Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Så här städar du din garderob

En av platserna i alla våra hus som tenderar att bli röriga med tiden är vår garderob. Alla som inte håller militärisk ordning i garderoben har säkert upplevt hur rörig den kan bli med tiden. Problemet med dessa situationer är att de inte uppstår snabbt, utan snarare över tid, gradvis, vilket vanligtvis resulterar i den typiska ”jag tar det imorgon” -mentalitet. 

Men om du verkligen börjar få problem på grund av din röriga garderob, och du tycker att det är dags att ordna saker, är den här artikeln perfekt för dig. I den här artikeln hittar du en steg-för-steg-guide för att få ordning på din garderob och också några extra tips och information om hur du gör det mer effektivt eller hur du håller den ren och organiserad under längre perioder för att undvika garderobsstädningar igen. Om du vill lära dig mer om hur du effektivt kan få ordning i din garderob en gång för alla, läs vidare!

Varför är det viktigt? 

Okej, men varför ska man städa och organisera sin garderob? Du kommer att bära samma kläder varje dag, och på kläder som jeans eller tröjor syns inte riktigt skrynklor eller andra märken, så även om du bara slänger allt på en hylla kommer det att bli bra, eller hur ? 

Tja, inte riktigt. Bortsett från bara den psykologiska stressen att ha saker oorganiserade runt omkring dig (klicka här för en artikel om det av PsychologyToday), har en rörig stökig garderob med en massa negativa konsekvenser. 

En av dem är att dina kläder faktiskt åldras snabbare när de inte förvaras riktigt eller när de pressas samman. Även om du inte kastar dina kläder i en hög utan bara klämmer ihop dem i din garderob på grund av brist på utrymme kommer den ständiga friktionen mellan dina kläder i själva verket med tiden att påskynda deras åldrande. Detta gäller särskilt känsliga tyger som bomull eller siden. 

Ett annat problem du kommer att stöta på är det extra stressmoment som det är varje dag när du inte kan hitta de kläder du vill ha på dig eftersom din garderob är för rörig. Att behöva gräva igenom 50 par strumpor för att hitta ett som är bra, kan vara väldigt frustrerande, särskilt när det pågår i veckor eller månader. Du kan faktiskt göra det enklare och mer stressfritt att välja kläder. 

Du kan också spara pengar genom att granska alla kläder du har. Du kanske kan ha på dig något som redan ligger i garderoben. Det kan vara bra, men bortglömda plagg. Eller bara genom att inte behöva köpa så många galgar efter att ha gjort dig av med onödiga kläder som ligger där. 

Det finns förmodligen riktigt många områden i ditt liv som skulle kunna förbättras genom att rensa och omorganisera. Dessa förbättringar är kanske inte så dramatiska, men kom ihåg att många små saker bli mycket sammantaget, så bortse inte från dem eller avfärda dem som obetydliga delar av ditt dagliga liv. 

Bestäm dig!

Det första du måste göra, innan du börjar är att bestämma dig. Man måste vara beslutsam och utveckla en positiv attityd när det gäller att städa sin garderob. En av de vanligaste anledningarna till att människor får en rörig garderob är att de inte tycker att en organiserad garderob är värt krånglet. Du behöver istället betrakta att ta hand om din garderob som en grundläggande del av ett bekvämt liv och som en del av din image.

Den här delen är endast avsedd för människor som har problem med detta, så om du redan är organiserad när det gäller att hålla din garderob snygg kan du hoppa över den här delen. 

De flesta ifrågasätter inte det faktum att daglig tandborstning eller duschar är en grundläggande del av att ta hand om dig själv och ge en positiv bild av sig själv. Även om en större andel kvinnor bryr sig lika mycket om sina kläder och sin garderob, är det inte lika många män som gör det. Oavsett kön, om du inte har en ordentligt utvecklad kläd- och garderobskötselrutin, missar du en viktig aspekt för att skapa din image och minska stress och röran i ditt liv. 

Steg 1: Ta ut allt

Efter att ha fått grunden och tankesättet på plats är det dags att faktiskt rengöra din garderob. Sättet att börja med den här processen är genom att öppna alla dina lådor, eller din garderob och ta alla kläderna du ser och bara slänga dem alla på din säng (som är täckt så att du inte får smuts på den om det finns någon) eller någon annan plats som är tillräckligt ren. Vid denna tidpunkt behöver du inte vara speciellt försiktig, men se till att du inte skadar kläderna och att du placerar kläderna i separata högar, beroende på vilken typ av kläder det är. Släng inte till exempel skor mellan dina underkläder eller finkläder. 

Du kan också göra det tvärtom, det vill säga att ta ut kläder ett plagg i taget och sedan bestämma deras öde, men jag tror att du kan se igenom hela situationen mycket bättre om du tar ut alla kläder först. 

Detta är det första och förmodligen enklaste steget, och ärligt talat är det också kul. Låt dig inte skrämmas av den potentiellt gigantiska klädhögen, du kommer snabbt igenom den och du kommer också att ha kul. Dags för nästa steg!

Steg 2: Rensa ut möblerna

Med möbler menar jag garderober, lådor, kartonger eller andra utrymmen du håller dina kläder i. Du kommer antagligen inte göra en sådan storskalig städning av dem så ofta, så se till att du gör det här steget mycket grundligt. Om det finns mycket damm eller andra typer av smuts, överväg att dammsuga ut garderoberna eller andra ställen du förvarar dina kläder på. Om det inte finns något behov av det kan du bara använda några våtservetter avsedda för träytor eller några universella, eller kanske bara en våt trasa och en rengöringsspray som passar det material du ska rengöra.

Torka inte bara av toppen av de horisontella hyllorna du placerar dina kläder på så många människor skulle göra. Även om det är sant att det är ytan som kommer att vara i kontakt med kläderna oftast, betyder det inte att damm eller andra typer av smuts inte flyger runt och faller på dina kläder från andra områden. Torka alla krokar, alla ytor du ser inuti din garderob, taket på garderoben, lådan, eller sidorna eller till och med stängerna. 

Bortsett från att ge en känsla av absolut tillfredsställelse när du är klar, kommer den här processen att hjälpa dig att hålla dina kläder dammfria. När denna del är klar är det dags att tänka på att eventuellt omorganisera dina hyllor eller fack!

Steg 3: Överväg att omorganisera din garderob

Detta är ett steg som de flesta inte behöver eller vill göra, men det bör ändå inte utelämnas. I det här steget blir din uppgift att ta en lång, ordentlig titt på din tomma och rena garderob och tänka på att omorganisera den eller dela upp den annorlunda. När du har börjat sätta in kläder vill du inte börja om igen. Annars kanske du inte ens kan ändra ordningen och placera kläderna, så var noga med att anstränga dig för detta steg. 

Visualisera kläderna i din garderob och var de ser bäst ut eller ligger säkrast. Om du förvarade dina känsliga kläder som kostymer eller balklänningar på galgar utanför din garderob, kan du överväga att byta plats med några föremål som du förvarade i garderoben, för att undvika att klänningen eller kostymen tappar färg eller slits ut. 

Om du inte har funderat så mycket på att organisera dina kläder effektivt, här är några tips att följa för att hålla dina kläder i bästa form och också för att göra det enklare att välja en outfit: 

 • Tänk på din längd. Placera kläder som du bär ofta (t-shirts, jeans eller andra byxor, tröjor, etc.) på huvud- eller brösthöjd så att du lätt kan plocka ut och in dem igen.
 • Förvara känsliga kläder på galgar. Se också till att dina garderober är tillräckligt breda för att rymma dina kläder. Om du har någon form av en klänning som har en stor kjol, kan den skadas om du klämmer in den i ett för litet utrymme eller fäller upp den. 
 • Fördela kläderna som du tycker blir bäst. Antingen efter årstider, färger, tyger etc. Att dela upp dem efter årstider fungerar vanligtvis bättre för någon som har mer plats i sin garderob, men du kan också bara fördela dina kläder efter deras syfte, hålla träningskläder på ett ställe, formell klädsel i en annan och avslappnade plagg i en tredjedel för att hålla det enkelt. 
 • Placera inte din garderob nära direkt solljus eller nära en potentiellt fuktig plats som ditt kök eller badrum. Både solljus och fukt kan skada vissa tyger eller slita ut färgen. 

Steg 4: Sortera dina kläder

Nu kommer den centrala delen av att städa ut din garderob: sortera dina kläder. Detta är den punkt där du måste bestämma vilka kläder som ska vara kvar och vilka som ska bort. En av de viktigaste aktiviteterna du kan göra regelbundet för att hålla din garderob fräsch och funktionell. Att ordna dina kläder kan också vara väldigt roligt, speciellt om du gör det med en vän och gör det till en modevisning. 

Kategorisera

Det första steget för att sortera dina kläder är att veta vilka kategorier du ska sortera dem i. Med detta menar jag de tre högarna med kläder du ska placera dina kläder i är behålla, välgörenhet och skräp. Även om alla dessa är uppenbara i sin betydelse, kommer jag snabbt att gå igenom några allmänna riktlinjer om vad som ska kvalificera som tillhör någon av kategorierna. 

Först behålla kategorin. Det här är alla kläder du vill behålla. Alla nya eller begagnade kläder som inte är skadade, sönderrivna, för urblekta eller missfärgade hör till denna kategori. Kom ihåg att om du har några t-shirts som är lite bleka och något äldre behöver du inte ge dem till en välgörenhetsorganisation eller kasta dem i soporna. Om du inte har råd eller vill köpa pyjamas, kan man använda dem för att sova i, bekväma kläder, kan du behålla lite och spara pengar på att använda som pyjamas. Ett annat användningsområde för kläder som egentligen är uttjänta är att använda dem när man målar.

Nästa kategori är välgörenhetskategorin. Alla klädesplagg som du inte med glädje tar på dig eller kan använda hemma tillhör denna kategori. Se till att du gör ditt bästa för att bara ge kläder av hög kvalitet till en välgörenhetsorganisation. Undvik att ge kläder som är för trasiga eller bleka, då är det ingen annan heller som kommer vilja bära dem. Men om du inte riktigt trivs i kläderna, bör du överväga att ge dem till välgörenhet. I bästa fall kan någon som verkligen älskar plagget att att ha mycket nytta och glädje av det.

Den tredje kategorin bör vara sopkategorin. Det här är den kategori där kläderna som är helt förstörda eller oanvändbara går. Se till att du inte lägger några kläder här som är lämpliga för välgörenhet. Det här avsnittet kräver inte mycket tänkande. Alla kläder som inte passar in i någon av de två andra kategorierna hamnar här. 

Sortera ut kläderna

Nu för den faktiska sorteringen. Anledningen till att jag tror att det är mycket lättare att starta hela processen genom att ta ut alla dina kläder är att du nu kan prova varje klädesplagg separat och sedan omedelbart placera dem på deras plats. Om du testar en t-shirt och bestämmer att du vill behålla den, kan du genast lägga ihop den och sedan placera den där du vill att dina t-shirts ska vara.

Om du valde att ta ut ett plagg i taget från garderoben, måste du hålla dem organiserade i mindre högar på din säng eller någon liknande plats. Det tar mer plats och är svårare att göra än att bara ta ut allt på en gång. Då måste du rengöra garderoben efter den längsta delen av processen och sedan packa tillbaka allt i ordning. 

Genom att först ta ut alla dina kläder, sedan rengöra din garderob och därefter lägga in dina kläder direkt om du anser att de är användbara, kommer du att förkorta den tid och ansträngning som krävs för att slutföra hela processen. Du kombinerar att prova kläderna med att placera dem på plats i garderoben.

Det finns ingen vetenskap om denna del av rengöringsprocessen; du behöver bara prova alla kläder du är osäker på och sedan bestämma för var och en av dem vilken kategori de tillhör. Anledningen till att du bör tänka på att omorganisera din garderob (eller bara välja platsen för de olika kläderna du äger) innan du börjar detta steg är att nu när du vet exakt var du vill lägga de olika typerna av klädesplagg kan du slutföra detta steg smidigt och snabbt, och det blir inte för repetitivt heller. 

Steg 5: Efterarbete

Efter att ha avslutat föregående steg har du framgångsrikt rengjort din garderob och därmed skapat mer utrymme, en bättre klädsamling och också ett enklare sätt att välja en outfit för dagen. Ditt jobb är dock inte över ännu, eftersom det finns ytterligare två högar med kläder på ditt golv eller säng som väntar på att hanteras. I den här delen av dagens artikel kommer jag att gå igenom de saker du kan göra med kläderna du vill donera, och även de som går i soporna. 

Skräphögen

Låt oss börja med den enklare först: skräphögen. Som diskuterats tidigare är det högen som är full av kläder som är olämpliga för mänskligt bruk. Detta kan inte bäras av ens de fattigaste människor, eftersom de är för slitna, för grova i sitt material eller bara trasiga. Även om det verkar intuitivt att det bara finns en sak du kan göra med denna hög med kläder, finns det dock ett par saker du kan göra med dem om du vill få ut det mesta av dem. Här är några tips: 

 • Gör hundleksaker av dem. En av de saker som människor tenderar att glömma när de kastar ut kläder är att de är fantastiska för hundar och katter att leka med. Även om det inte finns så många leksaker du kan göra av kläder som är lämpliga för katter, kan du definitivt göra lite för hundar om du har någon (eller kanske en granne eller vän?). 

Du kan knyta några knutar på något plagg som är gjord av ett hårdare material för att bilda en leksak som du kan använda för att till ha dragkamp med din hund. Du kan ta några träringar och linda in dem i begagnade kläder för att få en rolig leksak. Du kan också väva ihop tyget för att bilda en ännu hårdare leksak.

 • Gör hundkuddar. Leksaker är inte det enda du kan göra för hundar av tyg som du annars skulle kasta bort. Naturligtvis kan du köpa alla dessa saker gjorda speciellt för hundar, men om du känner dig kreativ eller bara vill spara ett par kronor finns det fantastiska saker du kan göra av tyg. 

En av dem är en hudkudde. Ta lite tyg, klipp ut det i en stor fyrkant eller cirkel (beroende på ditt husdjurs storlek), sy ihop det medan du lämnar ena änden och fyll med mjukare kläder och tyger. Du kan till och med klippa kläderna i mindre bitar för att få en jämnare fyllning.  

 • Gör en egen boxboll. Boxbollar är vanligtvis ganska dyra, men det finns ett billigare sätt att göra dem hemma. Naturligtvis kommer du sannolikt att offra kvalitet och hållbarhet, men du kan fortfarande få ett par veckor eller månader träning av några begagnade kläder och ett billigt material. 

Du kan köpa lakan av syntetiskt läder, men om du vill gå till något ännu mer budgetvänligt kan du ta lite gammalt denim och klippa det i form för en boxboll. Fyll sedan upp den med strimlade gamla kläder och ta-da! Du har en egen slagpåse. Återigen kommer dessa inte att hålla länge och kommer inte att vara lika högkvalitativa, men om du bara letar efter lite motstånd mot dina slag, är det här ett bra alternativ. Glöm inte att många högkvalitativa slagpåsar faktiskt är fyllda med strimlat tyg! 

 • Lämna in den till HM och få betalt Du kan också lämna in uttjänta kläder till HM och få betalt. Här kan det vara vad som helst för textilier, så som udda strumpor, tygspill, uttjänta kläder osv. De betalar 50kr/påse du lämnar in och de återvinner sedan materialet på ett miljövänligt sätt som möjligt.

Högen med välgörenhet

Det är uppenbart vad man ska göra med en hög med kläder avsedda för välgörenhet, men jag skulle vilja lista ett par av de bästa välgörenhetsorganisationerna att donera kläder till och även länkar till deras webbplatser så att du kan kolla in det arbete de gör och även närmaste avlämningsplats!

 • Röda Korset. Röda korset är en av de största (om inte de största) välgörenhetsorganisationerna du kan donera till. De är kända för att flitigt distribuera alla varor, kläder och donerade föremål, och är vanligtvis de första på platsen för någon katastrof eller större tragedi. De har varit kända för att hjälpa människor som lever i fattigdom under lång tid, så att donera lite kläder till människor i nöd genom dem är ett av de bästa alternativen du har. 
 • Frälsningsarmén. Frälsningsarmén är en annan stor internationell välgörenhetsorganisation som fokuserar på att tillhandahålla kläder, pengar, mat och andra användbara saker till människor som lever i de värsta förhållandena. Det grundades 1865 av den protestantiska kyrkan, som den fortfarande är en del av, och har räddat otaliga liv och familjer under hela sin verksamhet. Om du vill hjälpa människor i nöd med kläderna du inte behöver, kolla in deras webbsida och välj en avlämningsplats eller ordna en upphämtning. 
 • Övriga secondhandbutiker Kanske finns det andra lokala second hand-butiker där du bor? De brukar ofta arbeta med välgörenhet lokalt och internationellt.

Slutsats

Att rengöra din garderob kan verka som en tråkig och tidskrävande aktivitet, vilket ärligt talat är det. Men det betyder inte att det inte ska göras regelbundet. Inte bara kommer du att rensa ditt bostadsutrymme och göra det mer friskt och rent, men du kommer också att göra det lättare för dig själv att välja kläder eller hålla dina kläder i gott skick. Bortsett från detta kan du också hjälpa människor i akut behov av varma eller funktionella kläder. Vem visste att du kunde ge lycka till vissa människor som vanligtvis lever tragiska liv, bara genom att städa lite då och då? 

För att få ut det mesta av din garderob och hålla den fräsch och organiserad, skulle jag rekommendera de flesta att göra en av dessa större rengörings- och sorteringsaktiviteter åtminstone var sjätte månad. Du kan ta en tid nära nyår och en annan i slutet av juni eller något annat sätt du vill. Om du vill vara extra pedantisk med dina kläder kan du städa din garderob var tredje månad, eller kanske till och med varje månad. Det är helt upp till dig att bestämma hur mycket rengöring och sortering du behöver, men jag rekommenderar att du städar din garderob helt var 2-3: e månad. 

På så sätt kommer du inte att låta alltför många klädesplagg byggas upp, och du kommer att ha en lättare att slutföra processen varje gång. Du kommer att bli mer bekant med dina kläder på detta sätt och du kan hålla din garderob renare och i bättre form. På detta sätt kan du regelbundet donera, vilket är mer till hjälp för vissa människor än du kan föreställa dig. 

I slutet av städningen kan du sitta ner, luta dig tillbaka med en kopp te eller kaffe och njuta av tillfredsställelsen från all produktivitet och kunskapen om att du kanske har bidragit med ett leende i någons ansikte. Efter ett tag kanske du till och med gillar att städa din garderob på det här sättet!

Så här städar du din garderob
Rulla till toppen