Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur rengör man tapeten?

Med tiden blir alla väggar i huset så smutsiga och du måste hitta ett sätt att rengöra dem. Till skillnad från vad du kanske tror är tapeter inte så svåra att rengöra.

För att rengöra tapeten ordentligt måste de först dammas av. Det bästa sättet att rengöra tapeterna är att använda varmt vatten och diskmedel. Doppa en ren trasa i blandningen, tapeten ska torkas försiktigt. Låt tapeten torka helt.

Tapeter bör rengöras minst en gång i månaden. Det är viktigt att du undersöker vilken typ av tapeter du har och hur du rengör den. Olika tapeter gjorda av olika material kräver olika rengöringsmetoder.

Vad är det bästa sättet att rengöra tapeter?

Om du inte är helt säker på om din tapet kan tvättas eller inte, och om etiketterna från förpackningen inte är bevarade, testa på ett undanskymt ställe om det går att rengöra tapeten eller inte.

Se vad som händer om du får vatten eller en rengöringsprodukt på det. Se hur strukturen reagerar. Om dina tapeter har en bild på sig, kontrollera om den är fläckig, om färgerna har bleknat eller kanske smetats ut.

Om inget av ovanstående har hänt kan din tapet tvättas och du kan ta bort smuts med en våt rengöringsprocess.

Innan du börjar rengöringen måste du bestämma vilken typ av tapeter du har. Tapeter kan göras av olika material och var och en av dem har olika rengöringsstrategier.

Vad är tapeten gjord av för material?

Vattentäta material bör torkas av med fuktiga trasor utan tvättmedel. Rengör tvättbar tapet med en lösning av tvål och vatten. Alla tapetrullar innehåller information om deras varumärke och möjligheten att komma i kontakt med vatten. Innan du börjar rengöra tapeten är det nödvändigt att tänka på vilken typ av tapet det är och vad den är gjord av för material.

Vinyltapeter är väldigt vanliga. De är prisvärda och elastiska, utformade för att hålla i upp till 20 år. De används mest i badrum och kök eftersom de är vattentäta och står emot smuts. Det betyder också att de tål djupare rengöringar.

Glasfibertapeter, som du ofta hittar i äldre hus, är extremt slitstarka och de är också brandsäkra. De används ibland för att lappa väggsprickor eftersom de finns i olika mönster. De har en 30-årig livslängd, men det betyder också att de är dyra. Det hanterar tvål och vatten och mjuka rengöringsprodukter.

Tapeter av papper kan inte rengöras med vatten. Sök efter en kemisk svamp för kemtvätt för att rengöra den här typen av tapeter. Dessa svampar kan absorbera rökfläckar och smuts. Använd inte färgade svampar eftersom de kan lämna ett spår av färg.

Hur städar man en tapet?

Det första du behöver göra är att ta bort damm från din tapet med en mikrofiberduk. Det bör göras minst en gång varannan månad. Om du har en väggborstförlängning kan du till och med använda en dammsugare. Det är praktiskt för att nå platser nära tak och hörn. Vinyltapeter ska alltid dammas och dammsugas. Se till att din dammsugare inte har några borst som kan skada tapeten.

Rengör tapeter av vinyl och glasfiber med tvål och vatten. Blanda en fjärdedels dl mild tvål i 4 liter vatten. Använd en trasa eller en mjuk svamp och doppa i vattnet. Se till att vrida ut överflödigt vatten, du vill inte att svampen ska vara dyngsur, bara fuktig.

Om tapeten är i köket, torkar blandningen bort allt fett som samlats på tapeten. Om du ser att vissa fläckar eller fläckar inte löser sig, motstå frestelsen att gnugga hårdare.

Använd inte någon typ av starkt rengöringsmedel på dina tapeter. Undvik produkter som innehåller blekmedel. Om du använder dessa produkter kommer du att skada tapeten och tona ut färgen.

När du rengör tapeten ska den vara i upp och ner-rörelser. Använd gummihandskar när du rengör. Om du använder diskhandskar undviker du att irritera huden och du förhindrar att det kommer smuts från händerna på tapeten.

Om smutsen från dina tapeter inte lossnar efter flera rengöringsförsök betyder det att smutsen har trängt igenom alla lager. Det är vanligt om du inte har tagit hand om dina tapeter från början. På tapeternas förpackning kan du hitta tips och tricks för hur du sköter dina tapeter på bästa sätt.

Om tapeterna blir gula, skalas av eller skrubbas upp, kan det vara läge att tapetsera om. Tapeter kan stå emot lite vatten och smuts. Om du inte bryr dig om dina tapeter kan du minska deras livstid.

Hur tar du bort fläckar från tapeten?

Rengöringsprocessen för fläckar beror på vilken typ av tapeter du har och vilken typ av fläckar du vill rengöra. Återigen, om du sparade förpackningen från tapeterna, leta efter etiketten för att se vad du kan använda för att tvätta dem.

Om du inte har förpackningen, kontakta tillverkaren och fråga dem vad som är säkert att använda. Om tapeterna är väldigt gamla och du inte vet vem tillverkaren är, måste du göra ett test på ett undanskymt ställe.

Tvätta tapeten först innan du börjar med fläckborttagningsproceduren. Se till att du tar bort damm och smuts.

För att ta bort vattenfläckar, blanda en del blekmedel med två delar vatten. Använd en svamp eller en trasa och doppa ett litet område i blandningen och var noga med att använda handskar. Dutta försiktigt vattenfläckarna på tapeten. Använd en torr, ren trasa för att suga upp överflödet.

Kom ihåg att inte applicera för mycket av blandningen och undvik att blötlägga tapeten. Du ska inte använda mer vatten för att ta bort vattenfläckar.

Blekmedlet kan du låta sitta i 5 minuter för att lösa upp fläckarna. Du kan behöva upprepa denna process två gånger för mörkare fläckar. Se till att tapeterna är helt torra innan du upprepar processen.

För att rengöra fläckar från vinyltapet kan du använda bakpulver. Blanda en matsked bakpulver med en tesked vatten för att skapa en pasta. Använd en icke-slipande svamp och gnid försiktigt in pastan i fläckarna. Låt pastan sitta i 15 minuter och torka av den med en ren svamp.

Hur rengör man nikotin från tapeter?

Vinäger har visat sig vara den bästa rengöringsprodukten för att ta bort fläckar. Du kan fylla en sprayflaska med vinäger och spraya ytan på tapeten du vill rengöra. Om du vill ha en lättare rengöring, blanda vinäger och vatten.

När du har sprayat ytan, torka av tapeten med en ren trasa. Låt inte den här lösningen sitta för länge, eftersom den kan skada tapeten. Undvik att använda blekmedel för att ta bort nikotinfläckar. Blekmedel är en mycket tuff kemikalie, men det är inte effektivt att ta bort dessa typer av fläckar.

Undvik också rengöringsprodukter som är utformade för att ta bort nikotinfläckar. Dessa involverar också tuffa kemikalier som kan skada tapeten.

Lätta nikotinfläckar kan avlägsnas med en lösning gjord av varmt vatten och eventuellt diskmedel. Använd en mjuk trasa och rengör tapeterna försiktigt. Trasan du rengör med ska vara fuktig, inte våt.

Tapeter med känsliga ytor kan inte rengöras. Det betyder också att du inte borde röka i dessa rum. Om du vill röka i rummet väljer du tapeter som är mörkare. Om du använder tapeter med ljusa och pastellfärger blir ljusa fläckar mer synliga.

För att förhindra att nikotinfläckar dyker upp igen måste du göra några ändringar. Öppna ett fönster varje gång du röker för att ventilera rummet ordentligt och låt röken slippa ut. Stäng också dörrarna till rummet du röker i, eftersom rök lätt sprider sig. Ta bort askkoppen omedelbart efter rökning. 

Kan du ta bort färgkritor från tapeten?

Kritor är gjorda av vax och du kan lätt få bort krita från väggen med hjälp av ett vanligt suddgummi. Om det inte fungerar, försök använda en fuktig trasa med milt rengöringsmedel och varmt vatten. Varmt vatten löser upp vaxet, medan tvättmedel suger upp det och tar bort färgen.

Vinäger kan också användas för att ta bort krita på tapeten. Syran i vinäger bryter ner vaxet och lyfter upp det från ytan. Späd ättikan med varmt vatten så att den inte är för stark och tuff för tapeten. Du kan använda en mild tandborste doppad i vinäger för att mjukt gnugga bort fläcken. Använd pappershanddukar för att torka bort överflödet och torka tapeterna.

Det bästa sättet att rengöra fläckar från färgkrita från väggarna är att använda vatten och diskmedel. Använd en ren trasa och gnugga försiktigt det färgade området. Det är bäst att använda den här metoden på färska kritstreck, som inte har hunnit sätta sig på tapeten.

Om du inte har superkänsliga tapeter kan du använda bakpulver för att bli av med märken. Blanda bakpulver med vatten och använd en trasa för att gnugga på fläckar. Gnugga inte för hårt, det skadar bara tapeten.

Vax kan du också lösa upp genom värme. Ta en pappershandduk och ett strykjärn. Ställ strykjärnet på låg temperatur och stäng av eventuella ånginställningar. Lägg pappershandduken på väggen och lägg järnet ovanpå den. Gör några drag med strykjärnet tills kritstrecken har överförts till pappershandduken.

Använd inte produkter som innehåller mycket syra, särskilt inte citronsyra. Dessa kan skada tapeten och du har inget annat val än att tapetsera om. Ibland föreslår folk hårspray, men det kommer bara att lämna en större fläck, plus att damm kommer att fastna i det.

Undvik också rengöringsmedel som har ammoniak eller alkohol. Dessa finns i fönsterrengöringsprodukter. För tapeter från 70-talet rekommenderas att du använder kolsyrat vatten och en ren trasa för att ta bort fläckarna.

Det kan finnas fläckar som du inte får bort med ovanstående metoder. Gnuggar man för hårt skadas tapeten. Då är det bara att inse att du får leva med fläckarna eller så behöver du tapetsera om hemma och ta ner de gamla tapeterna.

Hur rengör man tapeten?
Rulla till toppen