Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tar man hand om örter?

Örter är några av de mest älskade växterna över hela världen och av god anledning. De är friska, de gör att maten smakar fantastiskt och de är också relativt lätta att ta hand om. Man måste dock hur man tar hand om dem för att kunna dra full nytta av dessa växter. Att inte ta hand om dem tillräckligt bra kan leda till att de blir mer ohälsosamma, har en sämre smak och näringsinnehåll och i slutändan dör. 

Eftersom ingen vill att detta ska hända med sina vackra örter har jag skrivit den här korta, men effektiva guiden som hjälper dig att ta hand om dina örter. Jag kommer att gå igenom örterna som den här guiden hänvisar till, vilken jordtyp de behöver, mängden ljus, vatten och vilken typ av näring de behöver. Om du vill förbättra din matlagning lite eller bara ta hand om dessa vackra och doftande örter som en hobby, är den här artikeln något för dig! Läs vidare så ska jag berätta mer!

Vad är örter? 

Så, först och främst, låt oss klargöra vad örter är. Örter är alla växter som har frön, blommor eller andra delar som används för mat, medicin eller parfymtillverkning. Detta skapar ett stort spektrum att titta på, eftersom det finns många örter som bara används för parfymtillverkning eller för medicin, som en majoritet av människor inte ens vet om eftersom de till exempel inte används i matlagning. 

I den här steg-för-steg-guiden kommer jag att prata om några av de vanligaste örterna människor tenderar att plantera och ta hand om antingen utomhus eller inomhus. Med detta menar jag växter som rosmarin, timjan, mynta, basilika, oregano, lagerblad, koriander, dill, citrongräs, merian osv. 

Många av dessa örter kräver olika mängder ljus, olika jord eller olika mängder vatten, men de flesta av dem kan växa under liknande förhållanden eftersom de inte är så kräsna. Om det kommer att finnas något specifikt du måste se upp för kommer jag att nämna det så att du inte av misstag dödar några av dina örter. 

Nu när vi har klarat grunderna är det dags att dyka in i steg-för-steg-guiden för att odla och ta hand om de mest fantastiska örterna!

Steg 1: Marken

Grunden, livsmiljön och hemmet för nästan alla växter. Vi måste börja med den här först eftersom det förmodligen är den viktigaste delen av att plantera någonting eftersom om du inte får den här delen rätt finns det inget som kan rädda dina örter. 

Örter är generellt glada och friska i vanlig trädgårdsmark. Detta betyder den vanliga jorden som du kan köpa i alla butiker, som vanligtvis kallas ”Universal Jord.” Detta är en av de saker som gör örter lättare att odla eftersom de inte har några krav på specifika jordtyper. De är ganska resistenta mot förändringar i markens surhet, men du bör försöka hålla pH-värdet konstant 6-7. Denna, lite sura jord är den perfekta platsen för dina örter att blomstra. 

De örter som behöver särskild uppmärksamhet här är medelhavsörter, som rosmarin, lavendel, oregano eller lagerblad. Dessa är vana vid de något torrare och hårdare Medelhavsjordarna, som har lägre vatteninnehåll och vanligtvis är jordarna lite mindre näringstäta. 

Nyckeln för dessa växter är inte nödvändigtvis att köpa Medelhavsjord, men det är det bästa alternativet, åtminstone att skapa en miljö där jorden där dessa växter växer kan dräneras mer än för än med andra örter du har. Detta innebär fler hål på botten av din kruka, varmare temperaturer, torrare, något mindre vatten osv. Övervattna inte dessa växter; det är en av de vanligaste anledningarna till att dessa växter dör i händerna på oerfarna växtodlare. 

Att välja mellan plantering inomhus eller utomhus

Detta är en viktig del av processen, kanske en av de viktigaste. Innan du planterar dina örter i krukor eller någon bestämd plats, bestäm var du vill att dina örter ska växa. Om du har en trädgård som får mycket solljus, kommer en majoritet av örterna att må mycket bättre i din trädgård än i ditt köksfönster. De naturliga omgivningarna, direkt solljus, och ständigt frisk luft skapar en optimal livsmiljö för örterna.

Men du kanske har en trädgård som inte får mycket solljus, eller kanske inte har en trädgård alls. Om du hör till den senare kategorin är svaret på detta uppenbart och du kan hoppa över det här stycket. Men om du har en trädgård, men en som inte får så mycket solljus, kan du fortfarande plantera några örter ute. 

Även om de flesta Medelhavsörter kräver mycket direkt solljus (mer än 6 timmar dagligen), finns det ett par fantastiska örter som inte är lika förtjusta i att sola. Några av dessa är dragon, gräslök, persilja eller mynta. Du kan odla hälften av dina örter inomhus och hälften av örterna utomhus, beroende på mängden ljus och temperaturen i ditt område eller ditt hem. 

Steg 2: Vattna dina örter

Så nästa steg för att ta hand om dina örter måste vara att vattna dem. Vatten är en av de viktigaste substanserna som alla levande varelser behöver för att överleva och frodas, inklusive dessa örter. I det här avsnittet kommer jag att gå igenom vilken typ av vatten du ska använda, hur ofta du ska vattna dem och även hur man gör det på rätt sätt. 

Vattentypen

Så, först och främst, vattentypen. Som med nästan alla växter är destillerat vatten den bästa typen av vatten om du vill att dina växter ska växa snabbare och bli starkare och friskare. Destillerat vatten är rent H2O och framställs genom att avdunsta vatten genom att koka det och sedan kyla ner de kondenserade partiklarna. På så sätt filtreras alla mineraler, partiklar och eventuella mikroorganismer som finns i vatten bort. Destillerat vatten används i de flesta planterings- och skötselprocesser med växter, eftersom det möjliggör fullständig anpassning av växtens näring och mineralintag. 

Anledningen till att detta är bra är att du aldrig kan veta vad som exakt finns i ditt kranvatten. Även om det kan vara rent och filtrerat (vilket det antagligen är på de flesta ställen, eftersom kranvatten är en av de mest reglerade råvarorna i världen), finns det många mineraler i det som inte filtreras bort, och beroende på där du bor kan förhållandet mellan dessa mineraler variera ganska mycket. Problemet med detta är att du inte kan veta om det finns ett mineral i kranvattnet som kan vara giftigt eller ohälsosamt för din växt, och du kan inte heller veta hur mycket det är i vattnet.

Eftersom du förmodligen inte kan testa ditt vatten för alla mineraler i det, är det bättre att bara köpa rent H2O (destillerat vatten) och köpa de näringsämnen och mineraler som dina växter behöver separat. På detta sätt kan du undvika den farliga ansamlingen av mineraler i dina örters livsmiljö och undvika att potentiellt döda dem med detta. 

När ska du vattna dina örter?

Även om de flesta örter behöver nästan samma mängd vatten, finns det några skillnader mellan dem om man studerar de specifika växternas ursprung. Som nämnts tidigare är många örter från medelhavet. De behöver torrare jord och mindre vatten. Detta gäller till exempel för mynta. Jag skulle rekommendera dig att göra lite örtspecifik forskning om var och en av de örter du planerar att plantera innan du får dem så att du vet hur mycket vatten de behöver. 

En allmän tumregel är att vattna dina örter en gång i veckan eller två gånger i veckan i varmt väder. Ett annat sätt att göra detta är att vattna dem när som helst jorden blir för torr, men eftersom den inte är så specifik kan den här metoden lätt leda till att dina växter övervattnas eller torkar ut dem. 

Att vattna dina örter (och alla växter) på morgontimmarna optimalt, eller kanske senare på eftermiddagen. Det finns två huvudsakliga orsaker till detta: en av dem är att när det redan är varmt mitt på dagen kan vattning av dina växter chockera dem, vilket kan leda till skada och nedsatt hälsa. 

Den andra anledningen är att på morgonen eller senare på eftermiddagen, eftersom både luften och marken är svalare, avdunstar mindre vatten från den och därmed finns det mer för växterna att suga upp. På det här sättet skapar du inte en fuktig miljö med lite vatten i marken utan snarare en trevlig, frisk atmosfär och optimala vattennivåer i jorden. 

Dessutom kräver örter som är av medelhavsursprung att deras jord blir nästan helt torr innan du vattnar dem igen. Du kan uppnå detta genom att ge dem lite mindre vatten varje vecka.

Hur man planterar örter för vattningseffektivitet

Som diskuterats tidigare, även om du kan klara dig med att vattna alla dina örter en gång i veckan, behöver vissa växter lite mer vatten, andra lite mindre. I allmänhet kräver örter som härstammar från varmare klimat (Medelhavet) något mindre vatten, och också, som också nämnts tidigare, torrare jord. Det är därför, om du vill hålla dina växter så friska och fina som möjligt, plantera växter tillsammans som har liknande krav. 

Plantera dina oreganos, basilika eller lavendel nära varandra eller till och med i samma kruka och saker som gräslök, dragon eller koriander i en annan. Du kan också placera alla örter i olika krukor, men att plantera dem bredvid varandra är bara mer effektivt i nästan alla aspekter.

Steg 3: Att ge tillräckligt med solljus

Ett av de enklaste stegen när det gäller att ta hand om örter är deras krav på solljus. Nästan alla örter klarar mycket direkt solljus, så om du har en trädgård som har konstant solljus dagligen skulle du kunna plantera alla dina örter där. Du bör dock försöka se upp för fördelningen av dessa växter, både på grund av jorden och mängden solljus. 

Även om det inte finns någon stor skillnad i örternas solljusbehov, bör du vara uppmärksam på detaljerna om du vill ge de dessa fantastiska växter bästa möjliga förutsättningar. Det är till exempel inte en överraskning att du ska plantera dina Medelhavsörter i det område i din trädgård som får mest solljus. Detta kommer att hjälpa till att hålla marken eller jorden relativt torr, och även att ge rätt mängd direkt solljus som de behöver. 

Andra örter som gräslök, dragon, koriander, mynta och persilja kommer att göra det bättre med en betydande mängd direkt solljus, men inte lika mycket som deras medelhavsvänner. Som en tumregel, placera dina medelhavare på en plats där de kan få minst 5-6 timmar direkt solljus dagligen, medan de andra, mer känsliga borde planteras någonstans där de kan få mellan 3-5 timmar direkt solljus dagligen. 

Samma riktlinjer förblir sanna för dina örter om du planerar att hålla dem inomhus. Placera de som har de högsta solljusbehoven i fönster som vetter mot solen längst, medan du kan placera de mer kontinentala örterna i ett mindre solbelyst område som fortfarande är tillräckligt ljust för deras behov. 

I allmänhet kräver alla örter solljus, så placera dem aldrig någonstans där det är mörkt eller kallt. Dessa växter lever bäst under naturliga förhållanden, där de har tillgång till frisk luft och en betydande mängd värme och ljus från solen. 

Steg 4: Gödsla regelbundet

Ett annat viktigt steg för att hjälpa dina örter att växa sig stora och friska är att gödsla dem regelbundet. Ett misstag som människor ofta gör är att inte gödsla sina örter alls, eftersom de tänker att solljus och vatten kommer att räcka för att de ska vara friska och växa ordentligt. Medan vissa växter kanske trivs så kommer de flesta inte att leva upp till sin fulla potential utan att få gödning. 

Du bör gödsla dina örter en gång i veckan med ett lätt gödningsmedel. Använd inte något som kan vara giftigt att äta, eftersom, som vi alla vet, örter odlas vanligtvis för matlagningsändamål. Ett lätt kompost en gång i veckan kan vara ett bra alternativ för dem, men du bör se upp för att bara gödsla marken och inte bladen eller plantans stam för att undvika att förorena växterna med något ämne som kan vara farligt eller ohälsosamt att konsumera. 

Steg 5: Beskär dina örter regelbundet

Ett av de steg som oftast glömts bort är beskärning av örter. En glad, hälsosam och välsmakande ört är en med många löv jämfört med stamlängden (inte för mycket, men balanserad). Ju fler löv det finns, desto bättre mår dina örter. Sättet du kan uppnå ett bra förhållande mellan blad och stam är genom att beskära dina örter ofta. 

Först måste du se upp för insektsinvasioner eller sjukdomar som din växt kan ha, och du måste följa alla stegen ovan för att uppnå bästa örttillväxt, men det bästa sättet att hålla dina örter i sin bästa form är att beskära dem. Det betyder att du skär av nya löv varje vecka eller två, även om du inte använder dem. Du kan torka dessa blad och använda örterna torkade, eller sälja dem färska om du inte behöver dem, men det här steget är viktigt eftersom det håller dina örter i tillväxtfasen mycket längre. 

Om du inte beskär dina örter alls och inte använder dem så ofta för matlagning kommer du att få en växt som har en lång stjälk med få löv på. Det här är inte lika hälsosamt för dina örter, eftersom det är i lövverket som huvuddelen av fotosyntesen och ett par andra viktiga processer sker, och det är också dåligt för dig eftersom du inte kommer att ha så mycket örter att skörda när du ska laga middag. 

Även om beskärning av nyare, små stjälkar eller löv ibland kan verka som en grym sak att göra, kan det faktiskt gynna både dig och din ört, så se till att du inte glömmer den här delen av processen att ta hand om dina örter .

Det sista steget, som inte kräver någon egen rubrik, är att njuta! Njut av de fantastiska smak- och hälsofördelarna med dina örter, njut av känslan av tillfredsställelse du får från att veta att du har gjort ditt jobb ordentligt och har hjälpt dina växter att leva ett hälsosamt och lyckligt liv, och njut också av skönheten i dessa fantastiska och vackra växter, tillsammans med de fantastiska aromer de kan ge din trädgård eller ditt hem!

Källor 

De vanligaste misstagen i en Örtträdgård

Växande örter trädgårdsmästarens utbud

Hur man odlar örter

Hur tar man hand om örter?
Rulla till toppen