Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hemmagjord hundmat & hundgodis – Säkra och hälsosamma alternativ

Hemlagad hundmat och hundgodis har blivit alltmer populärt bland hundägare som vill ge sina fyrbenta vänner det bästa möjliga. Ofta innehåller kommersiell hundmat och hundgodis många tillsatser och konstgjorda ingredienser som kan skada hundens hälsa på lång sikt. Genom att göra egen hundmat och hundgodis kan du säkerställa att din hund får i sig de bästa och hälsosammaste ingredienserna.

Hemmagjord hundmat

Att göra egen hundmat är inte så svårt som det kan verka. Det viktigaste är att se till att hundens diet är balanserad och innehåller de näringsämnen som din hund behöver. Det finns många recept tillgängliga på nätet som du kan använda som utgångspunkt för din egen hundmat.

En bra regel är att hundmaten ska bestå av ungefär 50% kött, 25% grönsaker och 25% stärkelse. Tänk också på att välja högkvalitativa råvaror av bra kvalitet. Undvik kryddor, salt och socker eftersom detta kan vara skadligt för hunden. Undvik ingredienser som choklad, xylitol, avokado, lök, vindruvor och russin, eftersom dessa är giftiga för hunden.

Ett bra alternativ är att använda kyckling, ägg, nötkött, lamm eller fisk som källa till protein. Tillsätt grönsaker som sötpotatis, morötter, gröna bönor och blomkål. För stärkelse kan du använda ris, quinoa eller sötpotatis. För att säkerställa att hunden får i sig tillräckligt med kalcium kan du tillsätta krossade äggskal.

Här är några exempel på enkla och hälsosamma recept för hemlagad hundmat:

Kyckling och grönsaksblandning

 • 500g kycklingfilé, kokt och sönderdelad
 • 1 stor sötpotatis, kokt och mosad
 • 2 morötter, skurna i små bitar och ångkokta
 • 1 dl havregryn
 • 1 ägg

Blanda alla ingredienser i en stor skål och servera i lämpliga portioner beroende på din hunds storlek och behov.

Nötfärs och fullkornsris

 • 500g nötfärs, brynt
 • 2 dl fullkornsris, kokt
 • 1 zucchini, grovt riven
 • 1 dl frysta ärtor, tinade
 • 1 msk olivolja

Blanda alla ingredienser i en stor skål och servera i lämpliga portioner beroende på din hunds storlek och behov.

Fisk och potatis

 • 500g vit fisk (t.ex. torsk), kokt och sönderdelad
 • 2 potatisar, kokta och mosade
 • 1 dl broccolibuketter, ångkokta
 • 1 dl frysta gröna bönor, tinade
 • 1 msk linfröolja

Blanda alla ingredienser i en stor skål och servera i lämpliga portioner beroende på din hunds storlek och behov.

Observera att det är viktigt att konsultera din veterinär innan du ändrar din hunds kost för att säkerställa att din hund får alla nödvändiga näringsämnen. Varje hund är unik och kan ha specifika behov beroende på ålder, storlek, aktivitetsnivå och eventuella hälsotillstånd.

Hemlagat hundgodis

Att göra eget hundgodis är också enkelt och säkert. Precis som med hundmaten är det viktigt att se till att ingredienserna är hälsosamma och säkra för hunden att äta. Undvik ingredienser som choklad, xylitol, avokado, lök, vindruvor och russin, eftersom dessa är giftiga för hunden.

Ett bra alternativ är att göra hundgodis med enbart ett fåtal ingredienser, till exempel jordnötssmör (som inte innehåller xylitol) eller pumpa. Baka hundgodiset i ugnen tills det är lätt krispigt och låt det sedan svalna.

En annan idé är att göra tuggben av råhud eller ben. Dessa är utmärkta för hundar som älskar att tugga och kan också hjälpa till att rengöra tänderna.

Säkerhet och hygien

När du gör egen hundmat och hundgodis är det viktigt att se till att allt är säkert och hygieniskt. Se till att du använder rena ytor och redskap när du förbereder maten. Tvätta händerna noga före och efter hantering av råvaror och matlagning.

Förvara hemmagjord hundmat och hundgodis i en lufttät behållare i kylskåpet. Kasta bort allt som har stått framme för länge eller som har börjat lukta dåligt.

Tänk också på att din hunds hälsa är unik. Vissa hundar kan ha allergier eller andra hälsoproblem som kräver en annan typ av kost. Innan du börjar ge din hund hemmagjord hundmat eller hundgodis bör du rådfråga din veterinär för att säkerställa att du ger din hund en balanserad och hälsosam kost.

Äter hundar rått kött

Hundar kan äta rått kött, och vissa hundägare föredrar att utfodra sina hundar med en råfoderdiet, även kallad ”BARF” (biologiskt anpassad rå föda). Denna diet innebär att man ger hunden råa köttben, organ och muskler samt en mindre mängd grönsaker och frukt. Teorin bakom råfoderdieten är att den liknar den kost som hundens förfäder, vargar, åt innan de blev domesticerade. Förespråkare för BARF hävdar att denna typ av diet kan ha hälsofördelar för hundar, såsom friskare hud och päls, renare tänder och bättre matsmältning.

Det är dock viktigt att påpeka att råfoderdieten också innebär vissa risker. Rått kött kan innehålla bakterier som salmonella och E. coli, vilket kan orsaka sjukdom både hos hundar och människor. Dessutom kan det vara svårt att ge hunden en fullständigt balanserad kost med alla nödvändiga näringsämnen om man inte noga planerar måltiderna.

Om du överväger att utfodra din hund med rått kött eller en råfoderdiet, är det viktigt att konsultera en veterinär eller en näringsrådgivare för att säkerställa att din hund får alla näringsämnen den behöver och att du hanterar råa livsmedel på ett säkert sätt.

När det gäller råfoderdieten kan de flesta typer av kött ingå, såsom nöt, kyckling, lamm, fisk och vilt. Dock bör du vara medveten om att vissa köttslag kan ha högre risk för att innehålla parasiter eller bakterier än andra. För att minimera riskerna bör du köpa kött av god kvalitet och hantera det på ett säkert sätt för att minska smittorisken. Det är även viktigt att frysa ner köttet i minst 24 timmar innan utfodring för att döda eventuella parasiter.

När du utfodrar din hund med rått kött eller en råfoderdiet är det viktigt att balansera köttet med andra näringskällor, såsom organ, ben, grönsaker och frukt. Att ge hunden enbart rått kött utan att ta hänsyn till dess näringsbehov kan leda till näringsbrister och hälsoproblem.

Fläskkött är en av de köttsorter som rekommenderas att undvika att ge hundar rått. Rått fläskkött kan innehålla parasiten Trichinella spiralis, som kan orsaka trikinos, en sjukdom som kan vara allvarlig för både hundar och människor. För att förhindra infektion rekommenderas det att koka eller frysa fläskköttet innan du ger det till din hund. Det är också viktigt att vara försiktig med rått fiskkött, särskilt lax och annan laxfisk. Dessa fiskar kan bära en parasit som orsakar sjukdomen laxfisksjuka hos hundar. Sjukdomen kan vara dödlig om den inte behandlas snabbt. Om du väljer att ge din hund rå fisk, se till att frysa fisken i minst 24 timmar för att döda eventuella parasiter. När det gäller andra köttsorter är det viktigt att alltid hantera rått kött på ett säkert sätt och att köpa kött av god kvalitet för att minimera risken för bakteriella infektioner som salmonella och E. coli. Om du är osäker på vilket kött som är säkert att ge din hund rått, bör du konsultera en veterinär eller näringsrådgivare för råd.

Konsultera alltid en veterinär eller näringsrådgivare innan du påbörjar en råfoderdiet, så att du kan vara säker på att din hund får en balanserad och näringsrik kost som uppfyller dess specifika behov.

Varför välja hemmagjord hundmat och hundgodis?

Hemmagjord hundmat och hundgodis är inte bara hälsosamt och säkert, det kan också vara ett roligt sätt att tillbringa tid med din hund. Att göra egen hundmat och hundgodis kan också vara billigare än att köpa kommersiella produkter, och du kan enkelt anpassa recepten efter din hunds smak och hälsobehov.

Att välja hemmagjord hundmat och hundgodis ger dig också kontroll över vad din hund äter. Många kommersiella hundmat och hundgodis innehåller tillsatser och konserveringsmedel som kan vara skadliga för hundens hälsa. Genom att göra egen hundmat och hundgodis kan du säkerställa att din hund bara får i sig de bästa och hälsosammaste ingredienserna.

Sammanfattning

Att göra egen hundmat och hundgodis är enkelt och säkert, och kan vara ett roligt sätt att tillbringa tid med din hund. Genom att välja hemmagjord hundmat och hundgodis kan du också säkerställa att din hund får i sig de bästa och hälsosammaste ingredienserna. Tänk på att rådgöra med din veterinär innan du börjar ge din hund hemmagjord hundmat och hundgodis.

Relaterade frågor

Vad är fördelarna med att göra egen hundmat och hundgodis? Genom att göra egen hundmat och hundgodis kan du säkerställa att din hund får i sig de bästa och hälsosammaste ingredienserna. Det ger också dig kontroll över vad din hund äter och kan vara billigare än att köpa kommersiella produkter.

Vilka ingredienser bör undvikas när man gör hemmagjord hundmat och hundgodis? Undvik ingredienser som choklad, xylitol, avokado, lök, vindruvor och russin, eftersom dessa är giftiga för hunden. Undvik även kryddor, salt och socker eftersom detta kan vara skadligt för hunden.

Hur gör man hemmagjord hundmat? En bra regel är att hundmaten ska bestå av ungefär 50% kött, 25% grönsaker och 25% stärkelse. Tänk också på att välja högkvalitativa råvaror av bra kvalitet. För källa till protein kan du använda kyckling, ägg, nötkött, lamm eller fisk. Tillsätt grönsaker som sötpotatis, morötter, gröna bönor och blomkål. För stärkelse kan du använda ris, quinoa eller sötpotatis. Tillsätt även krossade äggskal för kalcium.

Hur gör man hemlagat hundgodis? Ett bra alternativ är att göra hundgodis med enbart ett fåtal ingredienser, till exempel jordnötssmör eller pumpa. Baka hundgodiset i ugnen tills det är lätt krispigt och låt det sedan svalna. En annan idé är att göra tuggben av råhud eller ben.

Vilka hygieniska åtgärder bör vidtas vid tillverkning av hemmagjord hundmat och hundgodis? Se till att du använder rena ytor och redskap när du förbereder maten. Tvätta händerna noga före och efter hantering av råvaror och matlagning. Förvara hemmagjord hundmat och hundgodis i en lufttät behållare i kylskåpet och kasta bort allt som har stått framme för länge eller som har börjat lukta dåligt.

Kan jag ge hunden mat som börjar bli lite gammal? Nej, du bör inte ge din hund mat som börjar bli gammal. Det kan innehålla bakterier och andra skadliga ämnen som kan orsaka sjukdomar hos hunden. Se till att alltid ge din hund färsk och säker mat för att säkerställa hundens hälsa och välbefinnande.

Tips på fortsatt läsning

Vad kan hunden äta?

Presenter till hunden

Hemmagjord hundmat & hundgodis – Säkra och hälsosamma alternativ
Rulla till toppen