Behöver du tvättmedel för att tvätta kläder?

Ett tvättmedel är ett ytaktivt medel eller en blandning av ytaktiva medel. Närvaron av dessa ytaktiva medel hjälper tvättmedel att minska vattens ytspänningar, särskilt när de används i låg koncentration, vilket förbättrar dess förmåga att utföra en mängd saker, såsom vätning och genomträngning genom olika klädfibrer. Tensiderna är också ansvariga för att hjälpa vatten att bryta fettmolekylen och tvätta bort den från olika ytor.

Det finns många fördelar med att använda just tvättmedel för tvätt. För det första har det kalcium och magnesium – de bildar byggare som mjukar upp vatten och gör tvättmedel effektivare för tvätt. Till skillnad från tvålar så är tvättmedel dessutom mycket effektivt i hårt vatten. Men här är en fråga, är det viktigt att tvätta kläder med tvättmedel?

Om du vill ta bort fläckar och lukt från dina kläder behöver du tvättmedel för att tvätta dem. Men i en situation där det inte finns något tvättmedel hemma kan du fortfarande lita på att din tvättmaskin och vatten kan få kläderna lite renare. Dessutom finns det naturliga sätt att tvätta kläder som inte kräver tvättmedel.

Oavsett vad du älskar att använda, vare sig det är tvättmedel i pulverform eller flytande tvättmedel, är sanningen att de flesta av oss tar dem för givna. Men här är en fråga, vad händer när du får slut på tvättmedel? Du måste tvätta dina kläder och har inte tid eller möjlighet att åka till butiken? I resten av den här artikeln kommer jag att berätta om allt du behöver veta om du vill tvätta dina kläder utan tvättmedel.

Är det OK att tvätta kläder utan tvättmedel?

Faktum är att det är inte okej att tvätta kläderna utan tvättmedel. Detta är ännu värre om du inte använder något ersättningsmedel för tvättmedel. Du kommer att få ett plagg som är lite rent – allt tack vare omrörningen med vattnet som din tvättmaskin gör. Dessutom, om vattnet är hårt kommer du att få styva kläder när de är torkar.

Det är värt att notera att vatten har hög ytspänning, och detta bidrar till dess dåliga vätningsförmåga. Utan hjälp av ytaktivt medel, som är en del av tvättmedel, blir det också ganska svårt att tvätta kläder och bli av med envisa fläckar som fett och lukt på dem med enbart vatten.

Det är dock värt att notera att det finns många fall när det är okej att tvätta dina kläder utan tvättmedel. En av dem är när du sitter fast hemma utan tvättmedel och du måste tvätta dina kläder. I det här fallet måste du använda andra alternativ för tvättmedel (se nästa avsnitt för att se dem), för att bryta fläckar och lukt som är fästa vid dina smutsiga kläder. 

Några av ingredienserna som används för att göra tvättmedel alternativ inkluderar borax, syrebaserat blekmedel, tvål nötter, eteriska oljor, tvålar och några andra.

Vad händer om du glömde att lägga tvättmedel i tvättmaskinen?

Om du lägger in dina kläder i tvättmaskinen och kör den utan att lägga i tvättmedel kommer du säkert att få mindre rena, fläckiga och illaluktande kläder. Även om omrörningen med vattnet i tvättmaskinen kan hjälpa dig att rengöra dina kläder tar det inte bort oljiga fläckar utan ytaktiva ämnen.

Så om du befinner dig i den här situationen, se till att du inte torkar kläderna efter tvätt. Du måste tvätta dem med tvättmedel eller alternativa tvättmedel, som borax, för att ta bort fläckar och lukt. Torka utan att ha tvätta dem rena kan lämna permanenta fläckar på kläderna, vilket gör dem värdelösa.

Det finns dock fall där tvättmedel har fastnat i tvättmaskinen från den senaste cykeln. Eftersom så är fallet, skölj kläderna efter tvätt, kontrollera och sniffa dem för att veta om de fortfarande har lukt och fläckar. Om inte, är det bra att torka dem och bära dem när som helst.

Naturliga sätt att tvätta kläder utan tvättmedel

Om du befinner dig i en trång situation när du tar slut på tvättmedel och behöver tvätta dina kläder, vad ska du göra? Du vet redan att det inte är ett alternativ att tvätta dina smutsiga och luktande kläder med enbart vatten i tvättmaskinen. Eftersom du sitter fast hemma utan att kunna skaffa tvättmedel för kläderna, är allt du behöver göra att använda andra naturliga sätt att tvätta dem utan tvättmedel.

Om du inte redan visste det så finns det många naturliga sätt att tvätta dina smutsiga kläder utan tvättmedel. Det är här tvättmedelsalternativ kommer in i scenen. Som tidigare nämnts, några av de tvättmedelsalternativ som du kan använda inklusive borax, syrebaserat blekmedel, tvålnötter, eteriska oljor, tvålar, citronsaft och några andra – dessa är naturligt förekommande ämnen.

Som sagt, låt oss ta en snabb titt på var och en av dem nedan och se att du kan använda dem för att tvätta.

1- Borax

Du har inga tvättmedel hemma och du måste tvätta kläderna. Frågan är om du har borax? Om ja, är den goda nyheten att du också kan använda det naturligt förekommande ämnet för att tvätta. Borax är mycket effektivt för att ta bort fläckar, till exempel de som orsakas av urin.

Bortsett från det erbjuder den också din tvätt en fantastisk lukt. Dessutom innebär dess höga pH-nivå att tillsats av vatten till det kommer att skapa en mycket hög alkalisk lösning – detta är effektivt för att bryta fettmolekyler och lämnar dina kläder rena. Med det sagt, för att använda borax för din tvätt, här är vad du behöver göra:

  • Mät upp en halv kopp borax och lägg till den i en stor mängd tvätt.
  • Tvätta, skölj och torka kläderna och det är allt!

2- Citronsaft

Precis som borax är citronsaft också ett mycket bra och effektivt alternativ för tvättmedel. Citronsaft, i sitt naturliga tillstånd, är mycket surt. Den har en pH-nivå på 2, vilket innebär att om den blandas med vatten kan det hjälpa till att ta bort svåra fläckar, vilket gör att tvätten blir vit och ren.

Intressant är att syran i ämnet också är säker om du vill tvätta färgade kläder. Dessutom, till skillnad från många fläckborttagare och tvättmedel som inte kan ta bort rost, och mögel, kan du alltid lita på citronsaft för det ändamålet. Det är inte allt! Citronsaft är också effektivt för att eliminera lukt i dina kläder. Med det sagt, för att använda citronsaft till din tvätt, här är vad du behöver göra:

  • En halv kopp citronsaft räcker för en vanlig tvätt.
  • Efter tvätt, skölj och torka kläderna.

3- Bakpulver

Om du inte har tvättmedel men har bakpulver kan du också använda den för att tvätta kläderna. Den naturligt förekommande substansen är alkalisk, med en pH-nivå på cirka 8,3. Som sagt, om det används för att tvätta dina kläder, kan det hjälpa till att neutralisera eventuella sura fläckar på dem.

Om du är orolig för lukten från din smutsiga trasa kan du vara säker på att bakpulver hjälper till att eliminera den medan du tvättar. Om du har barn och husdjur hemma är användning av bakpulver ett utmärkt tvättmedel alternativ, eftersom det enkelt kan ta bort fläckar från t.ex. kritor, kräkningar och husdjursurin. Som sagt, här är vad du behöver göra om du vill använda bakpulver till din tvätt:

  • En halv kopp bakpulver räcker för stora mängder tvätt. Så, mät och lägg i din maskin.
  • Efter tvätt, skölj och torka. Du kan också välja att lägga till en kopp citronsaft i rent vatten medan du sköljer dina kläder.

4- Syrebaserat blekmedel

Syrebaserat blekmedel är ett ämne tillverkat av soda (natriumkarbonat). Om du har den här produkten hemma kan du använda den istället för det vanliga tvättmedlet. Dessutom är det mycket effektivt att använda syreblekmedel i pulverform för att tvätta bort hårda fläckar.

Som syrebaserad blekmedel är det också mycket säkert för färgning av dina kläder, eftersom det inte påverkar dem. Dessutom kan produkten också fungera som ett desinfektionsmedel, vilket hjälper till att få bort dolda bakterier på dina kläder. Med det sagt, här är vad du behöver veta om hur du använder produkten till din tvätt:

  • Mät en halv kopp av produkten och lägg den i tvättmaskinen.
  • Tvätta dina kläder, skölj och torka, och det är det!

5- Vinäger

Ett annat tvättmedel alternativ för att tvätta kläderna är vinäger. Om du inte vet är vinäger en vattenlösning av ättiksyra och spårkemikalier samt smaker. Produkten är lite sur, innehållande upp till 8% ättiksyra. Om det blandas med vatten i din tvättmaskin hjälper det till att eliminera svåra fläckar på dina kläder, vilket gör dem vita och ljusa.

Det är inte allt! Vinäger är också effektivt för att ta bort mögel som växer på dina kläder och hålla dem mjuka. Som sagt, här är vad du behöver veta om hur du använder produkten till din tvätt:

  • Mät en halv kopp vit vinäger och lägg till den i tvättmaskinen.
  • Efter tvätt av kläderna, skölj och torka dem.
Behöver du tvättmedel för att tvätta kläder?
Rulla till toppen