Hur diskar man i en diskmaskin?

En diskmaskin är väldigt lätt att använda så länge du känner till allt du behöver göra. Så, vad är det som inte ska göras, och hur diskar du i en diskmaskin? Låt oss ta reda på det!

För att diska i diskmaskinen bör du fylla i de saker du vill diska i den, lägga diskmaskinsmedel i diskmedelsfacket, sätta på diskmaskinen och stänga luckan till diskmaskinen. 

Det finns några saker du bör veta innan du försöker diska i diskmaskin. I den här artikeln hittar du allt du behöver veta för att använda en diskmaskin. Vänligen läs vidare för att se dem.

Vad kan jag diska i diskmaskin?

Här är saker du kan diska i diskmaskin:

Köksvampar och diskborstar

När dina kökssvampar eller diskborstar blir smutsiga och samlar matpartiklar kan du diska dem i diskmaskin. De ska diskas i det övre stället.

Kokkärl i rostfritt stål

Du kan diska kokkärl i rostfritt stål i diskmaskin.

Mikrovågs brickan

Du kan diska brickan som finns på botten i din mikrovågsugn i diskmaskinen. De flesta moderna diskmaskiner tar bort svåra fläckar på mikrovågsbrickor bättre än om du skulle handdiska dem.

Kylhyllor

Du kan diska kylhyllor i diskmaskin. Du kan ta bort det övre stället om det hindrar kylskåpshyllorna från att passa in i diskmaskinen.

Trädgårdsredskap

Du kan diska små trädgårdsredskap som inte har trädelar i diskmaskin. Diska alltid trädgårdsredskap separat eftersom vissa av dem kan ha spår av gödselmedel, vilket naturligtvis inte bör komma på din köksredskap.

Keramik, stål och plast

Du kan diska porslin, keramik, rostfritt stål och plast i diskmaskin. Se till att du bara placerar plast på det övre racket eftersom det inte tål värmen i det nedre racket.

Glas

Vanliga dricksglas kan du köra i diskmaskinen. Ställ dem i det översta racket i diskmaskinen. Men är det tunna, ömtåliga, glas överväg istället att diska dem förhand. Är det kristallglas måste dessa istället handdiskas.

Ljusstakar

Du kan diska ljusstakar i diskmaskinen för att få dem att skina igen efter att de har varit smutsiga.

Vaser

Du kan diska vaser i diskmaskinen om de inte är har guld eller silverinlägg.

Fläktfilter

En diskmaskin kan ta bort olja och smuts från fläktfiltret. 

Barnleksaker av plast

Du kan rengöra bilar, lego och flera andra plastleksaker i diskmaskin. Använd det övre stället när du rengör leksaker och ta inte med leksaker som drivs med batteri.

Husdjurs matskålar

Du kan diska matskålarna i diskmaskin om de är gjorda av keramik, plast eller rostfritt stål.

Ugnsgaller

Du kan lägga ugnsgaller i diskmaskin när de blir smutsiga. En diskmaskin tar bort varje fläck på dem och får dem att se helt nya ut.

Behållare av olika slag

Du kan diska behållare där du lagrar saker. Lägg behållaren i det övre stället om den är gjord av plast.

Vad kan jag inte diska i diskmaskin?

Här är saker du inte får diska i diskmaskin:

Kokkärl i aluminium

Du kan inte diska kokkärl i aluminium i diskmaskin. Om du gör det kommer de att bli tråkiga i färgen och få fläckar av de starka kemikalierna som finns i maskindiskedel.

Kokkärl i gjutjärn

Du bör inte diska kokkärl i gjutjärn i diskmaskin. Diskmedel är för starkt för köksredskap i gjutjärn.

Non-stick kokkärl

Om du diskar non-stick kokkärl i diskmaskin, kommer non-stick beläggningen att lossna. Det beror på att non-stick-beläggning inte tål de starka kemilalierna i diskmedlet.

Köksartiklar i koppar

Du bör inte diska kopparredskap i en diskmaskin. De tål inte riktigt det starka diskmaskinsmedlet.  

Delar till en tryckkokare

En diskmaskin kan tvinga in små matpartiklar i ventilerna på tryckkokaren om du diskar den i diskmaskinen. Det kommer göra att det inte längre går att laga mat under högt tryck i tryckkokaren.

Trä

Du bör inte diska något som har trädelar i en diskmaskin. Om du gör det kan trädelen spricka eller bli skev.

Mätkoppar med tryckt gradering

Mått som har en tryckt skala får inte diska i diskmaskin, eftersom måtten som är tryckta på koppen kan blekna efter tvätt ett par gånger. Det är bättre att diska dessa mått förhand.

Rivjärn and silar

En diskmaskin kan inte ta bort partiklar som har fastnat i små hål som de på rivjärn och silar. Du bör diska rivjärn och silar förhand för att ta bort alla partiklar som fastnat.

Skarpa knivar

Du bör inte diska knivar i diskmaskin. Om du gör det blir den skarpa kanten trubbig.

Finporslin

Finporslin är för ömtåliga för att diskas i diskmaskin. För att undvika skador på fint porslin bör du diska det förhand.

Kristall

Du bör inte diska kristallglas i diskmaskin eftersom de inte tål värmen i diskmaskinen. 

Ugnsbrännare

Det vanliga materialet för tillverkning av ugnsbrännare är gjutjärn, som kan rosta mycket snabbt om det går i diskmaskin.

Vinglas

I allmänhet är vinglas för ömtåliga att diska i diskmaskin. De kan gå sönder eller repas om du diska dem i diskmaskin. Men om du köper dina vinglas på IKEA, vet jag av egen erfarenhet att det går utmärkt att köra i diskmaskinen.

Handmålad keramik

Handmålad keramik kan blekna om du diska den i diskmaskin. 

Vakuumflaskor

Diska inte vakuumflaskor i diskmaskin. Värmen inuti en diskmaskin kan göra att en vakuumkolv tappar sin förmåga att hålla temperaturen i dess innehåll under lång tid.

Knivar med limmat skafte

En diskmaskin kan smälta limmet som används i limmade knivar. Samma sak gäller för alla andra föremål som hålls ihop med lim.

Var placerar jag saker i diskmaskinen?

Självklart är diskfacken/racken rätt plats där du ska placera saker i diskmaskin. Det finns några saker du måste tänka på när du ordnar föremål på racket. Låt oss prata om dessa saker.

Du bör överväga materialet för det föremål du vill diska. Material som inte tål så mycket värme bör ligga kvar på det övre stället. Till exempel måste plast alltid vara i det övre stället, så att de inte smälter. Kokkärl bör ställas i bottenracket eftersom metaller tål mycket högre värme.

Föremålens form spelar också roll. Tallrikar ska vara längst ner och se till att du lämnar tillräckligt med utrymme mellan tallrikarna så att vattenstrålarna når alla delar. Skålar ska placeras i det övre racket. Köksredskap som skedar och gafflar har en speciell hållare för att hålla dem, så du bör inte hålla dem på stället. Istället bör du förvara dem i bestickshållaren som är avsedd för redskap. Moderna diskmaskiner är ibland försedda med ytterligare ett rack, allra överst i diskmaskinen, för bestick. Om din diskmaskin har ett diskmaskinrack överst, är det där du placerar bestiken.

Observera positionerna för varje föremål du lägger i diskmaskinen. Om du placerar föremål på stället på fel sätt kommer vissa delar av föremålen inte att diskas ordentligt. Placera alltid tallrikar mot mitten. De behöver inte luta sig alls, men om vissa tallrikar inte kan stå utan att luta sig, se till att de lutar framåt. Om du har tillräckligt med utrymme i din diskmaskin bör du låta koppar, skålar och glas peka vertikalt nedåt, men om du inte har tillräckligt med utrymme kan du luta dem lite.

Vilken temperatur ska en diskmaskin diska vid?

En diskmaskin ska diska vid en temperatur mellan 49 och 71 ° C. Temperaturen måste gå så högt för att rengöra disken noggrant och döda bakterier. För att verifiera om din diskmaskin diskar vid rätt temperatur bör du använda en diskmaskinstermometer för att mäta vattentemperaturen vid varmvattenkranen eftersom kranen och diskmaskinen får vatten från samma källa.  

Om mätningen du uppnår inte är upp till 49 ° C bör du höja temperaturen på varmvattenberedaren i ditt hem.

Ska du använda tabletter eller pulver?

Det finns några faktorer du bör tänka på innan du väljer diskmaskinsmedel att använda. Pengar är en av dessa faktorer. Diskmaskinspulver är billigare än en disktabletter, så om du inte har mycket pengar vid någon speciell tidpunkt kan du välja att köpa diskmaskinspulver. Du bör dock notera att mängden diskpulver som krävs per tvätt är lite svår att reglera, så du kanske inte sparar mycket pengar om du inte doserar diskmedelspulvret som du använder per tvätt noggrant.

Om komfort är din högsta prioritet är en maskindisktabletter det bästa alternativet för dig. Till skillnad från diskmaskinspulver behöver du inte reglera mängden diskmedel du använder i maskinen. När du bara har satt in en tablett i diskmaskinen använder maskinen bara den mängd som krävs för att diska. Diskmedelstabletter skapar inte överflödigt skum, vilket är ett stort problem med diskmedel när du använder för mycket av det. 

Om du vill undvika riskerna med användning av för mycket tvättpulver bör du använda en tablett. Några av problemen som är förknippade med överdrivet skum är att få spill från diskmaskinen och ibland skada själva maskinen.

Hur och när rengör du diskmaskinen?

Du bör inte vänta tills din diskmaskin blir så smutsig och illaluktande innan du rengör den. Du kan åtminstone torka bort synlig smuts dagligen eller varje vecka, beroende på hur mycket tid du har. Medan regelbunden lätt rengöring är mycket nödvändig kan din diskmaskin bli illaluktande om du inte offrar lite tid för att rengöra den ordentligt varje månad. Även om noggrann rengöring tar mycket tid är det det enda sättet att få din diskmaskin att se ny ut. Låt oss förklara hur du kan rengöra en diskmaskin noggrant.

Börja rengöringen genom att ta bort tillbehören i diskmaskinen medan den inte är i drift. Rengör tillbehören med såpa och vatten. Matpartiklar har en tendens att fastna i racken, så var särskilt uppmärksam på den när du rengör den. 

Diskmaskinsluckan ska vara nästa del du ska rengöra. Torka bort smuts och fingeravtryck som visas på luckan. Du behöver en svamp eller en mjuk trasa för rengöringen. Använd inte en hård borste för att undvika att skrapa bort färgen eller repa diskmaskinen. Du bör inte heller hälla vatten på den del du rengör. Istället bör du fukta trasan eller svampen och använda den för att torka av det du vill rengöra.

När du har rengjort båda sidor av dörren och de avtagbara tillbehören kan du nu fokusera på insidan av diskmaskinen. En svamp eller en trasa diskar väggarna effektivt, men du behöver en diskborste för att ta bort smuts från hörnen. Du bör skölja av delar så fort du rengör dem. Syftet med detta är att ta bort såpa innan den täpper till diskmaskinens komponenter.

När du har rengjort alla delar som vi har nämnt ovan bör du ta bort filtret och rengöra det också. Skölj igen hela insidan av diskmaskinen och observera om den ser väldigt ren ut och luktar fräscht. Om du fortfarande kan se fläckar inuti diskmaskinen, måste du diska den en gång till med vinäger. Om diskmaskinen luktar illa, behöver du bakpulver för att få bort lukten. Låt mig berätta hur du kan ta bort svåra fläckar med vinäger och lukt med bakpulver.

Du kan också rengöra diskmaskinen med vinäger och bakpulver samtidigt, om du vill. Skaffa en behållare som kan diskas i diskmaskin och häll en kopp vit vinäger i den. Placera behållaren på diskmaskinens översta rack. Se till att du inte har någon annan disk eller behållare i diskmaskinen. Därefter ska du strö en kopp bakpulver i diskmaskinens botten.

När du har gjort sakerna ovan bör du ställa in din diskmaskin så att den går på en varmvattencykel. Låt detta program gå i några minuter innan du stänger av diskmaskinen. Öppna inte diskmaskinsluckan omedelbart efter att du har stängt av den. Håll dörren stängd i cirka 25 minuter, varefter du kan öppna diskmaskinens dörr och låta den ångorna släppas ut.

Ta en torr trasa och använd den för att torka av insidan av diskmaskinen. Din diskmaskin kommer definitivt att se väldigt ren ut och luktar gott när du har gjort alla ovanstående saker.

Hur rengör jag mitt diskmaskinfilter?

Diskmaskinens filter är lätt att rengöra. Häll lite vatten i en liten hink och tillsätt såpa i vattnet. Öppna diskmaskinen och ta bort filtret. Doppa filtret i såpvatnet och börja skrubba det försiktigt med en svamp. Om filtret har svåra fläckar bör du blötlägga det i hinken i några minuter och sedan skrubba det igen. Om du använder en svamp på svåra fläckar, välj då en med vit skrubbyta, så att filtret inte repas. Du kan också använda en gammal tandborste vid behov.

Hur kan jag underhålla min diskmaskin?

Att rengöra diskmaskinen är det mest uppenbara, men det är inte den enda du bör göra för att hålla din diskmaskin i gott skick. Här finns andra saker som du bör göra för att hålla din diskmaskin i gott skick:

Ta bort stora bitar av mat från rätter innan du laddar diskmaskinen

Stora bitar av mat kommer inte bara att göra diskmaskinen blir smutsig mycket snabbt, men de kan också täppa igen vissa delar av diskmaskinen. Så skölj av disken inann du ställer in den.

Diska bara föremål som går att diska i diskmaskinen

När du försöker diska föremål som inte tål maskindisk, kan din diskmaskin skadas, särskilt när föremålen faller sönder. För att undvika att detta händer bör du endast ladda diskmaskinssäkra föremål i din diskmaskin.

Använd endast diskmedel gjort för diskmaskinen

Vanligt diskmedel är inte idealiskt för diskmaskinen. Vanligt handdiskmedel kan orsaka skum, vilket kan orsaka problem i maskinen.

Överbelasta inte diskmaskinen

Stressen på diskmaskinen blir för mycket om du överbelastar den. Om du har så mycket diska att diska är det bättre att diska dem i omgångar istället för att överbelasta maskinen.

Hur diskar man i en diskmaskin?
Rulla till toppen