljmedel inte skadar dina kläder om du tvättar dem igen. Kanske det enda som kommer att slösas bort är vattnet och sköljmedlet.

Hur ska du använda sköljmedel och tvättmedel?

Vilket tvättresultat du får beror på hur du använder sköljmedel och tvättmedel. Det är lättare för alla som använder en modern tvättmaskin eftersom de har olika fack för tvätt- och sköljmedel. I grund och botten måste du fylla rätt fack med respektive produkt, så kommer det att gå bra.

Dessutom kan du behöva kontrollera facket för att se till att tvättmedel och sköljmedel inte ligger kvar efter tvätt (ligger det tvättmedel och sköljmedel kvar kan du behöva rengöra facken). Sköljmedel ska också släppas under den sista sköljningen. Men om du använder den äldre maskinen kan du behöva tillsätta det till tvätten manuellt. Börja med något tvättmedel innan du fyller på maskinen med sköljmedel under den sista sköljcykeln.

Alla som väljer att tvätta kläderna för hand med vatten och tvättmedel bör se till att tvättmedlet sköljs bort innan sköljmedel används. De ska sedan tillsätta sköljmedlet i färskt vatten och skölja noga efteråt.

Även om sköljmedel och tvättmedel förpackas nästan på samma sätt, tjänar de olika syften. Du måste alltid komma ihåg att tvättmedlet är formulerat för att avlägsna smuts, eventuella ansamlingar, fläckar, oljor och fett, medan sköljmedel gör dina kläder mindre statiska och känns mjuka. Men kom ihåg att sköljmedel inte bör användas på alla typer av plagg. Specifikt kommer de att förstöra din sportutrustning och få dem att inte tjäna syftet. Så du måste vara försiktig när du väljer plaggen att tvätta med sköljmedel.

Tips på fortsatt läsning

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Kan sköljmedel rengöra kläderna?
Rulla till toppen