Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Vett Och Etikett Vid Matbordet – Hur Äter Man Snyggt?

Vilket glas ska man ta först? Får man gå på toaletten under middagen? Är du bortbjuden på fest och känner dig osäker? Här får du lära dig det du behöver.

Hur äter man då snyggt? Sätt dig inte utan att värdinnan har satt sig, börja inte äta utan att värdinnan sagt varsågod, ät utan att smacka eller sörpla, snyt dig inte i servetten, gäspa inte, rapa inte, fixa inte med håret, ha inga armbågar på bordet, ät inte med händerna och ställ inte upp handväskan på bordet.

Att uppföra sig snyggt vid matbordet är en konst. Det är mycket som man inte får och det är mycket glas, tallrikar och bestick att hålla koll på.

Att sätta sig till bords

Vänta till värdinnan hälsat välkommen till bords eller bett dig att sätta dig ned. Värdinnan sätter sig alltid först, sedan kan du också sätta dig ner.

Bordsdamen sitter alltid till höger om mannen. När man är bortbjuden klarar kvinnor inte dra in stolar själva, så det ska bordskavaljeren göra.

Ställ handväskan på golvet, lägg den bakom dig på stolen eller häng den över stolsryggen. Den ska aldrig vara på bordet.

Servetten kan du börja med att lägga i knäet. Den ska inte stoppas in innanför halsringningen eller fästas med slipsnålen, utan läggas i knäet. Använd servetten när du behöver torka dig, inte tröjärmen. Är du förkyld eller allergisk bör du istället ha med dig en näsduk. Använd inte servetten för detta ändamål.

Du kan inte börja äta ännu. Men du kan hälla upp vatten och dricka. Ditt vattenglas är det som står placerat längst till höger. Vinet får du vänta med, även om det råkar vara upphällt.

Finns det en liten tallrik till vänster om din? Ligger det bröd på den? Då får du redan nu bryta små bitar av detta och äta. Lägg en klick smör på din tallrik. När du brutit en liten bit bröd kan du smöra den med din egen kniv. Att smöra hela brödet på en gång är oartigt. Brödbitarna bryts en liten i taget och smöras efter hand.

Så länge som inte värdinnan eller värden säger varsågod så får du vänta med maten. Under tiden du väntar så samtalar du med din bordskavaljer eller bordsdam.

Om maten inte serveras vid bordet, utan gästerna får ta sig själva. Då är det artigt att låta äldre gäster få gå före. Det anses också artigt att barn håller sig i bakgrunden och tar sist.

Man väntar alltid med att äta tills alla fått sin mat. När värdinnan säger varsågod eller själv börjar äta, då kan du också göra det. Det är en vanlig myt att man får börja äta om ni är fler än 8. Men så är det inte. Men om det verkligen är så att det är mat som kommer kallna kommer värdinnan eller värden att uppmana er att börja äta.

Vad du bör undvika under måltiden

Under måltiden är det en massa saker du inte får göra:

 • Hålla på med din telefon – fokusera på människorna som är där. Det är dem du kommit för att umgås med.
 • Smaska, sörpla eller äta med öppen mun.
 • Avbryta den som pratar.
 • Äta med händerna – inte ens kyckling om det inte är folie lindat runt för att hålla i.
 • Snyta dig i servetten – ta med egen näsduk om du är snuvig.
 • Resa dig upp – mycket oartigt, fast det är ganska oartigt att kissa på sig också. Så gå iväg snabbt och gör det du behöver om du absolut måste.
 • Ha armbågarna på bordet – underarmarna går bra, men inte mer än så.
 • Kryddor – ibland står det kryddor på bordet. Men krydda aldrig förrän du smakat på maten.
 • Peta tänderna – på vissa restauranger står det ibland tandpetare på bordet. Det gör inte att det är rätt att peta tänderna vid bordet. Det är något man gör i sin ensamhet.
 • Kommentera någon annans utseende om du inte har något positivt att säga.
 • Men det största etikettsbrottet är faktiskt att påpeka när andra bryter mot reglerna. Så påpeka inte att din bordsgranne sörplar eller snyter sig i servetten!

Saker att hålla ordning på

 • Bestick – besticken används utifrån och in. När du äter gör du det med gaffeln välvd uppåt. Skär en liten bit mat i taget. Gaffeln i vänster hand och kniven i höger hand. Maten placeras ovanpå gaffeln och stoppas in i munnen. Serveras det kokta grönsaker får du inte skära dem, de bör stoppas in i munnen hela. Besticken läggs ned på tallriken mellan varje tugga. Bestickens ät-ände får aldrig vidröra bordet eller duken, utan får bara ligga på tallriken. När du ätit färdigt lägger du besticken lite snett ned till höger ovanpå din tallrik. Har du tänkt att ta mer lägger du dem isär, ovanpå tallriken kniven snett ned åt höger och gaffeln snett ned åt vänster. Eventuella dessertbestick är placerade ovanför din tallrik. Bestick ska alltid användas när du äter. Det är inte tillåtet att äta med händerna om det inte är brödet.
 • Tallrikar – tallrikarna används uppifrån och ned. Framför din tallrik lite snett till vänster är din brödtallrik/salladstallrik placerad om det finns en sådan. Är det till exempel soppa kan det vara så att du får in en sopptallrik och den placeras då ovanpå den tallrik som står på din plats.
 • Glas – glaset längst till höger är ditt vattenglas. Glasen är placerade från höger till vänster i den ordning de ska användas.
 • Din mobiltelefon – sätt den på ljudlöst. Du är på den här middagen för att umgås. För att få ha ljudet på mobilen påslaget krävs extrema omständigheter i stil med att din gamla mamma är döende eller att du ska vara transport till BB. Annars, lägg undan mobilen i fickan eller väskan när du sitter vid bordet.

När får man börja?

 • När får man börja äta – När alla har fått sin mat och värdinnan eller värden sagt varsågod alternativt att hon eller han själv har börjat äta. Då får även gästerna börja äta.
 • När får man börja dricka – Du får börja direkt att hälla upp och dricka vatten. Vinet får du vänta med även om det är upphällt. Värden eller värdinnan kommer att bjuda in till den första skålen och hälsa er välkomna och utbringa en skål. Därefter får du som gäst dricka av vinet. Lyft glaset med höger hand.
 • Skulle någon vara ohyfsad nog att hålla tal mitt under maten bör du lägga ner dina bestick under tiden och avvakta tills hon eller han pratat färdigt.

Hur äter man snyggt?

Man äter snyggt genom att använda rätt bestick, skära en liten tugga åt gången. Putta upp den lilla biten ovanpå gaffeln. Gaffeln hålls så den buktar uppåt. Lägg ner besticken mellan varje tugga. När du ätit färdigt lägger du besticken ovanpå tallriken snett ner åt höger.

Hur skålar man rätt?
Hur skålar man rätt?

Hur skålar man?

Du som man skålar alltid med din bordsdam (kvinnan som sitter till höger), kvinnan till vänster och kvinnan mitt emot. Glöm heller inte bort att skåla med din hustru/sambo/fästmö.

Vid en skål höjer du glaset lite och ser personen du skålar med i ögonen några sekunder. När man skålar ska glasen inte slå emot varandra, utan bara höjas en aning. Om det är du som inleder skålen ska du vara den som sätter ner ditt glas sist.

Gäller det samma regler om bordsskick för barn?

När det gäller barn kan man kanske inte kräva att de ska sitta stilla under en lång middagsbjudning. Barn bör kunna uppföra sig så att de inte stör övriga middagsgäster i onödan.

Man bör så tidigt som möjligt lära barnen ett gott bordsskick. Att använda servett och inte byxor eller tröjärm. Att inte snyta sig i servetten, att inte smaska och att hålla munnen stängd när de äter. Det är tråkigt för dem att komma bort till kompisar och inte kunna uppföra sig ordentligt eller att folk tittar snett på dem.

När det gäller leksaker så bör man kanske inte ha dem på bordet när man äter. Vare sig till vardags eller vid middagsbjudningar.

Om barnen är med på stora middagsbjudningar bör övriga gäster tänka på att även inkludera barnen i samtalet. Det är ju trevligast om alla får komma till tals. Då bör varken barnen eller en enstaka person dominera hela tillställningen. Det är också trevligt för alla om man lärt barnen att inte avbryta den som pratar.

När det gäller barn får man helt enkelt använda sitt sunda förnuft. Kanske går det inte äta kyckling med bestick en vanlig familjemiddag. Det är kanske inte heller genomförbart att de ska äta makaroner med gaffel. Följden blir ofta att makaronerna träs upp en och en på gaffeln. Vilket leder till enormt långa middagar. Det kan kanske vara smidigare att tillåta användandet av sked vid vanliga måltider.

Av äldre barn kan man kräva lite mer. Men små barn har varken hyfs eller fason. Att lära dem det är ett projekt som tar några år. Det bästa du kan göra är att vara ett gott föredöme. Det brukar funka bättre än att påpeka för dem alla fel de gör när de äter.

Bestick placering efter maten

Efter att man har ätit färdigt är det vanligt att man undrar vart man ska placera besticken. Det finns faktiskt en traditionell placering för besticken beroende på vilken typ av mat som serverats.

När det kommer till en trerätters middag, placeras besticken så här: Efter att man ätit upp förrätten, placeras besticken bredvid varandra på tallriken, med gaffeln underst och kniven ovanpå. När man sedan ätit upp huvudrätten, placeras besticken parallellt med varandra på tallriken, med kniven till höger och gaffeln till vänster.

När det gäller en buffémiddag, kan besticken placeras på en separat tallrik bredvid tallriken. Alternativt kan man också placera besticken i en behållare på bordet som är till för detta ändamål.

När man är klar med sin måltid, är det viktigt att ta bort besticken från bordet för att undvika att de blir smutsiga och för att underlätta för serveringspersonalen att ta bort tallrikarna. Besticken kan placeras på en separat bricka eller i en behållare på bordet för att underlätta för serveringspersonalen att ta bort dem.

När får man lämna bordet?

Du får inte lämna bordet förrän värden eller värdinnan gör det. Skulle naturbehoven tränga sig på är det förstås artigare att resa på sig och gå iväg ut på toaletten, än att det händer en olycka. Be då de som sitter närmast om ursäkt när du reser dig upp. Om du reser dig och går lägger du servetten på stolen, inte på bordet.

När du lämnar bordet lägger du servetten på bordet lite snett till vänster om din tallrik. Servetten ska inte lämnas fint ihop vikt, utan lätt skrynklig.

Ytterligare frågor

I vilken hand håller man skeden? Soppa äts alltid med skeden i höger hand. Ät utan att sörpla.

Får man hålla gaffeln i höger hand? Gaffeln hålls alltid i vänster hand, med gaffelns fingrar vända nedåt. Äter du fiskpaté eller liknande får du äta den med enbart gaffel. Gaffeln hålles då i höger hand.

Hur gör man om man är vänsterhänt? Om man är vänsterhänt får man inte byta plats på besticken, utan man får försöka äta med fel hand. Fast om det verkligen inte går äta snyggt utan att spilla med fel hand så vet jag ju hur jag hade föredragit att min bordsgranne gjorde!

Får man blåsa på maten om den är varm? Nej, om maten är för varm får du vänta till den har svalnat. Det är otrevligt för den som sitter framför att bli blåst på.

Får man doppa i kaffet? Nej, det är dåligt bordsskick. Även om du blir bjuden på ”kaffe med dopp” är det inte god sed att doppa.

Vett Och Etikett Vid Matbordet – Hur Äter Man Snyggt?
Rulla till toppen