Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur man gör juice?

Naturliga juicer ger oss mycket mer än söt förfriskning. Naturligt pressad frukt eller grönsaksjuice är en unik kombination av vitaminer, mineraler och sockerarter som vår kropp behöver.

Du kan göra färsk hemlagad juice genom att helt enkelt skära upp den frukt och grönsaker du vill använda. Frukt kan läggas i en mixer eller en juicer för en snabb drink. Juice med längre hållbarhet kan göras genom att koka bär eller frukt, sila och förvara i glasflaskor. 

Juicer i butiker, som tillverkarna i allmänhet garanterar är naturliga, innehåller socker eller konstgjorda sötningsmedel, tillsatser och finns ibland i hyllorna i flera månader. När du pressar färska frukter och grönsaker släpper du värdefulla näringsämnen som frukten berikas med, inte bara enzymer utan även vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Hur gör man juice från grunden?

Om du har en juicepress eller en mixer är det enkelt att göra hemlagad juice. Oavsett vilken frukt du använder, se till att tvätta dem först med rinnande vatten för att bli av med smuts och bakterier. Fina bär, som blåbär och hallon, skölj mjukt.

För frukt som äpplen, apelsiner och mango, ta bort skalet och ta ut fröna. Ta bort stjälkar och löv. Hacka den större frukten i små bitar för att göra det lättare att blanda. Mata de hackade bitarna till en juicepress i mindre portioner. Fortsätt lägga bitarna tills allt är blandat och kombinerat. Du kan också använda en mixer om du inte har en juicepress.

Om du inte har en juicepress eller en mixer kan du fortfarande pressa saften ur frukten. Tvätta först din frukt under rinnande vatten och klappa dem med en pappershandduk. Skala av skalet och ta bort stjälkar och löv. Riv frukten i en skål, söt dem med socker eller honung. Låt den stå i några timmar och sila den genom en trasa eller finmaskig sil.

Du kan göra samma sak med bär. Du behöver inte riva på dem utan krossa dem och upprepa processen.

Naturlig äppeljuice

Naturlig äppeljuice anses vara en av de hälsosammaste hemlagade dryckerna i världen. Det kännetecknas av sin söta och sura smak och klara gula färg. Det kan vara en riktig uppfriskning både på sommaren och kallare vinterdagar.

Börja med att tvätta äpplen och hacka upp dem i små bitar; ta bort kärnorna. Du behöver inte skala dem. Lägg äpplena i en gryta och tillsätt vatten tillräckligt för att täcka dem. Tillsätt inte för mycket vatten, eftersom du kommer att späda ut juicen. Koka äpplena i cirka 25 minuter tills de blir mjuka. Placera silduken eller ett kaffefilter i en sil och över en skål.

Häll fruktsaften långsamt på silen och mosa äpplen mjukt med en sked. Äppeljuicen filtreras ner i skålen och massan av äpplet kommer att stanna i silduken. Placera kvarvarande massa i en separat skål för att använda senare. Upprepa processen tills du pressat ut all juice från äpplen.

När juicen svalnat, smaka på den och tillsätt socker eller andra smaker du vill ha. Förvara juicen i flaskor som är tätslutande. Den kvarvarande massan som du sparade kan användas som äppelmos och håller flera dagar i kylen.

Innan du lagrar drycken måste du tvätta flaskorna i varmt diskmedelsvatten och skölja ut dem. Håll flaskorna varma om du häller varm juice i dem för att förhindra att de går sönder.

Hur länge håller hemlagad juice?

Om du pressar ut färsk juice från frukt kan den ta upp till 5 dagar. Ingrediensernas kvalitet påverkar också hur länge de kan lagras. Oxidation är den främsta fienden när det gäller att lagra färsk juice. Luft, värme och ljus kan göra din juice sur. Detta innebär att du bör förvara juicen i kylen.

Frukt och grönsaker du använder ska köpas på bondens marknad snarare än i en butik. Bondens marknad kommer sannolikt att ha färsk frukt. Även med färsk frukt kan du kasta in ett mynta blad för att förhindra att det går dåligt. Myntabladet kommer att bekämpa lukt och hålla juicen färsk.

Du kan använda plastfolie och lägga den på flaskan, under locket, för att förhindra att luft kommer in. Om du gjorde för mycket juice men inte vill kasta bort den – frys den.

Undvik att föravara juicen i plastflaskor. Plastflaskor är inte täta. Det gör att oxidationsprocessen går snabbare. Det är iställete bättre att hälla upp juicen i glasflaskor med gummitätning.

Du kommer att märka att juicen har blivit dålig om den börjar ändra struktur och färg. Smaken kommer också att förändras.

Vill du att juicen ska få längre hållbarhet kan du tillsätta citronsaft det kommer att sakta ner oxidationen eftersom citron innehåller vitamin C, en välkänd antioxidant.

Hur konserverar du hemlagad äppeljuice?

Det första alternativet som alla väljer är att frysa äppeljuicen. Efter tillagning, kyl ner juicen och lägg den i ångbeständiga behållare. När du tinar den igen är det bäst att göra det vid rumstemperatur.

Det vanligaste sättet är att pastörisera juice och det kan ge en hållbarhet på upp till 2 år. Pastörisering är en process som innebär att värma juicen till 75°C och hålla den vid den temperaturen i cirka 20 minuter. Denna process kommer att stoppa juicen från att jäsa och kommer att döda alla bakterier som förstör juiceen.

Söt juice måste hällas varm i en steriliserad glasburk och flaskor. Förslut sedan flaskorna med steriliserade lock. Fyll flasksorna ända upp och stäng till när drycken fortfarande är varm. På så sätt skapas ett naturligt undertryck. Låt svalna över natten eller hela dagen. Först efter att den har svalnat kan den förvaras i skafferiet eller kylskåpet.

Vid förvaring i skafferi ska rummet vara mörkt och torrt och temperaturen i det ska vara mellan 10°C och 15°C.

Juicen kan förvaras i kylskåp i upp till 6 månader, och det förstör inte om flaskorna är ordentligt steriliserade. Efter att burkarna har öppnats ska de förvaras i kylskåpet och konsumeras inom några dagar.

Hur man gör juice?
Rulla till toppen