Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Kan man torka färgade och vita kläder tillsammans?

Alla älskar rena och fläckfria kläder, därför är viktigt att veta hur man tar hand om familjens favoritkläder. Att lära sig att tvätta och torka vita och färgade kläder ordentligt är en del av sköta tvätten. Hur du torkar dina kläder kan påverka hur länge de håller och hur de ser ut. Så när du torkar dina kläder, kan du då torka färgade och vita kläder tillsammans?

Vita och färgade kläder ska inte torkas tillsammans, främst på grund av färgfasthet eller färgblödning. Mörkfärgade kläder eller snarare lätt fuktiga mörkfärgade kläder kan överföra färgämnen eller fläckar till vita kläder. Om du kombinerar färgade och vita kläder, tar de vita upp färgerna från mörka kläder och får en grå nyans.

Ibland kan du torka vita och färgade kläder tillsammans. Detta beror dock på några faktorer som diskuteras nedan. Men i grund och botten är det inte att en god idé att blanda dem.

Om du undrar varför du inte ska torka vita och färgade kläder tillsammans, läs igenom den här artikeln och lär dig fantastiska fakta. Kanske är du rädd att du kommer att göra den ljusa vita T-tröjan rosa, men låt mig berätta mer!

I den här artikeln får du veta vad som händer när du lägger vita och färgade kläder för att torka tillsammans och också förstår vilka färger du kan torka tillsammans. Läs vidare!

Kan man torka färgade och vita kläder tillsammans?

Jag brukade undra om tygerna kommer att färga varandra om jag tvättar mina färgade och vita kläder separat men torkar ihop dem. Eller kanske de vita kläderna fortfarande kommer att vara vita.

Även om det kanske låter perfekt att blanda olika tyger och olika färgade kläder för att torka dem ihop, är det inte en bra idé att göra det.

Det beror på att om du blandar både färgade och vita kläder i en torktumlare kanske du inte kan förhindra att de mörka plaggen färgar av sig på de vita. De vita kläderna blir smutsiga eller får fläckar.

Färgade kläder är gjorda av färgämnen som kan blöda på vita kläder eller överföras från fibrerna på grund av torktumlarens temperatur.

Vissa färgämnen, särskilt de som används i mörka kläder som mörkblå jeans eller färgglada handdukar, kan blöda under många tvättar. Om du torkar dem tillsammans med vita kläder fördelar de färgen till alla vita kläder som de rör vid när de snurrar runt tillsammans i torktumlaren.

Kom ihåg att kläderna fortfarande är våta och att färgblödning är oundviklig.

Det kan fungera att torka färgade och vita kläder tillsammans. Men det beror också på hur gamla dina kläder är. Ju äldre kläderna är, desto mindre sannolikt är det att fläckar kommer uppstå.

Det är dock inte detsamma med nya kläder. Nya kläder tenderar att blöda färg mer än äldre kläder, eftersom färgämnet fortfarande är nytt och fräscht. Därför, om du till exempel torktumlar en ny mörk tröja för första gången, kanske du inte samtidigt bör lägga in massa vita plagg i torktumlaren.

Torka aldrig helt nya färgglada kläder tillsammans med vita eller ljusa kläder. Starka färger på kläder är mer benägna att blöda på de vita när de är helt nya.

Dessutom kan du fortfarande torka färgade och vita kläder tillsammans, särskilt om du har använt en color catchers under tvätt. Color catchers absorberar de extra färgämnen som finns, så att du bör kunna torka allt utan bekymmer.

Men för att vara säker ska du alltid skilja färgade och vita kläder under torkningen för att undvika eventuella missöden.

Vad händer om du lägger vita kläder med färgade kläder för att torka tillsammans?

Om du lägger dina vita kläder tillsammans med färgade kläder för att torka ihop, kommer du få det förväntade resultatet, särskilt när det gäller utseendet på dina vita kläder.

Nedan följer några av de möjliga konsekvenser du kan få om du ändå valt att torka dina vita och färgade kläder tillsammans.

  • De vita kläderna kan ta upp en del av färgämnet och se gråaktiga ut istället för ljusvitt.
  • Avfärgning från ett plagg till ett annat: Även känt som tygblödning. Det är när ett tyg fläckar ett annat, det uppstår ofta när kläderna fortfarande är våta. När du lägger vita kläder med färgade kläder för att torka kommer de våta kläderna att färga vattnet som sedan fläckar de vita kläderna.
  • Du får noppor från alla färger: Om du torkar dina vita kläder och färgade kläder ihop kommer du att upptäcka färg- eller färgöverföringar från ett plagg till ett annat och du kommer säkert att få noppor och ludd från alla färger. Luddet kommer att hålla fast vid allt som håller ludd, så du kan ha en mörk tröja med flerfärgat ludd på, eller en lus tröja med mörkt ludd fast vid den.
  • Du kanske inte upplever gråaktig nyans eller fläckar på vita kläder om din torktumlare är laddad med få plagg. Försök i så fall att ladda torktumlaren så att de skarpa färgerna, särskilt röda saker, inte rör vid de vita, stäng sedan dörren och starta programmet snabbt.
  • Tygskador: De flesta av de färgade kläderna är starkare och tjockare tyger medan de flesta vita kläder är tunnare. Om du torkar dem tillsammans i en torktumlare kan kläderna slitas. Till exempel kan en vinterjacka med dragkedja eller tunga våta jeans skada lättare föremål, som blusar eller känsliga underkläder.
  • Oönskad färg: om du torkar vita kläder med färgade kläder kan du få ett annat resultat än det torrare. Om du till exempel torkar helt nya svarta underkläder med vita t-shirts kommer du bort med en grå t-shirt. Om du torkar en helt ny röd bh med en vit t-shirt blir t-shirten rosa.
  • De mest känsliga kläderna krymper vid upprepad exponering för värme från torktumlaren.

Vill du torka vita kläder och färgade samtidigt skulle jag istället föreslå att du gör det på ett klädstreck, istället för i en torktumlare. Det kommer hålla kläderna vina längre.

Det bästa sättet att undvika några av de negativa resultaten av att sätta vita kläder och färgade kläder för att torka tillsammans är dock att identifiera vilka färger du faktiskt kan torka tillsammans. 

Vilka färger kan du torka tillsammans?

Hemligheten med att göra kläderna perfekta är att separera dem efter färger. Torka de mörka färgerna tillsammans och vita eller ljusa färger i separata maskiner.

Vita kläder kan torkas tillsammans med de flesta ljusa färger eftersom färgningen inte är intensiv. Det betyder att det inte kan färga vita kläder.

Å andra sidan är mörka färger intensiva i färg. Färgämnet i mörkfärgade kläder kan sippra in i ljusare eller vita kläder under torkningsprocessen och kan förstöra vita kläder.

Därför bör du torka dem separat.

Nedan visas färger som kan torkas tillsammans med vita kläder;

Vitt plus ljusa färgerFörklaring
Vita och ljusgråVita färger kan torkas tillsammans med ljusgrå. Ljusgrå kan inte orsaka blödning av kläder.
Vit och benvitVit färg har ingen färg som kan överföras till vita kläder
Vit och ljusblåEftersom vilken ljusfärg som helst kan torka bra med vitt, är ljusblått perfekt.
Vit och himmelsblåHimmelsblå färg har inget färgämne tillsatt.
Vit och rosaLjusrosa färg är mer anpassningsbar till vit än mörkrosa

Förutom att vit blandas väl med ljusa färger kan mörka kläder också torkas ihop.

Här är exempel på mörka färger som kan smälta ihop;

Mörka färgerFörklaring
Svart och gråGrå kläder kan torkas tillsammans med svart, men bara om det är mörkgrå
Svart och gultBlanda inte svart med gult
Svart och röttGår bra bara den röda inte är för ljus
Grå och blåGrå färg tillsammans med blå går bra om den grå är inte för mörk
Röd och rödbrunRödbrun färg är nära besläktad med röd och går bra att tvätta tillsammans
Röd och brunBrun kan inte förstöra rött när du torkar. Välj mörkbrun istället för ljus.
Rött och blåttRött och blått är en del av RGB-färgning och därför kan det inte ha några konsekvenser att torka ihop dem.

Kläder med endast ljusa färger kan också torkas tillsammans

Ljusa färgerFörklaring
Ljusblå och ljusgrönLjusblå och ljusgrön kan inte fläcka eller färga varandra.
Röd och ljus orangeOrange går utmärkt att torkas tillsammans med rött.

Svarta och mörka kläder bör torkas tillsammans om de är helt nya. Du kan dock senare torka dem tillsammans med ljusa kläder men det är först när kläderna blivit gamla och all överflödig färg har tvättats ut ur dem.

Kan man torka färgade och vita kläder tillsammans?
Rulla till toppen