Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tar man bäst hand om orkidéer?

Orkidéer är så vackra när man köper dem. Hur jag än vattnar så verkar jag ta död på dem. Så därför bestämde jag mig för att ta reda på hur jag håller dem vid liv.

Så hur tar man hand om sin orkidé på bästa sätt? En orkidé behöver ljus och en temperatur mellan 16 och 26 grader. Det är dock inte att rekommendera att ha den placerad i starkt solljus, då den kan få bruna fläckar och bli bränd av solen. Under vintertid är det viktigt att flytta bort blomman under vädringen. Den kräver också hög luftfuktighet. Den ska inte vattnas på vanligt sätt, utan hela krukan ska sänkas ner i ljummet vatten en stund. Sedan tas den upp och får rinna av.

Vid hårt vatten bör regnvatten användas istället. De bör vattnas var 5-12 dag. Orkidéer kräver en speciell orkidégödning eller en väl utspädd vanlig blomstergödning ungefär en gång i veckan under sin tillväxtperiod. Varje år bör plantan planteras om i en större kruka. Använd alltid orkidékompost baserat på bark eller kokosskal. Orkidéer ska alltid ha en genomskinlig kruka eftersom rötterna behöver ljus. Det är också viktigt att krukan har tillräckligt med dräneringshål. När orkidén är överblommad, kasta den inte, går det att få dem att blomma igen! För att få fler blommor på den är att under en period få olika dag- och nattemperatur. När alla blommor på en stängel fallit av klipps den av ända nere vid plantan. Jag kommer in på detta mer i detalj senare.

Efter att ha läst på lite om hur jag borde skött om mina orkidéer inser jag att de har haft det ganska tufft hemma hos mig. Det enda jag egentligen gjort helt rätt var att hålla rätt temperatur. Men så här borde jag ha skött om dem:

Vattning av en orkidé

Orkidéer ska inte vattnas i krukan eller på fatet som andra krukväxter eftersom orkidé komposten (jorden) då blir blöt.

Om vattnet är medelhårt eller mjukt går det att vattna orkidén med ljummet vatten direkt från kranen. Har du däremot hårt vatten bör du istället använda dig av regnvatten. För att vattna en orkidé sänker man ner krukan i ett vattenbad under ca 10 minuter. Enklast är kanske att göra det i en hink. När den känns lite tyngre är det dags att ta upp den. Då har komposten sugit upp tillräckligt med fukt för att plantan ska klara sig. Låt den sedan rinna av innan du ställer tillbaka den.

Var försiktig när du gör det här så att du inte bryter rötterna som är över jord.

vattning av orkidéer brudorkidé får inte torka ut lika mycket
Brudorkidé

De flesta orkidéer mår bra av att torka ut mellan vattningarna. Vissa orkidésorter, t.ex. Brudorkidén, tål dock inte lika mycket torka som andra sorter.

Vattningen är det största felet som många gör. De vattnar helt enkelt ihjäl sina orkidéer. En orkidé får aldrig så med vatten i krukan. Under vinterhalvåret, när vi har väldigt torrt i våra hus, kan du fylla ytterkrukan med lite lecakulor och ställa orkidén på. Häll sedan lite vatten i ytterkrukan utan att blommans rötter står i vatten. Det ger den lite högre luftfuktighet, vilket de mår mycket bättre av.

Hur ofta du ska vattna beror förstås på hur varmt det är. När den växer under sommarhalvåret behöver den vattnas mer regelbundet. Kanske var femte dag. Under vintern däremot kan du vattna mer sällan.

Temperatur

Orkidéer tål temperaturer mellan 16 och 23 grader. Bäst trivs den när dagstemperaturen håller sig runt 21 grader och kvällstemperaturen är ner mot 16 grader. När det blir så stor temperaturskillnad mellan dag och natt trivs den som bäst och brukar snart komma igång med blomning.

Ljus

Orkidéerna ska placeras ljust. De ska ha en genomskinlig kruka för att rötterna behöver få ljus. Under den varmaste delen av sommarhalvåret kan det vara klokt att hålla lite extra koll på sina blommor så att det inte blir för mycket ljus och de istället blir brända. Det första tecknet på att de får för mycket ljus är små svarta fläckar på bladen.

På sommaren kan du med fördel placera ut plantan på kollo på i skuggan på balkongen. Tar du ut plantan på kollo behöver den ha orkidénäring en gång i veckan. När hösten kommer är det dags för plantan att flytta in igen.

Omplantering

Orkidéer bör planteras om varje år eller oftare ifall du får mycket rötter som kryper upp ur krukan. Köp en genomskinlig, aningens större kruka med gott om dräneringshål. Använd alltid orkidékompost som består bark eller kokosskal. Rötterna behöver ljus för sin fotsyntes.

Det kan också behöva fyllas på i krukan efter hand med lite mer orkidékompost.

När du planterar om en orkidé lyfter du försiktigt upp den ur krukan. Plocka bort all gammal orkidékompost och skölj försiktigt av rötterna. Det är också bra om du klipper bort döda rötter. Skölj sedan igenom rotsystemet med ljummet vatten.

Fyll botten av den nya krukan med orkidékomposten. Placera sedan plantan ovanpå. Fyll sedan runt om den med mer kompost. För att få krukan med komposten tillräckligt packad kan du slå lite på den, så att du får plats med lite mer kompost. Vattna sedan igenom komposten ordentligt.

Efter omplantering låt den vila i skuggan ett par dagar. Sedan kan du placera ut den på sin vanliga plats igen.

Sjukdomar

Orkidéer drabbas sällan av några sjukdomar, men några problem som kan uppstå är:

  • Ibland händer det att bladen blir som dragspel. Detta kan bero på övervattning eller att komposten är uttjänt. Då drabba de av både näringsbrist och syrebrist.
  • Om bladen istället blir mjuka och sedan bruna kan blomman ha fått en köld chock. Kanske har du vädrat i rummet, det gillar de inte.
  • Blir topparna på bladen bruna kan det bero på att de har fått för mycket gödning.
  • Visste du att orkidéer även kan få virus och svamp. Det ser du genom att det blir mörka amöba-formade mönster på bladen. Vissa av dessa är obotliga, andra kan man behandla.
  • Blommans blad kan även bli brända om det står för ljust.
  • Verkar plantan hängig kan man klibba bort döda rötter och plantera om den i en kruka med fuktad vitmossa. Riktig, inte sådan med flamskyddsmedel som säljs till advent.

Orkidéer åldras och bladen vissnar och dör helt naturligt. Så det behöver inte vara något fel om bladen blir gula och vissnar, utan den helt normala livscykeln hos orkidéer.

Hur gör man när de blommat över?

Hur gör man när de blommat över? Klipp av blomstängeln längst in vid plantan. Efter ett tag brukar det komma en ny blomstängel.

Ibland bildas även små miniplantor på blomstängeln. Låt då stängeln vara kvar tills miniplantan växt till sig och fått lite rötter. Då kan du placera den i en egen kruka.

Näring

När du väljer näringslösning till din orkidé är det bra att välja en som är speciellt framtagen för orkidéer. Normalt sett så ska orkidéer gödslas en går per månad. Blir det mer frekvent än så riskerar man att fräta bort rötterna och hämma blommans tillväxt. Näringen finns i både flytande och pulverform. Och som vanligt är det viktigt att inte överdriva doseringen när du gödslar.

Köp en orkidé, de är så lättskötta!

Köp en orkidé, de är så lättskötta sa de. Men efter att ha läst på om hur man bäst tar hand om sin orkidé kan jag mycket väl förstå varför mina dör. Jag vattnar för mycket, för oregelbundet och ibland för sällan. Jag har aldrig planterat om dem. Jag vädrar och låter dem stå i köksfönstret i gassande solsken. Jag har kommit fram till ett beslut, inte ens ”lättskötta” blommor är något för mig. Jag kommer istället att köpa in plastkaktusar.

Relaterade frågor

Vilken orkidé ska jag välja i butiken? När du ska välja orkidé i butiken ta då en med spända friska blad. Det är bra om några få blommor slagit ut och det finns knoppar längst ut på blomstängeln. Är det kallt behöver du packa in den ordentligt när du fraktar hem den.

Varför tappar orkidén knoppar? Det är vanligt att de små knopparna inte klar sig så bra i vintermörkret. Ställ blommorna så ljust du kan eller skaffa växtbelysning. Det brukar göra att de trivs bättre.

Hur gör man när de blommat över? Klipp av blomstängeln längst in vid plantan. Efter ett tag brukar det komma en ny blomstängel med nya blomknoppar.

Vilken orkidé ska jag välja i butiken? När du ska välja orkidé i butiken ta då en med spända friska blad. Det är bra om några få blommor slagit ut och det finns knoppar längst ut på blomstängeln. Är det kallt behöver du packa in den ordentligt när du fraktar hem den.


Hur tar man bäst hand om orkidéer?
Rulla till toppen