Hur gör man egen saft?

När sommaren kommer och det är varmt vill i alla fall barnen gärna ha saft att dricka. Men saften du hittar i butiken innehåller en massa tillsatser. Men det är faktiskt inte så svårt att göra egen saft.

För att göra hemmagjord saft skär du upp frukten eller bären du vill använda och kokar upp dem. Sila sedan bort resterna och ta tillvara saften. Koka upp saften igen och tillsätt socker. Skumma av och häll upp på väl rengjorda glasflaskor.

När du gör egen saft kan du själv bestämma vad du ska ha i, så det går att välja bort konstgjorda sötningsmedel och tillsatser. Man kan även vara kreativ och skapa nya spännande smaker.

Hur gör man saft från grunden?

Saft är som en tjock fruktjuice kokt med mycket socker. Saft används som uppfriskande dryck, utspädd med vanligt vatten. Bären eller frukten kokas upp och hackas i små bitar.

Du kan också göra väldigt goda safter på hallon, björnbär, vinbär och blåbär osv. Du kan använda nästan vilka frukter och bär som helst, bara juicen lätt kan pressas ut från dem. Socker har egenskapen att bevara frukt så den inte förstörs när den tillsätts i större mängder.

Innan du börjar

När du gör saft bör du inte förvara saften i plastflaskor. Plastflaskor har ingen tät tätning, så oxidationsprocessen går snabbare. Förvara den istället i glasflaskor med gummitätning. Tätningen saktar ner oxidationsprocessen.

Innan du lagrar saften måste du tvätta flaskorna i hett diskmedelsvatten och skölja ut dem. Håll flaskorna varma om du häller varm saft i dem för att förhindra att de går sönder.

Tvätta och hacka frukten

Börja med att tvätta frukten eller bären och hacka upp dem i små bitar och ta bort eventuella kärnor. Är det frukt som har skal behöver du faktiskt inte skala den. Lägg frukten eller bären i en gryta och tillsätt vatten tillräckligt för att täcka dem. Tillsätt inte för mycket vatten, eftersom du kommer att späda ut saften.

Koka frukten eller bären

Koka frukten eller bären i cirka 25 minuter tills de blir mjuka. Placera silduken eller ett kaffefilter i en sil och över en skål.

Häll saften långsamt på silen och mosa frukten mjukt med en sked. Saften filtreras ner i skålen och massan som blivit kommer att stanna i silduken. Kvarvarande massa kan du spara i en skål för att använda senare som sylt.

Häll sedan tillbaka saften i grytan och tillsätt 6 dl socker per liter saft. Koka några minuter tills sockret smält. Låt inte saften kokas i mer än 5 minuter eftersom frukten tappar sin arom och vitaminer. Skumma noggrant kanterna med en hålslev eller en sked.

Sockret används för att konservera saften. Vill du använda mindre socker i din saft kan det vara en god idé att istället frysa den färdiga saften.

Häll upp saften

Häll sedan upp saften i varma flaskor. Flaskorna ska stängas omedelbart efter att de har fyllts. Använd flaskor med gummilock eller kork. Fyll dem ända upp, så att det bildas ett naturligt undertryck i flaskorna när de sedan svalnar.

Den kvarvarande massan som du sparade kan användas som sylt och håller flera dagar i kylen.

Hur länge håller saften?

Du kommer att märka att saften blivit dålig om den börjar ändrar struktur och färg. Smaken kommer också att förändras.

När du kokar egen saft kan du tillsätta lite citronsaft om du vill. Det kommer att sakta ner oxidationen eftersom citron innehåller vitamin C, en välkänd antioxidant.

Förvara din öppnade saft i kylskåp. Den har då en hållbarhet på upp till sex månader.

Hur gör man egen saft?
Rulla till toppen