Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur dukar man bordet för fest?

Att duka bordet är något vi lär oss när vi är unga. Vi vet alla att det finns vissa regler när det gäller att duka bordet.

Det är viktigt att notera att tallriken ska placeras i mitten. Ett glas för vatten ska placeras längst upp till höger med ett vinglas bredvid. Bestick ska placeras i den ordning de äter, gaffel på vänster sida, medan kniven och skeden sitter på höger sida.

Oavsett om det är en formell eller icke-formell fest, är det viktigt att duka bordet rätt. Det finns vissa regler du ska följa. Vi ger dig en liten guide för att duka bordet för en fest, för att göra det lättare.

Hur dukar man bord för en fest?

Det finns vissa regler som vi måste följa när det gäller att duka borde. I vår vardag är vi kanske inte så noga med dukningen. Men på helgen eller vid speciella tillfällen vill vi gärna servera måltiderna lite elegantare.

Placera alltid tallriken i mitten, och varje gäst ska ha minst 10 tum utrymme på varje sida. Detta gör det främst lättare att äta, men också att bordet ser mycket bättre ut. Om det är en lite mer formell middag är det nödvändigt att duka med en vit duk och servetter. Servetter kan placeras ovanför tallriken, på sidan under besticket eller på själva tallriken. Det finns inga speciella regler när det gäller servetter.

När det gäller besticken så ska de placeras i den ordning man kommer att äta med dem. Detta skulle innebära att besticket för den sista måltiden placeras längs kanten på tallriken.

Ett formellt bord innehåller mer mat och dryck, så fler bestick, tallrikar och glas. Reglerna för att duka ett bord för formella middagar gäller här, med några ytterligare regler.

Med ett formellt bord måste du se till att duken och servetterna är felfria. Duken ska varken vara för kort eller för lång, och den perfekta längden är när duken ligger halvvägs mellan bordet och golvet. Använd dukar av vitt bomullstyg.

För mindre formella tillfällen, använd gärna pappersservetter, men se till att deras design och motiv matchar tillfälle då du anordnar middagen.

Om du använder tallriksunderlägg, placera dem ovanpå duken. Lägg tallrikeon ovanpå underlägget.

Hur placerar du tallrikar, glas och bestick?

Tallrikar är naturligtvis en central del av dukningen av bordet. Så du måste tänka i förväg om vad dina gäster kommer att behöva under måltiden. Om du planerar att servera soppa behöver dina gäster en djup sopptallrik, och om du planerar att börja måltiden med en sallad, glöm inte salladstallriken.

Dessutom behöver dina gäster också en tallrik till huvudrätten och kanske en tallrik för bröd och smör; den senare ska placeras till vänster, ovanför huvudrätten. Beroende på hur du planerar att servera efterrätt kan gästerna också behöva en efterrättstallrik.

Bestick är förmodligen den mest krävande delen av att dukningen och den del som vi vanligtvis gör fel på varje dag. Men när du känner till de grundläggande reglerna är det väldigt enkelt. Vi sätter en gaffel på vänster sida av tallriken. Salladsgaffeln är den längst bort från tallriken, och gaffeln för huvudrätten är den som ligger närmast tallriken.

En matkniv och soppsked placeras på tallrikens högra sida; kniven ska vara närmast tallriken. Smörkniven placeras på en tallrik för bröd och smör, och efterrättens bestick ligger ovanför tallriken. Alla knivar ska placeras så att den tandade sidan vetter mot tallriken och alla redskap ska placeras i en rak linje.

Beroende på vilken typ av gäster och vilken typ av dryck du planerar att servera, behöver du olika typer av glas. Det är mycket enklare för barn – de behöver antagligen bara ett glas, men om du hittar glas med roliga motiv är det alltid en bra idé.

När du bjuder in vuxna, kom ihåg att glas kommer att användas under måltiderna, så placera dem på den övre högra sidan av tallriken. Börja med glas för vatten, fortsätt med antingen ett glas för vitt vin eller rött vin (eller erbjud båda och ta sedan bort glaset som gästen inte behöver).

Sedan placerar du ett litet glas till en aperitif och slutligen en kopp kaffe. Kaffekoppen behöver inte placeras ut direkt, du kan ta med en kopp kaffe efter middagen. Alla glas ska ordnas i en rak linje från den minsta till den största.

Du kan placera dekorationer mitt på bordet, till exempel ljus och blommor. Men ibland måste dekorationer hållas på ett minimum om en större mängd mat serveras på bordet. Dukar och servetter är en typ av dekoration och de kan vara väldigt intressanta och enkla.

Vilket glas börjar du med när du ställer upp bordet för en fest?

Den exakta placeringen och antalet glas beror på hur många glas som behöver användas för hela måltiden. Det väsentliga glaset du behöver är ett vattenglas.

Vattenglas är huvudglaset du behöver sätta och sedan duka bordet. De ska placeras på höger sida av tallriken, ovanför kniven. Nästa borde vara vinglaset om du planerar att servera vin. Placera det bredvid vattenglaset. Om du har fler glas bör vattenglaset placeras närmast gästen.

Vad ska man göra med en servett?

Det är så klart många faktorer påverkar hur gästen upplever festen. När det gäller dekoration är servetter en oumbärlig del av den. Detta praktiska tygstycke eller papper, med lite kreativitet och bara några få skickliga rörelser, kan leda till ett slående intryck.

Om du har servetter med intressanta detaljer, det enklaste vågig vikning kommer att slutföra sitt utseende. Sprid servetten och vik den på mitten. Vik den vänstra halvan av servetten till mitten, men så att kanten förblir rundad. Vik höger hälften på samma sätt. Vik den igen i mitten så att halvorna överlappar varandra och placera den i vertikal eller horisontell position.

Vik en servett i en kon är ett klassiskt sätt att dekorera. Placera servetten diagonalt och vik den för att bilda en triangel och vik sedan ner servettens nedre högra och vänstra hörn uppåt. Vänd dig om och vik servettens nedre hörn något under det övre hörnet. Vik höger och vänster kant mot mitten av servetten, men bakåt. Skjut in kanterna i utrymmet inuti servetten.

En servett viks in i en stående solfjäder ger en stor effekt. Sprid servetten och vik den i hälften (i en rektangel). Börja vika den högra sidan som ett dragspel till mitten av servetten. Vrid servetten så att vecken vetter nedåt och den plana delen uppåt.

Vik den platta delen av servetten i mitten tillsammans med veckaningarna. Vik det övre hörnet på servettens platta del diagonalt mot den nedre vänstra kanten (tills veckets början). Vik den nedre delen av överflödig servett så att servetten kan stå rak. Öppna vecken och lägg servetten på bordet.

Dubbelseglet är en servettvikning som du kan lägga på tallriken. Placera servetten så att servettens yttre kanter är på vänster sida. Vik det nedre hörnet av servettens övre lager diagonalt till det övre högra hörnet. Håll kanten rundad. Nu har du en kon. Vik det andra och tredje lagret av servetten på samma sätt som det första lagret. Vik det sista lagret mot baksidan och fören kanterna.

Du kan lägga en enkel påse för bestick. Placera servetten så att ytterkanterna ligger i det övre högra hörnet. Vik det första lagret diagonalt två gånger. Vik nu det andra lagret av servetten så att remsorna överlappar varandra. Vik en fjärdedel av vänster och höger sida bakåt. Lägg servetten på bordet och lägg besticket i det.

Hur dukar man bordet för fest?
Rulla till toppen