- Viktiga slutsatser
- Så gör du egen färskpressad juice
- Färskpressad vs butiksköpt juice
- Hur gör man juice från grunden?
- Juice utan juicepress, mixer eller råsaftcentrifug
- Smaksättning och variationer
- Naturlig äppeljuice
- Göra grönsaksjuice
- Hur länge håller hemlagad juice av frukt och grönsaker?
- Hur konserverar du hemlagad äppeljuice?
Har du funderat på att göra din egen juice hemma? Här får du lära dig allt du behöver veta om hur man gör färskpressad frukt- och grönsaksjuice, fördelarna med hemlagad juice och hur du förlänger hållbarheten. Vi kommer också att gå igenom skillnaden mellan hemlagad och butiksköpt juice samt tips på smaksättning och variation. Med rätt teknik kan du njuta av näringsrika och fräscha drycker som både smakar gott och ger kroppen en boost.
Viktiga slutsatser
- Färskpressad juice ger dig full kontroll över ingredienserna och kan anpassas efter dina egna smakpreferenser.
- Genom att använda färsk frukt och grönsaker får du maximala näringsämnen och undviker tillsatser som finns i många butiksköpta juicer.
- Hemlagad juice håller i ungefär 3-5 dagar i kylen, men kan förvaras längre genom frysning eller pastörisering.
Så gör du egen färskpressad juice
Att göra din egen juice är enkelt – skär upp frukter, och grönsaker, skär bort skalet, och kör dem i en mixer eller juicer för en snabb, näringsrik dryck. Om du vill att juicen ska hålla längre, kan du koka bär eller frukt, sila och förvara i glasflaskor.
Färskpressad vs butiksköpt juice
Många butiksköpta juicer, som ofta sägs vara naturliga, innehåller tillsatt socker eller sötningsmedel och kan ha stått på hyllan i månader. Genom att pressa dina egna frukter och grönsaker bevarar du enzymer, vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket ger din kropp maximal näring.
Hur gör man juice från grunden?
Hemlagad juice är både enkelt och hälsosamt, och med en juicepress eller mixer blir processen smidig. Oavsett vilken frukt eller grönsak du använder, börja alltid med att skölja dem noggrant under rinnande vatten för att få bort smuts och bakterier.
Mjuka bär, som blåbär och hallon, kräver varsam hantering – skölj dem försiktigt för att undvika att de mosas innan du pressar dem.
För att göra egen jucie kan det vara bra att juicepress, mixer eller råsaftcentrifug.
Större frukter
För större frukter som äpplen, färsk apelsin och mango, ta bort skalet, kärnorna och eventuella stjälkar och löv. Skär frukten i mindre bitar för att underlätta pressningen. Om du använder en juicepress, mata ner bitarna gradvis i maskinen och låt den pressa saften.
Alternativt gör du det med en mixer – blanda tills du får en jämn och slät konsistens. För en slätare juice kan du sedan sila vätskan genom en finmaskig sil eller silduk för att få bort fruktköttet.
Juice utan juicepress, mixer eller råsaftcentrifug
Har du varken råsaftcentrifug, juicepress eller mixer? Inga problem. Du kan fortfarande göra juice för hand. Tvätta och torka frukten noga, skala den och ta bort stjälkar och kärnor. Riv frukten grovt i en skål och tillsätt lite socker eller honung för sötma. Låt blandningen stå i några timmar så att frukten släpper ifrån sig saften. När den är klar, sila saften genom en finmaskig sil eller en silduk.
För bär, som jordgubbar, hallon eller björnbär, behöver du inte riva dem. Krossa dem istället med en gaffel eller potatisstöt och sila bort kärnorna på samma sätt. Om du vill ha en mer intensiv smak kan du blanda olika bärsorter eller kombinera frukt och bär för att skapa unika smakprofiler.
Smaksättning och variationer
För att experimentera med din juice, prova att tillsätta kryddor som ingefära, gurkmeja, mynta eller en skvätt limejuice för en fräsch touch. Hemlagad juice är inte bara läskande utan ger också en fantastisk vitaminboost!
Naturlig äppeljuice
Naturlig äppeljuice är en av de mest hälsosamma dryckerna du gör hemma. Den är rik på vitaminer och antioxidanter, och dess sötsyrliga smak och klara gula färg gör den perfekt att njuta av både varma sommardagar och kyliga vinterkvällar.
För att göra din egen äppeljuice, börja med att tvätta äpplena noggrant. Skala dem inte – skalet är fullt av näringsämnen. Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar.
Lägg äppelbitarna i en gryta och tillsätt precis tillräckligt med vatten för att täcka dem. Använd inte för mycket vatten, eftersom det gör juicen vattnig. Låt äpplena koka i ungefär 25 minuter tills de mjuknar.
När äpplena är färdigkokta, placera en silduk eller ett kaffefilter i en sil över en skål. Häll fruktsaften långsamt över silen och pressa försiktigt ut den sista saften ur äpplena med en sked. Juicen rinner ner i skålen medan massan stannar kvar i silduken. Spara äppelmassan – den kan användas senare som äppelmos eller i bakning.
När juicen har svalnat, smaka av den. Om du vill kan du tillsätta lite socker eller en annan smaksättning, som kanel, mynta eller ingefära, för att ge den extra karaktär. Häll upp juicen i rena, tätslutande flaskor. För att undvika att glasflaskorna spricker, se till att flaskorna är varma innan du häller i den varma juicen.
Förvara juicen i kylen för att hålla den fräsch. Den kvarvarande äppelmassan kan användas som ett hälsosamt äppelmos eller som bas i smoothies, bakverk eller desserter.
Göra grönsaksjuice
Att göra grönsaks juice är ett fantastiskt sätt att få in fler grönsaker i kosten på ett enkelt och smakrikt sätt. Genom att pressa grönsaker som spenat, morötter, gurka och rödbetor får du fram en färgstark och fräsch juice som kan avnjutas när som helst under dagen. Grönsaker är naturligt fulla av smak, och genom att kombinera olika sorter kan du skapa unika och intressanta drycker. En grön juice kan bli extra uppfriskande med ingredienser som selleri och gurka, medan morötter och rödbetor ger en djupare och mer jordnära smak.
Att göra juice är enkelt och smakrikt. Börja med att skölja och eventuellt skala grönsaker som morötter, rödbetor eller gurka. Skär dem i mindre bitar och kör dem genom en juicepress eller mixer. För en slätare juice kan du sila blandningen genom en finmaskig sil.
Du kan också blanda olika grönsaker och tillsätta lite frukt, som äpple eller citron, för en friskare smak. Njut av juicen direkt eller förvara den i kylen för senare!
För att runda av smaken kan du lägga till en frukt som äpple eller citron, vilket ger en sötma eller syra som balanserar de gröna smakerna. Grönsaksjuicer är perfekta att experimentera med – du kan prova olika kombinationer beroende på vad du har hemma och vad som är i säsong.
Dessutom är de ett lätt och gott sätt att få in fler grönsaker i din dagliga kost, oavsett om du föredrar en lättare grönsaksjuice på morgonen eller en mer fyllig juice till mellanmål.
Hur länge håller hemlagad juice av frukt och grönsaker?
Om du pressar ut färsk juice från frukt kan den ta upp till 5 dagar. Ingrediensernas kvalitet påverkar också hur länge de kan lagras. Oxidation är den främsta fienden när det gäller att lagra färsk juice. Luft, värme och ljus gör din juice sur. Detta innebär att du bör förvara juicen i kylen.
Du kan använda plastfolie och lägga den på flaskan, under locket, för att förhindra att luft kommer in. Om du gjorde för mycket juice men inte vill kasta bort den – frys den.
Undvik att föravara juice i plastflaskor. Plastflaskor är inte täta. Det gör att oxidationsprocessen går snabbare. Det är istället bättre att hälla upp juicen i glasflaskor med gummitätning.
Du kommer att märka att juicen har blivit dålig om den börjar ändra struktur och färg. Smaken kommer också att förändras.
Vill du att juicen ska få längre hållbarhet kan du tillsätta citronsaft det kommer att sakta ner oxidationen eftersom citron innehåller vitamin C, en välkänd antioxidant.
Hur konserverar du hemlagad äppeljuice?
Det första alternativet som alla väljer är att frysa äppeljuicen. Efter tillagning, kyl ner juicen och lägg den i ångbeständiga behållare. När du tinar den igen är det bäst att göra det vid rumstemperatur.
Hur konserverar du hemlagad juice?
Det vanligaste sättet är att pastörisera juice och det kan ge en hållbarhet på upp till 2 år. Pastörisering är en process som innebär att värma juicen till 75°C och hålla den vid den temperaturen i cirka 20 minuter. Denna process kommer att stoppa juicen från att jäsa och kommer att döda alla bakterier som förstör juiceen.
Söt juice måste hällas varm i en steriliserad glasburk och flaskor. Förslut sedan flaskorna med steriliserade lock. Fyll flasksorna ända upp och stäng till när drycken fortfarande är varm. På så sätt skapas ett naturligt undertryck.
Låt svalna över natten eller hela dagen. Först efter att den har svalnat kan den förvaras i skafferiet eller kylskåpet.
Förvaringstips för hemlagad juice
Vid förvaring i skafferi ska rummet vara mörkt och torrt och temperaturen i det ska vara mellan 10°C och 15°C.
Juicen kan förvaras i kylskåp i upp till 6 månader, och det förstör inte om flaskorna är ordentligt steriliserade. Efter att burkarna har öppnats ska de förvaras i kylskåpet och konsumeras inom några dagar.