Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur lagar man parkettgolv?

Att ha dina golv i toppskick är avgörande om du vill ha ett vackert hem. Parkettgolv kan dock skadas, precis som alla andra material som används för golv kan skadas. Vatten kan till exempel lätt förstöra dina parkettgolv, då måste du byta ut hela golvet. Glöd från en eldstad är en annan fara för alla typer av golv. Eller så kan ditt golv helt enkelt skadas och repas av att man går in med skorna, drar möbler osv över golvet.

Oavsett vad som inträffat så är reparation av ett parkettgolv inte ett jobb som som du behöver ta in en hantverkare för. Om du bara vet vad du gör, så kan du åtgärda skadorna själv. I dagens artikel kommer vi att se till att du vet vad du gör!

Idag tittar vi på alla typer av reparationer du kan behöva göra på ditt parkettgolv och vi lär dig hur du tar hand om ditt golv efter att det har skadats. Men innan du börjar måste du fundera över om skadan kanske går på din hemförsäkring!

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Låt oss börja!

Fixa ditt parkettgolv efter en översvämning

Det tidlösa utseendet som parkettgolvet ger kommer att förlora sin charm ganska snabbt om du har fått en översvämning. Ett trasigt rör kan vara förödande för dina golv, och du måste byta ut parkettgolvet så snart som möjligt.

Steg 1 – Ta bort parketten

Det finns inget riktigt sätt att fixa ditt parkettgolv efter att det har skadats av vatten, så du måste byta ut det helt. Det första steget i detta byte är att ta bort det gamla golvet helt innan du lägger på ett nytt golv.

De skadade bitarna är mycket lätta att hitta, eftersom de kommer att böjas upp från golvet. Vatten kommer bokstavligen att göra att golvet höjer sig, så de delar av golvet som är ojämna är de delar du behöver ta hand om. Du behöver troligtvis en cirkelsåg (ibland är det möjligt att bara riva ut parketten, men det är sällsynt) och du måste såga i golvet.

Det är bäst att sikta mot fogarna där en parkett möter en annan – du borde kunna bända ut parkettbiten efter att du har sågat upp golvet. Om du inte kan bända bort parketten, be någon att hjälpa dig och använd två kofötter samtidigt.

Steg 2 – Ta bort limmet

Det finns lim under parketten – så det klistras fast på golvet. Detta lim är vanligtvis mycket starkt, vilket gör det mycket svårt att bli av med. Det här är faktiskt en bra egenskap, eftersom ditt golv är byggt för att hålla och det här limmet ska hålla parketten permanent på golvet i minst 100 år.

Parkett klarar dock inte vatten och det gör inte limmet heller. Det är bäst att använda en skrapa när du försöker få bort limmet från golvet. Det du bör vara införstådd med redan innan är att det är ett fysiskt tungt arbete. Du borde veta i förväg att detta är svårt fysiskt arbete, så det kan vara bra om du kan få hjälp av någon med det här steget.

Steg 3 – Att köpa ny parkett

Du måste självklart byta ut din gamla parkett mot ny parkett. Men det är osannolikt att du kommer att kunna få tag på exakt samma parkett som du redan har. Kontakta återförsäljaren som sålde den och fråga om de har lite mer, om inte, kontakta företaget som tillverkade den. Det är också möjligt, även om det är osannolikt, att du har lite kvar från när huset byggdes eller renoverades.

Det är din bästa chans att få samma parkett. Om du inte lyckas med det behöver du köpa parketten. Det går att bara byta ut skadade bitar, men snyggast blir det förstås om du byter ut hela golvet. Men vill du byta ut bara de skadade bitarna så väljer du den färg som ligger närmast det befintliga golvet. Är färgen på din parkett bland de mest populära, så du har inga problem med att hitta en annan modell, även om den inte kommer från samma tillverkare.

Steg 4 – Aklimering

När du ska lägga ny parkett måste du låta den acklimatiseras i ditt hem. Det nya golvet kan expandera eller krympa i betydande grad, eftersom parkett reagerar annorlunda på olika temperaturer. Du vill definitivt inte börja lägga golvet direkt, eftersom det kan lämna glipor i golvet.

Lämna därför din nya parkett i rummet i minst 24 timmar innan du börjar lägga det. Så att det anpassar sig till temperaturen och luftfuktigheten i rummet. Det här är det säkraste sättet att gå, och vissa experter föreslår till och med att du lämnar det i mer än 24 timmar.

Steg 5 – Applicera limmet

Att applicera limmet är det första du ska göra när du ska lägga en ny parkett. Olika tillverkare rekommenderar olika lim, så se till att du följer instruktionerna från tillverkaren.

Applicera lite lim på golvet och låt det sitta, det måste bli hårt och klibbigt innan du börjar lägga det nya golvet. Tänk inte på att lägga det nya golvet innan du låtit limmet stelna!

Steg 6 – Lägga den nya parketten

Den sista pusselbiten är att faktiskt lägga parketten på limmet.

När du ska byta ut delar av parketten behöver du skära bort tungorna från den nya biten parkett och passa ner den i öppningen. Efter det, tryck helt enkelt in det i limmet och lägg sedan något tungt ovanpå det. När limmet har torkat kan du använda golvet precis som du gjorde före översvämningen!

Restaurering av parkettgolv

Har ditt parkettgolv förlorat glansen och måste återställas? Oroa dig inte, det finns en tydlig guide för vad du behöver göra när du slipar om golvet.

Steg 1 – Gör området tillgängligt

Det första du bör göra är att rensa ut allt som står i rummet. Området måste förberedas för att du ska kunna slipa det. Att slipa parkettgolvet gör att du tar bort den gamla ytan. Det är viktigt att du städar innan för att bli av med damm. Damm har slipande egenskaper, och det kan skada golvet när du börjar slipa det.

Steg 2 – Reparera gamla golv

Om parketten verkar vara instabil och det finns skadade eller saknade bitar kan du behöva byta ut en del av golvet. För att avgöra om parketten är instabil måste du knacka försiktigt på varje del av parketten för att upptäcka vilka delar som ger ihåliga eller skramlande ljud.

Det är svårt att ta bort en enda del av parketten, men det måste göras innan du går vidare med restaureringen. Det som är olyckligt är att om parketten i din lägenhet / hus är väldigt gammal, då används det troligen bitumen som lim. Det riktigt dåliga nyheter!

Bitumen används numera som ett material i vägbyggen, men under den viktorianska eran användes det som ett lim för parkett. Tyvärr binder det inte riktigt bra med moderna lim, för att inte tala om att det håller fast på golvet med mycket styrka och det är svårt att bli av med det! Själva materialet är klibbigt, ofta sprött och instabilt.

Att ta bort bitumen från golvet kan vara plågsamt, men det är också nödvändigt och du måste göra det om du vill säkra parketten ordentligt. Och när du har tagit bort bitumen är jobbet inte klart…

Vid det här laget kan det verka som en oändlig lista över jobb, men det är inte sant. Det finns ett slut, jag lovar, det är bara viktigt att göra allt ordentligt om du vill ha långvariga resultat.

Golvet är det tredje offret för bitumen – det första är du och det andra är parketten. Den är tillräckligt stark för att skada betongen under blocken efter borttagning eftersom den sitter fast så bra på golvet. Skadorna som detta orsakar kan göra undergolvet ojämnt, och det måste man ta hand om innan du börjar lägga någon ny parkett … men moderna problem kräver moderna lösningar, och moderna akrylnivelleringsföreningar är precis det du behöver för att åtgärda detta problem.

Jämna till ytan på golvet med en av dessa föreningar, och när det är helt jämnt kan du fortsätta genom att sätta tillbaka parkettblocken på rätt plats.

Parkettblock har lite utrymme däremellan eftersom de tenderar att röra sig lite från årstid till årstid. Detta kan inte och bör inte förhindras, eftersom det är en naturlig process och det är precis så som trä fungerar. Golvet kan spännas om du försöker påverka detta. Det är också en anledning till varför det är viktigt att ta bort så mycket bitumen som möjligt – ju mer av det du tar bort, desto bättre kommer ditt golv att passa på lång sikt.

Moderna, flexibla lim är mycket bättre än gamla eftersom de gör att golvet kan röra sig lite på sitt naturliga sätt. Dessa lim är lite dyrare, men det är värt det.

Steg 3 – Slipning av golvet

När du slipar golvet är det viktigt att förstå att golvslipning är uppdelad i tre delar: grov, medium och fin. Om golvet är väldigt ojämnt är det bäst att börja med grova sandpapper som P24 och långsamt övergå till finare. Eftersom parkett är mer känsliga och sällan är ojämna, är det osannolikt att detta kommer att vara nödvändigt med parkett.

Det är bättre att börja med P40 och gradvis gå vidare till P80. När du väl har nått P80, är ​​du på mellansliprundan. När du är klar och du har slipat hela golvet är det dags att dammsuga golvet för att rengöra det.

Det är viktigt att följa träfibern- det här är en gyllene regel när det gäller slipning av golvet. Om du inte följer det riskerar du att skada fibrerna och förstöra intrycket av en perfekt slät yta.

Det är här problemet uppstår med parkettgolv. Eftersom parketten är gjord av många träklossar, ordnade i olika mönster med fibrer i olika riktningar, hur kan du slipa det utan att skada fibrerna? Det gör du inte.

Eftersom fiskbensmönstret är det mest populära parkettmönstret är det bäst att slipa det diagonalt – varje sida av parketten avskalas lika och det är verkligen det bästa sättet att angripa problemet på.

Du kan också använda en polermaskin för att göra den sista delen av slipningsprocessen enklare.

Steg 4 – Fyll i luckorna

Detta är inte obligatoriskt, men det kommer definitivt att göra ditt golv vackrare och det kommer att förhindra drag och spara lite pengar på elräkningen under vintern.

Eftersom luckorna på parkettgolvet är så små är det att föredra att fylla dem med en blandning av sågspån och påfyllningsharts. Du kan samla dammet under slipningsprocessen och lägga till det i hartset, vilket gör att blandningen får golvets naturliga färg och maskerar gapet ganska bra. Om det finns större luckor kan du samla grövre sågspån under den grova slipningen (eller så kan du bara köpa sågspånet).

Eftersom harts torkar extremt snabbt kommer du att behöva jobba snabbt! Använd en större kniv så att fyllningen går snabbare.

Steg 5 – Avsluta jobbet

Det finns flera typer av golvfinish och du kommer att behöva välja en. Det finns penetrerande oljor och lacker. Det tredje alternativet är hårdvaxoljor, och det är tänkt att kombinera egenskaperna hos både olja och lack, men dess verkliga effektivitet är tveksam, så jag skulle inte rekommendera det.

Lack bildar en slags skyddsfilm på parkettens yta och ger det bästa skyddet av de tre, medan de också kräver minst underhåll av de tre. Det kommer dock att repa lätt och det får parketten att se ut som plast.

Sedan har vi oljor som suger in i träet och skyddar träet från insidan. Utseendet är mycket bättre jämfört med lack, men hållbarhetsnivån och skyddsnivån är mycket mindre än med lack.

Hårdvaxoljor är nya produkter som fungerar som en oljebehandling men också bildar en film på ytan precis som en lack. Denna film är dock svag och ytan är känslig för skador orsakade av vätskeutsläpp, så det är inte en lösning jag kan rekommendera.

De flesta av dessa ytbehandlingar kan appliceras med en applikatorplatta och en borste, men se till att följa tillverkarens instruktioner, eftersom de vet bäst.

När du har applicerat din finish är du klar med jobbet!

Ta bort repor från ditt parkettgolv

Ta bort ytliga repor

Även om repor inte är något annat än en optisk defekt i golvet och de verkligen inte kommer att orsaka några problem, är de fortfarande något som bör tas bort om du har tid. Med parkett har du ytterligare risk för att smuts och fukt tränger in i reporna och kommer in i golvet.

Polering kan ta bort de flesta ytliga repor och slipmärken, och de flesta repor är faktiskt ytliga. Det spelar ingen roll om din parkett är oljad eller vaxad, polering kommer inte att skada den och det kommer definitivt att bli av med repan.

Möbelpolish eller bonvax eller olja appliceras på en mjuk, luddfri trasa och repan gnuggas tills den har försvunnit – det här är den bästa metoden att bli av med små skador i parkettgolvet. Det är dock viktigt att kontrollera om materialet verkligen är kompatibelt med parkett, eftersom de medel som används i materialet kan orsaka missfärgning av träet.

Målad parkett måste tas om hand, särskilt. Du kan bara slipa området och förse det med ett nytt lager utspädd lack, men det är knappast möjligt att reparera färgen utan att det märks vart du har bättrat, vilket kan ses mer eller mindre beroende på ljusintensiteten.

Det är faktiskt möjligt att ta hand om de enklaste reporna med valnöt! Du kan bara gnugga den över repan, och repan försvinner inte helt, men den blir inte lika synlig. Lämpligt parkettunderhåll hjälper också mot små repor i golvet.

Ta bort djupare repor

Djupa repor och hål kan också fixas. Det brukar finnas videor på internet där någon, någonstans, fixar ett hål i golvet med nudlar, men det är inte vad jag skulle rekommendera.

Träspackel är vår rekommendation.

Se till att först rengöra parketten med en dammsugare och en fuktig trasa, eftersom området du fixar måste vara helt torrt innan du börjar arbeta med det.

Du bör blanda träkittet efter instruktion och applicera det på repan eller hålet med en plastspatel. Detta kan du behöva göra i flera lager och jämna ut det. Träspackel är dock inte färgad i exakt samma färg som din parkett, och detta kommer att vara mycket synligt. Det är därför det är bäst att använda sågspån som matchar din parkett i färg och lägga till kittet. När det är helt torkat, slipa det reparerade området med sandpapper tills det är helt jämnt med resten av parketten. Det tar vanligtvis 12 till 24 timmar för kittet att torka, så det här är ett två dagars jobb.

Det finns också hela uppsättningar, sådana du kan hitta i byggvaruhus eller beställa online, som du kan använda för att reparera din parkett. Dessa uppsättningar innehåller vanligtvis smältvax och smältvax av hög kvalitet värms upp och appliceras på hålet och fyller det. Du kan få detta vax i olika nyanser, så du behöver inte oroa dig för att det passar in i parkettens färg – det blir ingen skillnad.

Vissa uppsättningar erbjuder möjligheten att vaxet blandas med en träpasta tills färgtonen motsvarar så nära parkettens som möjligt. Du kan fylla hålen i ditt golv med denna förening, som säkert kommer att se ut på samma sätt som innan hålet skapades. Detta vax är dock inte bra för att fylla fogar i trägolv – det spröda materialet är olämpligt för detta jobb.

Du kan helt enkelt ta bort det kvarvarande vaxet med en spatel och rengöra det reparerade området med en torr trasa och återanvända vårdprodukter för trä (polermedel, olja, tätande lack).

Det måste dock noteras att dessa uppsättningar endast kan användas när hålet är tillräckligt djupt. Hålet måste vara tillräckligt stort för att det ska passa en stor mängd vax – som kommer att använda sig själv som stöd. Om hålet är för litet, bör du antingen hålla fast vid den tidigare metoden eller så bör du, ironiskt nog, göra hålet större.

Att ta bort bucklor på parkett

Bucklor i parketten är vanligtvis inte lika oroande som repor, hål eller översvämningar. Du kan i de flesta fall bara fukta dem för att få dem platta. Parketten sväller lätt på grund av fukten och bucklan avlägsnas.

Det finns dock mer envisa bucklor som inte bara enkelt kan tas bort med fukt – ett strykjärn kan hjälpa dig med detta. Lägg en fuktig trasa på lämplig plats och dra försiktigt över den med ett hett strykjärn. Fukten från vattnet kommer att avdunsta och tränga in i träet – detta gör att parketten expanderar och bucklan försvinner.

Det finns dock något du måste vara försiktig med när du arbetar med den här metoden. Om fukten är för hög kan du få parketten att svälla för mycket, vilket kommer att leda till att du fixar bucklan, men skapar ett nytt problem, så se till att du inte överdriver det.

En annan sak som du måste tänka på är lacken – inte alla lack tål strykjärnets höga temperaturer – du kan lätt skada golvet om du inte är försiktig. Det är därför det är bäst att testa den här metoden på din lackerade parkett på en plats där ingen kommer att märka missfärgningen om det skulle råka hända.

Men om bucklan orsakades av vattenskador eller översvämning, kanske det inte är lika lätt att reparera bucklan.

Byta ut parketten delvis

Vad som är bra med parkett och allt trägolv är egentligen det faktum att du bara delvis kan reparera golvet. Du behöver inte byta golv helt, eftersom du helt enkelt kan ta ut den del av parketten som har skadats och byta ut dem.

Varför försämras parketten?

Ålder är den vanligaste faktorn till att man måste laga parketten. Din parkett har utan tvekan täckts med olika mattor. Om du tar bort dem upptäcker du kanske att några bitar av parketten börjat ruttna och inte gör så mycket nytta längre. Inget material kan bekämpa åldrandet, din parkett åldras liksom oss alla. Det enda riktiga sättet du kan sakta ner parkettens åldrande är genom att ta hand om den.

Träet måste få ”andas” för att må bra, och ett av de största misstagen du kan göra med parkett är att täcka det med en matta. När parkettgolv fick en verklig ”boom” på 1940-talet, placerades de på bristfälliga underlag som saknade tillförlitligheten hos våra moderna betong- och golvfasta membran. Detta har i grunden orsakat försämringen av många parkettgolv.

De vanligaste problemen med parkett som behöver repareras är: lösa, ruttna, saknade block och områden fyllda med betong, mellanrum mellan blocken, dålig ytfinish och utseende, olämpliga block av en annan sort inpassade i golvet, sektioner som lyfter från golvet på grund av misslyckade underlag och brist på expansionsfogar som orsakar knäckning av parketten

Det bästa du kan göra för att se till att ditt parkettgolv håller länge är att efterbehandla det med en lack vart sjunde år. Det är så länge som den genomsnittliga lacken brukar hålla, men olika lacker från olika tillverkare håller olika, så se till att följa tillverkarens instruktioner.

Det är viktigt att ta hänsyn till det trä som parkettgolvet är tillverkat av, eftersom inte alla lacker är tillämpliga på alla typer av trä. Jag rekommenderar alltid att du konsulterar en expert innan du bestämmer vilken lack du ska köpa, eftersom du inte vill störa och köpa något som bara kommer att skada ditt golv.

Det finns säkert reparationer som inte ens du kan utföra, i så fall rekommenderar jag att du ringer en hantverkare.

Relaterade frågor

Hur städar man ett parkettgolv? Dammsug eller torrmoppa golvet ofta för att håla golvet rent. Det går också att våttorka med en väl urvriden trasa eller mopp ibland. Läs mer om att städa parkettgolv här.

Tips på fortsatt läsning

Repor i parkett husmorstips

Hur städar man parkettgolv?

Så här underhåller du dina golvytor för att förlänga dess livslängd

Litteratur:

https://www.flooringfirst.co.uk/service-guide-parquet-restoration/parket-floor-restoration- grundlig guide.htmlgolv

https://www.doityourself.com/stry/how-to-fix-water-damaged-parket-

Hur lagar man parkettgolv?
Rulla till toppen