Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tar man hand om en Hoya?

Hoya-växten upptäcktes på 1700-talet av en botaniker som heter Robert Brown. Han uppkallade växten efter sin vän, Thomas Hoy, som var trädgårdsmästare till hertigen av Northumberland. Ända sedan dess har människor blivit galna i hoya-växter, och de älskar att ha dem i krukor inomhus. Folk är faktiskt så galna i dem att de kan betala tusentals kronor för en planta av ”rätt sort”. Men hur tar du hand om en Hoya-växt?

För att ta väl hand om en Hoya-växt måste du vattna den ordentligt, ge den tillräckligt med solljus och skydda den mot skadedjur och sjukdomar.

Om du är en ny stolt ägare av en Hoya men är osäker på hur du ska ta hand om den, fortsätt läsa så att din Hoya förblir glad och frisk.

Hur tar du hand om en Hoya?

Hoya-växter är tropiska växter med lågt underhåll och de är känsliga för övervattning. För att din hoya-växt ska trivas måste du förändra hur du tar hand om den beroende på säsong.

Det är mer troligt att den blommar om den är rotbunden och minskad gödning under vintermånaderna, men se till att den får minst 2-4 timmar direkt solljus varje dag. Placera den här krukväxten i en hängande korg eller låt den klänga längst tavlorna på väggen. Det kan göra den till ett fint inslag i din heminredning också.

Hoya är en del av familjen Apocynaceae som kommer från Asien. Det finns några arter som också växer i Australien.

Hur tar man hand om en hoya
Hur tar man hand om en hoya?

Det kallas vanligtvis en ”porslinsblomma”, ”vaxväxt” eller ”vaxblomma” på grund av vaxartade löv och blommor. När växten mognar blommar de stjärnformade i klasar.

De flesta hoya växter varierar i nyanser av vitt, rosa och rött. Men flera sorter har orange eller till och med gröna blommor. Du kommer att märka att denna växt ofta har en söt doft när den blommar.

Hoya växer mestadels epifytiskt på träd eller terrestriskt i mark eller steniga områden i naturen. När den växer i ditt hem fungerar det bäst i en hängande kruka, men de kan lätt fästas upp så de växer i en ram.

Man tror att ju mer rotbunden din Hoya är, desto större chans har du att få den att blomma.

Innan du börjar

Innan du börjar plantera din hoya-växt, se till att du har luftad jord, perlit, ett torvbaserat gödningsmedel och trädgårdshandskar. Om du inte har tillgång till filtrerat vatten, lämna lite vatten i 24-48 timmar och använd det när du planterar din hoya.

Plantera inte den i en för stor kruka, eftersom den trivs när den är krukbunden. Välj en kruka som är 1 eller 2 storlekar större än krukan som du köpte den i för att uppmuntra blomning.

Rötter av hoya-växter är mycket känsliga, så det är viktigt att vara försiktig när du flyttar din panta till en ny kruka. Vrid växten i 45 graders vinkel och dra försiktigt växten i basen med din handskbeklädda hand.

Därefter placerar du din hoya i den nya kruka, lager med en jord- och perlitblandning och lämna 3-5 cm för gödselmedlet. Se till att du inte rör vid växterna med bara händer eftersom det kan skada växtens sporrar. Täck över plantans topp med gödningsmedel och placera din den omplanterade plantan i ett öst- eller västläge.

Till sist, vattna växten tills vattnet sipprar igenom och börjar rinna av. Genom att göra detta hjälper du till att lägga en bra grund och ge din växt en bra start på sitt nya liv.

Jord

Hoya-växter är epifytiska vilket innebär att de inte behöver den traditionella, tyngre jorden. En perfekt blandning att odla din hoya-växt i är gjord av tallbark, perlit och torvmossa. En jordblandning som är mycket populär är gjord av en del tallbark till två delar torvmossa, med lite dolomitisk kalk blandad för att minska blandningens surhet. Tillsätt lite perlit för att lätta upp den och öka dess dräneringsförmåga.

Du kan också använda kommersiell krukväxt, men du måste lägga till extra perlit i blandningen för att göra den lättare. En orkidéblandning skulle vara ett bra val, eftersom det tenderar att vara lätt och extremt väldränerande, vilket växterna behöver.

Gödsel

Eftersom hoya-växten mestadels är en lövverk kräver den mycket kväve för att stimulera tillväxten. Nya växter bör ges ett hög kvävegödselmedel regelbundet. Om du blandar med en vätska, använd en 2-1-2 eller 3-1-2 en eller två gånger i månaden för att få plantan att växa till sig.

När din växt når en bra storlek, vill du byta till ett högfosforgödselmedel för att få den att blomma. Många bestämmer sig för att använda ett gödselmedel som är ett 5-10-5, vattenlösligt gödningsmedel, men späd det helt enkelt.

De olika sorterna av denna växt blommar vid olika tidpunkter under våren eller sommaren. Att byta till ett högfosfor-gödselmedel ungefär en månad före din växts blomningsperiod kan ge fantastisk blomtillväxt.

Du måste vara försiktig när du använder flytande gödningsmedel till hoya-växten. Ett flytande gödningsmedel som är för starkt kommer att bränna växten och orsaka skador. För att se till att ditt gödningsmedel inte är för starkt, späd ut det med vatten. Det är också bättre att lägga för lite gödsel än för mycket.

Du behöver inte göda din växt på vintern eftersom den är vilande. Om du fortfarande vill, använd ett extremt lågt gödselförhållande, cirka 2-1-2, och gödsla inte mer än en gång per månad.

Omplantering

När du ser rötter som dyker upp runt dräneringshål är det dags att omplantera din hoya-växt. Om din växten står i en plastkruka kan du kontrollera det är dags för omplantering genom att försiktigt trycka mot krukans sidor. Om det är fast är det dags att omplantera om den.

Det är bäst att omplantera din hoya under våren eller försommaren, eftersom det är när den är i sin aktiva växande fas. Välj en kruka som inte är större än 3-5 cm bredare och högre än din nuvarande. För mycket utrymme kan faktiskt hämma din växts blomningsförmåga och kan utgöra en fara för dess rötter eftersom det då samlas överflödig fukt i jorden.

Se till att du inte placerar den lägre i den nya krukan än den var i den tidigare. Även om hoyor kan bilda rötter längs stjälkar och från löv, kräver de också lite luftflöde runt växten för att undvika att den ruttnar eller förfaller.

Beskärning

Hoya-växten kräver lite lätt underhåll för att hållas frisk och glad.

Börja med att ta bort alla döda, vissna och skadade grenar och löv. Dessa har ofta en brunaktig eller gulaktig färg, vilket gör dem lätta att identifiera. Beskär bort allt material som verkar vara sjukt. Det kan se ut som ett pulver eller dammigt ut i blankbladiga exemplar. Det kan bidra till tråkiga eller mattade blad.

Varje annan beskärning än den är rent kosmetisk, och du bör vara mycket försiktig med det. För hoya-växter kan ny blomtillväxt uppstå på äldre blommastammar som kallas sporer. Dessa sporer blommar år efter år.

Undvik att ta bort dem för att säkra att din växt kan fortsätta att blomma. Det är inte heller så klokt att ta bort för mycket av längden på din hoya-växt, eftersom de efterföljande grenarna är nödvändiga. Om växten inte kan växa i storlek fyller den inte sin kruka och börjar producera de stjärnformade blommorna.

Hur mycket ljus och vatten behöver en hoya?

Hoyan tycker om att stå ljust, men inte i direkt sol. De kan tolerera medium ljus, men de blir svagare, beniga och producerar färre blad i svagt ljus. De tolererar inte full sol på sommaren, eftersom sommarsolen kan sveda de saftiga bladen och orsaka färgblekning.

Du bör se till att din hoya har minst 6 timmar starkt och indirekt solljus per dag. Ett bra alternativ under sommaren är att använda en växtlampa för att komplettera solens strålar.

Hoyor, som en tropisk växt, gillar temperaturer över 10 grader Celcisus. Vissa sorter föredrar att det är på 16- eller 21-grader. Den temperaturen är perfekt för Hoya-växter som odlas inomhus, eftersom temperaturen i de flesta hem är är mellan 16 och 21 grader.

Om du odlar din Hoya ute, se till att ta med den inomhus så snart temperaturen är för låg för att den ska överleva.

Vissa Hoya-växter föredrar att ligga under 27 grader, men vissa kan överleva temperaturen upp till 35 grader eller ännu högre. Se till att de är skyddade från värmen under den hetaste delen av dagen och lägg till lite skugga för att förhindra att växterna vissnar i direkt solljus.

Hoyaorna lever i lågvattenmiljöer. Se till att låta din Hoya-växt torka ut mellan vattningarna. Blötlägg jorden ordentligt tills vattnet rinner ut ur dräneringshålen. När din Hoya får mer ljus behöver den mer vatten. Undvik övervattning, eftersom de kommer att drabbas av dåliga effekter inklusive rotröta om de hålls i fuktiga förhållanden. När det kallare vädret kommer, skär du ner på vattnet och vattnar bara när jorden är torr.

Växten behöver mest vatten under våren och sommaren. Under dessa tider genomgår växten sin stora tillväxt för året och kommer att behöva det vattnet för att expandera och blomstra. Om jorden är torr i översta 5 centimetrarna av krukan så ger du den vatten för att fukta jorden. Men utan att översvämma krukan.

Hur tar du sticklingar på en hoya?

Hoyaorna är mycket vackra men mycket dyra. Det är därför det är bättre att ta sticklingar när du vill ha fler hoyor istället för att köpa en till.

Börja med att klippa en bit av en hälsosam växt under våren eller sommaren. Dessa årstider är bäst för att ta sticklingar av en hoya, eftersom det är deras växtsäsong så att de utvecklar rötter och växer snabbare än under vintern när de sover.

Se till att sticklingen är ungefär cm10 lång och att den har mellan 2 och 6 blad. Du bör också se till att snittet har en ganska lång stam för att förankra den i krukan.

Du kan uppmuntra sticklingen att utveckla rötter på två sätt. Den första är att placera den i ett glas vatten och vänta tills växten utvecklar rötter som är cirka 9-10 cm långa.

Eller så kan du lägga sticklingen i en liten kruka med förökningsmix gjord av 3 delar perlit, 3 delar coco-torv och 1 del vermikulit.

Du kommer att kunna se när växten utvecklar rötter. När det har hänt, fyll en liten kruka med en orkidéblandning. Därefter planterar du sticklingen i krukan och se till att det finns tillräckligt med stam under mixens yta för att förankra växten i krukan.

Det tar din växt ungefär 2 år att växa ut ur den här första krukan.

Vilka är de vanligaste problemen med hoya-växten?

Det finns några problem som kan uppstå med din hoya, som till exempel problem med tillväxten och skadedjur.

Problem med att växa

De flesta växande problem är relaterade till vattningsproblem. Det är väldigt enkelt att övervattna din hoya Det kan orsaka rotröta och döda din växt. Undervattning kan dock orsaka vissnade och gula blad.

Skadedjursinfektioner

Några av de vanligaste skadedjuren som kommer att attackera din hoya är bladlöss, ullsköldlöss, spinnkvalster och andra skalinsekter. Du kan kontrollera alla dessa skadedjur med hjälp av neemolja. För att bli av med dessa skadedjur, spraya neemolja på alla ytor på växten, och det bör minska eller ta bort dem helt.

Bladlöss och thrips är också mycket problematiska om de redan finns i din trädgård i stort antal. Vissa former av larver kommer också att äta din hoya.

För att bli av med bladlöss och thrips, försök att använda insektsmedel.

Sniglar och snäckor kommer också att attackera din hoya. För att hålla dem borta, få några snigel- och snigelbeten eller fyll en skål med öl. De lockas av ölet och när de väl kommer i skålen kommer de troligen att drunkna. Om de inte drunknar somnar de och du kan släppa dem någonstans eller kasta dem bort.

Sjukdomar

En av de vanligaste sjukdomarna på växterna bland hoya-odlare är Sooty Mold. Det är en svartmögel som bildas på löv som är klibbiga med växtsav eller nektar, och hoyablommorna kan producera tillräckligt med doftande nektar för att orsaka det. Bladlöss kan också orsaka Sooty Mold på grund av sin produktion av honungsdagg.

Om din hoya har Sooty Mold, oroa dig inte för den är mycket lätt att hantera. Torka bara av fläcken med en fuktig trasa. Om du vill kan du spruta ett utspätt tånggödselmedel över området där formen utvecklades, vilket avvärjer mögelbildning för ett tag.

En annan sjukdom som hoya-växten kan utveckla är mjöldagg. Sjukdomen börjar som gråaktiga svampar mot centrum av växten. Medan det utvecklas kan det leda till att bladen blir grumliga eller kollapsar. Det kan behandlas med ett svampbekämpningsmedel som innehåller koppar.

Slutligen kan din hoya-växt drabbas av rotröta. Det orsakas av fukt i jorden som hjälper svamputvecklingen. Det kan förhindras genom att inte övervattna. Några symtom på rotröta är att din växt börjar vissna eller bildar svarta eller bruna stam- eller bladskador.

För att försöka minska effekterna av rotröta, spraya jorden och växten med ett svampbekämpningsmedel som innehåller koppar. Om rötterna i sig är svarta och grumliga är din växt utom räddning och ska kasseras.

Varför är växterna så dyra?

Hoya var en klassisk krukväxt på 1970-talet, men det gjorde en enorm comeback. Hoyas finns nu återigen tillgängliga i handelsträdgårdar och husväxtbutiker. Det finns också många sorter att välja mellan.

Inomhusväxter blev en enorm dekortrend, som delvis drivs av Instagram och Hoya har väldigt stort fokus just nu.

De flesta gillar Hoya-växter på grund av sitt utseende. De har mest kluster av stjärnformade blommor i nyanser av vitt, rosa och rött. De vaxartade kronbladen har ett porslinsliknande utseende och avger doft.

Hoyas dofter varierar i styrka. De har rykte om att ha extremt starkt luktande blommor eftersom Hoya carnosas blommor är väldigt aromatiska och potenta. Ändå är lukten och styrkan hos deras blommor lika olika som deras lövverk.

Några av dem kan till och med lukta som choklad, vanilj, kanel eller bara blommor.

Många människor gillar dem eftersom de är underhållsfria, husdjursvänliga och mycket lätta att odla. De är också klätterväxter, så att de kan hängas upp, vilket gör dem idealiska för små utrymmen och lägenheter eftersom de tar mindre plats.

För några månader sedan såldes en Hoya för runt 10000 kr och sticklingarna kan säljas för 800kr styck om det är en ovanligar sort. Hoya anses vara en av de dyrare växterna. Varför är det så?

En annan sak som kan vara orsaken till det höga priset är hur svårt det är att föröka denna växt och hur långsamt den växer.

Eftersom Hoyas vanligtvis säljs som ett enda hjärtformat blad i en kruka, tar det många år att komma igång. Några av Hoyas som säljs kan vara 10, 15, 20 år eller till och med äldre. Det finns mycket underhåll och kostnader genom åren för en kommersiell odlare.

Det är också vettigt att betala ett högre pris för en växt som inte bara är vacker men mycket hållbar och inte kommer att dö lätt.

Vissa trädgårdsexperter jämför de höga priserna på Hoyas med de höga priserna på kläder. De tror att priserna är så höga för att människor helt enkelt gillar att skryta. Färgen får växterna att se annorlunda ut, därför ses de som speciella eller unika. En hoya är en växt många är stolta över att ha i sin ägo.

Vilka är de mest exklusiva?

Familjen Hoya består av cirka 200-300 olika arter med flera olika sorter. Några av dem har vackra aromatiska blommor, och andra är vinstockar med en mängd olika bladformer. Ådrade hoyor brukar vara dyra, Hoya sp. Kalimantan, Gunging gading Borneo, Macrohylla (pot of gold), Hoya Imbricata, Hoya Phyllura, Compacta varegata, Yoya nicholsoniae, Hoya cgewiorum, Hoya finlaysonii och Hoya Callistohpylla. Hoya undulata som tillhör de mer svårodlade hoyorna är också bland de mer exklusiva sorterna. Här är några fler exempel på riktigt exklusiva Hoyor:

Hoya carnosa

Hoya carnosa är också känd som vaxväxten, porslinblomman, vaxblomman och hinduisk repväxt. Denna luktande art av Hoyan är en av de mest populära av hoya-växtsorterna, med många olika sorter tillgängliga. Det har vunnit Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit för många av dessa sorter och är en fenomenal krukväxt.

Den har sitt ursprung i östra Asien och Australien. Det har vaxartat lövverk och de stjärnformade blommorna som är gemensamma för alla hoyasorter. Det tenderar att växa som en vinstock. Det är också en mycket populär växt att odla eftersom man tror att den är en utmärkt rengöring av luftföroreningar inomhus.

Hoya australis

Hoya australis kallas också Common Waxflower and Waxvine. Den har glänsande, saftiga löv och en viningvanor. Det är en vanlig fjärilsattraktion i sitt hemland Australien. Hoya australis älskar solljus, växer längs kanterna av regnskogar och på steniga outcroppings i de östra och södra delarna av sin inhemska mark.

Det odlas ofta som en krukväxt i Australien och börjar sakta dyka upp även i andra delar av världen. Den kan odlas inomhus eller utomhus i fulla solförhållanden.

Hoya cinnamomifolia

Hoya cinnamomifolia är också känd som vaxväxten. Det härstammar från ön Java. Hoya cinnamomifolia fick sitt namn från formen på sina löv eftersom de liknar Ceylon-kanel- eller ”sann kanel” -växt i form och storlek.

Denna Hoya-växt odlas inte ofta i trädgårdar, men den är anmärkningsvärd på grund av dess distinkta blommor, som har yttre kronblad i gröna till gula toner. De inre kronbladen är rika och har en ljusroseröd till mörkröd färg.

Hoya kerii

Hoya kerii kallas också Lucky-heart and Sweetheart Plant på grund av bladens form. Den har sitt ursprung i sydöstra Asien. Det är en mycket populär husfabrik i det området och även i Europa, där den säljs för alla hjärtans dag.

Hoya-växten säljs som ett enda hjärtformat blad i en kruka när det köps i ett trädgårdscenter. Det kan ta ett par år innan Hoya kerri börjar växa i storlek, men när det gör det bildar det snabbt en ranka och sprider sig snabbt. Dess blommor är rosa till gulaktiga med en djupare rosa centrumstjärna.

Hoya ormar

Hoya ormar, eller Green Wax Plant, finns i Himalaya. Denna gröna vaxväxt är en snabbt växande vinstock. Blommorna har en grönaktig färg och de verkar vara håriga eller otydliga. Den enda ljusa fläcken i dessa blommor kommer från en liten bit gul i mitten flankerad med inslag av en djuprosa nyans. Annars tenderar resten av blomman att ha en grädde till ljusgrön färg. Det har ofta runda och vaxartade blad och de ljusgröna blommorna är mindre vanliga.

Relaterade frågor

Vilka är de dyraste växterna? Vill du odla plantor för att sälja med hög vinst är Philodendron, monstera och alocasia några heta tips. De säljs väldigt dyrt på Blocket.

Källor

https://www.joyusgarden.com/how-to-care-for-a-hoya-houseplant/

https://homesteadbrooklyn.com/all/2019/4/8/the-ultimate-hoya-care-guide

https://www.stamenandstemblog.com/blog/2018/9/15/hoya-plant-faqs

https://planterina.com/blogs/plant-care/hoya-care

Hur tar man hand om en Hoya?
Rulla till toppen