Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur stoppar man en kran från att läcka?

Vi gillar att allt i vårt hus ska vara snyggt och funktionellt. Speciellt kranen eftersom vi använder dem varje dag. Och då hör du en droppe, en droppe, en droppe eller värre, vrider på kranen och vatten läcker i alla riktningar. En av de mest irriterande felen som kan uppstå i ett hus är definitivt kranläckage eftersom det verkar som om det aldrig kommer att sluta. Förutom att irritera dig kan denna typ av fel leda till konsumtion av stora mängder vatten och också till en ganska stor vattenräkning. Du kan ringa en rörmokare för att fixa kranen, men du kan också rulla upp ärmarna och ta saker i dina egna händer. Hur kan du förhindra att en kran läcker? 

För att förhindra att kranen läcker måste du först lokalisera läckan. När du har upptäckt var läckaget kommer ifrån stänger du av vattentillförseln och täcker diskbänken med en trasa för att förhindra att smådelar försvinner. Varje del av kranen fungerar för sig själv, så det är nödvändigt att reparera eller byta ut exakt den som orsakar problemen. 

Kranen består av flera delar, och varje del har sin egen funktion. Det finns olika typer av kranar, de mest kända är kulkranar, patronkranar och keramiska skivkranar. Kulkranar är mest benägna att läcka, men alla kranar kan ha detta problem. Beroende på typ av kran skiljer de sig i princip något men de har oftast samma delar. Om någon av dem har försvagats, slitits eller spruckit måste de repareras eller bytas ut. Det finns ingen gnerell lösning som gör att du kan reparera en kran på en gång. För att sluta läcka måste du veta vad som orsakar läckan och hur vi kan förhindra det.

Vad får en kran att droppa? 

Kranen ser ganska enkel ut, men den döljer många delar. För att veta hur man reparerar en kran är det viktigt att känna till dess delar och de fel som kan uppstå på grund av dem. Din kran läcker av något av följande skäl.

Patronen är den viktigaste delen av kranen under handtaget. Det är en ventil som styr vattenflödet och vattentemperaturen i din kran. Det kan slitas ut, skadas eller kalk kan ackumuleras på den, vilket kan leda till läckage i kranen.

Läckage under kranhandtaget orsakas troligen av O-ringen. Under kranens handtag finns en patron och på den är den så kallade O-ringen. Det är en liten skiva fäst vid en strömskruv som håller kranens handtag på plats. Anledningen till läckan under handtaget är troligtvis skadad, sliten eller lossa O-ringen.

Om det läcker vid kran- och pipkorsningen finns det förmodligen ett problem i ventilsätet. Ventilsätet är just det, en blandning mellan kran och pip. Den konstanta tillströmningen av vatten kan leda till att rost på ventilsätet får det att ruttna och vid ett tillfälle kan det inte längre hålla i allt vatten och börjar droppa. Detsamma händer med inlopps- och utloppstätningar som kan leda till dropp.

Pipen kan också läcka på grund av tvättproblem. Brickan är den del som är beroende av ventilsätet. Om det inte står bra eller om det är fel storlek som kan orsaka läckage. Oftare orsakas dock läckage i den delen av en sliten tvättmaskin som måste bytas ut.

Vattentrycket kan också vara en möjlig orsak till läckage. Om orsaken till läckaget är vattentrycket kommer du lätt att känna igen det. Uppträder läckan bara vid vissa tider på dygnet? Om ditt svar är ja är det förmodligen högt vattentryck i ditt hem. För högt tryck ger inte kranen tillräckligt med tid för att vatten ska rinna ut ur den. Kranen fylls med vatten och då finns det inget annat val än att börja läcka någonstans.

Är en droppande kran farlig?

Droppande kran verkar inte farligt, men om det varar länge kan det leda till hälsoproblem. Om kranen läcker hela tiden kan det med tiden leda till att det bildas mögel. Mögel är typer av svampar som kan innehålla allergener och är så små att en person kan andas in dem utan att märka dem. Mögel kan leda till hosta, andfåddhet, andfåddhet och allergiska reaktioner. Det är särskilt farligt för personer med astma och personer som har ett försvagat immunförsvar.

En av anledningarna till att kranar läcker är definitivt rost. Liten rost kan spridas ganska snabbt. Om du inte tar itu med det i tid kan det leda till större problem. Ju mer rost desto oftare läcker kranen vatten. Detta kan leda till att röret spricker och att du förbrukar stora mängder vatten. En rörreparation kan vara väldigt komplicerat och dyrt så se till att bli av med rost i tid.

På samma sätt kan en droppande kran leda till strukturella skador. Fukt som ackumuleras på grund av läckage kan leda till skador på väggar, golv och till och med grunden. Vatten kan skada ett hem mycket och orsaka ganska höga kostnader så det är bättre att åtgärda problemet med en droppande kran direkt.

En droppande kran kan också vara farlig för din plånbok. En läckande kran kan förbruka upp till 20000 liter vatten årligen. Inte bara slösar vi bort vatten i onödan på det här sättet, men du kommer få en ganska stor vattenräkning varje månad. Ju längre du väntar på att reparera kranen, desto större är chansen att vatten kommer att skada andra delar av kranen och så småningom måste du byta ut hela kransystemet.

Hur hindrar du en kran från att läcka

För att börja reparera kranen, leta först upp var vattnet troligen läcker. Detta underlättar i hög grad resten av ditt arbete och hjälper dig att förstå vilken del som inte fungerar.

När du har hittat läckagekällan, stäng av vattnet. Ventilerna är separerade i varmt och kallt vatten, så stäng båda ventilerna. När du har stängt dem öppnar du kranen för att tömma överflödigt vatten. Plugga för avloppet med en diskbänksplopp eller trasa så att små delar av kranen inte ramlar ner i avloppet.

Nu är du redo för det riktiga jobbet.

Det första du behöver göra är att ta bort kranlocket. Platsen där kranlocket skruvas loss finns på olika platser beroende på vilken kran det är.

Om du har en pelare eller blandare, kommer du troligen att upptäcka att locket att öppnas under det varma och kalla tecknet. När du har tagit bort locket, lossa det med en skruv för att ta bort kranöppnaren. Monoblockkranen har inget lock, men du måste skruva av pipen under vilken du kommer att se de andra delarna. Moderna kranar, som keramiska, öppnas genom att hitta ett litet hål på kranens baksida. När du hittar den, öppna den med en skruvmejsel. När du väl öppnat dem är mekanismen inuti ungefär densamma.

När du har tagit bort kranlocket kan du se de första delarna inuti kranen. Använd en tång för att skruva loss packningsmuttern och sedan spindeln. Om du ser några skador på dem, byt ut dem omedelbart.

Om du har gjort allt ovan kan vi gå vidare. Kontrollera O-ringen. Om O-ringen inte passar ordentligt är det mycket troligt att det är orsaken till läckan, så justera den ordentligt och byt ut den om den är skadad.

Beroende på om du har en engreppsblandare eller en med två handtag kan vattenskalan byggas upp över tiden och orsaka läckage på patronen eller cylindern. Avkalka patronen eller cylindern ordentligt och spraya den sedan med ett antikalkmedel. Du kan också blötlägga patronen i ett glas vinäger eller ett antiskalmedel.

Sätt tillbaka kranen och kontrollera om den fortfarande läcker.

Om det finns en läcka vid korsningen av kroppen och pipen, skruva loss pipen och se om den är rostig. Om det har rostat, byt ut det mot en ny och kontrollera om det är läckage. När du köper är det bäst att ta med en gammal pip till butiken, så du får en med rätt diameter som passar din kran.

Om du inte har reparerat kranen nu, så är det dags att ringa en rörmokare.

Hur fixar du ett läckande kranhandtag? 

Din kran kan vara en engreppsblandare eller ha dubbla handtag. Reparationen är dock inte alltför annorlunda. Om det är en kran med ett handtag kommer du att rengöra eller byta ut kassetten under reparationen. Om du har en engreppsblandare byter du ut den keramiska skivan eller den enklare cylindern under reparationen. Följ alla steg ovan och det hjälper förhoppningsvis dig att reparera din kran i båda fallen.

Kolla upp din hemförsäkring

Med en bra hemförsäkring är det många skador som täcks av den. Kanske har du råkat ut för en vattenläcka, eldsvåda, överfall, vitvaror som gått sönder, du har blivit utsatt för överfall eller något liknande. En försäkring täcker alla vanliga skador i hemmet, men även under semestern. Du kan dessutom få kristerapi, rättsskydd osv. De har allt en försäkring bör innehålla, bara lite bättre pris. Jämför dem gärna med din nuvarande hemförsäkring!

Läs mer och beställ

Källor

https://mottplumbing.com.au/plumbing-tips/5-reasons-fix-leaking-taps-asap/

https://www.ahs.com/home-matters/repair-maintenance/what-causes-a-leaky-faucet/

Hur stoppar man en kran från att läcka?
Rulla till toppen