Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur lappar man kläder?

Letar du efter proffstips på hur man lappar kläder?

Har du haft en favoritskjorta eller ett par favoritjeans som du verkligen älskade? Då vet du hur ledsen man blir om de skadas eller blir utslitna!

Men oroa dig inte, det går kanske att lappa! Om situationen uppstår kanske du kan laga ditt favoritplagg. Men du behöver förstås veta hur man syr på en lapp på din trasiga skjorta eller jeans. Du kan ta det lugnt, jag kommer berätta för dig hur man lagar kläder med lappar. Så, låt oss se vad som ska göras!

Hur syr man på en lapp?

Att lappa kläder är enkelt, så du behöver inte oroa dig! Det behövs verkligen inga ingenjörskunskaper för att sy på en lapp på ett par jeans eller en skjorta. Du behöver inte heller far vare sig skräddare eller sömmerska för att laga dina kläder. Det är något de flesta kan klara, även en tonåring! När du ska lappa kläderna finns det några olika sätt att välja mellan. Det går att sy både för hand och på symaskin. Här kommer jag berätta mer om hur du går till väga. Det är faktiskt ganska enkelt.

Färdiga lagningslappar

Det här är kanske det enklaste sättet om du vill lappa dina kläder. Det finns färdiga lagningslappar som är bara att stryka på plagget. Om du vill att de ska sitta extra säkert kan du även sy runt kanten med små stygn, men det brukar faktiskt sitta säkert ändå. Det är bara viktigt att försäkra sig om att lappen sitter där den ska innan man börjar stryka, för sedan sitter den fast liksom.

Hur man syr på en lapp för hand?

Att sy en lapp för hand är en enkel uppgift. Kontrollera i förväg var du vill ha lappen. Om du har en trasig skjorta eller jeans se till att du placerar lappen över hålet eller nötningen. Att sy på lappar för hand kräver att du är noga med all placera lappen rätt. Är det på en skjorta kanske du även vill ha en lapp, placerad symmetriskt, även på andra sidan. Se också till att du är bekant med nål och tråd. De är dina bästa vänner när du ska lappa och laga dina kläder.

Ett proffstips: se till att du använder rätt tjocklek på nål och tråd. Hur tjockt du ska välja beror på vilken typ av plagg det är du ska laga. Om det är dina jeans du ska lappa kan du behöva en tjock nål och en stark tråd. Men för en skjorta av tunnare tyg behövs både nål och tråd som är tunnare.

När du har valt vilken nål och tråd du ska ha kan du börja sy på lappen.

Hur man syr på en lapp med symaskin?

Många tycke att det här är mycket svårare i jämförelse med att sy för hand. Men om du hade syslöjd när du gick i skolan så kommer du säkert ha hjälp av det nu när du ska lappa dina kläder. För den som är totalt nybörjare kan det kanske vara bra att få lite hjälp och vägledning både att trä symaskinen och att lappa plagget.

Du börjar med att välja rätt färg på tråden. För den som vill vara kreativ kanske det passar med en avvikande färg, men oftast väljare man en tråd som går ton i ton med plagget. Därefter trär du symaskinen. Olika symaskiner fungerar på olika sätt, om du inte är bekant med symaskinen behöver du studera manualen eller ta hjälp här. Men de flesta symaskiner har en undertråd på en liten spole och en övertråd som träs i en speciell bana fram till nålen. Läs manualen för just din symaskin!

Nu är det dags att sy på lappen på jeansen eller skjortan. Här kan man välja lite hur man vill ha det. Är det ett tyg som fransar upp sig är det bäst att välja sicksack för att fästa lappen. För att tråden inte ska repas upp behöver du börja med att fästa den. Det gör du genom att först sy 1-2 cm, sedan backa tillbaka och därefter fortsätta sy framåt. Sy runt lappen och fäst tråden igen på slutet.

Om du känner dig osäker när det gäller att sy kan du lämna in plagget till en sömmerska eller skräddare förstås, men då får du räkna med att det kostar en slant.

Hur syr man på en lapp på ett hål?

Har det gått hål i dina jeans eller din skjorta måste du förmodligen lappa dem. Se till att lokalisera hålet innan du syr. Hur stor lapp du ska ha beror förstås på hur stort hålet i plagget är.

För en mer diskret lagning av skjortan eller jeansen kan du välja att sätta lappen på insidan i plagget. På så sätt syns lappen mindre.

Kanske blev det inte världens snyggaste lagning första gången du lappar kläder, men man lär sig faktiskt med tiden. Och tyckte du att det inte blev så fint på första försöket, ja då går det ju faktiskt att sprätta bort lappen och försöka igen. Man blir faktiskt duktigare för varje gång.

Här har jag också ett proffstips till dig, när du har ett par utslitna jeans, försök att hitta delar på dem som inte är lika nötta. Till exempel brukar tyget på vaderna vara ganska tjockt, även om byxorna i övrigt är tunnslitna. Klipp bort delarna med fint tyg, då har du lite lappar i olika färger att välja mellan nästa gång du behöver lappa dina jeans. Ofta vill man ju att lapparna ska ha samma färg som de gamla nötta jeansen som man ska lappa, då kan det vara bra att ha lite gamla jeanslappar att välja mellan.

DIY-lappar på dina plagg

När jag gick på högstadiet var det lappade jeans som gällde. Jag var den coolaste ungen i skolan. Eller, jag hade i alla fall de coolaste jeansen! De var alldeles fulla med lappar. På den tiden var modet så att lapparna skulle sitta utanpå jeansen och man skulle helst ha så många att man inte kunde se ett spår av de ursprungliga jeansen.

Att lappa och laga sina kläder är både bra för miljön men också ett coolt sätt att upcykla kläderna och få dem att se nya ut.

Se bara till att du har designen eller stilen klar för dig när du vill sy om dina kläder. Se till du tänker på stilen du vill ha på plagget när du syr och att du har lappar som passar.

Men tänk på att en lapp inte bara behöver vara kreativ eller dekorativ. Den ska också vara funktionell och praktisk. Lapparna på kläderna måste inte bara täcka hål och lagningar. Ibland kan det vara coolt att sy på många lappar, och andra gånger vill man att lapparna ska var så diskreta som möjligt.

Sy coola lappar på jeans

Kommer du ihåg jeansen du själv hade på 80-talet? Jeansen med de tuffa lapparna och kreativa designen? Att sy på lappar på jeansen är faktiskt inte så svårt som det låter. Det är lika lätt som att sy på en lapp på dina skjortor. Men till ett par jeans bör du kanske välja en lapp av jeanstyg, för det ger bättre hållbarhet.

Om du vill ha kreativa jeans som matchar din outfit kanske du måste tänka igenom det här med lapparna ett par gånger. Kommer looken att bli den du tänkt dig när lapparna väl är på? Du kan välja hur du vill placera lapparna på byxorna och hur de ska placeras i förhållande till varandra.

Att lappa jeansen kan ge dem en ny cool design… men också förstöra dem helt. När jag var barn, var det ju som jag nämnde tidigare väldigt modernt med jeans med små fyrkantiga lappar med fnasiga kanter. Det hände en gång att mina jeans gick sönder på knäna. Jag blev jätteglad och såg framför mig de där otroligt coola lappade jeansen som var så moderna. Tyvärr hade min mamma verkligen noll-koll på mode, så jag fick tillbaka dem med runda stora lappar, sydda med en mycket tät sicksacksöm, det var inte en tillstymmelse till fnas på de kanterna. Mamma förstod nog inte varför jag grät så bittert över de lappade jeansen. Så innan du hjälper ett barn eller tonåring att lappa jeansen är mitt tips att du noggrant undersöker dagens mode. Det här är ett misstag man inte vill utsätta sina barn för.

Några sista ord

Lappade kläder har kommit långt. Miljömedvetenhet och recycling är en het trend i modebranschen. Men att lappa och laga kläder tjänar också ett syfte. Om du vill upcyclea eller dekorera din skjorta eller något annat plagg kan du sy på en lapp på plagget. Proffstipsen som du just fått är bara några av de knep som du kan behöva för att sy lappar på kläderna.

Om du vill att lapparna ska sitta länge finns det många faktorer som spelar in. Hur du tvättar plagget och tar hand om dem. Om du är försiktig håller de förstås längre.

Att sy lappar på kläderna är inte så komplicerat, så tveka inte att prova själv. Bestäm bara stil, design och hur stora du vill att lapparna ska vara. Kom ihåg att ta dig tid och ha inte så bråttom när du syr lappar på kläderna. Du kommer också att upptäcka att vissa lappar inte blir så coola som du först trodde, medan andra är precis så unika som de ska vara.

Välj den metod du tycker passar dig bäst. Att lappa kläder är faktiskt en uppgift som är både rolig och kreativ!

Hur lappar man kläder?
Rulla till toppen