Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur avfrostar man en frys?

Förutom kylskåp, tvättmaskiner och ugnar är frysar en av de viktigaste hushållsapparaterna, eftersom de gör det enkelt att förvara mat som annars skulle bli förstörd, under en lång period. Av denna anledning måste frysen regelbundet avfrostas och rengöras. Men hur avfrostar man en frys?

Frysen måste först kopplas ur för att låta isen smälta. Du bör placera en skål och handdukar runt frysen för att suga upp vattnet och inte skada golvet. Efter att isen har smält, torka av insidan av frysen med en trasa fuktad med ättika och vatten. Låt frysen torka efter rengöring.

Rengöring och avfrostning av en frys kan ta lång tid, så se till att du har en plats att förvara maten. Det finns flera sätt att avfrosta en frys, men vi ger dig det mest effektiva sättet att göra det.

Varför ska man avfrosta en frys?

Även om du aldrig hört talas om det, bör den maximala istjockleken i din frys aldrig överstiga 1 cm. Det är optimalt att avfrosta frysen vid 5-6 mm istjocklek.

Om du ser till att stängt frysen efter dig bör den avfrostas 1-2 ånger om året. Men om det är hög luftfuktighet i lägenheten eller rummet, måste det göras oftare.

Hur ofta du behöver tina och rengöra frysen beror på frysens ålder, funktion och skick. Säsongen spelar också en viktig roll. De måste avfrostas speciellt under sommaren, eftersom enheten måste använda mer energi för att kompensera för den varma luften inomhus.

Isens utseende beror på att varm luft tränger in i frysen när dörren är öppen. Om du märker att ismanteln växer för snabbt är den vanligaste orsaken till detta skador på termostaten eller tätningsgummit.

Is bildas också på grund av att fukt tränger in i frysen. Fukten kommer in i frysen med maten. När man öppnar frysdörren kommer det in fukt i den. Det stannar på väggarna och tar formen av is.

Tjocka isskikt i frysen, försvårar inte bara tillgången till maten utan också kompressorn arbetar mer med mindre effektivitet, samtidigt som elräkningen ökar.

Hur frostar man av frysen?
Hur frostar man av frysen?

När du stoppar in mat i frysen är det också viktigt att se till att förpackningen är ren och helt torr eftersom all smuts är en källa till infektion och kan orsaka obehaglig lukt.

Det är viktigt att avfrosta en frys för att bibehålla dess effektivitet. Isbildning kan hindra den kalla luften från att cirkulera ordentligt. För att förhindra att isen byggs upp kan du täcka frysens väggar, lådor och kammare med olja. Detta kommer att resultera i en hal yta där is inte kan bildas alls.

Frys bör avfrostas för att förhindra att lukt uppstår. Flera orsaker bidrar till att lukt bildas från frysen. Att maten man frusit in blir för gammal är en av huvudorsakerna. Ett annat problem som kan uppstå är ett igensatt dräneringshål.

Även om frysen fungerar vid låg temperatur som dödar de flesta bakterier, finns det fortfarande några som överlever. De flesta bakterier i djup is blir inaktiva, så frysning fungerar som en pausknapp. Men det betyder att när maten tinas upp blir bakterierna aktiva igen. Av den anledningen bör du inte frysa mat som en gång har varit fryst.

Kött är en mat som de flesta konsumerar nästan dagligen. Ändå vet många inte hur man behandlar kött, eller hur färskt kött ser ut, hur det lagras och hur man fryser in det. För att frysa köttet ordentligt är det bäst att förvara det i en påse och pressa ut luften ur det. Detta förhindrar uttorkning och att köttet börjar lukta illa.

Förvara alla starkt luktande livsmedel i väl tillslutna behållare.

När du stäner av en frys och om du lämnar den avslagen för länge i ett rum med hög luftfuktighet, kommer mögel att dyka upp. Det är viktigt att inte sätta på frysen och börja använda den om du inte rengort den ordentligt. Mögel växer inte i frysen, men de kan överleva i den.

När du städar frysen, se till att du undersöker och hittar vad och hur länge maten klarar sig i frysen.

Hur avfrostar man en frys?

Kontrollera först om din frys kräver avfrostning, eftersom det i vissa modeller inte längre krävs. Du hittar denna information i manualen eller bruksanvisningen för din enhet. Din fyrs behöver avfrostas gör du det.

Ta bort all mat ur frysen. Det är bra om du har planerat avfrostning av frysen och kunnat ordna tillfällig lagring av alla frysta livsmedel. Om du gör detta på vintern, placera maten ute på balkongen.

Om det är varmt ute är det bättre att placera matvarorna i en kylväska med kylklampar. Du kan förvara mat där under en kortare tid, utan att den blir förstörd.

Ställ in kylskåpstemperaturen på 0 grader, koppla sedan ur den och öppna dörren helt. Ta bort de löstagbara delarna, tvätta dem med en blandning av vatten och flytande tvål och låt dem torka. Rengör frysens insida med samma lösning.

Om frysen inte har en vätskeuppsamlingsbehållare, lägg handdukar eller flera lager av tidningar botten av frysen. Lägg handdukar eller dukar på golvet bredvid frysen för att suga upp vattnet.

Om din frys har en avrinningspip fäller du ut den och placerar ugnens långpanna utanför, så att vattnet kan fyllas på i den.

Om du vill påskynda avfrostningsprocessen kan du göra det manuellt genom att ta bort isen som sitter fast på frysens väggar. Använd inte vassa föremål som knivar, skruvmejslar och liknande verktyg för att ta bort is, eftersom det kan skada frysen permanent.

Isen i det övre facket, där kylrören är placerade, är inte lätt att ta bort. Det är bra att påskynda avfrostningen med varmt vatten.

För att påskynda avfrostningen kan du placera en vattenflaska fylld med varmt vatten i frysen. Använd en skål, tallrik eller en gryta fylld med kokande vatten. Ångan hjälper till med snabbare smältning av isen. Byt ut vattnet när det svalnar. Placera inte grytan direkt på glaset i frysen, utan på ett grytunderlägg för att inte skada frysen. Efter 30-60 minuter bör isskiktet börja smälta.

Ett annat vanligt sätt att tina är att använda en hårtork och varm luft. Även om detta är ett av de snabbaste sätten, bör det inte användas av säkerhetsskäl. Vatten och el på samma plats är inte säkert. Om du ändå bestämmer dig för att använda en hårtork men var uppmärksam på två saker. Nätsladden får inte komma i kontakt med vatten. Hårtorken måste vara tillräckligt långt från frysens insida. Det första är för din säkerhet och det andra för frysens säkerhet. Varm luft kan skada inomhusenheten.

Om du inte vill använda hårtork och om du inte har för mycket isbildning, kan du använda alkohol. Att gnugga på lite alkohol påskyndar avfrostningsprocessen. Använd en handduk och häll lite sprit på den, börja sedan gnugga det frostiga området med den. Isen bör börja smälta lätt. Denna metod kan fungera när det bara är ett tunt islager.

Till slut när isen har smält och du sugit upp allt vatten, ta några minuter till för att rengöra frysen och ta bort eventuella obehagliga lukter som kan uppstå. Gör en lösning av vatten, bakpulver och lite vinäger med alkohol och torka av insidan med den.

Vi rekommenderar att du inte använder tvättmedel eller andra kemiska produkter för att rengöra frysens insida, eftersom de kanske inte torkas bort helt och det kan påverka matens smak. Naturliga rengöringsmedel som vinäger, citron, bakpulver är mycket effektiva.

Bakpulver absorberar lukt så att din frys får en doftar gott. Vinäger och vatten hjälper till att ta bort eventuella fläckar som har blivit sig i frysen. Har du fått mögel i frysen rengör du det med ren ättika.

Det sista steget du behöver göra är att torka ur frysen. Ta en handduk och dra upp allt kvarvarande vatten i frysen. Detta förhindrar att det snabbt bildas ny is.

Innan du fyller frysen med mat igen rekommenderas att lämna kylskåpet i cirka 90 – 120 minuter och sedan slå på den och låta den gå tom. När önskad temperatur är inställd i frysen kan du sätta in produkterna.

När du fyller på frysen, tillåt ordentligt luftflöde genom att lämna utrymme mellan väggarna och föremålen samt mellan föremålen i sig. Detta hjälper till att frysa maten ordentligt och minskar risken för frysskador.

Lägg in maten i frysen och ditt jobb är klart. Var noga med att rengöra frysen och kasta bortskämd mat omedelbart. Lägg inte tillbaka den i frysen. Att avfrosta frysen är inte slöseri med tiden. Din frys kommer fungera bättre, kyler snabbare, förbrukar mindre el och ser snyggare ut.

Vad ska du se upp för när du tiningar en frys?

  1. Se upp för isen

Klipp inte, skrapa eller samla is med en kniv. Detta kan skada inte bara plasten utan också kanalen under den. Om du tränger igenom plasten kan du skada sladdar i frysen.

Se också upp för de stora isbitarna. Avlägsnas med våld kan de falla hårt på golvet. Isen är mycket tung och kan skada golvet. Om du är för nära kan du också få dem på fötterna och göra dig illa.

Se till att det inte finns någon elektricitet runt. Om isen faller på golvet smälter den och blir en pöl. Det är därför du måste plocka upp isen så fort den faller. Lägg de stora isbitarna i diskbänken och låt dem smälta.

  1.   Ta hand om tätningsgummit

Tätningsgummi finns på frysens dörr. Dess huvudsyfte är att hålla varm luft och fukt ur frysen. Rengör dörrtätningarna med en mjuk trasa fuktad med tvålvatten eller utspätt diskmedel.

Vid uppvärmning av isskiktet med en hårtork eller fläkt, ska inte luftflödet riktas direkt till tätningsgummit. Det kan torka ut eller deformeras. Om detta händer kommer varm luft alltid komma in i frysen, vilket kommer att störa frysens funktion och orsaka ett snabbt isskikt.

  1.  Var inte för hård med rengöring

Använd inte hårda borstar, stålull, slipmedel och organiska lösningsmedel (som alkohol och aceton), kokande vatten eller sura och alkaliska medel som kan skada frysens yttre och inre ytor. Direkt kontakt med kokande vatten och organiska lösningsmedel kan deformera eller skada plastdelar.

Damm bakom frysen och från golvet bör avlägsnas regelbundet för att förbättra kylprestanda och spara energi. Skölj inte direkt med vatten eller andra vätskor under rengöringen för att undvika kortslutning eller skada på den elektriska enheten.

Om du tycker det är svårt att nå alla ställen i frysen (t.ex. öppningar och hörn) kan du rengöra dem med en mjuk trasa, en mjuk borste. Använd vid behov hjälpmedel som grillpinnar i trä för att få bort all smuts.

  1. Koppla ur frysen och öppna dörren

Kom ihåg att alltid stänga av frysen och dra ut kontakten. Genom att koppla ur elen undviker du att slösa bort energi medan du rengör frysen. Du kommer också att undvika olyckor eftersom vatten och el är farligt tillsammans.

För att tina ordentligt, håll dörren vidöppen. Vissa frysar har automatiska dörrar, vilket innebär att de stängs om du inte håller dem. Om du har automatiska dörrar, sätt ett stopp så att den inte stängs. Om du vill avfrosta frysen men lämnar dörrarna stängda så innebär det att du stänger in den kalla luften och inte släpper in varmljuft. Vissa tror att om de stänger dörren kommer de hindra den smälta isen från att droppa på golvet. Om du stänger dörren förlänger du avfrostningsprocessen.

  1.  Rengör allt ordentligt

När du rengör frysen, tänk inte bara på att rengöra inredningen. Du bör också tänka på utsidan och vad du ska rengöra på utsidan. Att rengöra utsidan är ganska enkelt. Använd bara en mild, icke-slipande rengöringsmedel och en mjuk svamp eller trasa för att torka av frysens framsidor och sidor.

Kom ihåg kondensatortrådarna på frysens baksida. De är avgörande för värmeavledningen och frysen håller lämplig temperatur. Men med tiden samlas en betydande mängd damm på dem om de inte kontrolleras regelbundet. Dammsug all smuts och damm från kondensatortrådarna med en dammsugare. Ställ dammsugaren på lägsta sugkraft och ta försiktigt upp dammet. Damm som ackumuleras på kondensorn minskar apparatens livslängd och ökar elförbrukningen.

  1. Kontrollera regelbundet strömmen

När du är klar med att rengöra frysen, se till att du har anslutit den ordentligt. Om du inte trycker in kontakten hela vägen riskerar du att frysen pluggar ut och tidnar upp sig själv. Detta kommer att resultera i förstörd mat eftersom du kanske inte märker det först.

Hur avfrostar man en frys?
Rulla till toppen