Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur krymper man polyester?

Hur krymper man polyester

Två brittiska kemister John Rex Whinfield och James Tennant Dickson förde först upp polyester 1941 efter att ha köpt rättigheterna från DuPont och skapat en typ av polyester som heter Terylene. När ett tyg är tillverkat av polyestergarn eller fiber kallas det polyester. Sextio procent av kläderna runt om i världen är nu gjorda av polyester. 1977, när Saturday Night Fever blev populärt, blev även polyester det. Polyestern på 70-talet är långt ifrån vad polyester nu är.

Vad är polyester

Polyestern brukade ha mer plast i sin sammansättning vilket resulterade i ett glansigt utseende på tyget och ett plagg som var obekvämt att bära – det var styvt. Det grova tyget av polyester har nu mer blivit mjukare och betydligt bekvämare att bära. Bomull är fortfarande är ett populärt val för klädtyger. Men den syntetiskt tillverkade polyestern gjorde att priserna på kläder sjönk.

Trots att polyester är hållbart finns det etiska problem med hur snabbt modet vuxit genom åren. Polyester som en stor del av modeindustrin hade påverkat haven kraftigt och bidrar till hur snabbt deponier fylls med lågsäsongskläder. Det fanns återvinning och återanvändning av dessa kläder för att undvika dess negativa inverkan på miljön.

En del av polyestern kommer från återvunna vattenflaskor av plast. Det skulle kunna hjälpa miljön, men eftersom plast inte kommer att återgå till naturen, är detta också skadligt för miljön. Priset på kläder av polyester är billigare men naturmaterial som bomull, siden och ull är att föredra på grund av deras naturliga egenskaper som gör kläderna andningsbara. Även om polyester kanske inte har samma andningsförmåga som naturliga tyger, utmärker den sig i andra egenskaper som uthållighet, motståndskraft mot nötning och att tyget inte blir så skrynkligt.

Användningen av polyester är utbredd. Från mode till sportkläder till mjuka möbler och klädsel. Det kan inte förnekas att på grund av dess hållbarhet och andra utmärkta kvalitéer kan det användas i nästan vad som helst. Dess ökning i popularitet beror inte bara på tillverkningskostnaden den erbjuder, utan kvaliteten på materialet. Det kanske inte är det populära valet för vissa men det är ett bra alternativ för dem som letar efter material som är billigt och hållbart. Polyester har på senare tid inte varit lika populärt inom modeindustrin, trots att det var den bransch som gjorde det populärt bland massorna.

Polyester används inte bara i tyger men används också i Etylen Polyester är också känd som polyetentereftalat (PET) är den mest populära bland typerna av polyester. Etylen fungerar som polymer när polyesterfibern skapades. Denna typ av polyester är känd för sin styvhet och styrka. Dess styvhet gör den resistent mot deformation och resistent mot veck. Denna typ av polyester används också i stor utsträckning i mat- och dryckesbehållare. Det godkändes av FDA och andra hälsomyndigheter att det kan användas för mat och dryck förpackning. PET hade erkänts som det bästa för dryckes- och livsmedelsförpackningar. Denna typ av polyester är också återvinningsbar och hållbar. Detta material är ett av de mest använda materialen under de senaste 60 åren sedan det upptäcktes, och anledningen till detta är att det kan användas i ett brett utbud av produkter.

Polyester kan vara ett billigt märke men det används också av lyxmärken. Vissa foder av jackor och blazers använder polyester. Detta kan vara en besvikelse för vissa som betalar stora pengar för lyxartiklar, men eftersom jackor och blazers bärs under den kalla årstiden eller tider när du inte svettas så mycket, kan polyester vara ett bra val. Vissa människor bär blazers under sommaren, särskilt när de deltar i viktiga evenemang så det är viktigt att kontrollera vilken typ av fodermärken som används i sina blazers för att se till att du inte kommer att svettas. Vissa märken använder bara billiga material som polyester för fodret i fickorna. Polyester är inte bara billigt utan det är också mycket hållbart. När man tänker på om lyxmärken kan skäras av från produktionskostnaden är materialets kvalitet något att tänka på. Polyester är ett mycket slitstarkt tyg jämfört med andra naturmaterial.

Hur man krymper polyester?

Polyester kan vara motståndskraftig mot krympning. Om polyestern blandas med annat naturligt tyg skulle det vara lättare att krympa den. Med framväxten av teknik finns det hushållstekniker som kan hjälpa dig att krympa polyester. Krympande polyester kan vara svårt men det kan göras. Vid krympning av polyester, notera mängden blandat material som kan vara en stor faktor för att krympa polyestern. Anledningen till detta är att polyester är ett material som är känt för att vara krymptåligt.

Använda tvättmaskin och torktumlare

Detta kan uppnås genom att använda tvättmaskin och torktumlare. Hur man krymper polyester med tvättmaskin och torktumlare? Se först till att tvättmaskinen är inställd på sin högsta temperatur för tvätt och sköljning. Värme är det främsta sättet att krympa polyester. Att använda en tvättmaskin kan hjälpa dig eftersom du enkelt kan krympa fler plagg genom att köra dem i maskinen samtidigt. Om kläderna du försöker krympa inte är smutsiga, finns det inget behov av att tillsätta till tvättmedel. När kläderna har tvättats i tvättmaskinen är det dags för dig att lägga dem i torktumlaren. Sätt torktumlaren i sin högsta temperaturinställning och vänta tills den är klar. Om önskad storlek inte uppnås, försök att stryka kläderna. Polyester är mestadels gjord av plast så uppvärmning det kommer att minska sin storlek.

Använda kokande vatten

Detta kan fortfarande vara om att använda värme för att minska tygets storlek, men eftersom värme är det bästa sättet att krympa polyester, kommer denna metod också att fungera. Koka upp vatten snabbt i en gryta, sedan när vattnet hade kokat, ta bort grytan från spisen och lägg sedan plagget i vattnet. Se till att använda tång, detta är för att förhindra att dina händer bränns av det kokande vattnet. Låt plagget dränkas i varmt vatten i 6 till 10 minuter och häll sedan ut i ett durkslag. Låt plagget svalna och vrid sedan ut överflödigt vatten. Häng plagget för att torka och se om storleken är önskat resultat.

Eftervård av polyester

Det är inte bara viktigt att veta hur man krymper polyester utan också att veta vad man ska göra efter att ha krympt polyestern. Efter att ha använt någon metod för att krympa polyestern, kontrollera plagget. Kontrollera om det finns hål eller andra skador eftersom det kan skada tyget om tyget är vid hög temperatur. Om tyget är en blandning av polyester och andra naturliga tyger är det mer benägna att skada, särskilt när polyestern har en procentandel på mindre än 40 procent.

Efter att du har krympt plagget till önskad storlek, observera att kontroll av vattentemperaturen vid tvätt av plagget bör beaktas. Det är också viktigt att man undersöker vilken typ av tvättmedel som ska användas. Tvättmedel kan vara hårt och kan påverka färgen på polyester och det kan till och med orsaka skador på kläderna som tidigare utsattes för extrema förhållanden. Observera eftervård av tyget, att använda ett sköljmedel kan också vara bra för tyget eftersom det kommer att mjuka upp det och kan göra tyget bekvämare att bära, och att använda det kan också eliminera den statiska elektriciteten. Inte bara vattnet för tvätt som måste vara på låg temperatur utan också torktumlaren. Om torktumlaren är på hög värme kan den krympa kläderna mer så notera temperaturen vid torkning av kläder eller tyg.

Slutsats

Polyester utgör 90 miljoner US-dollar i marknadsandel, vilket gör det till en av de största branscherna. Liksom alla större branscher finns det en negativ miljöpåverkan. Vissa organisationer ringde till modeindustrin angående polyesterens negativa effekt. Med miljömedvetandet på frammarsch börjar människor återvinna polyestern för att minska avfallet. Ett sätt att minska avfallet av använda polyesterkläder är genom att ge bort de plagg man inte längre vill behålla. Men om du inte vill donera kläderna är det bra att fortsätta använda kläderna. Krympning kan bevara färgen på kläderna. Kläder som förlorar färg är en av effekterna när kläder är utslitna. Eftersom det är vanligt bland familjemedlemmar att använda varandras kläder, kan krympning av kläderna hjälpa till att se till att kläderna fortfarande är bärbara även om de hade slitits ut. Att lära sig det grundläggande sättet att krympa polyester kan vara ett bra sätt att spara pengar och värna om miljön.

Hur krymper man polyester?
Rulla till toppen